ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Ιούνη 2009
Σελ. /48
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΔΑΣΚΑΛΩΝ - ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
Καταδίκη του αντικομμουνισμού στα σχολεία

Ψηφίσματα από το Σύλλογο «Ελλη Αλεξίου» και την ΕΛΜΕ Κοζάνης

Ψήφισμα καταδίκης του αντικομμουνισμού στα σχολεία και γενικότερα στην κοινωνία υιοθέτησε στη Γενική του Συνέλευση ο Σύλλογος Δασκάλων - Νηπιαγωγών Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου», όπου τονίζεται: «Καταγγέλλουμε τα κρούσματα χυδαίου αντικομμουνισμού που επαναλαμβάνονται το τελευταίο διάστημα σε αρκετά σχολεία της χώρας. Τα συγκεκριμένα περιστατικά δεν είναι ούτε μεμονωμένα ούτε τυχαία. Εντάσσονται σε μία συνολική προσπάθεια ξαναγραψίματος της ιστορίας από τους "νικητές", τους ιμπεριαλιστές και τα κέντρα τους. Δηλητηριάζουν τις συνειδήσεις των λαών και ειδικά των νέων ανθρώπων, αυριανών εργαζομένων, μέσα από τα σχολικά βιβλία, τα "επιστημονικοφανή" ντοκιμαντέρ των "ανεξάρτητων" ΜΜΕ, με καλοστημένα προγράμματα στα σχολεία όπως αυτό το περιβόητο "άνοιξη της Ευρώπης", που εξωραΐζει την ιμπεριαλιστική ΕΕ και καλλιεργεί τον αντικομμουνισμό».

«Καλούμε τους εκπαιδευτικούς - συνεχίζει ο Σύλλογος "Ελλη Αλεξίου" - να αντισταθούν, να απειθαρχήσουν στη γκαιμπελικού τύπου αντικομμουνιστική προπαγάνδα της ΕΕ και των πολιτικών στηριγμάτων στη χώρα μας, όπου προσπαθούν να την περάσουν στη σχολική δραστηριότητα με πολλούς τρόπους. Να απορρίψουμε την υποκειμενικότητα, το σχετικισμό, τη χυδαία διαστρέβλωση της επιστημονικής γνώσης. Να καλλιεργήσουμε κριτικό πνεύμα έρευνας για την επιστημονική προσέγγιση της αντικειμενικής πραγματικότητας, την ιστορική αλήθεια. Η θέση μας είναι με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Να διαπαιδαγωγούμε τα παιδιά των εργατικών - λαϊκών οικογενειών με τις αξίες της συλλογικότητας και του αγώνα, την αντίσταση και την πάλη κατά του ιμπεριαλισμού. Η θυσία των εκατομμυρίων νεκρών Σοβιετικών, με μπροστάρηδες τα μέλη και τα στελέχη του ηρωικού κόμματος των Μπολσεβίκων, η καθοριστική συμβολή τους στην Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, ο ηρωισμός και η αυταπάρνηση των Ελλήνων κομμουνιστών μέσα στις φυλακές, τις εξορίες, μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα είναι το καλύτερο "μάθημα" για τους μαθητές. Δεν υπάρχει μεγάλη ή μικρή κατάκτηση του εργατικού - λαϊκού κινήματος στη χώρα μας που να μη φέρει τη σφραγίδα της πρωτοπόρας, ασίγαστης πάλης των κομμουνιστών».

Αντίστοιχο ψήφισμα εξέδωσε και η ΕΛΜΕ Κοζάνης μετά από πρωτοβουλία συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ.

Οπως σημειώνεται στο ψήφισμα, αυτή η αντικομμουνιστική εκστρατεία αποτελεί «επιλογή της άρχουσας τάξης, ως μέτρο υπεράσπισης και θωράκισης του εκμεταλλευτικού συστήματος που πλήττεται από την οικονομική κρίση. Η πρόσφατη απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία αξιώνει το ναζισμό με τον κομμουνισμό, το γεγονός ότι κομμουνιστικά κόμματα της ΕΕ είναι παράνομα, ο χαρακτηρισμός του κομμουνισμού στα σχολικά βιβλία ως "ολοκληρωτικού καθεστώτος", ενδεικτικά και μόνο συνθέτουν το παζλ του αντικομμουνισμού σήμερα. Ο λαός μας κι ο τόπος μας πλήρωσε ακριβά τις διώξεις της κομμουνιστικής ιδεολογίας και των κομμουνιστών. Ο αντικομμουνισμός ήταν πάντα η "μήτρα" για την άνοδο του φασισμού και συνοδευόταν με περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων».

Η ΕΛΜΕ Κοζάνης ξεκαθαρίζει επίσης ότι «η καταδίκη του αντικομμουνισμού στα σχολεία και στην κοινωνία, με οποιαδήποτε μορφή κι αν εμφανίζεται, είναι χρέος όλων των εκπαιδευτικών». Και σημειώνει ότι «το χρέος αυτό γίνεται πιο επιτακτικό τώρα που και οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται αντιμέτωποι με την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Σήμερα είναι που πρέπει ο εκπαιδευτικός να κατακτήσει το ρόλο του και να σταθεί στο ύψος του ως παιδαγωγός και επιστήμονας, διδάσκοντας το μάθημα της ιστορικής και επιστημονικής αλήθειας. Ο αντικομμουνισμός είναι μεσαιωνισμός και οι εκπαιδευτικοί σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνουν οι "καρδινάλιοι της κάθε ιερής εξέτασης"».

ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους

Παρέμβαση στην κινητοποίηση για τους νηπιαγωγούς και την Προσχολική Αγωγή το προηγούμενο Σάββατο

Κάλεσμα στο δρόμο της συσπείρωσης των ταξικών συνδικάτων, με τη γραμμή της σύγκρουσης, της απειθαρχίας και της ανυπακοής, κόντρα σε όσους θέλουν να βάλουν ταφόπλακα στα εργασιακά δικαιώματα, απηύθυνε το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης που έγινε το περασμένο Σάββατο για την Προσχολική Αγωγή και τους νηπιαγωγούς, που είναι από τα πρώτα θύματα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Απέναντι στην προσπάθεια εκφυλισμού του αγώνα των νηπιαγωγών και στην υιοθέτηση λειψών αιτημάτων από τη ΔΟΕ, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, δίνοντας το δικό του προσανατολισμό, κάλεσε νηπιαγωγούς, ωρομίσθιους και αναπληρωτές να διεκδικήσουν το δικαίωμα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για όλους.

«Δε μπορούμε να τους ανεχτούμε άλλο. Να γινόμαστε όμηροι διευθυντών και κυβερνητικών παρατάξεων. Να μετατρέπεται το αυτονόητο δικαίωμά μας για εργασία σε αντικείμενο ρουσφετιών και εκβιασμών. Να ξοδεύουμε όλο το μισθό μας στην περιπλάνηση από σχολείο σε σχολείο, από χωριό σε χωριό και από πόλη σε πόλη, για να εξασφαλίσουμε την πολυπόθητη προϋπηρεσία. Κάτω από την μπότα των οδηγιών της ΕΕ η Προσχολική Αγωγή μετατρέπεται σε ακόμη πιο ακριβό εμπόρευμα και οι εργασιακές σχέσεις, το ωράριο των νηπιαγωγών γίνεται λάστιχο», υπογράμμισε από το βήμα της συγκέντρωσης ο Κ. Παπλωματάς, εκ μέρους του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. «Δεν εμπιστευόμαστε τις ηγεσίες που η λογική τους καθιερώνει τη μερική απασχόληση, την προσωρινή εργασία και νομιμοποιεί το κυνήγι της προϋπηρεσίας», τόνισε στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ.

Απέναντι στην πολιτική που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στηρίζουν οι άλλες δυνάμεις, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, με συνέπεια και ταξική ευθύνη, διεκδικεί: Αποκλειστικά μόνιμο προσωπικό στην εκπαίδευση, άμεση κατάργηση του θεσμού των ωρομισθίων και των αναπληρωτών, οι έκτακτες ανάγκες να καλύπτονται από μόνιμους εκπαιδευτικούς που θα είναι προσωρινά στη διάθεση του υπουργείου Παιδείας. Πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα στους αναπληρωτές και τους ωρομισθίους. Αμεση κατάργηση του νόμου Πετραλιά για 100 ένσημα. Μαζικοί διορισμοί από νέα και ενιαία επετηρίδα, κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

Μόνη απάντηση η αποκλειστικά δημόσια - δωρεάν Παιδεία

Σχόλιο της ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ για την υπόθεση περί διαρροής θεμάτων σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο της Καλαμάτας

Σε ένα μπαράζ δημοσιευμάτων στον τοπικό Τύπο της Μεσσηνίας και όχι μόνο, γίνεται λόγος για απόπειρα διαρροής θεμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, μέσα στο χώρο ιδιωτικού σχολείου της Καλαμάτας όπου εξετάζονταν 13 μαθητές, εντοπίστηκαν την ώρα των εξετάσεων, εκπαιδευτικοί που επιχείρησαν να συνδεθούν με τους υπολογιστές του σχολείου και να υποκλέψουν τα θέματα των εξετάσεων. Φαίνεται πως η διαρροή τελικά δεν ολοκληρώθηκε, ενώ το υπουργείο Παιδείας επίσημα δεν έχει πάρει καμιά θέση για το ζήτημα.

Με αφορμή τα παραπάνω, η Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΚΚΕ, σχολιάζει ότι: «Ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή όχι της συγκεκριμένης διαρροής, είναι ξεκάθαρο ότι τέτοια γεγονότα είναι αποτέλεσμα της μετατροπής της γνώσης, της Παιδείας σε εμπόρευμα που λειτουργεί με τους κανόνες της αγοράς και της ανταγωνιστικότητας.

Κατά τη γνώμη μας, το γεγονός δεν είναι ξεκομμένο, υπάρχει μια ολόκληρη επιχείρηση εκμετάλλευσης του δικαιώματος των παιδιών της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων για ολοκληρωμένη μόρφωση, για σπουδές με δικαιώματα. Αυτή η διαδικασία κορυφώνεται την περίοδο των εξετάσεων και μετά από αυτήν με τις "διαρροές" της βαθμολογίας, με εκτιμήσεις για την εξέλιξη των βάσεων, με ανταγωνισμό μεταξύ των εμπόρων της γνώσης, μεγαλοφροντιστών, για το ποιος πρώτος θ' ανακοινώσει απαντήσεις των θεμάτων.

Η μόνη απάντηση σ' αυτά τα φαινόμενα για το λαό δεν μπορεί να είναι άλλη από τον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία σ' όλες τις βαθμίδες, δίχρονη προσχολική αγωγή, ενιαίο δωδεκάχρονο βασικό υποχρεωτικό σχολειό, ενιαία ανώτατη εκπαίδευση.

Οι εργαζόμενοι είναι ανάγκη, και με αφορμή αυτό το γεγονός να στηρίξουν μαζικά στις ευρωεκλογές της 7ης Ιούνη το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που αποφασιστικά παλεύει ενάντια στις κατευθύνσεις του Μάαστριχτ, της Λισαβόνας και της Μπολόνια που μετατρέπουν την Παιδεία σε εμπόρευμα και αφαιρούν ουσιαστικά από τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων τη δυνατότητα για σπουδές και δουλειά με δικαιώματα», καταλήγει η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ.

4ο ΛΥΚΕΙΟ ΒΟΛΟΥ
Κάλεσαν αστυνομία για την εξόρμηση της ΚΝΕ

Αλλο ένα κρούσμα επιχείρησης τρομοκράτησης των νέων αποτελεί η παρουσία αστυνομικών στο 4ο Λύκειο Βόλου, που κλήθηκαν από «θερμόαιμο» σχολικό φύλακα, για να παρέμβουν εναντίον μελών της ΚΝΕ, που εξορμούσαν στο σχολείο καλώντας τους μαθητές σε εκδήλωση για τις ευρωεκλογές. Ο εν λόγω φύλακας επιτέθηκε φραστικά στα μέλη της ΚΝΕ και απείλησε ότι θα καλέσει την αστυνομία, όπως και έκανε.

Παράσταση διαμαρτυρίας για το απαράδεκτο γεγονός πραγματοποίησε χτες στο διευθυντή του 4ου Λυκείου αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Ν. Γκατζή, βουλευτή και τον Γ. Λούμα, γραμματέα της ΝΕ του Κόμματος. Από την πλευρά του ο διευθυντής του σχολείου δήλωσε ότι δεν ήταν ενήμερος για τα όσα διαδραματίστηκαν στο σχολείο και θα ερευνήσει το όλο θέμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ