ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Μάη 2009
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Οριο οι ανάγκες της ... αγοράς

Από καθαρά κοσμοπολίτικη σκοπιά, στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης και με όριο τις ανάγκες της αγοράς, «υποστηρίζει» ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ μετανάστες και πρόσφυγες. Αυτό προκύπτει και από τις χθεσινές δηλώσεις του Αλέκου Αλαβάνου και του Αλέξη Τσίπρα, μετά από συνάντηση που είχαν στην Βουλή με εκπροσώπους μεταναστευτικών κοινοτήτων.

Οπως είπε, μεταξύ άλλων, ο Αλ. Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει τους μετανάστες και από «μια ορθολογική προσέγγιση της πραγματικότητας». Πρόκειται για την καπιταλιστική πραγματικότητα, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απαρνείται. Συγκεκριμένα, όπως είπε: «Οι αναλύσεις και οι μελέτες που οι ίδιοι οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης κάνουν, λένε ότι, την 20ετία 2010 - 2030, για να μπορέσει να στηριχθεί οικονομικά και κοινωνικά η Ευρωπαϊκή Ενωση χρειάζονται 20 εκατομμύρια μετανάστες σε θέσεις εργασίας. Θέσεις εργασίας, που για να είμαστε ειλικρινείς, δεν μπορούν να καλυφθούν από Ευρωπαίους πολίτες», είπε. Δηλαδή, αν στο μέλλον η αγορά καλύπτεται από Ευρωπαίους πολίτες, οι μετανάστες θα είναι άχρηστοι;

Αναπαρήγαγε ο Αλ. Τσίπρας, το επιχείρημα της ΕΕ - αλλά και της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ - για την έκδοση της Οδηγίας για τη μπλε κάρτα, σύμφωνα με την οποία η ΕΕ θα κάνει εισαγωγή εργατικών χεριών βάσει των αναγκών της αγοράς. Μόνο όσοι έχουν από πριν συμβόλαιο εργασίας θα μπορούν να εισέρχονται στην ΕΕ και μόνο για όσο θα διαρκεί αυτό το συμβόλαιο. Μπορεί ο ΣΥΝ να καταψήφισε τη συγκεκριμένη Οδηγία για να αποφύγει την κατακραυγή, αλλά δεν μπορεί να κρύψει ότι ασπάζεται τη λογική της ελεγχόμενης μετανάστευσης, της μετανάστευσης η οποία συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, της μετανάστευσης που θέλουν η αγορά και τα κέρδη. Το πολύ - πολύ, να «απαιτήσει» να μπουν και οι μετανάστες «πάνω από τα κέρδη».

«Τονίσθηκε επίσης το θέμα της απόδοσης ιθαγένειας στη δεύτερη γενιά μεταναστών», είπε ο Αλ. Αλαβάνος. Αλήθεια, τονίστηκε εξίσου ότι ο ΣΥΝ συμφωνεί με την Οδηγία 2003/109/ΕΚ στο σκέλος που αφορά τα παιδιά μεταναστών που μεγαλώνουν στη χώρα να αποκτούν το καθεστώς τού «επί μακρόν διαμένοντος»; Κάτι που έρχεται σε αντίθεση με το πάγιο αίτημα όλων των μεταναστευτικών οργανώσεων, που ζητούν να δίνεται ιθαγένεια σε αυτά τα παιδιά. Τονίστηκε ότι ο ΣΥΝ αποδέχεται την προϋπόθεση που βάζει η Οδηγία, αλλά και ο νόμος της ΝΔ, τα παιδιά των μεταναστών να παρακολουθούν την ελληνική εκπαίδευση, προκειμένου να αποκτήσουν το καθεστώς τού «επί μακρόν διαμένοντος»; Και μάλιστα την αποδέχεται, τη στιγμή που αποδεδειγμένα πολλά παιδιά μεταναστών εγκαταλείπουν το σχολείο, για να βγουν στο μεροκάματο ή επειδή οι γονείς τους θεωρούνται «παράνομοι».

«Χρειάζεται μια άλλη πολιτική από τη χώρα μας και την ΕΕ», ειπώθηκε ακόμα. Μα, η ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις αυτήν την πολιτική έχουν επιλέξει συνειδητά, επειδή αυτή ξεζουμίζει τους μετανάστες, όπως και τους Ελληνες εργάτες, αυτή τους κρατά όμηρους της εργοδοσίας, αυτή εκτινάσσει τα κέρδη στα ύψη. Και μάλιστα αυτήν την πολιτική της ΕΕ ο ΣΥΡΙΖΑ, πότε με την ψήφο του, πότε με τα συνθήματα και τα επιχειρήματά του, την στηρίζει.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καθησυχάζει για τα κρούσματα γρίπης

Οι επιστήμονες σημειώνουν την ανάγκη να υπάρχει εγρήγορση καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού

Προάγγελος των αυξανόμενων κρουσμάτων της «νέας γρίπης» και στη χώρα μας θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα δυο νέα κρούσματα της νόσου που εμφανίστηκαν χτες και προχτές στην Ελλάδα, φτάνοντας τα συνολικά κρούσματα στα τρία. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το καλοκαίρι θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για την εξάπλωση της νόσου στην Ελλάδα και εμφανίζονται καθησυχαστικοί. Τονίζουν, όμως, την ανάγκη να υπάρχει εγρήγορση καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, αφού αναμένεται από το Σεπτέμβρη - με την έλευση του φθινοπώρου και του χειμώνα - σε όλη την Ευρώπη αύξηση των κρουσμάτων, όπως συνέβη στο νότιο πόλο που διανύουν τη χειμερινή περίοδο.

Χτες το πρωί, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώθηκε το τρίτο κρούσμα της «νέας γρίπης Η1Ν1» σε φοιτητή από το Εδιμβούργο, φίλο του 21χρονου φοιτητή που είχε διαγνωστεί προχτές και νοσηλεύεται στο Σισμανόγλειο. Το τρίτο κατά σειρά κρούσμα, ο 20χρονος φοιτητής που νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης σε άριστη κατάσταση, επέστρεψε από το Εδιμβούργο με πτήση το περασμένο Σάββατο, χωρίς να έχει συμπτώματα. Είναι φίλος του 21χρονου και είχε στενή επαφή μαζί του. Συνολικά, διερευνήθηκαν μια συντροφιά έξι φίλων, Ελλήνων σπουδαστών στο Εδιμβούργο. Πρόκειται για τους δυο ασθενείς που νοσηλεύονται σε Σισμανόγλειο και ΑΧΕΠΑ, έναν ακόμα φοιτητή που εξετάστηκε και βγήκε αρνητικός, δυο ακόμα που δεν έχουν συμπτώματα της νόσου και έναν φοιτητή απ' την Κύπρο. Το στενό περιβάλλον των δυο κρουσμάτων πήρε χημειοπροφύλαξη (αντιιική αγωγή), ενώ το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έχει έρθει σε επαφή με τους συνεπιβάτες του πρώτου ασθενή - που είχε συμπτώματα κατά τη διάρκεια της πτήσης του προς Αθήνα - προκειμένου να πάρουν χημειοπροφύλαξη, όπως και με τις αεροσυνοδούς της πτήσης.

Χτες, υπό διερεύνηση βρισκόταν ένας ακόμα νεαρός, φίλος των φοιτητών από το Εδιμβούργο, ο οποίος πήγε στο νοσοκομείο, όταν ένιωσε αδιαθεσία.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, ούτε φόβου. Τα κρούσματα ήταν τα αναμενόμενα και θα συνεχίσουμε με την ίδια ένταση και προσοχή, την παρακολούθηση της "νέας γρίπης" το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς αναμένονται σε ολόκληρο τον κόσμο και άλλα κρούσματα», είπε ο υπουργός Υγείας, αμέσως μετά από συνεδρίαση που έγινε χτες το πρωί στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ).

«Αυτό που βγαίνει από όλη την επικοινωνιολογική μελέτη που έχει γίνει σε παγκόσμια κλίμακα, είναι ότι κατ' ουσία τα περιστατικά είναι εξαιρετικά ήπια. Κρατάει τρεις, το πολύ τέσσερις ημέρες, μια συμπτωματολογία, αυτό σαν να είναι κοινό κρυολόγημα, δηλαδή βήχας, συνάχι, πονόλαιμος, πυρετός, ο οποίος δεν είναι εξαιρετικά υψηλός και μετά περνάει. Αυτό μας καθησυχάζει και μας δίνει την ασφάλεια ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε». «Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι είναι πολύ ελαφρά η νόσηση. Η θνητότητα είναι εξαιρετικά χαμηλή, χαμηλότερη από την κοινή γρίπη, την εποχιακή γρίπη», υπογράμμισε, μιλώντας στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, η Ελένη Γιαμαρέλου, καθηγήτρια Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι έχουν παρθεί όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου η χώρα να είναι προετοιμασμένη για το κύμα των Ελλήνων φοιτητών του εξωτερικού που θα επιστρέψουν στην Ελλάδα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, τους ομογενείς και τουρίστες που θα επισκεφτούν τη χώρα. Ακόμα, ότι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να συμβάλουν στη θωράκιση της χώρας. Οι ειδικοί τόνισαν ότι οι Ελληνες μπορούν να έρχονται ελεύθερα σε επαφή με ταξιδιώτες από την Αμερική που δεν έχουν συμπτώματα της νόσου, χωρίς καμία προφύλαξη.

Ο υπουργός ανέφερε ότι «ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για 200 επιπλέον γιατρούς και νοσηλευτές που θα στελεχώσουν τις Υπηρεσίες Ελέγχου». Πάντως, διευθυντές κλινικών που παραβρέθηκαν στη συνέντευξη Τύπου ανέφεραν ότι θα υπάρξει περικοπή των αδειών του προσωπικού σε περίπτωση που υπάρχουν αυξημένα κρούσματα ή επιδημία στην Ελλάδα.

  • Τα 13.400 έφθασαν χτες τα επίσημα επιβεβαιωμένα κρούσματα της «νέας γρίπης» σε 48 χώρες του κόσμου. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), από τα νέα κρούσματα τα 95 έχουν αποβεί έως τώρα θανατηφόρα.
ΚΚΕ
Διαμαρτυρία για το κυνήγι των μεταναστών

Σήμερα, στις 2 μ.μ., στο υπουργείο Εσωτερικών

Διάβημα διαμαρτυρίας στον υπουργό Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλο, για το ζήτημα των μεταναστών θα κάνει σήμερα, στις 2 μ.μ., αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τον Σπύρο Χαλβατζή, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κόμματος, και την Λέτα Μεθωνιού, υποψήφια ευρωβουλευτή. Η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα Αχαρνών παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις. Οι επιθέσεις σε βάρος μεταναστών είναι πια σύνηθες, καθημερινό φαινόμενο. Προχτές το βράδυ, φασιστοειδή επιτέθηκαν με σκοπό να μαχαιρώσουν μετανάστη και χτύπησαν μέλος του ΚΚΕ. Επιπλέον, χτύπησαν και δημοσιογράφους από εφημερίδα και τηλεοπτικό σταθμό που βρίσκονταν εκεί για επαγγελματικούς λόγους. Σε αυτήν την κατάσταση «ρίχνουν λάδι στη φωτιά» και ορισμένα ΜΜΕ. Χτες, εμφανίστηκε σε έναν τηλεοπτικό σταθμό κάποιος με την ταμπέλα του μέλους επιτροπής που πρόσφατα διοργάνωσε ρατσιστική συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχαν μέλη της «Χρυσής Αυγής», και είπε τα εξής αισχρά και επικίνδυνα: «Είναι απαράδεκτο να κυκλοφορούν τόσες φυλές σε ένα τόσο μικρό χώρο (...) θα φυλάξουμε τους γύρω δρόμους (...) θα δώσω μάχη στην περιοχή». Και σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν πολλές καταγγελίες που κάνουν λόγο για συνεχή δράση φασιστοειδών στην περιοχή με την ανοχή της Αστυνομίας. Που, αν μη τι άλλο, γνωρίζει από πρώτο χέρι το κυνηγητό σε βάρος των μεταναστών και το ότι κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα από διάφορους «μεταναστοφάγους» που δρουν ανενόχλητοι.

Συνέλευση της ΠΕΑΦΕ

Το Σάββατο 30 Μάη, στις 6 μ.μ., η ΠΕΑΦΕ θα πραγματοποιήσει την τακτική χρονιάτικη απολογιστική συνέλευσή της, στην αίθουσα «Ναπολέων Σουκατζίδης» της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27 - 5ος όροφος). Η συνέλευση θα ασχοληθεί με τα παρακάτω θέματα:

«Οι αγωνιστές μπροστά στις εκλογές και ο χρονιάτικος απολογισμός».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ