Πέμπτη 28 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Μνημεία

Είναι γνωστό ότι ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων που έζησαν έξω από τα σύνορα της πατρίδας προόδευσαν κοινωνικά, οικονομικά, καλλιτεχνικά, ακόμα και στην πολιτική. Η Πόλη της Νέας Υόρκης με τους πολυάριθμους μετανάστες έχει να επιδείξει και ονόματα και δημιουργίες συμπατριωτών μας. Ενας από τους φίλους, που έζησε στη Νέα Υόρκη, υπήρξε και ο γλύπτης Νίκος Ικαρης. Η καταγωγή του ήταν από το Αϊβαλί, και το επίθετο ήταν Αϊβαλιώτης. Η αγάπη του, όμως, για το ελληνικό φως τον ώθησε να το αλλάξει προς χάρη του μύθου του Ικαρου. Μνημείο του για τον Ικαρο υπάρχει στο νησί Ικαρία και είναι αφιερωμένο στους Ελληνες πιλότους. Επίσης, μνημείο του είναι στημένο δίπλα στη θάλασσα του Πυθαγορείου στη Σάμο, αφιερωμένο, βέβαια, στον Πυθαγόρα.

Η γλυπτική που τον ενδιέφερε ήταν η μνημειακή. Στο πρώτο μου ταξίδι από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα, αμέσως μετά την πτώση της χούντας, το 1974, έφερα μαζί μου το σχέδιο, ένα μέτρο ύψος και μισό πλάτος ίσως και περισσότερο, ένα μνημείο για τον αγώνα του Πολυτεχνείου, στη Σχολή Καλών Τεχνών του οποίου είχε σπουδάσει.

Στην Κατοχή, μοιράζοντας προκηρύξεις και γράφοντας με κόκκινη μπογιά συνθήματα στους τοίχους με μια συμφοιτήτρια και σύντροφο, είχε συλληφθεί και είχε φυλακιστεί στο Χαϊδάρι. Για τη συναγωνίστριά του δεν έμαθε ποτέ τι απέγινε μετά και τη δική της σύλληψη.

Παρέδωσα το σχέδιο του μνημείου στον σύζυγο της αδελφής του, στον μουσικοσυνθέτη Δημήτρη Δραγατάκη, ο οποίος το προώθησε στο Πολυτεχνείο και από τότε δεν μάθαμε τίποτε. Ούτε ξέρω αν υπάρχει σε κάποιο υπόγειο ή πουθενά.

Ο Ικαρης είχε ένα όνειρο: Να στήσει ένα μνημείο για τον Μέγα Αλέξανδρο και είχε βρει την τοποθεσία, σ' ένα σταυροδρόμι, κάπου κοντά στην Κατερίνη. Του είχα υποσχεθεί πως θα τον ακολουθούσα όσο θα εργαζόταν εκεί για να γράψω τη διαδικασία μιας τέτοιας δημιουργίας. Βέβαια, η γλυπτική είναι μια πολυδάπανη τέχνη και ο Ικαρης, όσο ζούσε, δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει το πιθανό κεφάλαιο. Εχω κρατήσει ένα βέλος, που μου είχε χαρίσει, και το κεφάλι του Μέγα Αλέξανδρου σε πηλό.

Αυτά τα λίγα μού ήρθαν στο μυαλό, διαβάζοντας πως πρόκειται να στηθεί ένα άγαλμα του Μεγαλέξανδρου στα Σκόπια, που και τις δυο φορές που επισκέφθηκα αυτήν την πόλη δεν είδα πουθενά τον Μέγα Αλέξανδρο. Ισως κάπου να υπήρχε. Ταυτόχρονα, θυμήθηκα δυο άλλα περιστατικά.

Σε ένα πάρκο της Νέας Ορλεάνης είναι στημένο το άγαλμα της Ζαν Ντ' Αρκ, αφού η Πολιτεία της Λουιζιάνα υπήρξε γαλλική κτήση πριν πουληθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε μια επίσκεψη Αμερικανών τουριστών στη Νέα Ορλεάνη, κάποιοι όταν είδαν το άγαλμα της Ζαν Ντ' Αρκ, αναφώνησαν: Να, η Ινγκριντ Μπέργκμαν. Δεν είχαν κάνει λάθος. Πραγματικά, αυτή η ηθοποιός είχε ενσαρκώσει σε μια ταινία την Παρθένα της Γαλλίας.

Σε μια δική μου επίσκεψη στο Μουσείο των Αδάνων, στην Τουρκία, μόλις μπήκα στην κύρια είσοδο και είδα αριστερά μου μιαν ανάγλυφη πλάκα, 1μΧ75 εκ., αν μπορούσα να κρίνω σωστά τις διαστάσεις, η καρδιά μου χτύπησε δυνατά, γιατί είδα αμέσως το κεφάλι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, παρόλο ότι η σκαπάνη των ανειδίκευτων εκσκαφέων τού είχε καταστρέψει το δεξί μάτι.

Πώς τον αναγνώρισα;


Ιωάννα ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ