Παρασκευή 29 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Οι άμαχοι σε διασταυρούμενα πυρά

Από τις χτεσινές επιθέσεις στην Πεσαβάρ
Από τις χτεσινές επιθέσεις στην Πεσαβάρ
ΛΑΧΩΡΗ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Το γεγονός ότι ο πακιστανικός λαός βρίσκεται εγκλωβισμένος σε διασταυρούμενα πυρά, στον πόλεμο που εξελίσσεται μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και των «Ταλιμπάν», επιβεβαίωσε η χθεσινή ανάληψη ευθύνης εκ μέρους των «Ταλιμπάν», από τον εκπρόσωπο του ηγέτη τους Μπαϊτουλάχ Μεχσούντ, Χακιμουλάχ Μεχσούντ, της πολύνεκρης επίθεσης την Τετάρτη στη Λαχώρη, που στοίχισε τη ζωή σε 30 ανθρώπους - μεταξύ των οποίων και αρκετοί άμαχοι - ενώ είχε σαν αποτέλεσμα περισσότεροι από 250 να τραυματιστούν. Οπως δήλωσε με τηλεφώνημά του σε ειδησεογραφικό πρακτορείο ο εκπρόσωπος των «Ταλιμπάν», η βομβιστική επίθεση στο κτίριο της αστυνομίας στη Λαχώρη, ήταν «η απάντηση στις επιχειρήσεις του κυβερνητικού στρατού στην κοιλάδα Σουάτ, που σκοτώνει αθώους ανθρώπους».

Η επίθεση της Τετάρτης στη Λαχώρη, την πρωτεύουσα της επαρχίας Πουντζάμπ, που αποτελεί ένα σημαντικό οικονομικό - πολιτικό, αλλά και στρατιωτικό κέντρο της χώρας, έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις για την ενδεχόμενη ανάγκη κήρυξης του πολέμου εναντίον των «Ταλιμπάν» και στην υπόλοιπη χώρα πέρα από την κοιλάδα Σουάτ και τις περιοχές των φυλών, κάτι που θα σημάνει ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο για το λαό.

Στο μεταξύ συνεχίστηκαν και χθες οι βομβιστικές επιθέσεις. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας σε ανοικτή αγορά στο Πεσαβάρ του βορειοδυτικού Πακιστάν. Ακολούθησαν άλλες τρεις εκρήξεις, αφότου τρεις βομβιστικές επιθέσεις προκάλεσαν νωρίτερα σήμερα τουλάχιστον 10 νεκρούς και περίπου εκατό τραυματίες στην πόλη Πεσαβάρ. Επίσης έκρηξη μιας ισχυρής βόμβας συγκλόνισε την πόλη Ντέρα Ισμαήλ Χαν στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ προχώρησε στην επικήρυξη 21 ηγετικών στελεχών των «Ταλιμπάν», με αμοιβή που ξεκινά από 12.400 δολάρια και φτάνει έως και τις 62.000 για τον επικεφαλής των δυνάμεων της κοιλάδας Σουάτ, Μαουλάνα Φαζλουλάχ.

Καταγγελία του ΚΚ Πακιστάν

Οπως καταγγέλλει το ΚΚ Πακιστάν, στόχος των επιθέσεων των «Ταλιμπάν» ήταν και το σπίτι του μέλους της ΚΕ του κόμματος γιατρού Σαφίκ Αχμέντ, που κάηκε απο τους «Ταλιμπάν» και μετά βομβαρδίστηκε από τον πακιστανικό στρατό. Η οικογένειά του, όπως σημειώνεται, είχε διαφύγει πριν 2 μέρες ασφαλής, ενώ ο ίδιος μετά από πολλές απειλές έχει εγκαταλείψει τη χώρα του και βρίσκεται στην Ελλάδα. Το ΚΚ Πακιστάν χαρακτηρίζει το κάψιμο του σπιτιού του στελέχους του, ως πράξη κατά των ειρηνικών ανθρώπων και σημειώνει ότι σε αυτό συμβάλλουν και οι δύο πλευρές, «Ταλιμπάν» και κυβερνητικός στρατός.

Στο μεταξύ στο Αφγανιστάν, οι κατοχικές δυνάμεις συνεχίζουν το «έργο» του δήθεν «εκδημοκρατισμού» και ειρήνευσης της χώρας, ανακοινώνοντας το θάνατο 35 «ανταρτών των "Ταλιμπάν"», εκ των οποίων οι 29 υποστηρίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους σε σφοδρές μάχες στα ανατολικά της χώρας, ενώ οι έξι σκοτώθηκαν μετά την πυροδότηση εκρηκτικών που έφεραν στο σώμα τους στην επαρχία Πακτίκα.

  • Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 50 τραυματίστηκαν από έκρηξη σε τέμενος στην πόλη Ζαχεντάν, στο Σιστάν - Μπαλουχιστάν στα σύνορα με το Πακιστάν, όπως ανέφερε το Ιρανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ