ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάη 2009
Σελ. /40
Βγάλ' τους το μακιγιάζ

«Οι μάνατζερ των επιχειρήσεων είναι άπληστοι, αφού στην καρδιά της κρίσης παίρνουν μεγάλους μισθούς».

«Οι πολιτικοί είναι άπληστοι, αφού την ώρα που ο κόσμος υποφέρει αυτοί παίρνουν μίζες».

Πού συμβαίνουν αυτά; Στο κενό. Αυτοί που βλέπουν ένα πρόβλημα ηθικής, δεν κάνουν καμιά αναφορά στο θερμοκήπιο. Ακόμα χειρότερα, ορισμένοι, όταν αναγκάζονται τελικά να μιλήσουν για το σύστημα, το ρίχνουν στην ανάλυση για την κακή ποιότητα που έχει το χόρτο στο γήπεδο. Οταν το ίδιο το γήπεδο είναι ένας βούρκος, που δεν μπορεί να παράγει παρά μόνο σαπίλα.

Διαβάζεις τα παράπονα στα έντυπα της αστικής τάξης, γιατί, λένε, δεν ανακοινώνουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τα οικονομικά τους προγράμματα. Μα, εδώ δε λένε κουβέντα ούτε καν για την ΕΕ. Στην οποία, όλοι μαζί, μόλις «προχτές» αποφάσισαν λάστιχο όλες οι εργασιακές σχέσεις. Οπως, όλοι μαζί, έχουν αποφασίσει ότι η ντόπια γεωργική παραγωγή είναι άχρηστη, το ίδιο και η κτηνοτροφία. Οπως δική τους επιλογή ήταν το να μην υπάρχουν κρατικά ναυπηγεία, το ρεύμα να ελέγχεται από τις πολυεθνικές, το νερό επίσης και πάει λέγοντας.

Και αντί η συζήτηση, παραμονές ευρωεκλογών, να αφορά στο σύνολο της οικονομίας και για ποιον δουλεύει κάθε κόμμα, μιλάνε για κάποια σκάνδαλα.

Οταν μιλούν για την οικονομία, εννοούν το ταμείο τους. Οπως και το «έθνος», άλλο το δικό τους ταμείο κι άλλο το ταμείο των εργατών. Οταν ανησυχεί η «οικονομία», ανησυχεί η αστική τάξη, ή δείχνει πως ανησυχεί, για να ανησυχούμε οι άλλοι και να φέρει τη λύση που έχει ήδη έτοιμη, ή αυτήν που θα επιχειρήσει να επιβάλει. Εξάλλου το λένε μόνοι τους, και δεν τους ξεφεύγουν λόγια, κλίμα στρώνουν: «Το πολιτικό σύστημα πέθανε, ζήτω το πολιτικό σύστημα».

Διαβάζοντας τα ονόματα των αστικών εφημερίδων να τα μεταφράζεις σε διασύνδεση με διάφορα κέντρα και επιχειρήσεις, και, μάλιστα, τέτοιες που καθορίζουν τη πολιτική ζωή.

Σ' ένα τέτοιο πλαίσιο η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ δεν έχει να κάνει γενικά με κάποιον τσαμπουκά, αλλά επιλογή για άλλη πολιτική, για άλλη ζωή, άλλη οικονομία.

Οσο ο βούρκος αναδίνει πιο πολύ τη δυσοσμία του, τόσο αυτή η επιλογή, η επιλογή ΚΚΕ, αναδεικνύεται σε μονόδρομο για καθέναν, που, ενώ δε συμφωνεί με το σύνολο των θέσεων του ΚΚΕ, συμφωνεί, ωστόσο, ότι δεν πάει άλλο με την πολιτική που εφαρμόζουν εναλλάξ οι μέχρι τώρα κυβερνήτες, συμφωνεί ότι αυτός ο τόπος έχει δυνάμεις να πορευτεί διαφορετικά, μακριά από τη βασική αιτία που δημιουργεί τα προβλήματά του.

Εκεί, στρέφεται η συζήτηση, και μπορεί να γίνει. Να τη στρέφουμε και να την κάνουμε. Κι αυτό οδηγεί σε επικίνδυνη για το σύστημα προοπτική. Γι' αυτό πληθαίνουν τα ρεπορτάζ που θέλουν να πείσουν πως «ο κόσμος θα δείξει με την αποχή τη διαμαρτυρία του». Ετσι, που ό,τι δεν μπορεί να εξαγοραστεί - ενσωματωθεί, όπως συμβαίνει σε μαζική κλίμακα στα πανεπιστήμια, να καταστεί ακίνδυνο.

Τα πράγματα μπορούν να κινηθούν διαφορετικά. Τέτοιο σήμα μπορεί να σταλεί και αύριο, από την κάλπη των φοιτητικών - σπουδαστικών εκλογών και αμέσως μετά από την ευρωκάλπη. Η αστική τάξη έχει μόνον έναν αντίπαλο να φοβάται. Μπορεί αυτός ο φόβος της να γίνει και τρόμος. Από μας εξαρτάται.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΑΝΗΣΥΧΕΙ Η «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΤΙ ΖΗΤΑΕΙ; «Δύο ειδήσεις προχθεσινές προκαλούν ανησυχία. Η κυβέρνηση, πρώτον, ετοιμάζει νέα οικονομικά (στην πραγματικότητα: φοροεισπρακτικά...) μέτρα, τα οποία θα μας τα ανακοινώσει αφού γίνουν οι ευρωεκλογές. Η (αξιωματική) αντιπολίτευση, δεύτερον, ανήγγειλε ότι θα αναθεωρήσει το οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, μας κρατούν μυστικό επτασφράγιστον τα μέτρα που θα λάβουν οι μεν αν παραμείνουν στην εξουσία και οι δε αν γίνουν κυβέρνηση.(...) Η οικονομική πολιτική της κυβερνήσεως της ΝΔ είναι δεδομένη, δεν υπάρχουν προτάσεις και σχεδιασμοί που θα άλλαζαν τις προοπτικές της χώρας. Στο ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι διαφορετικά - το οικονομικό πρόγραμμά του είναι πλέον ασαφές.(...) λευκές επιταγές δεν δίνει ο λαός (...) αν δεν γνωρίζει γιατί να ψηφίσει ο πολίτης, τότε υπάρχει κίνδυνος να φύγουν πολλοί για εκδρομή» (ο Σ. Ψυχάρης στο ΒΗΜΑ).

ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ: «ο κ. Καραμανλής επέλεξε αυτό που θεωρεί μικρότερο κακό για τον ίδιο και την παράταξή του (...) ένα πράγμα δεν λογάριασε. Οτι με τις πράξεις αυτές έπληξε καίρια όχι μόνο τη δική του αξιοπιστία αλλά και την αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

ΠΑΡΑΤΑΣΗ: «τα κόμματα επιδιώκουν να μείνει η συζήτηση στο επίπεδο των εντυπώσεων και του γενικόλογου αφορισμού και να μην εισέλθει στα ουσιώδη, όπου πρέπει να κατατεθούν σαφείς προτάσεις και να ληφθούν αποφάσεις. Ετσι όμως το μόνο που κερδίζουν οι "μονομάχοι" της εξουσίας είναι χρόνος» (από το κύριο άρθρο στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΕΧΟΥΝ ΕΤΟΙΜΗ ΛΥΣΗ; «Και τώρα τι κάνουμε, είναι το ερώτημα (...) Πολιτικά όλα είναι ανοικτά (...) ο κίνδυνος κατάρρευσης του συστήματος είναι πάντοτε υπαρκτός (...) η κοινωνία (...) έχει θυμώσει (...) όλη αυτή η ανισορροπία τρομάζει, αλλά τελικά θα βγάλει σε κάτι καινούριο, μακριά από τα σημερινά υπάρχοντα ή επίδοξα σχήματα» (ο Α. Παπαχελάς στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ για τη μάχη των ευρωεκλογών

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Η ΝΔ ξεπλένει καλύτερα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Φοβάται και βρυχάται

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: ΑΝΟΙΞΕ Ο ΑΣΚΟΣ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Σύγκρουση χωρίς όρια

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κόμματα «όμηροι» των σκανδάλων

ΤΑ ΝΕΑ: Ιερός τρόμος έβαλε λουκέτο στη Βουλή

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Διάτρητες οι συμβάσεις με τη ΜΑΝ

ΕΘΝΟΣ: ΠΥΡ ΟΜΑΔΟΝ για το λουκέτο της ντροπής

Η ΑΥΓΗ: Χρεωκόπησαν και πολιτικά

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Η ανάκαμψη φέρνει deals

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΕ ΠΑΣΟΚ - ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΝΔ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΠΟΛΩΣΗ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Συνέχισε το σφυροκόπημα ο πρωθυπουργός

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ παίρνει πάνω του όλο τον αγώνα

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΑ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΑΠΟ ΜΙΖΕΣ

Η ΧΩΡΑ: 2ος γύρος εμφυλίου στο ΠΑΣΟΚ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το σύστημα κάνει αυτοκριτική

«Από το '90 και μετά οι καθηγητές "πνίγονται" στα κοινοτικά πακέτα και στο κενό που δημιουργεί η απουσία τους χτίζουν το δικό τους κράτος εν κράτει οι φοιτητικές παρατάξεις, αξιοποιώντας καταλλήλως το "ενοχικό σύνδρομο" του ελληνικού πανεπιστημίου (...) πουλάνε τις ψήφους τους και αγοράζουν βαθμούς στα μαθήματα, θέσεις στα μεταπτυχιακά, επιβλέψεις στα διδακτορικά (...) ελέγχουν τις γραμματείες, έχουν αποφασιστικό λόγο στην επιλογή των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων (...) τις περιόδους που το κόμμα τους κυβερνά πλαισιώνουν με στελέχη τους κρίσιμα υπουργεία για να εξυπηρετούν άμεσα τα μέλη και τους φίλους» (η Γ. Μανώλη στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο

«Ο επικεφαλής αστυνομικός - άγνωστο για ποιο λόγο - επέτρεψε στους "αγανακτισμένους πολίτες" - να παρελάσουν έξω από το παλιό Εφετείο και να "μυήσουν" στον πετροπόλεμο τους έγκλειστους μετανάστες (...) αφού χόρτασαν πετροπόλεμο διετάχθη από κάποιον (άλλο;) αστυνομικό η απομάκρυση των "αγανακτισμένων" (...) κι ενώ η μία ομάδα αστυνομικών (αριστερά του ξενοδοχείου) έδιωξε όντως τους "αγανακτισμένους" η άλλη ομάδα αστυνομικών (δεξιά του ξενοδοχείου) έγινε μια παρέα με τους "αγανακτισμένους". Γελάκια, συζητήσεις ("κράτα μου τη σημαία να σου κρατήσω την ασπίδα να ξαποστάσεις") συνθήματα της Χρυσής Αυγής και πέτρες προς τους μετανάστες, μαζί βέβαια με ναζιστικούς χαιρετισμούς (...) ώσπου κάποιος (άλλος; τρίτος; τέταρτος;) αστυνομικός έδωσε εντολή να απωθηθούν οι λίγοι εναπομείναντες Χρυσαυγίτες (...) και βεβαίως όλη η περιοχή ηρέμησε» (ο Σ. Θεοδωράκης στα ΝΕΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ