ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Μάη 2009
Σελ. /40
Δώσε δύναμη στη δύναμή σου

Οσοι πανηγύριζαν χτες για την επέτειο ένταξης στην ΕΟΚ, είχαν δίκιο. Ανήκουν σ' αυτούς που έφαγαν με χρυσά κουτάλια. Οι 600.000 αγρότες, που, σύμφωνα με το νέο σχέδιο της ΕΕ, θα πάψουν να θεωρούνται αγρότες γιατί να πανηγυρίσουν; Οι 600.000 άνεργοι, που σπρώχνονται να δεχτούν μια δουλειά με μισθό το επίδομα ανεργίας και χωρίς ασφάλιση, γιατί να πανηγυρίσουν; Τα 2,5 εκατομμύρια των εργαζομένων, που, πέρα από τα γλίσχρα μεροκάματα, πρέπει να ακριβοπληρώνουν για την κατ' όνομα δημόσια Υγεία, Πρόνοια και Παιδεία, γιατί να πανηγυρίσουν; Δε ρωτάμε για όσους ήλπιζαν να βγουν μια μέρα στη σύνταξη κι έχουν, ήδη, μάθει πως πρέπει να δουλεύουν ως το θάνατο...

Το σύστημα, όλοι αυτοί που μαζεύονται κάθε τόσο να συζητήσουν περί φιλανθρωπίας, γνωρίζει πως το καζάνι βράζει. Πως τελειώνουν οι αυταπάτες. Γι' αυτό και εκφράζει την ανησυχία του, μέσα από κείμενα που με αγωνία προσπαθούν να υπερασπίσουν αυταπάτες περί «κοινοτικού κεκτημένου». Δεν είναι των από κάτω η «δημοκρατία» που υπερασπίζει το δικαίωμα του καπιταλιστή. Και «κοινωνικό κράτος» στον καπιταλισμό σημαίνει μόνο παραίτηση του εργάτη απ' όλα όσα του ανήκουν κι αντικατάστασή τους από διάφορα επιδόματα φτωχοκομείου. Ασε τα περί άρνησης στη χρήση στρατιωτικών μέσων για πολιτικούς σκοπούς. Το είδαμε στη Γιουγκοσλαβία, το μετρήσαμε στο Ιράκ, το μετράμε στο Αφγανιστάν. Ολα αυτά είναι ένα κεκτημένο που πρέπει να ανατραπεί.

Εχει δίκιο η καθηγήτρια στο πως το να περνά σαν φυσικό το ψέμα ισοδυναμεί με το να αποδέχεσαι την εξαθλίωση σαν προσωπική σου επιλογή. Θυμήσου μόνο πόσα τα ψέματα για τα χρυσά κουτάλια και άσε την οργή να διεκδικήσει ό,τι ανήκει στον άνθρωπο.

Εξάλλου, πια, το κάθε ψέμα έχει τόσο κοντά ποδάρια που μόνοι τους αποκαλύπτονται, όταν για τους δικούς τους λόγους ο ένας αστός ξεμπροστιάζει τους άλλους. Δε γνωρίζει το ΠΑΣΟΚ ότι έχει υπογράψει την υπεράσπιση του Συμφώνου Σταθερότητας; Το γνωρίζει. Δε θυμούνται στο ΠΑΣΟΚ ότι έχουν υπογράψει για το ΝΑΤΟικό στρατηγείο στη Λάρισα; Το θυμούνται. Τώρα, όμως, έχουμε εκλογές. Και πρέπει να ξεχάσουν οι ψηφοφόροι ότι η σύνταξη στα 65 καθιερώθηκε απ' αυτούς που μιλούσαν για περήφανα γηρατειά κι ότι στο Αφγανιστάν η σφαγή έχει και ελληνική συμμετοχή.

Εκνευρίζονται, όταν τους θυμίζεις τις υπογραφές τους. Φυσικό είναι. Το ιδιαίτερο είναι να δεις τι αποκαλύπτουν οι υπογραφές κάτω από τα εκνευρισμένα κείμενα. Διαβάζεις «Σωμερίτης» θυμάσαι και καταλαβαίνεις, όπως όταν διαβάζεις «Πάγκαλος» δε χρειάζεσαι καν να θυμηθείς για να καταλάβεις.

Το πρόβλημα το 'χουν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, που δέχονται πως άλλο ο Πάγκαλος κι άλλο ο Παπανδρέου. Το πρόβλημα το 'χουν, επίσης, οι ψηφοφόροι της ΝΔ, που λένε άλλο ο Καραμανλής κι άλλο το ΔΝΤ.

Ασχετο: Οταν κράζουν το ΠΑΣΟΚ από το ΒΗΜΑ και την «Ελευθεροτυπία», δε γίνεται από έγνοια για το λαϊκό συμφέρον, αντίθετα, είναι για να τονίσουν πως από την κυρίαρχη γραμμή δεν πρέπει να υπάρχει καμιά παρέκκλιση. Το είπε με τον τρόπο της, για λογαριασμό όσων αστών πολιτικών λαϊκίζουν σε καιρό καπιταλιστικής κρίσης, η Τζαβέλα του ΛΑ.Ο.Σ. χτες: «Η ΕΕ είναι η ομπρέλα προστασίας. Ολοι μαζί εκεί».

Ε, το ξήλωμα αυτής της κοινής για τους καπιταλιστές ομπρέλας πρέπει να ενισχύσουν οι από κάτω και με την ψήφο τους στις ευρωεκλογές. Κι αυτό μπορεί να γίνει με την ενίσχυση της μόνης δύναμης που εξαρχής πάλεψε ενάντια στην ένωση των μονοπωλίων, της μόνης δύναμης που και σήμερα δεν κοροϊδεύει τους εργάτες με διακηρύξεις για έναν καπιταλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο. Διά ταύτα ΚΚΕ, γιατί απ' όπου κι αν το πιάσεις εκεί καταλήγει κάθε λογικό συμπέρασμα.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: «Ενα ήσυχο ανοιξιάτικο απόγευμα Τρίτης στις αρχές Μαΐου, σε μια αίθουσα του Πανεπιστημίου Ροκφέλερ στη Νέα Υόρκη, ο Μπιλ Γκέιτς, ο Γουόρεν Μπάφετ και ο Τζορτζ Σόρος ήπιαν τον καφέ τους και συζήτησαν κεκλεισμένων των θυρών για το μέλλον του κόσμου! Παρά τις θεωρίες συνωμοσίας, οι κορυφαίοι φιλάνθρωποι συναντήθηκαν για να συζητήσουν το πώς θα συνεισφέρουν στο φιλανθρωπικό τομέα εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης» (το θέμα στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΑΠΑΤΗΣ: «Η κρίση δικαίωσε τις ανησυχίες των πολιτών και διόγκωσε την κοινωνική δυσαρέσκεια. Δεν έθεσε, όμως, σε αμφισβήτηση αυτό καθ' αυτό το ενοποιητικό εγχείρημα. Ο λόγος είναι ότι παρά τις διαφορές, στη Γηραιά Ηπειρο έχει σφυρηλατηθεί ένα πρόπλασμα κοινής ταυτότητας, η συνείδηση μιας κοινής προοπτικής. Το υπόβαθρό της είναι κοινές αξίες, η πίστη στη δημοκρατία, στο κοινωνικό κράτος, στην ποιότητα ζωής, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην απροθυμία χρήσης στρατιωτικών μέσων για πολιτικούς σκοπούς. Eίναι ακριβώς αυτό το πολύτιμο κεκτημένο, που προσδίδει σταθερότητα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, παρά τις αντιθέσεις και παλινδρομήσεις» (ο Σ. Λυγερός στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Η ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ: «Ενα θεμελιώδες συναίσθημα συνυφασμένο με την ίδια την υπόθεση του πολιτισμού και της ζωής μας, σήμερα περισσότερο παρά ποτέ άλλοτε, μοιάζει να κλονίζεται. Είναι το βαθύτερο συναίσθημα εμπιστοσύνης που εγγυάται η εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης (...) Η φυσικοποίηση της διαφθοράς και του ψεύδους κινδυνεύει να γίνει το ίδιο επικίνδυνη με την ίδια τη διαφθορά. Αν χαθεί η έκπληξη, αν χαθεί ο αποτροπιασμός, τότε κοιμάσαι αγκαλιά με τη δική σου προσωπική εξαθλίωση (...) Ας μη χαθεί η έκπληξη, η κατακραυγή (...) ως μια διεκδίκηση ανθρώπινης αντίδρασης στο απάνθρωπο που μας κυκλώνει» (η Φ. Τσαλίκογλου στα ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ ΓΙΑ ΞΕΚΛΗΡΙΣΜΑ των φτωχών αγροτών

ΤΟ ΒΗΜΑ: Παροχές με άρωμα Ευρώπης...

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 1,3 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ για 20.000 μικρομεσαίους και ελεύθερους επαγγελματίες

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Πτώση 20% στον τζίρο της βιομηχανίας

Η ΑΥΓΗ: Η αποχή... «ψήφος» σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΑΠΕΔΡΑΣΕ Ο «ΜΙΣΤΕΡ ΜΙΖΑΣ» ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οπερέτα αλά γερμανικά

ΤΑ ΝΕΑ: Κάνει τον... Γερμανό ο κύριος Μίζενς

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Στη Γερμανία ο άνθρωπος της Siemens

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Και ξαφνικά άφαντος ο Νο 1

ΕΘΝΟΣ: ΦΑΝΤΟΜΑΣ ο άνθρωπος με τη βαλίτσα

Η ΧΩΡΑ: «Εχω πλάτες δεν θα μας πειράξει κανείς»

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Προφυλακίστηκε ο Πρ. Μαυρίδης

Ο ΛΟΓΟΣ: ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΝΤΑΛΜΑ σύλληψης για Χριστοφοράκο

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΠΑΡΑΔΙΔΕΤΑΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ Ο ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΣ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Τοποθετήσεις με το μάτι στις κάλπες

«Κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που βρίσκεται στην Αθήνα, εισηγήθηκε μετ' επιτάσεως στην κυβέρνηση ριζικές αλλαγές στο ασφαλιστικό. Πρόβλημα το οποίο, όπως άπαντες συνομολογούν, αποτελεί μια από τις βραδυφλεγείς βόμβες στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας. Η απάντηση της αρμόδιας υπουργού υπήρξε κατηγορηματικά αρνητική. Κατ' αναλογία, το ΠΑΣΟΚ σηκώνει σημαία αντίστασης σχετικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας. Είναι προφανές πως αμφότερα τα κόμματα τοποθετούνται δημοσίως υπό την πίεση του εκλογικού χρόνου» (από το κύριο άρθρο στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

Και γνωρίζουν

«Προ δεκαπενθημέρου δόθηκε στη δημοσιότητα το Μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για τις ευρωεκλογές, το οποίο συνυπογράφει το ΠαΣοΚ και το οποίο μέσα σε 55 σελίδες δεν λέει λέξη για το Σύμφωνο Σταθερότητας. Ούτε να τροποποιηθεί, ούτε να καταργηθεί, ούτε να κυκλοφορήσει σε κόμικς - απολύτως τίποτα! Θέλω να ελπίζω, λοιπόν, ότι το ΠαΣοΚ δεν λέει άλλα στην Ευρώπη και άλλα στην Ελλάδα. Και ότι τα περί "τροποποίησης" είναι απλώς απόψεις μεμονωμένων στελεχών του τα οποία δεν εκφράζουν το ΠαΣοΚ και δεν γνωρίζουν το θέμα» (ο Γ. Πρετεντέρης στο ΒΗΜΑ).

Και θυμούνται

«Τι σκούζουν στο ΠΑΣΟΚ για την εξέλιξη με το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Λάρισα; Η δική τους κυβέρνηση, το 2003, δεν είχε συμφωνήσει; Κι αν δεν θυμούνται, δεν ρωτάνε τον Γιώργο Παπανδρέου, που ήταν υπουργός Εξωτερικών;» (ο Γ. ΚΑΡ. στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Γι' αυτό και εκνευρίζονται

«Η Νέα Δημοκρατία (...) αντιμετωπίζει ήττα (...) το μόνο που θα μπορούσε πια να περιορίσει την ήττα είναι η τσόντα της ακροδεξιάς και οι "μικροί" (ως ελάχιστοι) (...) το νεοσταλινικό και υστερικό κουκουέ (...) αυτός ο ετερόκλητος ως προς τα πρόσωπα, χωρίς αρχές ως προς το πρόγραμμα και κυνικός ως προς τις επιδιώξεις του σύλλογος ορφανών του δικομματισμού (...) έχει αδυναμίες το ΠαΣοΚ αλλά αναγκαστικά είναι υποχρεωμένο να ακολουθήσει πιο φιλολαϊκή πολιτική. Προφανώς αυτό είναι που φοβούνται καθημερινά χωρίς να το ομολογούν. Από κοινού με την αρχαιοαριστερά που θέλει "της Γης τους κολασμένους" για να υπάρχει» (o Ρ. Σωμερίτης στο ΒΗΜΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ