Παρασκευή 29 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
Απαίτηση η κατάργηση της Κοινής Θέσης της ΕΕ κατά της Κούβας

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε στην πρόσφατη εκδήλωση με θέμα «Αλληλεγγύη και συμπαράσταση προς την Κούβα για άρση του οικονομικού αποκλεισμού, αποφυλάκιση των πέντε Κουβανών αγωνιστών κρατουμένων στις φυλακές των ΗΠΑ και κατάργηση της Κοινής Θέσης της ΕΕ» επιδόθηκε χτες στον Αλέξιο Κογιεβίνα, πρέσβη διευθυντή του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, από αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον Ν. Καρανδρέα, και τον Κ. Τουμασάτο, Πρόεδρο και γενικό γραμματέα αντίστοιχα του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης, καθώς και από την Μ. Λαυρεντιάδου, πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ).

Η αντιπροσωπεία τόνισε πως η διατήρηση της λεγόμενης Κοινής Θέσης της ΕΕ για την Κούβα αποτελεί ωμή επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κούβας και παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Ο αξιωματούχος της κυβέρνησης από τη μεριά του τόνισε πως η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης είναι αυτή των ισορροπιών μεταξύ των δύο άκρων που επικρατούν στα κράτη μέλη της ΕΕ, με την Ισπανία να επιδιώκει την κατάργησή της και άλλες χώρες να επιθυμούν τη διατήρησή της. Ο ίδιος σημείωσε ότι η κυβέρνηση τάσσεται φιλικά προς την Κούβα, υποστηρίζοντας παράλληλα πως επέλεξε να διατηρήσει την ελληνική πρεσβεία στην Αβάνα, παρά την πρόθεσή της να καταργήσει πρεσβείες σε ορισμένες άλλες χώρες, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Πάντως, η αντιπροσωπεία του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου και της ΕΕΔΔΑ υπογράμμισε πως παρά τα όποια μέτρα που λαμβάνει ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο αποκλεισμός των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα παραμένει, ενώ σημείωσε πως η ΕΕ δεν έχει κάνει τίποτα για την υπόθεση των «5» ούτε για την άρση του αποκλεισμού.

Το ψήφισμα ζητήθηκε να επιδοθεί και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ενώ παράλληλα θα επιδοθεί και στην πρεσβεία των ΗΠΑ και θα σταλεί τόσο στο γενικό εισαγγελέα όσο και τον υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ