ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Μάη 2009
Σελ. /40
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Απόψε στον «902» TV

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το σημερινό πρόγραμμα της τηλεόρασης του «902». Παράλληλα, ο «902» TV διαμορφώνει το πρόγραμμά του στον ενημερωτικό τομέα, προβάλλοντας στις 20.00 το «ντιμπέιτ» των πολιτικών αρχηγών για τις ευρωεκλογές 2009. Αμέσως μετά, στις 22.30, θα ακολουθήσει η μετάδοση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων.

Συγχρόνως, οι εκπομπές που έχουν προγραμματιστεί, ανάμεσα σε άλλες, είναι: Στις 17.30 θα προβληθεί η εκπομπή «Φωτογραφές». Καλεσμένος της εκπομπής είναι ο Κυριάκος Αζαδέλης. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Ασχολείται με τη φωτογραφία από το 1979. Δεν είναι επαγγελματίας φωτογράφος (δηλαδή δεν ζει από τη φωτογραφία), είναι ερασιτέχνης, αλλά τη δουλειά του θα τη ζήλευαν πολλοί επαγγελματίες. Το κομμάτι «επαγγελματίας - ερασιτέχνης», το αναλύει ο ίδιος στη συνέντευξη. Εχει πραγματοποιήσει πολλές εκθέσεις και έχει διακριθεί με βραβεία και επαίνους σε πανελλήνιους διαγωνισμούς. Φωτογραφίες του έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά και ειδικές εκδόσεις. Εχει διδάξει σε φωτογραφικά σεμινάρια και έχει δώσει διαλέξεις για τη φωτογραφία σε φωτογραφικούς και πολιτιστικούς συλλόγους. Το 2006 η FIAP, δηλαδή η Διεθνής Ομοσπονδία Τέχνης και Φωτογραφίας, του απένειμε τον τίτλο του «διεθνή καλλιτέχνη φωτογράφου» (AFIAP), τίτλος που απονέμεται ύστερα από πολλές διακρίσεις. Επίσης έχει συμμετοχή σε δεκάδες ομαδικές εκθέσεις ανά τον κόσμο και συγκεκριμένα στη Γαλλία, στη Μεγάλη Βρετανία, στην Ιταλία, στο Λουξεμβούργο, στο Βέλγιο, στη Σλοβακία, στην Πορτογαλία, στην Αυστρία, στην Ολλανδία και την Κύπρο. Επιμέλεια - Παρουσίαση: Τάκης Δεβελλίδης.

Στις 18.00 θα ακολουθήσει η εκπομπή «Εις Υγείαν». Η εκπομπή θα ασχοληθεί με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου είναι μία από τις συνήθεις και εξαιρετικά σοβαρές ασθένειες, οι οποίες εμφανίζονται στις σύγχρονες κοινωνίες. Πρόκειται για μία ασθένεια, η οποία προσβάλλει πολλές χιλιάδες ανθρώπων κάθε χρόνο. Μάλιστα, θεωρείται ότι αποτελεί τον τρίτο πιο συχνό καρκίνο στις δυτικές κοινωνίες. Στη σκακιέρα των παραγόντων που θεωρούνται ότι αυξάνουν την πιθανότητα ενός ατόμου να εμφανίσει καρκίνο του παχέος εντέρου συμπεριλαμβάνονται οι σύγχρονες διατροφικές συνήθειες, η κληρονομική προδιάθεση και η καθιστική ζωή. Η επιστήμη της Βιοτεχνολογίας, μέσω της κλινικής έρευνας και πρακτικής, έχει υλοποιήσει σημαντικό έργο προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης αυτής της τόσο σοβαρής νόσου. Καλεσμένος της εκπομπής, ο Ιωάννης Καραιτιανός, επίκουρος καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και αναπληρωτής διευθυντής στο νοσοκομείο «Αγιος Σάββας». Επιμέλεια - Παρουσίαση: Ειρήνη Μπαλντίδη.

Είμαι η Κούβα

Μια από τις πιο σπάνιες επανεκδόσεις των τελευταίων χρόνων, το χαμένο αριστούργημα του Μιχαήλ Καλατόζοφ σε παραγωγή Φράνσις Φορντ Κόπολα και Μάρτιν Σκορσέζε με τίτλο «Είμαι η Κούβα», θα προβληθεί απόψε στις 24.00 από την ΕΤ1.

H ταινία προβάλλεται με νέα κόπια από το αυθεντικό και μοναδικό διασωθέν αρνητικό με ρώσικο voiceover και περιλαμβάνει τέσσερις ιστορίες στην Κούβα του Μπατίστα, στην Κούβα που διψά για επανάσταση. Στην Αβάνα, η Μαρία νιώθει ντροπή όταν ένας άντρας που ενδιαφέρεται γι' αυτήν, ανακαλύπτει πώς η κοπέλα βγάζει το μεροκάματο. Ο Πέδρο, ένας γέρος αγρότης, μαθαίνει ότι η γη που καλλιεργεί, πωλείται σε μια εταιρεία. Ενας φοιτητής αντιμετωπίζει ένα πλήθος Αμερικανών ναυτών και αντικρίζει φίλους του να πυροβολούνται από αστυνομικούς, στην προσπάθειά τους να διανείμουν ένα φυλλάδιο για τον Κάστρο. Ο πόλεμος «χτυπά την πόρτα» των χωρικών Μαριάνο, Αμέλια και των 4 παιδιών τους, όταν οι δυνάμεις του Μπατίστα βομβαρδίζουν τους λόφους της περιοχής...

Επηρεασμένος από τον Σοβιετικό σκηνοθέτη Σεργκέι Αϊζενστάιν, ο Μιχαήλ Καλατόζοφ ήθελε να κάνει το δικό του «Θωρηκτό Ποτέμκιν» για τους ανθρώπους της Κούβας, όπου θα εξυμνούσε τον αγώνα του κουβανέζικου λαού να υπερασπιστεί το νησί του και τις κατακτήσεις του. Η ταινία, με λιτές καθαρές εικόνες, με απόλυτη σαφήνεια, αλλά και με εξαιρετική και σπάνια αισθητική (πράγμα που αποδεικνύει ότι ο σοσιαλιστικός ρεαλισμός δεν είναι στεγνός από χυμούς, αλλά το αντίθετο), μας διδάσκει, στην κυριολεξία, Ιστορία και Πολιτική Οικονομία! Σπάνια το μάτι του θεατή χορταίνει εικόνα και, παράλληλα, χορταίνει και ο νους του γνώση. Ετσι, μέσα από τις τέσσερις αυτές «προσωπικές» ιστορίες, μας αποκαλύπτει την Ιστορία του Νησιού της Επανάστασης, μας αποκαλύπτει την περίοδο του Μπατίστα, την περίοδο του ξεσηκωμού, τη νίκη της Επανάστασης και τον αγώνα του κουβανέζικου λαού. Παίζουν: Λουθ Μαρία Κογιάθο, Χοσέ Γκαγιάρντο, Σέρτζιο Κοριέρι, Σαλβαντόρ Γουντ, Ραούλ Γκαρσία, κ.ά.

Διακοπή σταθμού

Στη διακοπή του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού «Ηπειρος TV1» προχώρησε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Η ΕΕΤΤ εντόπισε να λειτουργεί ο παραπάνω σταθμός με παράνομο εξοπλισμό, ο οποίος ήταν εγκατεστημένος και εξέπεμπε από κορυφή βουνού στην περιοχή του κεντρικού Ζαγορίου στα Ιωάννινα. Η εκπομπή του σταθμού από τη συχνότητα 1032 MHz προκαλούσε σποραδικά έντονη παρεμβολή σε σύστημα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ