ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Ιούνη 2009
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Τα βάρη στους εργαζόμενους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Υπό καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης πλέον ο αμερικανικός κολοσσός της αυτοκινητοβιομηχανίας «General Motors», καθώς κήρυξε πτώχευση...

Αν και πρόκειται για «εικονική» είναι η μεγαλύτερη πτώχευση στη ιστορία της αμερικανικής βιομηχανίας και μπορεί κατά τους αναλυτές η GM να βγει «πιο δυνατή και ανανεωμένη» από τη διαδικασία, η «εικονική πτώχευση» θα σημάνει την ολική καταστροφή μεγάλων κοινοτήτων στις ΗΠΑ, με πρώτο το Μίσιγκαν, καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους εξαρτούν την επιβίωσή τους από τη δραστηριότητά της. Από τους εργαζόμενους στα εργοστάσια μέχρι τους πωλητές αυτοκινήτων. Παράλληλα, όλες οι εξελίξεις μέχρι τη στιγμή που η διαδικασία «πτώχευσης» τέθηκε σε ισχύ και κυρίως η ξεπουλημένη ηγεσία του συνδικάτου στην αυτοκινητοβιομηχανία UAW αποτελούν σημείο καμπής για την εκδήλωση ακόμη μεγαλύτερης επίθεσης εκ μέρους του κεφαλαίου στα δικαιώματα και τα εισοδήματα των εργαζομένων. Χτες ανακοινώθηκε ότι η GM πούλησε τη μονάδα παραγωγής των αυτοκινήτων «Hummer» στην κινεζική εταιρία «Sichuan Tengzhong Heavy Industrial Machinery Co.».

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Κίνα, όπου και ανακοινώθηκε η σύσταση του φόρουμ Στρατηγικού και Οικονομικού Διαλόγου (SAED). Οι παράλληλες συζητήσεις για θέματα στρατηγικής και ασφάλειας θα πραγματοποιούνται υπό την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και τον Κινέζο υψηλόβαθμο αξιωματούχο Ντάι Μπινγκούο που φέρει τον τίτλο του κρατικού συμβούλου, ενώ επικεφαλής του οικονομικού σκέλους των συνομιλιών θα είναι ο Γκάιτνερ και ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Ουάν Κισάν. Πρεμιέρα του SAED θα είναι οι συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν την τελευταία βδομάδα του Ιούλη στην Ουάσιγκτον.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Πολιτικές και στρατιωτικές πιέσεις

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΣΕΟΥΛ.--

Πυκνώνουν οι πληροφορίες για την πραγματοποίηση νέων πυραυλικών δοκιμών μεσαίου βεληνεκούς απ' τη ΛΔ Κορέας, ενώ η γείτονα Ν. Κορέα απέστειλε στις δυτικές ακτές της (όπου γίνονται γυμνάσια απ' το βορειοκορεατικό πολεμικό ναυτικό) προηγμένα σκάφη οπλισμένα με τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους...

Το ίδιο διάστημα οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εντείνουν τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας πάνω σε ένα νέο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά της Πιονγιάνγκ. Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις, είπε πως «είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι κυρώσεις θα διευρυνθούν». Παράλληλα, ο Ρώσος ομόλογός της Βιτάλι Τσούρκιν συμφώνησε ότι «χρειάζεται σθεναρή απάντηση στη ΛΔ Κορέας» προσθέτοντας πως οι νέες κυρώσεις «δε θα πρέπει να οδηγήσουν σε απομόνωση την Πιονγιάνγκ»...

Νωρίτερα, ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος Λι Μιουνγκ-μπακ και οι ομόλογοί του από χώρες - μέλη του ASEAN καταδίκασαν την πρόσφατη βορειοκορεατική υπόγεια πυρηνική δοκιμή και τις πυραυλικές δοκιμές διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως θα «εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες για εκτόνωση της έντασης» στην Κορεατική Χερσόνησο μέσω της επανάληψης των εξαμερών συνομιλιών του Πεκίνου για την αποπυρηνικοποίηση της περιοχής.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Εναν νεκρό Παλαιστίνιο και έναν Εβραίο τραυματία άφησε πίσω του ένας Ισραηλινός στην κεντρική Ιερουσαλήμ, που, κατά την αστυνομία, πάσχει από σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα. Το περιστατικό σημειώθηκε ενώ ολόκληρη η χώρα βρίσκεται επί ποδός λόγω της μεγαλύτερης άσκησης προετοιμασίας για το ενδεχόμενο να δεχτεί το Ισραήλ πολλαπλή επίθεση από αέρος, εδάφους και θαλάσσης από όλα τα δυνατά μέτωπα.

ΜΟΣΧΑ.-- Στις ισραηλινο-ρωσικές σχέσεις επικεντρώθηκαν οι συνομιλίες του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Αβιγκντόρ Λίμπερμαν και του Ρώσου ομολόγου του, Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς οι δύο άνδρες φέρονται να διαφώνησαν έντονα ως προς την τακτική της ρωσικής ηγεσίας να έχει επαφές με τη «Χαμάς», την οποία, και πάλι ο Λαβρόφ, κάλεσε να «διαδραματίσει δημιουργικό ρόλο».

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Σε εννιά ακόμη συλλήψεις υπόπτων για συμμετοχή σε κύκλωμα κατασκοπείας υπέρ του Ισραήλ προχώρησαν, χτες, οι λιβανικές αρχές μία μέρα μετά τη σύλληψη ενός δεύτερου εν ενεργεία συνταγματάρχη για τον ίδιο λόγο. Συνολικά, έχουν συλληφθεί περισσότερα από 30 άτομα ενώ τουλάχιστον δύο έχουν καταφύγει στο Ισραήλ.

ΤΙΦΛΙΔΑ.-- «Τρομοκρατική ενέργεια» χαρακτήρισαν οι αρχές της χώρας την έκρηξη βόμβας που κατέστρεψε χτες το πρωί τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει την ανατολική με τη δυτική Γεωργία. Η έκρηξη προκάλεσε σημαντικές ζημιές στα γύρω κτίρια, ωστόσο δεν υπήρξαν τραυματισμοί επειδή έλαβε χώρα πριν ξεκινήσουν τα δρομολόγια των επιβατικών τρένων.

ΚΙΕΒΟ.-- Δύο εκρήξεις σημειώθηκαν χτες σε τράπεζα της πόλης Μελιτοπόλ της νότιας Ουκρανίας με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 31 άνθρωποι, πέντε από τους οποίους σοβαρά, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων.

ΤΙΦΛΙΔΑ.-- «Τρομοκρατική ενέργεια» χαρακτήρισαν οι αρχές της χώρας την έκρηξη βόμβας που κατέστρεψε χτες το πρωί τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει την ανατολική με τη δυτική Γεωργία. Η έκρηξη προκάλεσε σημαντικές ζημιές στα γύρω κτίρια, ωστόσο δεν υπήρξαν τραυματισμοί επειδή έλαβε χώρα πριν ξεκινήσουν τα δρομολόγια των επιβατικών τρένων.

ΚΙΕΒΟ.-- Δύο εκρήξεις σημειώθηκαν χτες σε τράπεζα της πόλης Μελιτοπόλ της νότιας Ουκρανίας με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 31 άνθρωποι, πέντε από τους οποίους σοβαρά, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων.

Κ.Κ. ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
Αναγκαίο το δημοψήφισμα για το ΝΑΤΟ

ΚΙΕΒΟ.--

Οι βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας απαίτησαν να ξεκινήσει συζήτηση στο Κοινοβούλιο (Βερχόβναγια Ράντα) για τη διενέργεια δημοψηφίσματος σε ό,τι αφορά την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, ώστε να πραγματοποιηθεί μαζί με τις σχεδιαζόμενες προεδρικές εκλογές.

Οπως σημείωσε ο Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας Πιοτρ Σιμονένκο, το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει δώσει το «πράσινο φως» για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος «αλλά εμείς, το Κοινοβούλιο, δε θέλουμε να εκπληρώσουμε την εντολή του». Πρόσθεσε επίσης ότι έχουν ήδη συγκεντρωθεί 4,5 εκατομμύρια υπογραφές υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

Πάντως, ο πρόεδρος της Βουλής Βολοντιμίρ Λιτβίν, ζήτησε από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή να εξετάσει το ζήτημα υποστηρίζοντας ότι «θα πρέπει να αποφασιστεί αν το Κοινοβούλιο έχει το δικαίωμα έγκρισης του δημοψηφίσματος»...

ΙΡΑΝ
Ταραχές, νεκροί και ένταση στο Ζαχεντάν

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Εξαιρετικά τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην πρωτεύουσα της επαρχίας Σιστάν - Μπαλουχιστάν, Ζαχεντάν, μετά από το θάνατο άλλων έξι ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων στον εμπρησμό κτιρίου όπου διαμένουν πολλοί σουνίτες. Το θερμόμετρο έχει ανέβει από την περασμένη βδομάδα όταν βομβιστική επίθεση σε τέμενος σκότωσε 25 ανθρώπους και τραυμάτισε 60.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση «Jundullah», που διατείνεται ότι εκπροσωπεί τη σουνιτική μειονότητα του Ιράν, η οποία στην πλειοψηφία της κατοικεί στη συγκεκριμένη επαρχία. Το Σάββατο, τρεις από τους υπόπτους συλληφθέντες για τη βομβιστική επίθεση εκτελέστηκαν δι' απαγχονισμού.

Οι ιρανικές αρχές αποδίδουν την ένταση σε «στοιχεία που συνδέονται με ΗΠΑ - Ισραήλ, και επιδιώκουν αντιπαράθεση μεταξύ σιιτών - σουνιτών». Με αφορμή τα επεισόδια, έκλεισαν τα σύνορα της επαρχίας με Πακιστάν και Αφγανιστάν.

ΡΩΣΙΑ
Διαμαρτυρία απεργών εργατών

Στην πόλη Πικάλεβο της περιοχής του Λένινγκραντ εκατοντάδες άνεργοι προχώρησαν σε αποκλεισμό του κεντρικού αυτοκινητόδρομου Α-114 με κεντρικό αίτημα την ανάκληση των απολύσεων και την πληρωμή των μισθών τους. Πρόκειται για τους εργαζόμενους εργοστασίων δομικών υλικών «Μπαζελτσιμέντ - Πικάλεβο», «Πικάλεβσκι Τσιμέντ» και «Μεταχίμ», οι οποίοι διεκδικούν τα δικαιώματά τους και βρίσκονται αντιμέτωποι με την κρατική καταστολή, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται και οι δικαστικές αρχές.

Οι συγκεντρωμένοι συνδύασαν τη διαμαρτυρία με τον ερχομό του Πούτιν στην Πετρούπολη με αφορμή τα εγκαίνια του εργοστασίου της «Νισάν».

Κυνικός ο κυβερνήτης της περιοχής του Λένινγκραντ, Βαλέρι Σερντιουκόφ, εμφανίστηκε «έκπληκτος» με το κλείσιμο του δρόμου, λέγοντας πως αν θέλουν δουλειά μπορούν να βρουν στα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας του Λένινγκραντ και στο πυρηνικό εργοστάσιο.

Επίσης επιχειρείται να συνδεθεί η διαμαρτυρία με αντιπολιτευτικούς προς τον κυβερνήτη κύκλους, οι οποίοι «χρησιμοποιούν» τον κόσμο...

Ωστόσο, η κατάσταση στο Πικάλεβο άρχισε να χειροτερεύει από την αρχή του χρόνου, όταν «λόγω της κρίσης» έκλεισαν τα τρία εργοστάσια. Οι προεδρικές υποσχέσεις του περασμένου Μάρτη για την τύχη των εργοστασίων έμειναν κενές. Σα να μην έφτανε αυτό, στα μέσα Μάη έκλεισαν και οι κεντρικοί αγωγοί του ζεστού νερού, με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς νερό 22.000 άνθρωποι.

ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ
Ποιος μιλάει για ανθρώπινα δικαιώματα

ΑΒΑΝΑ.--

Με ένα νέο του άρθρο στους Στοχασμούς της Τρίτης, ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο αναφέρεται στα πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για τη μετανάστευση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κούβα.

Οπως υπογραμμίζει, τα διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι «η Κούβα συμφώνησε στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ για τη μετανάστευση», πως «η Κούβα ελπίζει την επανάληψη των διαπραγματεύσεων» και πως η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον από το Ελ Σαλβαδόρ απ' όπου βρίσκεται υποστήριξε ότι «η Ουάσιγκτον είναι ικανοποιημένη» με αυτή την είδηση. Ωστόσο προσθέτει ότι το πρακτορείο EFE έσπευσε να επικαλεστεί δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε πως «θα υπάρξει ανοιχτός διάλογος μόλις υπάρξουν αλλαγές στα ανθρώπινα δικαιώματα και κινήσεις προς τη δημοκρατία» στη Κούβα...

«Ποιά είναι η "δημοκρατία" και τα "ανθρώπινα δικαιώματα" που υπερασπίζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες; Ηταν πραγματικά απαραίτητη αυτή η ταπεινωτική και παντοδύναμη προειδοποίηση;» σημειώνει ο Κουβανός ηγέτης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ