Πέμπτη 28 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Φορο-ελαφρύνσεις σε ισχυρούς

Μέχρι και το 2011 θα ισχύουν οι πρόσθετες φοροελαφρύνσεις που αφορούν σε συγχωνεύσεις και μετασχηματισμούς επιχειρήσεων σε ΑΕ, μετά την παράταση που έδωσε η κυβέρνηση. Η ρύθμιση έρχεται να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα ισχυρών επιχειρηματιών, να δυναμώσει παραπέρα τη συγκέντρωση κεφαλαίων. Μια εξέλιξη που δυσκολεύει περισσότερο τη θέση των μικρών επιχειρήσεων και των ΕΒΕ.

Εγκύκλιο για την εφαρμογή σχετικής νομοθετικής ρύθμισης απέστειλε στις αρμόδιες υπηρεσίες το υπουργείο Οικονομικών με την οποία, μετά το 2011 που λήγει η προθεσμία θα δοθεί και νέα παράταση, κατά τα συνήθη πρότυπα των κυβερνήσεων του δικομματισμού. Η συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπει μείωση του προβλεπόμενου συντελεστή φορολογίας κερδών κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες για τον πρώτο χρόνο μετά τη συγχώνευση και κατά 5 μονάδες στο δεύτερο χρόνο. Με τα σημερινά δεδομένα ο φοροσυντελεστής για τον πρώτο χρόνο συρρικνώνεται από το 25% μόλις σε 15%. Κατά τα λοιπά κόπτονται για τα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς, τα οποία καλύπτουν με την υπερφορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων.

Εικονικά τιμολόγια

Εκτενές κύκλωμα φοροδιαφυγής με διεθνείς διασυνδέσεις εντόπισε η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) του υπουργείου Οικονομίας . Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, εμπλεκόμενοι είναι και 7 μεγάλες αλυσίδες ηλεκτρονικών ειδών και σούπερ μάρκετ, που δεν κατονομάζονται, ενώ η υπόθεση χαρακτηρίζεται ως από τις «μεγαλύτερες υποθέσεις φοροδιαφυγής της τελευταίας 10ετίας». Οι επιτήδειοι, με τη συνεργασία διεθνούς κυκλώματος έκδοσης και διακίνησης εικονικών στοιχείων, πετύχαιναν και παράνομες επιστροφές ΦΠΑ, ύψους 10 εκατ. ευρώ μόνο για το β' εξάμηνο του 2007, ενώ η συνολική αξία των εικονικών τιμολογίων στο ίδιο διάστημα υπολογίζονταιι σε 130 εκατ. ευρώ. Τα πρόστιμα για παραβάσεις υπολογίζεται σε 360 εκατ. ευρώ. Διαχειριστές των εκδοτριών εταιρειών εμφανίζονται και υπήκοοι της Κύπρου που αναζητούνται από τη Γιούροπολ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ