ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Μάη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Προκλήσεις από τους ιμπεριαλιστές

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Εντείνεται εκ νέου η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο, καθώς η ΛΔ Κορέας εξέλαβε ως έναρξη πιθανού ναυτικού αποκλεισμού την απόφαση της Σεούλ να προσχωρήσει στην αμερικανική «Πρωτοβουλία Ασφαλείας για τη μη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής». Η «πρωτοβουλία», στην οποία συμμετέχουν μερικές δεκάδες χώρες - σύμμαχοι των ΗΠΑ, συμπεριλαμβάνει την αναχαίτιση και τη διενέργεια ελέγχων σε «ύποπτα» πλοία με εμπορεύματα που προορίζονται για τη ΛΔ Κορέας και κατά την κρίση των ιμπεριαλιστών «θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν» σαν υλικά για βιοχημικά, πυρηνικά και άλλα όπλα...

Παράλληλα, η άλλη πλευρά έριξε λάδι στη φωτιά, αυξάνοντας στο δεύτερο (απ' το τρίτο σε κλίμακα πέντε βαθμίδων) επίπεδο συναγερμού των 28.500 Αμερικανών πεζοναυτών και των εκατοντάδων χιλιάδων Νοτιοκορεατών στρατιωτών κοντά στα σύνορα και την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη με τη ΛΔ Κορέας.

Μέσα σ' όλα αυτά, η Μόσχα έστειλε χτες συγκεχυμένα μηνύματα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου να αποκλείει «τη γλώσσα των κυρώσεων» κατά της Πιονγιάνγκ και ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να δηλώνει «έτοιμος να μελετήσει» ένα ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της ΛΔ Κορέας.

Τέλος, διπλωματικές πληροφορίες, που επικαλέστηκε χτες βράδυ το Ασοσιέιτεντ Πρες απ' το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναφέρουν πως τα πέντε μόνιμα μέλη του σώματος (ανάμεσά τους και η Κίνα), καθώς και η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα κατάρτισαν λίστα προτεινόμενων κυρώσεων κατά της ΛΔ Κορέας, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται ένα ευρύτερο εμπάργκο όπλων και περιορισμοί στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές της ΛΔ Κορέας...

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Ανακατατάξεις του κεφαλαίου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Προχωρά το σχέδιο ώστε η «General Motors» να προχωρήσει σε ελεγχόμενη πτώχευση και να τεθεί υπό προστασία, μετά την «αιφνιδιαστική» εξέλιξη στην προσπάθεια σωτηρίας της GM, καθώς οι πιστωτές της είπαν «ναι» στην τροποποιημένη συμφωνία ανταλλαγής χρέους.

«Αιφνιδιαστική» μεν αλλά πρόκειται για μία «καλύτερη προσφορά» που κατέθεσαν από κοινού η GM και το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, καθώς έναντι του χρέους των 27 δισ. δολαρίων προσέφεραν ένα πρόσθετο 15% πακέτο μετοχών... Φυσικά το χρέος θα το πληρώσουν οι Αμερικανοί πολίτες και το αμερικανικό κράτος μετά την αναδιοργάνωση θα έχει, σύμφωνα με το BBC, το 72,5% της GM....

Στο μεταξύ σήμερα θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις όσον αφορά το μέλλον της «Opel», καθώς σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι προχθεσινές μαραθώνιες διαπραγματεύσεις της «General Motors» με τη γερμανική κυβέρνηση, καθώς η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία ζήτησε τη χορήγηση επιπλέον 415 εκατ. δολαρίων υπό τη μορφή δανείου, προκειμένου να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της «Opel».

Πάντως δύο εταιρείες - κολοσσοί έχουν απομείνει στην προσπάθεια απόκτησης της «Opel»: η ιταλική «Fiat» και η «Magna International», η οποία υποστηρίζεται από τη ρωσική τράπεζα OAO Sberbank, φιλοδοξούν να χρηματοδοτήσουν την «Opel», ζητώντας παράλληλα εγγυήσεις από τη γερμανική κυβέρνηση να συνδράμει ως εγγυήτρια, σε περίπτωση που η «Opel» κηρύξει πτώχευση. Στο παιχνίδι μπήκε και τελευταία και η κινεζική «Beijing Automotive Industry». Πάντως, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δέχεται έντονες πιέσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους προκειμένου να επιλέξει τη «Magna International» ως επενδυτή της «Opel». Στην περίπτωση που η «Magna» επικρατήσει, τότε η εταιρεία κατασκευής φορτηγών οχημάτων του Ντερίμπασκα, η GAZ, θα αναλάβει την κατασκευή οχημάτων της «Opel» στη Ρωσία.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Η Εισαγγελία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία δε θα καταθέσει έφεση κατά της αθωωτικής απόφασης για τον πρώην πρόεδρο της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Συμφωνίες για ενίσχυση της «στρατηγικής» συνεργασίας Γαλλίας - Σερβίας υπέγραψαν χτες στο Παρίσι οι Πρόεδροι των δύο χωρών, Νικολά Σαρκοζί και Μπόρις Τάντιτς.

ΒΕΛΓΙΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Ο Αμερικανός διπλωμάτης Κρίστοφερ Ντελ που διετέλεσε μεταξύ άλλων πρέσβης των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, στη Ζιμπάμπουε και στην Αγκόλα, διορίστηκε χτες νέος πρέσβης της χώρας του στο Κοσσυφοπέδιο.

AMΠΟΥΤΖΑ.-- Ο Κεν Νιουέιγκα, ηγετικό στέλεχος του «Κινήματος για τη Χειραφέτηση του Δέλτα του Νίγηρα» (MEND) σκοτώθηκε χτες στη διάρκεια επιχειρήσεων του νιγηριανού στρατού στο νότιο τμήμα της Νιγηρίας.

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.-- Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στα ανοιχτά της Ονδούρας. Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος ενός 15χρονου, ενώ δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι αρχικές πληροφορίες που έκαναν λόγο για ακόμη 4 νεκρά παιδιά.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Μήνυση κατά της υπουργού Εσωτερικών Τζακί Σμιθ από τον Τζαμίλ Ραχμάν, Βρετανό πολίτη που κατηγορεί την υπουργό ότι συνέργησε η ίδια και η μυστική υπηρεσία MI5 με τις πράξεις τους στη σύλληψη (στο Μπαγκλαντές) και το βασανισμό του.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διόρισε νέο πρέσβη των ΗΠΑ στη Βραζιλία τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα δυτικού ημισφαιρίου Τόμας Σάνον. Τη θέση που κατείχε ο Σάνον στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ από το 2005, θα αναλάβει ο ακαδημαϊκός και ειδικός για θέματα Λατινικής Αμερικής, Χιλιανο-αμερικανός Αρτούρο Βαλενσουέλα εφόσον ο διορισμός του εγκριθεί από το Κογκρέσο.

ΓΑΛΛΙΑ
Υπερ-νομοσχέδιο για την εσωτερική ασφάλεια

Ελέγχους από μονάδες «ειδικών πρακτόρων», αλλά και από εκπαιδευτικούς στην είσοδο όλων των σχολείων ανακοίνωσε ο Σαρκοζί

ΠΑΡΙΣΙ.--

Ενα νομοσχέδιο για την «εσωτερική ασφάλεια», το οποίο πραγματεύεται από παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας μέχρι το ηλεκτρονικό έγκλημα, έφερε προς συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο η υπουργός Εσωτερικών, Μισέλ Αγιό-Μαρί. Το νομοσχέδιο είχε τεθεί από τον Σαρκοζί ως προτεραιότητα εδώ και ένα χρόνο.

Το σύνολο του νομοσχεδίου δεν έχει γνωστοποιηθεί. Εντούτοις, ορισμένα του σημεία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, έχουν προκαλέσει, ήδη, αντιδράσεις. Συγκεκριμένα, δίνει έμφαση στις νέες τεχνολογίες και στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του ηλεκτρονικού εγκλήματος προβλέπει, μεταξύ άλλων, την παροχή στους αστυνομικούς που ασχολούνται με αυτό τεχνολογίας τέτοιας που να μπορούν να παρακολουθούν και να καταγράφουν όλες τις κινήσεις των χρηστών στο διαδίκτυο σε πραγματικό χρόνο.

Η συγκεκριμένη πρόβλεψη έχει συγκεντρώσει πολλές επικρίσεις καθώς χαρακτηρίζεται ως «επιβολή ενός ηλεκτρονικού Μεγάλου Αδελφού» που θα ελέγχει τη δραστηριότητα όλων ανεξαιρέτως των χρηστών του διαδικτύου ανά πάσα στιγμή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως και με διαφορετικά κίνητρα και σκοπούς. Ενα άλλο σημείο, που επίσης έχει προκαλέσει επικρίσεις, αφορά στην πρόβλεψη για κατάσχεση του αυτοκινήτου σε οδηγούς που παραβιάζουν κατά πολύ τα όρια ταχύτητας, που οδηγούν σε κατάσταση μέθης ή υπό την επήρεια ουσιών και σε όσους δεν έχουν άδεια οδήγησης.

Μέτρα «ασφαλείας» και στα σχολεία

Νέα μέτρα ανακοίνωσε, χτες, ο Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και για την ασφάλεια των σχολείων. Σύμφωνα με αυτά, το διδακτικό προσωπικό με τη συνδρομή ειδικά εκπαιδευμένων πρακτόρων θα ελέγχει τις τσάντες των μαθητών και αν κριθεί απαραίτητο και τους ίδιους, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν εισέρχονται στο σχολείο όπλα (πυροβόλα, μαχαίρια κλπ.).

Ο Σαρκοζί, προς το παρόν, δήλωσε ότι απορρίπτει δύο προτάσεις του υπουργού Παιδείας Ξαβιέ Νταρκό, που είχαν προκαλέσει σάλο: Την εγκατάσταση ανιχνευτών μετάλλου στις εισόδους των σχολείων και την επιβολή σκληρών οικονομικών κυρώσεων στους γονείς όσων μαθητών εντοπίζονται να έχουν κάποιου είδους όπλο. Εντούτοις, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στην εγκατάσταση καμερών στα σχολικά συγκροτήματα, κάτι που, όπως είπε, θα συζητηθεί στο μέλλον.

Απαίτηση η κατάργηση της Κοινής Θέσης της ΕΕ κατά της Κούβας

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε στην πρόσφατη εκδήλωση με θέμα «Αλληλεγγύη και συμπαράσταση προς την Κούβα για άρση του οικονομικού αποκλεισμού, αποφυλάκιση των πέντε Κουβανών αγωνιστών κρατουμένων στις φυλακές των ΗΠΑ και κατάργηση της Κοινής Θέσης της ΕΕ» επιδόθηκε χτες στον Αλέξιο Κογιεβίνα, πρέσβη διευθυντή του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, από αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον Ν. Καρανδρέα, και τον Κ. Τουμασάτο, Πρόεδρο και γενικό γραμματέα αντίστοιχα του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης, καθώς και από την Μ. Λαυρεντιάδου, πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ).

Η αντιπροσωπεία τόνισε πως η διατήρηση της λεγόμενης Κοινής Θέσης της ΕΕ για την Κούβα αποτελεί ωμή επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κούβας και παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Ο αξιωματούχος της κυβέρνησης από τη μεριά του τόνισε πως η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης είναι αυτή των ισορροπιών μεταξύ των δύο άκρων που επικρατούν στα κράτη μέλη της ΕΕ, με την Ισπανία να επιδιώκει την κατάργησή της και άλλες χώρες να επιθυμούν τη διατήρησή της. Ο ίδιος σημείωσε ότι η κυβέρνηση τάσσεται φιλικά προς την Κούβα, υποστηρίζοντας παράλληλα πως επέλεξε να διατηρήσει την ελληνική πρεσβεία στην Αβάνα, παρά την πρόθεσή της να καταργήσει πρεσβείες σε ορισμένες άλλες χώρες, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Πάντως, η αντιπροσωπεία του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου και της ΕΕΔΔΑ υπογράμμισε πως παρά τα όποια μέτρα που λαμβάνει ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο αποκλεισμός των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα παραμένει, ενώ σημείωσε πως η ΕΕ δεν έχει κάνει τίποτα για την υπόθεση των «5» ούτε για την άρση του αποκλεισμού.

Το ψήφισμα ζητήθηκε να επιδοθεί και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ενώ παράλληλα θα επιδοθεί και στην πρεσβεία των ΗΠΑ και θα σταλεί τόσο στο γενικό εισαγγελέα όσο και τον υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Βομβαρδισμοί εναντίον «ΡΚΚ»

ΑΓΚΥΡΑ.--

Σε νέους βομβαρδισμούς στα σύνορα Τουρκίας με το βόρειο Ιράκ εναντίον «Κούρδων ανταρτών μελών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ)», πραγματοποίησαν χτες οι τουρκικές αεροπορικές δυνάμεις. Σύμφωνα με τον τουρκικό στρατό βομβαρδίστηκε ένα πλήθος «ανταρτών», στην περιοχή Αβασίν - Μπασιάν, με τα τουρκικά μαχητικά να επιστρέφουν με ασφάλεια στη βάση τους. Από την επίθεση δεν αναφέρθηκαν απώλειες.

Πριν την επίθεση ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι έξι στρατιώτες του έχασαν τη ζωή τους σε έκρηξη που σημειώθηκε κατά τη διέλευσή τους από ορυχείο στην περιοχή Χάκαρι, που βρίσκεται στα σύνορα με το Ιράκ και εικάζεται ότι πραγματοποιήθηκε από μέλη των δυνάμεων του ΡΚΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ