ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Μάη 2009
Σελ. /40
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Τα πάντα για τους επιχειρηματίες

Eurokinissi

«Η επιθετική στάση απέναντι στην επιχειρηματικότητα, ιδίως μάλιστα στις σημερινές περιστάσεις, δεν ευνοεί την εργασία. Ευνοεί, αντίθετα, το κλείσιμο των επιχειρήσεων. Ευνοεί τελικά την ανεργία». Η φράση αυτή, με την οποία ξεκίνησε χτες τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, συμπυκνώνει την ουσία των θέσεων της κυβέρνησης, διασαφηνίζοντας πως η ενίσχυση των επιχειρηματιών αποτελεί το δρόμο της εξόδου από την κρίση.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε επισημάνει πως «οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι για την οικονομία. Και είναι δύσκολοι για την κοινωνία γενικότερα. Είναι καθοριστικοί για το μέλλον του τόπου». Επισήμανε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ανεργία αφού «είναι σήμερα σε φάση παγκόσμιας έκρηξης. Στην Ευρώπη έχει πλήξει, έως τώρα, πάνω από τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους. Σε πολλές χώρες καταγράφει ρεκόρ δεκαετιών. Στην Ισπανία ξεπέρασε το 17%. Στην Αγγλία αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό που γνώρισε από τότε που, επίσημα, καταγράφεται, δηλαδή το 1971». Με βάση αυτό το σκεπτικό κατέληξε στο ότι «για να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας, χρειάζεται να υπάρξουν νέες επενδύσεις, νέες επιχειρήσεις», άρα «όποιοι νοιάζονται, πραγματικά, για ένα καλύτερο αύριο, πρέπει να συμβάλουν στις αλλαγές και στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος: Στην εκπαίδευση, στο κράτος, στην οικονομία». Συνολικά για την κρίση επισήμανε πως «κρίνεται, στο διάστημα που ακολουθεί, η δυνατότητά μας να περιορίσουμε τις συνέπειες της κρίσης. Κρίνεται η βούλησή μας να ανταποκριθούμε στις διαρκείς ανατροπές, τις ριζικές αλλαγές, το σκληρό ανταγωνισμό που χαρακτηρίζει την εποχή».

Ο Κ. Καραμανλής διαφήμισε τα προγράμματα στήριξης των εργοδοτών που προωθεί η κυβέρνηση με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας, τονίζοντας πως «στηρίζουμε με δαπάνη 48 εκατ. ευρώ τη διατήρηση των θέσεων εργασίας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις», ενώ παράλληλα «μετατρέπεται το επίδομα ανεργίας σε επίδομα για τη στήριξη της απασχόλησης, έτσι ώστε, με κόστος 300 εκατ. ευρώ, να προωθηθούν σε θέσεις εργασίας 60 χιλιάδες άνεργοι». Επιπρόσθετα είπε ότι «μπαίνει σε εφαρμογή το ειδικό πρόγραμμα "μια αρχή μια ευκαιρία", ύψους 160 εκατ. ευρώ, που δίνει σε 40 χιλιάδες νέους τη δυνατότητα να αποκτήσουν επαγγελματική προϋπηρεσία με πλήρη μισθό, ασφαλιστική και ιατροφαρμακευτική κάλυψη», αναφερόμενος σε ένα ακόμη πρόγραμμα ενίσχυσης των εργοδοτών. Επίσης, έδωσε για μια ακόμη φορά το «πράσινο φως» για ανατροπή των εργασιακών σχέσεων αρκεί αυτό να γίνει ...με διάλογο. Οπως είπε, η κρίση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται «σαν πρόσχημα για αδικαιολόγητη μετατροπή των εργασιακών σχέσεων. Η αντιμετώπιση των όποιων έκτακτων προβλημάτων μπορεί και πρέπει να γίνεται μόνο στο πλαίσιο των νόμων και μόνο κατόπιν διαλόγου με τους ίδιους τους εργαζόμενους».

Οσον αφορά στο ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός το κάλεσε να επιδείξει συνέπεια στις πολιτικές του θέσεις και απευθύνθηκε προσωπικά στον Γ. Παπανδρέου σημειώνοντας πως «όταν μιλά σε εργαζόμενους, δεσμεύεται να αυξήσει τη φορολόγηση των επιχειρήσεων. Το πρωί καταγγέλλει δημόσια τους επιχειρηματίες. Τα βράδια συναντά επιχειρηματίες. Ως κυβέρνηση ψήφιζε νόμους ακόμη και για την επινοικίαση εργαζόμενων. Ως αντιπολίτευση καταγγέλλει την εφαρμογή τους». Φυσικά από την ομιλία του πρωθυπουργού δεν έλειψαν και οι αναφορές στη σκανδαλολογία αφού κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για το ότι δεν μπορεί να ασκεί κριτική όταν επί των ημερών του υπήρχε το «σκάνδαλο» των απευθείας αναθέσεων.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
«Ναι» στη μερική απασχόληση

Eurokinissi

Ανάμεσα σε επικοινωνιακού τύπου αναφορές στην ...κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που έρχεται και σε μεγαλοστομίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, δεν μπόρεσε να αποκρύψει στην ομιλία του την πολιτική του κόμματός του για τους νέους, που δεν είναι άλλη από τη μερική απασχόληση και την υπονόμευση των εργασιακών τους σχέσεων. Επίσης, τάχθηκε υπέρ της επιδότησης των εργοδοτών για προσλήψεις νέων μέσα από 4ετή προγράμματα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι συνολικά «στόχος είναι η "Πράσινη Ανάπτυξη", που σημαίνει ποιότητα», ξεκαθαρίζοντας όμως και την εμμονή του στις λογικές της ανταγωνιστικότητας, σημειώνοντας ως παράδειγμα ότι «εμείς θα φέρουμε ένα νέο χωροταξικό, που θα ενισχύει την τουριστική επιχειρηματικότητα, αλλά θα συνδυάζει και την προστασία του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς». Παράλληλα άσκησε κριτική στη ΝΔ γιατί υιοθετεί με ...λάθος τρόπο την πολιτική του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζοντας ότι ««το λεγόμενο Ταμείο Αλληλεγγύης των Γενεών - δική μας πρόταση, που φέραμε στη Βουλή, κι εσείς υιοθετήσατε - δε λειτουργεί, δεν υπάρχει».

Αποκαλυπτική ήταν η τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τις εργασιακές σχέσεις των νέων, όπου ουσιαστικά ανακοίνωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προτίθεται να θωρακίσει και να επεκτείνει τις ελαστικές μορφές εργασίας, παρέχοντας παράλληλα νέα προνόμια στους εργοδότες. Χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου αφού κατηγόρησε τη ΝΔ για «τα Stage και τις ρουσφετολογικές διευθετήσεις», στη συνέχεια δήλωσε ότι ...υιοθετεί το συγκεκριμένο τρόπο μερικής απασχόλησης για τους νέους αρκεί «να προσανατολίσουμε τα Stage αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα», εκεί «που πραγματικά μπορούν να προσφέρουν πρακτική εκπαίδευση»!

Παράλληλα, έδωσε το στίγμα των πολιτικών του θέσεων, μέσω των λογικών του ελάχιστου εισοδήματος, σημειώνοντας ότι «δεσμευόμαστε να φτιάξουμε κοινωνικό δίκτυο, που διασφαλίζει το δικαίωμα σε όλους για ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης», προσθέτοντας ότι είναι «δέσμευσή μας ο έλεγχος της αγοράς εργασίας» καθώς και το «να συγκρουστούμε με τις πολυάριθμες μορφές του παραδοσιακού κρατισμού», χωρίς να διευκρινίσει τι εννοεί. Με έμμεσο τρόπο ανήγγειλε τη νομιμοποίηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης τονίζοντας πως «θα επεκτείνουμε τις θεμελιώδεις εγγυήσεις της εργατικής νομοθεσίας σε κάθε μορφή απασχόλησης. Και αυτό αφορά ιδιαίτερα την οικονομικά εξαρτημένη αυτοαπασχόληση, τα περίφημα "μπλοκάκια"».

Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ
Η φωνή των επιχειρηματιών στην Παιδεία

Ως ευκαιρία για προβολή της θέσης υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων αντιλήφθηκε την χτεσινή συζήτηση ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος ζήτησε και δημοψήφισμα για την αναθεώρηση το άρθρου 16.

Οπως χαρακτηριστικά είπε «είναι δυνατόν σήμερα, αυτήν την εποχή, να λέμε "πρόβλημα" τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια; Τι μας ενοχλεί να γίνουν; Ισα - ίσα που στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια θα πάει το παιδί της Εκάλης - και θα κάνει χώρο για να μπει το παιδί από το Πέραμα - και θα σταματήσουν τα φροντιστήρια, αυτός ο μεγάλος νταλκάς κάθε οικογένειας», προσθέτοντας πως «είναι μερικά πράγματα, τα οποία οι νέοι τα έχουν ξεπεράσει. Κάποιοι εδώ μέσα δεν τα έχουν ξεπεράσει κάτω από κάποιες αγκυλώσεις του παρελθόντος».

Συνεχίζοντας στην ίδια λογική ανέφερε ότι «δεν μπορώ να καταλάβω δηλαδή γιατί πρέπει το παιδί να φύγει από εδώ και να πάει στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Φεύγουν από εδώ και πάνε στο πανεπιστήμιο του Σόρος στη Βουδαπέστη και πληρώνουν. Και εδώ δεν μπορεί να γίνει ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο που να έχει την υψηλή εποπτεία, τη σταθερή εποπτεία της πολιτείας!». Τέλος, κάλεσε σε δημοψήφισμα για το άρθρο 16 παράλληλα με τις ευρωεκλογές σημειώνοντας: «Ελάτε να το λύσουμε στις 7 Ιουνίου με δημοψήφισμα στις ευρωεκλογές. Να στηθεί μια κάλπη δίπλα που να λέτε, θέλετε ιδιωτικά πανεπιστήμια ή όχι; Και τελειώνει η υπόθεση».

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ
Ολες οι ευθύνες στον … καζινοκαπιταλισμό

Τον ...καζινοκαπιταλισμό κατηγόρησε για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη νεολαία ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, ενώ, παράλληλα, υποστήριξε ότι το πλαίσιο της ΕΕ είναι σήμερα συμβατό με αποφάσεις και εξελίξεις υπέρ των εργαζομένων.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά σχετικά με το ότι «σε παγκόσμιο, σε ευρωπαϊκό, σε ελληνικό επίπεδο, στο όνομα δήθεν της ελευθερίας της αγοράς, αναπτύχθηκαν τα πιο πλεονεκτικά, τα πιο καταστροφικά, τα πιο τζογαδόρικα συμφέροντα και συμπαρέσυραν, με όλα αυτά τα ανύπαρκτα χαρτιά και με όλο αυτό το καζίνο το οποίο δημιουργήθηκε ως οικονομία στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, όλες τις οικονομίες».

Ο Αλέκος Αλαβάνος δεν παρέλειψε να καλλιεργήσει τις γνωστές αυταπάτες περί καλής Ευρωπαϊκής Ενωσης, με αφορμή την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τους συμβασιούχους. Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για το ότι δεν κάνει «ουδεμία προσπάθεια να γίνουν αλλαγές, οι οποίες δεν έχουν και κόστος, όπως είναι η αλλαγή του εξεταστικού συστήματος, η ελεύθερη πρόσβαση στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, η αυτονόμηση και ενίσχυση του λυκείου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ