ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Μάη 2009
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Η οικογένεια και τα παιδιά των μεταναστών τα μεγάλα θύματα

Η αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων των κρατών - μελών δεν εξαιρεί τα παιδιά και τις οικογένειες των μεταναστών, αλλά τους δείχνει εξίσου το σκληρό της πρόσωπο. Το ζήτημα της οικογενειακής επανένωσης των μεταναστών, όπως έχει διαμορφωθεί με σχετική Οδηγία της ΕΕ, την οποία ενσωμάτωσε η ελληνική κυβέρνηση, είναι ενδεικτικό της σκληρής αυτής πολιτικής. Επιπλέον τραγικές διαστάσεις παίρνει και το θέμα των παιδιών των μεταναστών, των μεταναστών β' γενιάς, που παραμένουν χωρίς χαρτιά, χωρίς δικαιώματα, κυριολεκτικά σαν να μην υπάρχουν.

Και τα δύο αυτά θέματα τέθηκαν στη συζήτηση που είχε την περασμένη Κυριακή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με μετανάστες και πρόσφυγες. «Δεν είναι εύκολο να φέρουμε τη γυναίκα και τα παιδιά μας. Κι αν τους φέρουμε στην Ελλάδα, τι θα φάνε; Πού θα μείνουν; Παίρνουμε 600 ευρώ. Με 600 ευρώ θα νοικιάσεις σπίτι;». Αυτά είναι τα λόγια ενός Πακιστανού εργάτη, για τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κατά την οικογενειακή επανένωση.

Οι απαιτήσεις που μπαίνουν από την ΕΕ και την ελληνική κυβέρνηση για να φέρει ένας μετανάστης την οικογένειά του στην Ελλάδα, είναι πραγματικά απάνθρωπες. Μεταξύ άλλων η ΕΕ απαιτεί από τον μετανάστη να είναι για δύο χρόνια νόμιμος, να έχει ένα συγκεκριμένο ετήσιο εισόδημα, το οποίο αυξάνεται κάθε φορά αν φέρει τη γυναίκα του ή το παιδί του. Μπορεί να φέρει μόνο τα ανήλικα παιδιά. Κι αν είναι πάνω από 15 χρονών, το παιδί περνάει από τεστ ένταξης. Αν το παιδί είναι πάνω από 18 χρονών και είναι ανάπηρο, πάλι δεν μπορεί να το φέρει. Αν το παιδί είναι κάτω από 18 και είναι παντρεμένο - και υπάρχουν τέτοιες χώρες, που παντρεύονται μικρά τα παιδιά - δεν μπορεί να το φέρει. Πληρώνει ένα υπέρογκο παράβολο και πρέπει να περιμένει τουλάχιστον 3 - 4 χρόνια. «Εγώ έξι χρόνια έκανα να τους φέρω στην Ελλάδα», συμπληρώνει ένας μετανάστης από το Αφγανιστάν.

Την τραγική κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες παιδιά μεταναστών, συμπυκνώνει στα λίγα λόγια της η Ζάινα, μετανάστρια από τη Σιέρα Λεόνε: «Μια φίλη μου έχει δυο παιδιά, το ένα περίπου 18 και το άλλο 12 χρονών. Ακόμα το κράτος δεν έχει δει τα προβλήματα αυτών των παιδιών. Ούτε χαρτιά έχουν. Οταν θέλουν να ταξιδέψουν με τους γονείς τους, τους λένε να πάνε να φέρουν διαβατήρια από τη χώρα τους. Από τη στιγμή που το παιδί έχει γεννηθεί εδώ στην Ελλάδα, έχουν δικαίωμα να πάρουν αυτά τα παιδιά χαρτιά. Αλλά δεν κάνουν τίποτα». Αυτή είναι η κατάσταση, παρά το γεγονός ότι τα παιδιά εδώ γεννήθηκαν ή εδώ μεγάλωσαν και δεν διαφέρουν καθόλου από τα Ελληνόπουλα. Κι όμως παραμένουν χωρίς χαρτιά. Χωρίς δικαίωμα να σπουδάσουν, να ταξιδέψουν, να επισκεφτούν τους συγγενείς τους στη χώρα προέλευσής τους. Ενα θέμα για το οποίο το ΚΚΕ έχει παρέμβει τόσο στη Βουλή, όσο και στο ευρωκοινοβούλιο.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΚΕΚ ΑμΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Απαίτησαν το δικαίωμα στη δουλειά

Διαμαρτυρία χτες στο υπουργείο Υγείας

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Το δικαίωμά τους στη δουλειά, λύσεις για το εκρηκτικό πρόβλημα της ανεργίας που μαστίζει τους ίδιους και τις οικογένειές τους, απαίτησαν χτες σπουδαστές του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΚΕΚ ΑμΕΑ) Γαλατσίου, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Απασχόλησης. «Ηρθαμε για μια ακόμα φορά στο υπουργείο Απασχόλησης για το ζήτημα που μας καίει περισσότερο, το ζήτημα της επαγγελματικής αποκατάστασης. Το διετές πρόγραμμα στο ΚΕΚ ΑμΕΑ για κάποιους τελειώνει και η ανησυχία μας για το τι θα γίνει μετά είναι τεράστια», υπογράμμισαν οι σπουδαστές.

Κατήγγειλαν ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που έχουν αποφοιτήσει τα 15 τελευταία χρόνια απ' τη σχολή έχουν μείνει κλεισμένοι στα σπίτια τους, αφού δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Οτι χρόνια τώρα βιώνουν τη συνεχιζόμενη απαξίωση και υποβάθμιση της μοναδικής σχολής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για ΑμΕΑ στην Αττική και τα προβλήματα που τους προσθέτει η αναπηρία και τα οποία οξύνονται απ' την αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Στο πλευρό των σπουδαστών βρέθηκαν ο Κώστας Καζάκος, βουλευτής του ΚΚΕ και αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ). Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με τον υφυπουργό Απασχόλησης Γεώργιο Κοντογιάννη, ο οποίος μοίρασε χιλιοειπωμένες υποσχέσεις, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη ο διεκδικητικός αγώνας να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί.

ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Χάος με τα σαπάκια των εφοπλιστών

Να κρατείται σιδηροδέσμιος μέσα στο Λιμεναρχείο της Σάμου, βρέθηκε προχτές το απόγευμα ο πλοίαρχος του ακτοπλοϊκού πλοίου «ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΒΕΡΑ» της εταιρείας ΚΑΛΛΙΣΤΗ του εφοπλιστή Σπανού. Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Σάμου, πατώντας στο εξωφρενικό νομοθετικό πλαίσιο που έχουν πλέξει όλες οι κυβερνήσεις για να προστατεύουν τους εφοπλιστές, έκρινε ότι ο καπετάνιος ήταν αυτός που έπρεπε να πληρώσει τη «νύφη», για την παράνομη και εντελώς ασύδοτη δράση του Σπανού, ο οποίος προχτές με το «έτσι θέλω» ακινητοποίησε το πλοίο στο λιμάνι Βαθύ της Σάμου αφήνοντας το δρομολόγιο προς Πειραιά ανεκτέλεστο! Αργά το βράδυ αφέθηκε ελεύθερος, όμως η δικογραφία σε βάρος του «τρέχει».

Στο μεταξύ μετά το «ΘΕΟΦΙΛΟΣ» του εφοπλιστή Βεντούρη, στο λιμάνι της Μύρινας της Λήμνου προσέκρουσε προχτές αργά το βράδυ και το ακτοπλοϊκό πλοίο «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ», του ίδιου εφοπλιστή. Από την πρόσκρουση στο πλοίο προκλήθηκε ρήγμα μισού μέτρου. Το πλοίο θα παραλάμβανε και τους 84 επιβάτες του «ΘΕΟΦΙΛΟΣ». Από κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων αρχικά απαγορεύτηκε ο απόπλους του, όμως χτες το πρωί η απαγόρευση «έληξε» ξαφνικά και το «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ» απέπλευσε με ρήγμα. Χτες το απόγευμα στο Σύνταγμα συγκεντρώθηκαν κάτοικοι της Λήμνου για να διαμαρτυρηθούν για την ελλιπή ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού τους. Σήμερα στις 9.30 το πρωί προγραμματίζουν συγκέντρωση στον ηλεκτρικό σταθμό Πειραιά και πορεία στο ΥΕΝ, ενώ στις 11 π.μ. θα δώσουν συνέντευξη Τύπου.

«ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ»
Ταλαιπωρία χωρίς τέλος

Σε ατέλειωτη ταλαιπωρία υποβάλλονται εδώ και μήνες οι επιβάτες του «ηλεκτρικού σιδηροδρόμου». Οι καθυστερήσεις στα δρομολόγια είναι καθημερινό φαινόμενο, ενώ από την ερχόμενη Δευτέρα, εκτός λειτουργίας τίθεται και ο σταθμός στα Πετράλωνα. Υπενθυμίζεται ότι ήδη εκτός λειτουργίας βρίσκονται οι σταθμοί σε Αγ. Ελευθέριο και Κάτω Πατήσια.

Η υπολειτουργία του «ηλεκτρικού σιδηρόδρομου» εδώ και πολύ καιρό οφείλεται στην εκτέλεση έργων για την ανακαίνιση της γραμμής. Ωστόσο, με δεδομένο ότι τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν το Φλεβάρη του 2010, κυβέρνηση και διοικήσεις ΟΑΣΑ και ΗΣΑΠ, που έχουν την ευθύνη, θα πρέπει να πάρουν εκείνα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να εξυπηρετείται όσο το δυνατό καλύτερα το επιβατικό κοινό, χωρίς να υποβάλλεται σε καθημερινή ταλαιπωρία. Η εμπειρία από τα μέχρι τώρα μέτρα (δρομολόγηση λεωφορείων) δείχνει ότι με αυτόν τον τρόπο δε δίνεται λύση στο σοβαρό πρόβλημα μετακίνησης που αντιμετωπίζουν καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες του «ηλεκτρικού» και κυρίως όσοι εξυπηρετούνται από τους σταθμούς που έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Από τις διοικήσεις ΟΑΣΑ και ΗΣΑΠ ανακοινώθηκε ότι από την ερχόμενη Δευτέρα οι συρμοί του «ηλεκτρικού» θα διέρχονται χωρίς στάση από τους σταθμούς Πετράλωνα, Κ. Πατήσια και Αγιος Ελευθέριος (οι δύο τελευταίοι είναι ήδη κλειστοί), ενώ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, εκτός λειτουργίας θα τεθεί το τμήμα Καλλιθέα - Ομόνοια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ