ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Μάη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΕΛΛΑΚΤΩΡ»
Μεγαλώνει η ανησυχία για εκατοντάδες απολύσεις

Κινητοποίηση έξω απ' την έδρα του ομίλου έκαναν χτες ταξικά συνδικάτα της Αθήνας

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία έξω από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία έξω από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ
«Οι απολύσεις δε θα περάσουν» έγραφε το πανό που, χτες το μεσημέρι, στήθηκε έξω από την έδρα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στη Λυκόβρυση, όπου ταξικά συνδικάτα της Αθήνας και το ΠΑΜΕ προχώρησαν σε κινητοποίηση ενάντια στις μαζικές απολύσεις που έχει ξεκινήσει ο όμιλος. Καταδικάζοντας τις προσπάθειες της επιχείρησης να φορτώσει τις συνέπειες της κρίσης στους εργαζόμενους, τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Λογιστών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Επισιτισμού κάλεσαν τους εργαζόμενους να αντισταθούν στις πιέσεις της εργοδοσίας και να αντιπαλέψουν τις αντεργατικές μεθοδεύσεις της.

Σύμφωνα με καταγγελίες, το τελευταίο διάστημα στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ ή σε κοινοπραξίες στις οποίες συμμετέχει, οι απολύσεις έχουν ξεπεράσει πανελλαδικά τις 100, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μετά το καλοκαίρι θα φτάσουν τις 300 - 400. «Δεν έχουμε έργα», λέει η εργοδοσία σε όσους ενημερώνονται ότι το επόμενο διάστημα θα μείνουν χωρίς μεροκάματο.

Πόσο όμως αληθινά «πιεσμένη» είναι η εταιρεία; Το 2008 τα καθαρά κέρδη της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, του μεγαλομέτοχου Μπόμπολα, διαμορφώθηκαν στα 86,2 εκατ. ευρώ από 68 εκατ. ευρώ το 2007. Εμφάνισαν δηλαδή αύξηση κατά 26,8%. Ειδικότερα, ο κατασκευαστικός κλάδος του ομίλου παρουσίασε το 2008 τον υψηλότερο κύκλο εργασιών, που έφτασε σε 1.435 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 87,9%. Τα λειτουργικά του κέρδη έφτασαν τα 60,5 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 77,4%. Τα καθαρά του κέρδη μετά από φόρους έφτασαν τα 40,1 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 101,8%, πάντα σε σχέση με το 2007.

Μάλιστα, παρουσιάζει υψηλό ανεκτέλεστο, το οποίο αγγίζει τα 4,8 εκατ. ευρώ (αφορά σε έργα που της έχουν ανατεθεί και δεν έχουν ακόμα εκτελεστεί, δηλαδή μελλοντικά κέρδη). Πρόσφατα ανατέθηκε σε θυγατρικές του ομίλου μεγάλο οδικό έργο στη Ρουμανία, του οποίου την κατασκευή φαίνεται ότι θα «παγώσει» ώστε να πέσει το κόστος (με την πτώση των τιμών των πρώτων υλών και τις πιέσεις για φτηνότερα μεροκάματα). Είναι καθαρό ότι πολλοί προσδοκούν τεράστια κέρδη από την κρίση, πάντα βέβαια στις πλάτες των εργατών.

Η χτεσινή παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων θορύβησε την εργοδοσία που έλεγε στους εργαζόμενους πως «δεν έγιναν απολύσεις» και «το ΠΑΜΕ λέει ψέματα». Ωστόσο, σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία των διαδηλωτών παραδέχτηκε ότι απολύθηκε κόσμος. Τα συνδικάτα ξεκαθάρισαν απ' τη μεριά τους ότι η εργοδοσία θα τους βρίσκει απέναντί της σε κάθε αντεργατικό της σχέδιο.

Στην ΤΕΡΝΑ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η χτεσινή 24ωρη απεργία που έκαναν οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο του Ερασίνειου Ογκολογικού Κέντρου (στο Κορωπί), έργο που έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ. Με την ολόπλευρη στήριξη του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας οι εργάτες προχώρησαν στη χτεσινή κινητοποίηση, ενώ συνεχίζεται η επίσχεση εργασίας που ξεκίνησε πριν από ένα μήνα. Η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί στην Επιθεώρηση Εργασίας αναβλήθηκε για τα μέσα Ιούνη επειδή δεν προσήλθε η εργοδοσία.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Ποινή φυλάκισης σε συνδικαλιστή!

Συνελήφθη αναίτια για «απείθεια κατά της αρχής» και χτες το δικαστήριο τον καταδίκασε με αναστολή

Με χαλκευμένες κατηγορίες συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ σύρθηκε χτες στα δικαστήρια του Πειραιά, μαζί τη γυναίκα του και καταδικάστηκαν σε ένα χρόνο φυλάκιση με τριετή αναστολή, επειδή έκανε το «λάθος» να δείξει στην αστυνομία Νίκαιας τη συνδικαλιστική του ταυτότητα! Πρόκειται για τον Παύλο Παπάκο, ταμία της ταξικής εργατικής οργάνωσης του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Πειραιά.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει το Συνδικάτο για τη νέα πρόκληση σε βάρος της εργατικής τάξης, ο Π. Παπάκος ενώ έφευγε από συγγενικό του σπίτι με τη σύζυγό του, αστυνομικός που βγήκε από περιπολικό ζήτησε τα στοιχεία του. Ο συνδικαλιστής έδειξε και τη συνδικαλιστική του ταυτότητα «που στη θέα της -όπως αναφέρει το Συνδικάτο- ο αστυνομικός εξέφρασε με περίσσιο ζήλο τις εντολές και τις κατευθύνσεις που έχει συνολικά η αστυνομία από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της συνδικαλιστικής δράσης».

Επί τόπου ο συνδικαλιστής και η σύζυγός του συνελήφθησαν, οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Νίκαιας όπου εκεί τους περίμεναν και άλλα... «Κατά τη διάρκεια της προσαγωγής τους» όπως καταγγέλλεται, ο συνδικαλιστής «δέχτηκε σφοδρή επίθεση και στις πολιτικές του πεποιθήσεις με αχαρακτήριστους όρους», ενώ επιχειρήθηκε και ο εξευτελισμός των δύο, με την προσπάθεια αφαίρεσης των ρούχων τους!

Το αποτέλεσμα μετά από όλα αυτά ήταν ο συνδικαλιστής και η σύζυγός του να κατηγορηθούν από πάνω, από την αστυνομία - και αποδέχθηκε το δικαστήριο - για «απείθεια, αντίσταση κατά της αρχής και εξύβριση»! Οι δύο άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι, όμως το πρόβλημα παραμένει. Οπως σημειώνει το Συνδικάτο, «το γαϊτανάκι που έχει ανοίξει η αστυνομία εναντίον συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ συνεχίζεται. Μετά τις προσαγωγές συνδικαλιστών από τα σπίτια τους για την υπόθεση του ΤΖΑΜΠΟ, τις διώξεις και τις αγωγές με τις ευλογίες του Σανιδά, τώρα συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ συλλαμβάνονται, οδηγούνται στα τμήματα και ανακρίνονται για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις».

Καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα ταξικά συνδικάτα του ΠΑΜΕ για να αποκρούσουν την αντεργατική πολιτική και ξεκαθαρίζει ότι «η τρομοκρατία, οι απειλές και η ποινικοποίηση του συνδικαλισμού, θα πέσουν στο κενό».

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΛΗΜΝΟΥ
Διαμαρτυρία για την άθλια ακτοπλοϊκή σύνδεση

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας έκαναν χτες το πρωί κάτοικοι της Λήμνου, απαιτώντας ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που να εξυπηρετούν τις ανάγκες τους. Οι κάτοικοι της Λήμνου, όπως και όλων των νησιών του Αιγαίου, βρίσκονται μαζί με τους ναυτεργάτες αντιμέτωποι με την εφοπλιστική ασυδοσία που αποθρασύνει η φιλοεφοπλιστική πολιτική των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι ενδεικτικό ότι εξυπηρετούνται από το Λαύριο μόνο με το υπερήλικο πλοίο «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ», το οποίο επιπλέον είναι κυρίως οχηματαγωγό.

Η «βελτίωση» που τους υποσχέθηκε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Αν. Παπαληγούρας, ο οποίος επιδόθηκε σε χοντρή κοροϊδία σε βάρος τους, ήταν κάποιες αλλαγές στο δρομολόγιο του πλοίου, ώστε το ταξίδι από Λαύριο για Λήμνο να διαρκεί πλέον 10 αντί για 13 ώρες που είναι τώρα! Να σημειωθεί ότι οι ακτοπλόοι εφοπλιστές, για τη διαφύλαξη της κερδοφορίας τους, εξακολουθούν ακόμα και τώρα στο «έμπα» της θερινής περιόδου να κρατούν «ανενόχλητοι» ακινητοποιημένα 40 και πλέον ακτοπλοϊκά πλοία, αφήνοντας τα νησιά στο έλεος της τύχης τους, ενώ 2.000 ναυτεργάτες έχουν ριχτεί στην ανεργία. Οσο για τα πλοία που έχουν εν πλω, επιδοτούνται με «ζεστό χρήμα» και έχουν εκτινάξει τις τιμές των εισιτηρίων στα ύψη.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΡΑΠΤΕΞ»
Διαδηλώνουν σήμερα στην Αθήνα

Αγωνιστική κάθοδο στην Αθήνα πραγματοποιούν σήμερα οι απολυμένοι της βιοτεχνίας ιματισμού ΡΑΠΤΕΞ (Λάρισα) που στις 12 μ. προχωρούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Απασχόλησης. Οι περίπου 100 εργαζόμενοι βρέθηκαν στο δρόμο το Δεκέμβρη του 2008, ενώ η εργοδοσία τούς χρωστά δεδουλευμένα από τον Οκτώβρη, άλλες αποζημιώσεις και αναδρομικά από το 2008, το υπόλοιπο της άδειας, του δώρου Χριστουγέννων κτλ. Οπως σημειώνει σε επιστολή του προς το υπουργείο Απασχόλησης το Συνδικάτο Ιματισμού - Δέρματος - Κλωστοϋφαντουργίας Νομού Λάρισας, το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει μεγάλο μπαράζ απολύσεων από πολλές βιοτεχνίες της Λάρισας. «Το τελευταίο διάστημα έχει κλείσει η βιοτεχνία Αλεξάνδρας Τέγου και απέλυσε και τους 20 εργαζόμενους, χωρίς αποζημίωση - δεδουλευμένα - δώρο Χριστουγέννων κλπ. Επίσης από την επιχείρηση GROUPFASΗION οι εργαζόμενοι εξαναγκάστηκαν σε οικειοθελή αποχώρηση από την εργασία τους χωρίς να πάρουν τίποτα. Τους χρωστάει: Μισθούς - αναδρομικά 2007-2008, αποζημιώσεις - δώρο Χριστουγέννων 2008 - άδειες κλπ.» τονίζει το συνδικάτο που μαζί με τους εργάτες ζητά να δοθεί άμεση οικονομική βοήθεια 2.000 ευρώ σε κάθε έναν και άλλα μέτρα για την ουσιαστική προστασία τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ