ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Μάη 2009
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΙΝΟΦΥΤΑ - ΑΣΩΠΟΣ
Πίνουμε «βούρκο»...

Στιγμιότυπο από πρόσφατη κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από πρόσφατη κινητοποίηση
Μεγάλη ανησυχία, αλλά και αγανάκτηση για το διαχρονικό έγκλημα κατά των κατοίκων των Οινοφύτων και τη στήριξη στους βιομηχάνους της περιοχής, κυριαρχεί τις τελευταίες μέρες στα Οινόφυτα, όπου στις βρύσες των σπιτιών συνεχίζει να τρέχει λάσπη, για τέταρτη συνεχόμενη μέρα. Η υδροδότηση έχει διακοπεί και οι κάτοικοι παραμένουν χωρίς νερό, χωρίς να μπορούν ούτε να κάνουν μπάνιο, ούτε να μαγειρέψουν. Το πρόβλημα έχει μετατραπεί σε ζήτημα στοιχειώδους επιβίωσης.

Χτες το πρωί, η ΚΟ Αθήνας και η Κομματική Οργάνωση Οινοφύτων του ΚΚΕ πραγματοποίησαν μαζική εξόρμηση έξω από τις μεγάλες βιομηχανίες ΧΑΛΚΟΛ και ΕΛΒΑΛ. Χαρακτηριστικά της αγανάκτησης που επικρατεί ανάμεσα στους κατοίκους και τους εργαζόμενους είναι τα λόγια ενός εργάτη: «Καθημερινά ακούμε τον υπουργό Υγείας να λέει πόσο έτοιμη είναι η κρατική μηχανή να αντιμετωπίσει τη γρίπη των χοίρων. Εμείς εδώ που πίνουμε βούρκο, κινδυνεύουμε να πεθάνουμε, τα παιδιά μας τα πηγαίνουμε καθημερινά στο νοσοκομείο... Για μας δεν υπάρχουν μέτρα; Πού είναι η κρατική μηχανή; Επειδή είμαστε εργάτες και δεν είναι τουριστική η περιοχή μας;».

Αυτή είναι η εικόνα στα Οινόφυτα. Οπως λένε οι κάτοικοι, καθημερινά είναι τα κρούσματα με δερματολογικά ή άλλα συμπτώματα. «Σήμερα ένα παιδάκι που πλύθηκε με το νερό ανέβασε πυρετό και το πήγαν στο νοσοκομείο. Δεν μπορούμε να πιούμε, να πλυθούμε, να μαγειρέψουμε. Γίνεται σήμερα ένας άνθρωπος, μια οικογένεια, να ζήσει χωρίς να τρέχει νερό από τις βρύσες;», λένε στον «Ρ».

Την ίδια στιγμή, η πρόκληση ξεπερνά κάθε όριο, καθώς οι βιομηχανίες της περιοχής συνεχίζουν να μολύνουν τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, αφού η κυβέρνηση αρκείται σε πρόστιμα αντί για ουσιαστικά μέτρα, όπως η εφαρμογή από τις ρυπαίνουσες βιομηχανίες αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Η ίδια η ζωή πλέον επιβεβαιώνει όλο και πιο τραγικά τη θέση που είχε εξαρχής το ΚΚΕ, για άμεση κατασκευή κεντρικού διυλιστηρίου, που θα μεταφέρει καθαρό νερό στα σπίτια και στις βρύσες των εργοστασίων.

Αστυνομική επιχείρηση σε βάρος μεταναστών

«Καλύτερη, εντονότερη αστυνόμευση» είχε υποσχεθεί τον περασμένο Γενάρη, για την περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χ. Μαρκογιαννάκης. Μάλιστα, είχε δηλώσει πως «θα υπάρξουν και άλλου είδους δράσεις» για την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών.

Οι ...δράσεις αυτές υλοποιούνται με επιχειρήσεις - «σκούπα». Τέτοια έκτακτη αστυνομική επιχείρηση ήταν και η προχτεσινή. Μέσα σε 45 λεπτά, από τις 8.30 το βράδυ μέχρι τις 9.15, 200 αστυνομικοί έλεγξαν 612 άτομα, κυρίως αλλοδαπούς, ενώ προσήγαγαν 86 άτομα στις αστυνομικές υπηρεσίες. Από αυτά συνελήφθησαν 44 άτομα.

Σύμφωνα με καταγγελίες, αστυνομικοί έσκισαν έγγραφα παραμονής. Επίσης, συνεργείο της Αστυνομίας σταμάτησε αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν μετανάστες αραβικής καταγωγής και κατά τη διάρκεια του ελέγχου αστυφύλακας έσκισε ένα Κοράνι, το οποίο στη συνέχεια ποδοπάτησε. Ενέργεια που προκαλεί πολλά ερωτηματικά σε σχέση με το πού αποσκοπεί. Αργότερα, εκπρόσωποι της Μουσουλμανικής Ενωσης Ελλάδας επισκέφτηκαν το αστυνομικό τμήμα Αγ. Παντελεήμονα και ζήτησαν το όνομα του αστυνομικού για να υποβάλουν σχετική μήνυση, ενώ εκπρόσωπος του αρχηγείου της Αστυνομίας υποσχέθηκε πως το θέμα θα ερευνηθεί. Το συμβάν προκάλεσε αντιδράσεις και χτες διοργανώθηκε πορεία διαμαρτυρίας από τον Αγ. Νικόλαο στην υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθήνας στην Κυψέλη. Εκεί σημειώθηκαν επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικές δυνάμεις, με τις δυνάμεις καταστολής να επιτίθενται στους μετανάστες. Η διαδήλωση συνεχίστηκε μετά προς την Ομόνοια.

Οι συγκεκριμένοι έλεγχοι είναι αποτέλεσμα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, που υλοποίησαν και υλοποιούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Είναι η πολιτική που έχει καταδικάσει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να ζουν μόνιμα σε καθεστώς ομηρίας και σε περιοχές - σκουπιδοτενεκέδες ανθρώπινων υπάρξεων. Πρόκειται για πολιτικές οι οποίες χορηγούν με το σταγονόμετρο το άσυλο, που τους κρατούν σε καθεστώς παρανομίας, ώστε να αποτελούν φτηνό εργατικό δυναμικό, χωρίς πρόνοια, στέγη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επιπλέον, πρόσφυγες και μετανάστες αποτελούν μόνιμο στόχο αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, αφού κάθε μέρα ελέγχονται σωρηδόν και αυθαίρετα στους αστυνομικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Εκδήλωση για τις επιπτώσεις της ΕΕ στις γυναίκες

Εκδήλωση με θέμα «Οι επιπτώσεις των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη ζωή των γυναικών», διοργανώνει τη Δευτέρα, 25 Μάη, στις 7 μ.μ., ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Κορυδαλλού. Η εκδήλωση θα γίνει στα γραφεία του συλλόγου (Κουντουριώτου 25) και ομιλήτρια θα είναι η Μαριάνθη Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή, μέλος του Προεδρείου της ΟΓΕ.

Συγκεντρώσεις του ΚΚΕ

Τις προσεχείς ημέρες το ΚΚΕ πρόκειται να κάνει τις εξής συγκεντρώσεις με θέμα τις ευθύνες της ΕΕ για το μολυσμένο νερό και την ανάγκη ενίσχυσης του Κόμματος στις προσεχείς ευρωεκλογές:

  • Αύριο, Σάββατο, 24 Μάη, στις 8 το απόγευμα, στο Δήλεσι στην κεντρική πλατεία.
  • Τη Δευτέρα, 26 Μάη, στις 8 το απόγευμα, στον Αγιος Θωμάς στην κεντρική πλατεία.
  • Την Τρίτη, 27 Μάη, στις 8 το απόγευμα, στα Οινόφυτα στην κεντρική πλατεία.
ΥΠΟΘΕΣΗ «ΠΡΑΣΙΝΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ»
Σήμερα η πρόταση του εισαγγελέα

Δικάζεται ο φοιτητής με τα «πράσινα παπούτσια» Π. Κετίκης στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κατερίνης

Με την αγόρευση του εισαγγελέα και των συνηγόρων συνεχίζεται σήμερα στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κατερίνης η δίκη του Παναγιώτη Κετίκη, γνωστού ως φοιτητή με τα «πράσινα παπούτσια». Ο Π. Κετίκης δικάζεται μαζί με άλλα τέσσερα άτομα, ηλικίας από 26 έως 32 χρόνων, με την κατηγορία ότι συμμετείχε σε επεισόδια στη Θεσσαλονίκη στις 5 προς 6 Μάη του 2007. Ο Π. Κετίκης δικάζεται με τις κατηγορίες: «κατοχή εκρηκτικών υλών, παρασκευή εκρηκτικών βομβών, έκρηξη, διακεκριμένες φθορές ξένης ιδιοκτησίας, διατάραξη κοινής ειρήνης». Η δίκη πραγματοποιήθηκε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και τέσσερις κλούβες των ΜΑΤ να βρίσκονται περιμετρικά του δικαστικού μεγάρου.

Σύμφωνα με την υπεράσπιση του Π. Κετίκη, κατά τη διαδικασία στο Μεικτό Ορκωτό της Κατερίνης, «Δεν αποδείχτηκαν πλήρως οι κατηγορίες. Με τα βίντεο και τις μαρτυρίες έχουν κλονιστεί». Θυμίζουμε ότι ο Π. Κετίκης είχε συλληφθεί το Σάββατο 6 Μάη 2007, στις 7 το πρωί, κοντά στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ενώ γυρνούσε από πάρτι. Είχαν προηγηθεί επεισόδια με «κουκουλοφόρους» 2 με 3 ώρες νωρίτερα. Αφορμή στάθηκαν τα «πράσινα παπούτσια» που φορούσε και τα οποία - σύμφωνα με ισχυρισμούς της Αστυνομίας - έμοιαζαν με τα παπούτσια ενός από τους «κουκουλοφόρους». Αφού συνελήφθη είχε προφυλακιστεί στις φυλακές της Αυλώνας για 45 περίπου μέρες με χαλκευμένες κατηγορίες περί δήθεν συμμετοχής του στα επεισόδια.

Απαράδεκτο θεωρεί η παράταξη «Συνεργασία για τα Πεύκα» και απαιτεί να σταματήσει αμέσως το νέο χαράτσι των 152 ευρώ για κάθε σύνδεση που επιβάλλεται στους πολίτες των Πεύκων από την ΕΥΑΘ ΑΕ. Το χαράτσι αυτό της ΕΥΑΘ αφορά στην απαράδεκτη πράξη της υποχρεωτικής αλλαγής υδρομέτρων, τα οποία ούτε χαλασμένα είναι, ούτε παλιά και την παράνομη χρέωση τελών για δικαίωμα σύνδεσης. «Η ΕΥΑΘ για να προεξοφλήσει από τώρα την πολιτική τιμών που θα ακολουθήσει, έστειλε μια κατάσταση που ζητάει αυξήσεις τιμών από χρόνο σε χρόνο της τάξης του 5%, ενώ για την ποσότητα κατανάλωσης δημιουργεί κλίμακες με αυξήσεις τιμών έως και 933%!!», σημειώνει η «Συνεργασία για τα Πεύκα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ