ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Μάη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚ ΙΣΡΑΗΛ
Νόμος «απαρτχάιντ» η απαγόρευση της «Νάκμπα»

Νόμο ενός κράτους «απαρτχάιντ» χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή του το ΚΚ Ισραήλ, το νομοσχέδιο που ενέκρινε, την Κυριακή, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο και απαγορεύει, απειλώντας με ποινή φυλάκισης μέχρι τρία χρόνια, τον επετειακό εορτασμό της «Νάκμπα», δηλαδή των εκδηλώσεων μνήμης για την εκδίωξη 70.000 Παλαιστινίων από τις εστίες τους το 1948, όταν ιδρύθηκε το Ισραήλ. Ο Μουχάμαντ Μπαράκεχ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Ισραήλ, πρόεδρος του «Χαντάς» (Δημοκρατικό Μέτωπο για την Ειρήνη και την Ισότητα) και βουλευτής, υπογράμμιζε ότι είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι «η κυβέρνηση ενέκρινε το παραλήρημα ενός μόνο μέρους της, του ακροδεξιού «Ισραελ Μπεϊτένιου» του Αβιγκντόρ Λίμπερμαν.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι ο νόμος αυτός, που «δεν είναι λιγότερο σκληρός από ανάλογους ρατσιστικούς νόμους που υιοθέτησε το τρίτο Ράιχ», ανοίγει το δρόμο για υιοθέτηση και άλλων ανάλογων νομοθεσιών σε βάρος του αραβικού πληθυσμού του Ισραήλ. Τονίζεται, δε, ότι οι Ισραηλινοί Αραβες δεν μπορούν παρά να συνεχίσουν να τιμούν τη «Νάκμπα» κανονικά, η οποία δεν απειλεί την ύπαρξη του Ισραήλ, όπως υποστήριξαν οι εισηγητές του νομοσχεδίου, αλλά αποτελεί έκφραση μνήμης «μιας ιστορικής αδικίας που έγινε σε βάρος του παλαιστινιακού λαού το 1948». Τέλος, υπενθυμίζεται ότι και η Επιτροπή Προστασίας των δικαιωμάτων του πολίτη στο Ισραήλ, καταδίκασε το νομοσχέδιο χαρακτηρίζοντάς το παραβίαση της νόμιμης έκφρασης και των δημοκρατικών δικαιωμάτων ενός ολόκληρου λαού.

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Ετοιμότητα ενάντια στην επιθετικότητα ΗΠΑ και Ν. Κορέας

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Με στρατιωτικό πλήγμα προειδοποίησε χτες η ΛΔ Κορέας όσα αμερικανικά και νοτιοκορεάτικα (στρατιωτικά και πολιτικά) σκάφη πλέουν ανοιχτά των ακτών της χώρας. Αιτία ήταν η απόφαση της Σεούλ να ενταχθεί στην αμερικάνικη ναυτική «Πρωτοβουλία Ασφάλειας για τη Μη Διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής». Στην «πρωτοβουλία», που συμμετέχουν 94 χώρες, αναχαιτίζονται σκάφη που «ενδεχομένως» μεταφέρουν πυρηνικά, βιολογικά, χημικά όπλα ή υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σαν όπλα με προορισμό χώρες που συμπεριλαμβάνονταν στον παλιό «άξονα των λεγόμενων χωρών του κακού», όπως η ΛΔ Κορέας...

Το ίδιο 24ωρο, οι βορειοκορεατικές αρχές υπερασπιζόμενες το δικαίωμα στην άμυνα της χώρας υπογράμμισαν τις προειδοποιήσεις τους προχωρώντας στην εκτόξευση ακόμη δύο πυραύλων μικρού βεληνεκούς. Η Σεούλ απάντησε πως είναι «έτοιμη να απαντήσει σθεναρά σε οποιαδήποτε βορειοκορεατική προβοκάτσια»...

Παράλληλα, η Ρωσία τάχθηκε και χτες υπέρ μίας αυστηρής νέας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας (Σ.Α.) του ΟΗΕ , που όμως δε θα επιβάλλει στη ΛΔ Κορέας «τιμωρία για την τιμωρία». Συνάμα, το «Ιντερφάξ» μετέδωσε πως η Μόσχα πήρε έκτακτα «στρατιωτικά μέτρα προληπτικού χαρακτήρα» με αφορμή τη βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή δίχως να τα διευκρινίσει. Απ' την άλλη πλευρά, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, απείλησε τη ΛΔ Κορέας με «συνέπειες» κατηγορώντας την για «προκλητικές και πολεμοκάπηλες επιλογές»... όταν είναι ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός που κάνει συνεχή προκλητικά στρατιωτικά γυμνάσια στην περιοχή.

Πάντως, στο Σ.Α. του ΟΗΕ πρέσβεις και λοιποί διπλωμάτες από ΗΠΑ, Γαλλία, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Ιαπωνία και Νότια Κορέα προσπαθούν να συντάξουν ένα νέο σχέδιο απόφασης έναντι της ΛΔ Κορέας. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ωστόσο πως Ρωσία και Κίνα πέρα απ' ένα αυστηρό ύφος στο περιεχόμενο του κειμένου δεν προτίθενται να συμφωνήσουν με την επιβολή σκληρών κυρώσεων ή άλλων αντιποίνων κατά της Πιονγιάνγκ, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα...

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Πολύνεκρη επίθεση στη Λαχόρη

Από την επίθεση σε αστυνομικό σταθμό στη Λαχόρη του Πακιστάν
Από την επίθεση σε αστυνομικό σταθμό στη Λαχόρη του Πακιστάν
ΛΑΧΟΡΗ, ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Νέα πολύνεκρη επίθεση, πραγματοποιήθηκε χτες στη Λαχόρη του Πακιστάν, με στόχο ένα κτίριο της αστυνομίας, το οποίο καταστράφηκε όταν ένα φορτηγάκι με εκρηκτικά ανατινάχθηκε, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 30 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων άμαχοι, αστυνομικοί αλλά και μέλη των μυστικών υπηρεσιών, να χάσουν τη ζωή τους και πάνω από 250 να τραυματιστούν. Η επίθεση - που αποτελεί μία από τις αιματηρότερες από την αρχή του 2009 - αποδόθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών, Ρεχμάν Μαλίκ, σε καμικάζι των Ταλιμπάν, ως «αντίποινα» για τις επιθέσεις που διενεργεί εναντίον τους ο κυβερνητικός στρατός, ενώ το γεγονός καταδίκασε και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν.

Επιθέσεις όπως αυτή στη Λαχόρη, ενισχύουν την κινδυνολογία ότι οι δυνάμεις των Ταλιμπάν έχουν επεκταθεί και σε άλλες περιοχές πέρα από την κοιλάδα Σουάτ και τις περιοχές των φυλών, δημιουργώντας «ανησυχία» για το μέλλον των πυρηνικών στη χώρα. Τέτοιες εκτιμήσεις δεν αποκλείουν και την επέκταση του πολέμου διευρύνοντας ακόμα περισσότερο το δράμα του πακιστανικού λαού, που ήδη μετρά 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες, αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες εγκλωβισμένους στις εμπόλεμες ζώνες, οι οποίοι και στις δύο περιπτώσεις βιώνουν άθλιες συνθήκες.

Στο Αφγανιστάν τα αμερικανο-ΝΑΤΟικά στρατεύματα συνεχίζουν τις επιθέσεις, καθώς χτες ανακοίνωσαν ότι κατά τη διάρκεια επιθέσεων στην επαρχία Πάκτια σκότωσαν 15 «ενόπλους αντάρτες».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΗΠΑ
Και στο Ριάντ, για Παλαιστινιακό, ο Ομπάμα

Σήμερα, ολοκληρώνεται ο πρώτος γύρος επαφών για την ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη με τη συνάντηση Αμπάς - Ομπάμα στο Λευκό Οίκο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αργά σήμερα θα δεχτεί τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στο Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός Πρόεδρος, ολοκληρώνοντας τον πρώτο κύκλο επαφών του για το Παλαιστινιακό. Ο Αμπάς εκτιμάται ότι θα επαναλάβει ότι δεν θα υπάρξει αναθέρμανση επαφών με το Ισραήλ, αν η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν άρει όλα τα σημεία ελέγχου στη Δ. Οχθη, τον αποκλεισμό της Γάζας και δεν «παγώσει» την επέκταση των εποικισμών.

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να συζητήσει το θέμα και με τον Σαουδάραβα βασιλιά Αμπντουλάχ, τον οποίο θα συναντήσει στις 3 Ιούνη, όταν, πριν μεταβεί στην Αίγυπτο από όπου θα εκφωνήσει «ομιλία μείζονος πολιτικής» προς τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο, θα κάνει στάση στο Ριάντ. Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε, επίσης, ότι στην Αίγυπτο θα έχει σύντομη συνομιλία και με τον Πρόεδρο Μουμπάρακ, που δεν μετέβει προχτές, όπως ήταν προγραμματισμένο, στην Ουάσιγκτον λόγω πένθους για τον εγγονό του.

Αντί του Μουμπάρακ, μετέβησαν ο επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, Ομάρ Σουλεϊμάν, και ο υπουργός Εξωτερικών Αχμάαντ Αμπούλ Γάιτ. Εχουν προηγηθεί συναντήσεις με τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου, που επισταμένα απέφυγε να υιοθετήσει τη λύση των δύο κρατών, την οποία ο Λευκός Οίκος προβάλλει ως πυλώνα της θέσης του για το Παλαιστινιακό. Από την άλλη, υπενθυμίζεται ότι η προεδρία Ομπάμα έχει χαρακτηρίσει «καλό πλαίσιο» την «αραβική πρωτοβουλία», (με την οποία συμφωνεί ο Αραβικός Σύνδεσμος και ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης), που προβλέπει εξομάλυνση των ισραηλινο-αραβικών και μουσουλμανικών σχέσεων εφόσον ο ισραηλινός στρατός αποχωρήσει από όλα τα αραβικά εδάφη που κατέλαβε το 1967.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, χτες, προσπαθώντας προφανώς να προκαταβάλλει εξελίξεις, κάλεσε όλες τις αραβικές χώρες να κάνουν «κινήσεις εξομάλυνσης» προς το Ισραήλ. Επίσης, ανέβαλε τις επισκέψεις του σε Παρίσι και Ρώμη, επικαλούμενος φόρτο εργασίας, ενώ αναλυτές υποστήριζαν ότι πιθανότατα θέλησε ν' αποφύγει τις περαιτέρω πιέσεις για την Ιερουσαλήμ και για τη λύση δύο κρατών.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Διαπιστώνουν κύμα φυγής μειονοτήτων

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Δεν είναι μόνον οι Σέρβοι που αναγκάζονται να νιώσουν «ξένοι» στις πατρογονικές εστίες τους στο Κοσσυφοπέδιο εξαιτίας των μακροχρόνιων ιμπεριαλιστικών πολιτικών ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Είναι και όλες οι άλλες, μικρότερες μειονότητες, όπως οι Ασκάλι, Αιγύπτιοι, Ρόμα, Βόσνιοι, Κροάτες, Γκοράνι, Τούρκοι που εγκαταλείπουν το προτεκτοράτο «διότι αντιμετωπίζουν καθεστώς κοινωνικού αποκλεισμού και πολυεπίπεδες διακρίσεις». Αυτό παραδέχεται έκθεση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων (Minority Right Group), που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Η ίδια οργάνωση υποστηρίζει στην έκθεσή της ότι «η μονομερής κήρυξη της ανεξαρτησίας το Φλεβάρη 2008 και η αντίθεση της Σερβίας σε αυτήν άφησαν ένα κενό στον τομέα της προστασίας των μειονοτήτων». Σύμφωνα με στελέχη της οργάνωσης, που έχει έδρα στο Λονδίνο, «η προτεραιότητα της διεθνούς κοινότητας θα έπρεπε να είναι η διασφάλιση της ύπαρξης ενός διεθνούς μηχανισμού για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προς τον οποίο να μπορούν να στραφούν οι μειονότητες του Κοσσυφοπεδίου»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ