ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Μάη 2009
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΧΤΙΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΗΜΝΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πάλη ενάντια στην εφοπλιστόδουλη πολιτική

«Οσο τα καράβια είναι στα χέρια των εφοπλιστών, οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες θα χειροτερεύουν χρόνο με το χρόνο», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Αχτιδική Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ, με αφορμή τις συγκρούσεις - βλάβες δύο πλοίων στο λιμάνι της Μύρινας που οδήγησαν στο ναυτικό αποκλεισμό του νησιού. Τα πρόσφατα γεγονότα επιβεβαιώνουν «τις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που συνυπογράφουν όλες τις αντιλαϊκές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως, για παράδειγμα, την άρση της απαγόρευσης της ηλικίας των σαπιοκάραβων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των πληρωμάτων και των επιβατών», τονίζει η Αχτιδική Επιτροπή. Καταγγέλλει την προσφορά εκατομμυρίων ευρώ «με τη μορφή των επιδοτήσεων στους εφοπλιστές για τη δρομολόγηση καραβιών ηλικίας 38-40 χρόνων, τον εξαναγκασμό από τους εφοπλιστές των πληρωμάτων να εξαναγκάζονται να δουλεύουν πάνω από το νόμιμο ωράριο με αφορμή και την οικονομική κρίση».

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους επαγγελματίες «να πάψουν να τρέφουν αυταπάτες ότι με τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με τα κόμματα της υποταγής και του ευρωμονόδρομου (ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑ.Ο.Σ., ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ) μπορούν να δουν καλύτερες και φτηνότερες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Να απεγκλωβιστούν από τα κόμματα του δικομματισμού, μαυρίζοντάς τα στην κυριολεξία στις ευρωεκλογές και να μην απέχουν από αυτές. Να είναι οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ένα από τα βασικά κριτήρια που πρέπει να λάβουν υπόψη τους πηγαίνοντας στην κάλπη στις 7 Ιούνη».

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Στο στόχαστρο οι εργασιακές σχέσεις

Το 17,8% των εργαζομένων του δήμου είναι με συμβάσεις έργου

Το χτύπημα της μόνιμης και σταθερής εργασίας προωθεί η διοίκηση του Δήμου Αθήνας. Η σημερινή διοίκηση, συνεχίζοντας το έργο της προηγούμενης (ΝΔ), αλλά και με τη σταθερή και διαχρονική συνδρομή της παράταξης του ΠΑΣΟΚ, τα τελευταία 10 χρόνια έχει επιδοθεί σε ένα σταθερό «ξήλωμα» των εργασιακών σχέσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την απογραφή που έκανε ο δήμος, το 2007, προκύπτει:

  • Στο Δήμο Αθήνας η οργανική δύναμη είναι 7.352 εργαζόμενοι, εκ των οποίων 5.835 μόνιμοι (73,5%), 1.043 αορίστου χρόνου (14,2%), 873 με σύμβαση έργου (11,9%), 20 ορισμένου χρόνου και 4 έχουν έρθει από άλλους φορείς.
  • Στα λεγόμενα Δημοσυντήρητα του δήμου εργάζονται 3.917 εργαζόμενοι, εκ των οποίων 1.688 εργάζονται στο Βρεφοκομείο και 961 στον Οργανισμό Νεολαίας και Αθλησης. Εκεί τα πράγματα είναι χειρότερα, αφού το 29,25% αυτών είναι με συμβάσεις έργου και το 26,95% είναι αορίστου χρόνου.

Συνολικά, όπως προκύπτει από την απογραφή του 2007, στο Δήμο Αθήνας (στις Κεντρικές Υπηρεσίες και στα Δημοσυντήρητα) το 36% των εργαζομένων είναι με συμβάσεις: Το 18,4% αορίστου χρόνου και το 17,8% με συμβάσεις έργου.

Ωστόσο, η κατάσταση διαρκώς χειροτερεύει, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των προσλήψεων που γίνονται είναι με συμβάσεις. Πόσο μάλλον όταν, σύμφωνα με την πρόβλεψη της απογραφής, τουλάχιστον 256 εργαζόμενοι (μόνιμοι και αορίστου) αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν μέχρι το 2011. Συνταξιοδοτήσεις που αναμένεται να καλυφθούν - κατά κύριο λόγο - με προσλήψεις συμβασιούχων.

Καθόλου τυχαίο δεν είναι, άλλωστε, το γεγονός ότι ο δήμαρχος Αθήνας και πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Νικ. Κακλαμάνης, θεώρησε «θετική παρέμβαση» την προώθηση, από το υπουργείο Απασχόλησης, προγράμματος μερικής απασχόλησης (8μηνα) για 20.000 εργαζόμενους στους δήμους. Πρόγραμμα που θα συγχρηματοδοτηθεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον κρατικό προϋπολογισμό. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι θα χρηματοδοτήσουν ένα πρόγραμμα, με το οποίο θα προωθείται η μερική απασχόληση - δηλαδή, μισή δουλειά, μισό μεροκάματο, μισή ασφάλιση, μισή ζωή!

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

ΝΕΣΙΑΔΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
ΝΕΣΙΑΔΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
Φωτό

Αύριο Κυριακή 24/05/2009 ώρα 9.30 το πρωί, γίνεται το χρονιάτικο μνημόσυνο της ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΣΑΡΡΗ - ΣΤΑΥΡΟΥ στην εκκλησία Αγίου Βασιλείου Λεωνιδίου Κυνουρίας. Πριν ένα χρόνο, στις 24/05/2008, έφυγε από τη ζωή, στα 96 της χρόνια, η πολυαγαπημένη και σεβαστή μας μητέρα και γιαγιά. «Εφυγε» όρθια με καθαρό μυαλό. Σε όλη της τη ζωή τη διέκρινε η εργατικότητα, η αγάπη και η καλοσύνη για τους δικούς της και τους συνανθρώπους της. Η σκέψη μας θα την συντροφεύει πάντα. Στη μνήμη της προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές.

Η οικογένεια Χαράλαμπου Χαϊδεμένου.

***

φωτο

Τελούμε την Κυριακή 24 Μαΐου 2009 και ώρα 9.30 στον Ιερό Ναό Αγ. Κων/νου & Ελένης και Αγ. Αννης στο συνοικισμό Αιγίου το 40ήμερο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΙΩΑΝ. ΤΡΙΨΑ

Προσκαλούμε όλους όσοι τιμούν τη μνήμη του όπως παρευρεθούν και προσευχηθούν μαζί μας.

Η σύζυγος: Σοφία. Τα παιδιά του: Ελένη και Σαράντης, Γιαννίτσα και Γεώργιος, Βασιλική και Ναουάφ, Ανδριάνα και Γιάννης. Τα εγγόνια του: Σοφία, Δημήτρης, Δανάη, Γιώργος, Φαίη, Ελευθερία, Σοφία. Τα αδέλφια: Ειρήνη χήρα Γεωργ. Ταξιαρχοπούλου, Αντώνης και Βασιλική Τρίψα, Αικατερίνη χήρα Γρηγ. Τσαγγουρνού, Μαρία χήρα Ευθ. Καρανάσιου, Βούλα χήρα Σερ. Πιερράκου, Λούλα χήρα Διον. Φάκου, Στάθης και Χάρις Φάκου. Τα ανίψια και λοιποί συγγενείς.

ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ
ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ
***

φωτό

Αύριο Κυριακή 24.5.09 και ώρα 10 το πρωί στην εκκλησία Προφήτη Ηλία Ριζούπολης, γίνεται το ετήσιο μνημόσυνο της αγωνίστριας ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΝΕΣΙΑΔΟΥ.

Στην άσβεστη μνήμη της, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Περισσού, 100 ευρώ.

Ο σύζυγος, τα παιδιά και εγγόνια της

 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΡΙΨΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΡΙΨΑΣ
Προγραμματική σύμβαση για τους παρακρατηθέντες πόρους

Υπεγράφη χτες ανάμεσα στους υφυπουργούς Οικονομίας, Ν. Λέγκα και Εσωτερικών, Θ. Νάκο και τον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), Ν. Κακλαμάνη, η προγραμματική σύμβαση που προβλέπει την απόδοση ενός μικρού μέρους των χρημάτων που έχουν παρακρατηθεί από τους θεσμοθετημένους πόρους των δήμων, έχουν δηλαδή λείψει από έργα και υπηρεσίες προς τους δημότες.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, οι οφειλές προσδιορίζονται στο ποσό των 1,711 δισεκατομμυρίων ευρώ, όταν μόνο η νέα γενιά παρακρατηθέντων , αγγίζει τα 2,558 δισεκατομμύρια ευρώ. Η πρώτη δόση, ύψους περίπου 214 εκατομμυρίων ευρώ, θα εκταμιευθεί στις 31 Μάη, ενώ οι υπόλοιπες θα καταβάλλονται την 31η Γενάρη κάθε έτους, μέχρι και το 2016. Την απόλυτη ικανοποίησή του για το περιεχόμενο της σύμβασης δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Ν. Κακλαμάνης, ενώ ο Θ. Νάκος ισχυρίστηκε ότι τα οικονομικά της ΤΑ είναι φέτος στο καλύτερο δυνατό σημείο.

Στο μεταξύ, τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθούν 10.000 θέσεις μερικής απασχόλησης στους δήμους, διαιωνίζοντας έτσι την ανακύκλωση εργαζομένων, επεκτείνοντας το μοντέλο του απασχολούμενου που ένθερμα θυμίζουμε ότι ανέλαβε η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ.

Αθώος ο φοιτητής

Αθώος - παμψηφεί - κρίθηκε, χτες το βράδυ, από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κατερίνης ο 21χρονος Παναγιώτης Κετίκης (ο «φοιτητής με τα πράσινα παπούτσια»), που κατηγορούνταν για συμμετοχή σε επεισόδια, το Μάη πριν δύο χρόνια, έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του ο νεαρός αρνήθηκε κάθε ανάμειξή του στα επεισόδια, ενώ όλοι, καθηγητές και φοιτητές του ΑΠΘ, είχαν ταχθεί με το μέρος του, υποστηρίζοντας την αθωότητά του.

Για την ίδια υπόθεση κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου άλλα τρία άτομα, ηλικίας 30 - 32 ετών. Ενας από αυτούς αθωώθηκε, ενώ οι άλλοι δύο κρίθηκαν ένοχοι για πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορίες και καταδικάστηκαν, αντιστοίχως, σε ποινές φυλάκισης 10 και 17 μηνών, με τριετή αναστολή.

Συγκεντρώσεις του ΚΚΕ για το νερό

Τις προσεχείς μέρες, το ΚΚΕ πρόκειται να κάνει τις εξής συγκεντρώσεις με θέμα τις ευθύνες της ΕΕ για το μολυσμένο νερό και την ανάγκη ενίσχυσης του Κόμματος στις προσεχείς ευρωεκλογές:

  • Σήμερα, Σάββατο, 23 Μάη, στις 8 το απόγευμα, στο Δήλεσι, στην κεντρική πλατεία.
  • Τη Δευτέρα, 25 Μάη, στις 8 το απόγευμα, στον Αγιο Θωμά, στην κεντρική πλατεία.
  • Την Τρίτη, 26 Μάη, στις 8 το απόγευμα, στα Οινόφυτα, στην κεντρική πλατεία.
Εκδηλώσεις Αντιστασιακών

-- Σήμερα Σάββατο 23 Μάη και ώρα 8 μμ, στην παραλία Ζαχάρως «παρά θιν αλός», το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Ζαχάρως, οργανώνει εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 60χρονα από την εκτέλεση του ήρωα Νίκου Γκότση καθώς και για τους μαχητές και τις μαχήτριες της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας που θυσιάστηκαν για τη λευτεριά της πατρίδας. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Νίκος Θεοφιλάτος, μέλος του ΚΣ της ΠΕΑΕΑ και θα χαιρετίσει ο πρόεδρος του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ και ΔΣΕ Ζαχάρως, Γιάννης Γεωργόπουλος.

-- Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) πραγματοποιεί την καθιερωμένη χρονιάτικη επίσκεψη τιμής και μνήμης στη Μακρόνησο, αύριο Κυριακή 24 Μάη 2009.

Η αναχώρηση πούλμαν για το Λαύριο, απ' όπου θα αναχωρήσει το πλοίο για Μακρόνησο, θα γίνει από την πλατεία Κάνιγγος, ώρα 7.15 π.μ. Το πλοίο θα αναχωρήσει για Μακρόνησο, ώρα 8.45 π.μ., από Λαύριο. Η επιστροφή από Μακρόνησο θα γίνει στις 4 μ.μ.

Δηλώσεις συμμετοχής: ΠΕΚΑΜ - τηλ. 210.3247.820, ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ τηλ. 210.8225.407 και στα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Σύσκεψη - συζήτηση με θέμα «Πράσινη Οικονομία - Τα σχέδια για την ανάπτυξη της παραλίας και την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή - Τα πραγματικά προβλήματα του περιβάλλοντος», διοργανώνει η ΚΟ Νέας Μάκρης - Μαραθώνα του ΚΚΕ, αύριο Κυριακή 24 Μάη, στις 12.30 το μεσημέρι, στο δημαρχείο Νέας Μάκρης. Στη συζήτηση θα παραβρεθεί και θα παρέμβει ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ