Πέμπτη 28 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Οριο οι ανάγκες της ... αγοράς

Από καθαρά κοσμοπολίτικη σκοπιά, στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης και με όριο τις ανάγκες της αγοράς, «υποστηρίζει» ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ μετανάστες και πρόσφυγες. Αυτό προκύπτει και από τις χθεσινές δηλώσεις του Αλέκου Αλαβάνου και του Αλέξη Τσίπρα, μετά από συνάντηση που είχαν στην Βουλή με εκπροσώπους μεταναστευτικών κοινοτήτων.

Οπως είπε, μεταξύ άλλων, ο Αλ. Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει τους μετανάστες και από «μια ορθολογική προσέγγιση της πραγματικότητας». Πρόκειται για την καπιταλιστική πραγματικότητα, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απαρνείται. Συγκεκριμένα, όπως είπε: «Οι αναλύσεις και οι μελέτες που οι ίδιοι οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης κάνουν, λένε ότι, την 20ετία 2010 - 2030, για να μπορέσει να στηριχθεί οικονομικά και κοινωνικά η Ευρωπαϊκή Ενωση χρειάζονται 20 εκατομμύρια μετανάστες σε θέσεις εργασίας. Θέσεις εργασίας, που για να είμαστε ειλικρινείς, δεν μπορούν να καλυφθούν από Ευρωπαίους πολίτες», είπε. Δηλαδή, αν στο μέλλον η αγορά καλύπτεται από Ευρωπαίους πολίτες, οι μετανάστες θα είναι άχρηστοι;

Αναπαρήγαγε ο Αλ. Τσίπρας, το επιχείρημα της ΕΕ - αλλά και της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ - για την έκδοση της Οδηγίας για τη μπλε κάρτα, σύμφωνα με την οποία η ΕΕ θα κάνει εισαγωγή εργατικών χεριών βάσει των αναγκών της αγοράς. Μόνο όσοι έχουν από πριν συμβόλαιο εργασίας θα μπορούν να εισέρχονται στην ΕΕ και μόνο για όσο θα διαρκεί αυτό το συμβόλαιο. Μπορεί ο ΣΥΝ να καταψήφισε τη συγκεκριμένη Οδηγία για να αποφύγει την κατακραυγή, αλλά δεν μπορεί να κρύψει ότι ασπάζεται τη λογική της ελεγχόμενης μετανάστευσης, της μετανάστευσης η οποία συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, της μετανάστευσης που θέλουν η αγορά και τα κέρδη. Το πολύ - πολύ, να «απαιτήσει» να μπουν και οι μετανάστες «πάνω από τα κέρδη».

«Τονίσθηκε επίσης το θέμα της απόδοσης ιθαγένειας στη δεύτερη γενιά μεταναστών», είπε ο Αλ. Αλαβάνος. Αλήθεια, τονίστηκε εξίσου ότι ο ΣΥΝ συμφωνεί με την Οδηγία 2003/109/ΕΚ στο σκέλος που αφορά τα παιδιά μεταναστών που μεγαλώνουν στη χώρα να αποκτούν το καθεστώς τού «επί μακρόν διαμένοντος»; Κάτι που έρχεται σε αντίθεση με το πάγιο αίτημα όλων των μεταναστευτικών οργανώσεων, που ζητούν να δίνεται ιθαγένεια σε αυτά τα παιδιά. Τονίστηκε ότι ο ΣΥΝ αποδέχεται την προϋπόθεση που βάζει η Οδηγία, αλλά και ο νόμος της ΝΔ, τα παιδιά των μεταναστών να παρακολουθούν την ελληνική εκπαίδευση, προκειμένου να αποκτήσουν το καθεστώς τού «επί μακρόν διαμένοντος»; Και μάλιστα την αποδέχεται, τη στιγμή που αποδεδειγμένα πολλά παιδιά μεταναστών εγκαταλείπουν το σχολείο, για να βγουν στο μεροκάματο ή επειδή οι γονείς τους θεωρούνται «παράνομοι».

«Χρειάζεται μια άλλη πολιτική από τη χώρα μας και την ΕΕ», ειπώθηκε ακόμα. Μα, η ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις αυτήν την πολιτική έχουν επιλέξει συνειδητά, επειδή αυτή ξεζουμίζει τους μετανάστες, όπως και τους Ελληνες εργάτες, αυτή τους κρατά όμηρους της εργοδοσίας, αυτή εκτινάσσει τα κέρδη στα ύψη. Και μάλιστα αυτήν την πολιτική της ΕΕ ο ΣΥΡΙΖΑ, πότε με την ψήφο του, πότε με τα συνθήματα και τα επιχειρήματά του, την στηρίζει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ