ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Μάη 2009
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2010
Στην υπηρεσία της λιτότητας και των επιχειρήσεων

Στάλθηκε η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για τη σύνταξη του προϋπολογισμού

Προϋπολογισμό σκληρής λιτότητας για τα λαϊκά στρώματα, ο οποίος παράλληλα θα πρέπει να υπηρετεί αυστηρά και «τη βελτίωση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας της οικονομίας», να συνεχιστεί δηλαδή η παροχή στήριξης στις δυνάμεις του κεφαλαίου, καταρτίζει για το 2010 η κυβέρνηση της ΝΔ.

Οπως προκύπτει και από τη σχετική εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που στάλθηκε στα υπουργεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες του δημοσίου, και ο νέος προϋπολογισμός θα αποτελέσει εργαλείο εμπέδωσης της δημοσιονομικής και κατ' επέκταση εισοδηματικής λιτότητας, καθώς στόχος τίθεται η μείωση, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, του δημοσιονομικού ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού κάτω από το 3% του ΑΕΠ, όπως και έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Παράλληλα, θα συνεχιστεί ο πακτωλός των δεκάδων δισ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις, μεταφορά κρατικών πόρων που παίρνει τη μορφή της ...τόνωσης της ανάπτυξης.

Ολες οι βασικές προτεραιότητες, που τίθενται προς υλοποίηση με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2010, κινούνται αυστηρά στη σφαίρα εξυπηρέτησης των επιδιώξεων του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Στα πλαίσια αυτά, στη σχετική εγκύκλιο επισημαίνεται ότι «οι βασικές προτεραιότητες της δημοσιονομικής πολιτικής για το έτος 2010 είναι ο περιορισμός των δαπανών, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, η ενίσχυση της απασχόλησης και η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής». Πρόκειται για την υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί από τη στρατηγική της Λισαβόνας, στην οποία φυσικά υποτάσσεται και η ασκούμενη δημοσιονομική πολιτική των κρατών - μελών.

Το πνεύμα της σκληρής λιτότητας διαπερνάει και τις κοινωνικές δαπάνες, καθώς επισημαίνεται στην ίδια εγκύκλιο ότι «στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη μείωση του ελλείμματος δίνονται οδηγίες για τη συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών, των προμηθειών και των λοιπών δαπανών. Το συνολικό ύψος των κονδυλίων αυτών θα πρέπει να διαμορφωθεί στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα και πάντως όχι υψηλότερα από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του 2009, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί μετά την περικοπή τους κατά 10%». Οπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση, στα πλαίσια της πολιτικής λιτότητας που ασκεί, προχώρησε στην περικοπή κατά 10% των κοινωνικών δαπανών του προϋπολογισμού του 2009. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι δαπάνες το 2010 θα πρέπει να διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα που θα διαμορφωθούν το 2009, λαμβάνοντας υπόψη και το ύψος των περικοπών. Για την εισοδηματική πολιτική, τέλος, η εγκύκλιος περιορίζεται σε τεχνικής φύσης αναφορές. Πριν λίγες ημέρες όμως το ΔΝΤ έδωσε την κατευθυντήρια γραμμή, «ενθαρρύνοντας» την κυβέρνηση να υιοθετήσει το μέτρο του πολυετούς «παγώματος» των μισθών και των συντάξεων.


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Φορο-ελαφρύνσεις σε ισχυρούς

Μέχρι και το 2011 θα ισχύουν οι πρόσθετες φοροελαφρύνσεις που αφορούν σε συγχωνεύσεις και μετασχηματισμούς επιχειρήσεων σε ΑΕ, μετά την παράταση που έδωσε η κυβέρνηση. Η ρύθμιση έρχεται να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα ισχυρών επιχειρηματιών, να δυναμώσει παραπέρα τη συγκέντρωση κεφαλαίων. Μια εξέλιξη που δυσκολεύει περισσότερο τη θέση των μικρών επιχειρήσεων και των ΕΒΕ.

Εγκύκλιο για την εφαρμογή σχετικής νομοθετικής ρύθμισης απέστειλε στις αρμόδιες υπηρεσίες το υπουργείο Οικονομικών με την οποία, μετά το 2011 που λήγει η προθεσμία θα δοθεί και νέα παράταση, κατά τα συνήθη πρότυπα των κυβερνήσεων του δικομματισμού. Η συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπει μείωση του προβλεπόμενου συντελεστή φορολογίας κερδών κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες για τον πρώτο χρόνο μετά τη συγχώνευση και κατά 5 μονάδες στο δεύτερο χρόνο. Με τα σημερινά δεδομένα ο φοροσυντελεστής για τον πρώτο χρόνο συρρικνώνεται από το 25% μόλις σε 15%. Κατά τα λοιπά κόπτονται για τα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς, τα οποία καλύπτουν με την υπερφορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων.

Εικονικά τιμολόγια

Εκτενές κύκλωμα φοροδιαφυγής με διεθνείς διασυνδέσεις εντόπισε η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) του υπουργείου Οικονομίας . Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, εμπλεκόμενοι είναι και 7 μεγάλες αλυσίδες ηλεκτρονικών ειδών και σούπερ μάρκετ, που δεν κατονομάζονται, ενώ η υπόθεση χαρακτηρίζεται ως από τις «μεγαλύτερες υποθέσεις φοροδιαφυγής της τελευταίας 10ετίας». Οι επιτήδειοι, με τη συνεργασία διεθνούς κυκλώματος έκδοσης και διακίνησης εικονικών στοιχείων, πετύχαιναν και παράνομες επιστροφές ΦΠΑ, ύψους 10 εκατ. ευρώ μόνο για το β' εξάμηνο του 2007, ενώ η συνολική αξία των εικονικών τιμολογίων στο ίδιο διάστημα υπολογίζονταιι σε 130 εκατ. ευρώ. Τα πρόστιμα για παραβάσεις υπολογίζεται σε 360 εκατ. ευρώ. Διαχειριστές των εκδοτριών εταιρειών εμφανίζονται και υπήκοοι της Κύπρου που αναζητούνται από τη Γιούροπολ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ