ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Ιούνη 2009
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στερνό «αντίο» στον σ. Νίκανδρο Κεπέση

Σε κλίμα συγκίνησης, έγινε χτες η πολιτική κηδεία του σ. Νίκανδρου Κεπέση, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, του αγωνιστή κομμουνιστή

Με λίγα λουλούδια και ένα ζεστό, συντροφικό, χειροκρότημα, είπαν το στερνό «αντίο» συγγενείς, σύντροφοι και φίλοι στον Νίκανδρο Κεπέση, τον καπετάνιο της Αντίστασης, τον αγωνιστή κομμουνιστή, που «έφυγε» προχτές από τη ζωή, πλήρης ημερών, σε ηλικία 95 χρόνων και χτες κηδεύτηκε με πολιτική κηδεία στο νεκροταφείο Ζωγράφου.

«Ο σ. Νίκανδρος ανήκε στην κατηγορία εκείνη των ανθρώπων, που από μικροί μπήκαν στη βιοπάλη, στον αγώνα για τη ζωή», τόνισε ο Θόδωρος Τζιαντζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, αποχαιρετώντας τον από το Νεκροταφείο Ζωγράφου. «Αγάπησε την εργασία, τον κόσμο της, αλλά και τα γράμματα. Ετσι, με γνώση, ευαισθησία, αλλά και παλικαριά από τα πρώτα νεανικά του χρόνια μέσα από τις γραμμές της ΟΚΝΕ και στη συνέχεια του ΚΚΕ, πήρε τη θέση του μέσα στους λαϊκούς αγώνες, σαν απλός στρατιώτης, αλλά και σαν στέλεχος του Κόμματος, ενάντια στην κοινωνική αδικία και καταπίεση». Και συνέχισε:

«Αγωνίστηκε γιατί ήθελε το λαό πραγματικά ελεύθερο, κυρίαρχο, που θα εξουσιάζει τη ζωή του και δε θα τη στιγματίζει η βαρβαρότητα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Γι' αυτήν την κομματική του δράση διώχτηκε σκληρά. Μετά την απελευθέρωση πιάστηκε και καταδικάστηκε σε ισόβια. Από το '46 μέχρι τέλος του '63, έμεινε στις φυλακές και στις εξορίες και στη συνέχεια, στη δικτατορία, πάλι πολιτικός κρατούμενος, εξόριστος σχεδόν πέντε χρόνια. Συνολικά, 22 ολόκληρα χρόνια, στις πιο δύσκολες συνθήκες, κράτησε ψηλά τον τίτλο του μέλους του Κόμματος, μαζί με άλλους συντρόφους του. Πολύτιμη είναι η περιγραφή της σκληρής ζωής στα πέτρινα χρόνια, στις φυλακές και στις εξορίες. Πολύτιμο είναι το μήνυμα που μας άφησες, αυτό της δύναμης, της υπεροχής, του δίκιου του αγώνα μας απέναντι στον ισχυρό δυνάστη. Το μήνυμα της αισιοδοξίας, που εμπνέει η κοσμοθεωρία μας, τα ιδανικά του ΚΚΕ».

Και ο Θ. Τζιαντζής επισήμανε: «Γνωρίζουμε καλά την αγωνία, την αναζήτηση κάθε κομμουνιστή για τις βαθύτερες αιτίες των ανατροπών στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Γνωρίζουμε πως το τελευταίο διάστημα της ζωής σου η κατάσταση της υγείας σου δε σου επέτρεψε να είσαι κοντά μας, όπως θα θέλαμε. Οταν το Κόμμα με σκληρή δουλειά χρόνων έκανε ένα βήμα μπροστά στην πολιτική ιδεολογική ωρίμανσή του, με τα ντοκουμέντα του 18ου Συνεδρίου για το σοσιαλισμό, βαθαίνοντας στους νόμους της κοινωνικής εξέλιξης. Σήμερα εδώ εμείς σε αποχαιρετάμε με τη διαβεβαίωση ότι είμαστε πιο ώριμοι να συνεχίσουμε την 90χρονη ιστορική πορεία του Κόμματός μας. Αντλούμε δύναμη από τις ηρωικές παραδόσεις μας. Μέσα στην πράξη και στη δράση γενικεύουμε την πείρα μας. Γινόμαστε πιο ικανοί για να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες απαιτήσεις της ταξικής πάλης, για να νικήσουμε, όπως βαθιά πίστευες. Καλό σου ταξίδι».

Ο Νίκανδρος Κεπέσης, αγωνιστής της ΕΑΜικής Αντίστασης, καπετάνιος του 6ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ Πειραιά, πήρε μέρος σε πολλές μάχες κατά των ναζί κατακτητών, με γνωστότερη τη Μάχη της Ηλεκτρικής ενάντια στα στρατεύματα κατοχής, το 1944. Εκλέχτηκε, αρχικά, αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και, στη συνέχεια, μέλος της, από το 1950 έως το 1987. Επίσης, εκλέχτηκε βουλευτής του ΚΚΕ στον Πειραιά την περίοδο 1978-1981. Εγραψε πολλά βιβλία, ιστορικά - αντιστασιακά κλπ., μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της οποίας εκλέχτηκε επίτιμος πρόεδρος. Υπήρξε ο πρώτος εκδότης του «Ριζοσπάστη» με τη νόμιμη επανέκδοσή του (από την 25η Σεπτέμβρη 1974 έως το 1978), μετά από 27 χρόνια βαθιάς παρανομίας.

Εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ, τον αποχαιρέτησε ο αντιπρόεδρός της, Γρηγόρης Τουγλίδης, ο οποίος σημείωσε: «Σύντροφε Νίκανδρε, καθώς στεκόμαστε μπροστά σου αυτήν την στιγμή και αναλογιζόμενοι τις θυσίες που πρόσφερες εσύ και χιλιάδες συναγωνιστές σου Κομμουνιστές επί πολλές δεκαετίες, βλέπουμε πόσο χυδαίοι και ανυπόληπτοι συκοφάντες είναι όσοι προσπαθούν να κατηγορήσουν το Κόμμα μας, το ΚΚΕ, με κατηγορίες που δε συμβιβάζονται με τις αρχές, το ήθος και την ιστορία του».

Από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, τον ύστατο αποχαιρετισμό έκανε ο Βαγγέλης Σακκάτος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. «Ο Νίκανδρος Κεπέσης, αγωνιστής του εργατικού και λαϊκού κινήματος, υπήρξε βασικό στέλεχος της Εθνικής Αντίστασης. Η ζωή έχει πάντοτε αρχή και τέλος. Ο σύντροφος Κεπέσης "έφυγε" πλήρης ημερών. Το θέμα είναι στη ζωή τι χνάρια αφήνει κανείς, διαβαίνοντας. Και ο σύντροφος Κεπέσης άφησε πολύ έντονα και ισχυρά αποτυπώματα, που προσδιορίζουν και συντελούν στο ελπιδοφόρο και ανθρώπινο μέλλον».

Συγκινητική, όμως, ήταν και η στιγμή που ένας σύντροφος, περπατώντας με δυσκολία, πήρε το λόγο, για να πει δυο λόγια, βγαλμένα απ' την ψυχή: «Νίκανδρε, εκεί που πας υπάρχει μια κόκκινη πλατεία που συγκεντρώνονται όλοι οι αγωνιστές οι δικοί μας. Κι εκεί, σε κάποια άκρη, κοίταξε, θα δεις το όνομά σου. Αθάνατος, στο καλό, σύντροφε».

Στην κηδεία παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον σ. Νίκο Σοφιανό μέλος του ΠΓ, όπως και της Συντακτικής Επιτροπής του «Ρ» με τον σ. Γιώργο Κακουλίδη. Ανάμεσα στους άλλους αντιστασιακούς αγωνιστές, το «παρών» έδωσε και ο Παναγιώτης Μακρής, επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής.

Επεσε στα Γιάννενα ένα «F-16»

Μέσα σε 20 χρόνια έχουν πέσει 11 μαχητικά F-16

Ενα ακόμα μαχητικό αεροσκάφος κατέπεσε χτες, ωστόσο τη φορά αυτή ο χειριστής σώθηκε χρησιμοποιώντας επιτυχώς το σύστημα αυτόματης εκτίναξης. Πρόκειται για ένα μονοθέσιο αεροσκάφος «F-16 Block 50» της Πολεμικής Αεροπορίας προερχόμενο από την 111 Πτέρυγα Μάχης, που κατέπεσε στις 10.33 το πρωί της 8 μίλια νοτιοανατολικά της πόλης των Ιωαννίνων σε ακατοίκητη περιοχή κοντά στο χωριό Μιχαλίτσι. Το αεροσκάφος εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η πτώση του οφείλεται σε είσοδο πουλιών στον κινητήρα, πράγμα που ενισχύεται και από τη μαρτυρία του πιλότου. Το αεροσκάφος ήταν το υπ' αριθμ' 059, με ημερομηνία κατασκευής 22 Γενάρη 1998 και άφιξη στην Ελλάδα την 23 Απρίλη 1998 και είχε συμπληρώσει 2.150 ώρες πτήσεως. Η αξία του εκτιμάται σε 30 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι από το 1989 που έγινε η παραλαβή του πρώτου μαχητικού τύπου «F-16» έχουν καταπέσει 11 αεροσκάφη αυτού του τύπου (8 «F-16 BLOCK 30», 1 «F-16 BLOCK 50» και 2 «F-16 BLOCK 52»), σε πολλές περιπτώσεις παρασύροντας και τους πιλότους τους στο θάνατο. Επίσης, από το 1993 και μετά έχουν πέσει επιβεβαιωμένα τρία μαχητικά αεροσκάφη εξαιτίας εισόδου πουλιών στον κινητήρα τους.

Απαραίτητη διόρθωση

Στο φύλλο του «Ριζοσπάστη» της Τρίτης 2 Ιούνη, στη σελίδα 15, δημοσιεύτηκε κείμενο στήριξης του ΚΚΕ με υπογραφές ανθρώπων των Τεχνών, με τίτλο: «Μόνη ψήφος υπέρ του λαού η ψήφος στο ΚΚΕ». Από λάθος ο ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ, καταγράφτηκε ως μουσικός - καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας αντί της σωστής του ιδιότητας που είναι μουσικός - συνθέτης.

Στο αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κόμματος Σπ. Χαλβατζή, επισκέφθηκε χτες το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος στην οδό Μουρούζη, όπου συνομίλησε με τον αρχηγό του Σώματος αντιστράτηγο Αθ. Κοντοκώστα και περιόδευσε στους χώρους του Αρχηγείου και του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του ΚΚΕ. Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφθηκε το κτίριο της Διοίκησης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην οδό Πειραιώς 31 και συνομίλησε με τους εργαζόμενους. Ο Σπ. Χαλβατζής εξέφρασε την πάγια και σταθερή στήριξη του ΚΚΕ στο έργο και τα αιτήματα των εργαζομένων στο Πυροσβεστικό Σώμα και τους κάλεσε, με βάση και την εμπειρία τους, να στηρίξουν το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου για να δοθεί μήνυμα αντίστασης στα αντιλαϊκά μέτρα που από κοινού εφαρμόζουν η ΕΕ και τα κόμματα της δικομματικής εναλλαγής, με τη συναίνεση όλων των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Επίσης, για να ανοίξει ο δρόμος της λαϊκής αντεπίθεσης για ριζικές αλλαγές υπέρ των λαϊκών συμφερόντων.

ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΤΑΣΗ - Σ.Ε. «ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗΣ ΦΩΝΗΣ»
Ψήφο στο ΚΚΕ

Με ανακοίνωσή τους «η Πολιτική Κίνηση "Μαρξιστική Τάση" και η συντακτική επιτροπή της εφημερίδας "Μαρξιστική Φωνή" (www.marxismos.com) δηλώνουν την πολιτική τους υποστήριξη στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές. Το ιστορικό κόμμα του ελληνικού προλεταριάτου είναι το μόνο μαζικό κόμμα που συστηματικά καταδικάζει την καπιταλιστική Ευρωπαϊκή Ενωση. Γι' αυτό η ψήφος στο ΚΚΕ είναι το πιο καθαρό εκλογικό μήνυμα εναντίωσης στην καπιταλιστική ΕΕ και στον ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό.

Με τη θέση μας αυτή αποδεχόμαστε έμπρακτα την έκκληση της ηγεσίας του ΚΚΕ προς όλους όσους διαφωνούν με πλευρές της πολιτικής του κόμματος να το στηρίξουν στις εκλογές. Πιστεύουμε ότι στις σημαντικές μάχες ενάντια στους εκπροσώπους του κεφαλαίου όλες οι πολιτικές τάσεις του κομμουνιστικού κινήματος οφείλουν να ενώνουν τις δυνάμεις τους.

Σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης του καπιταλισμού και γενικευμένης επίθεσης του κεφαλαίου στην τάξη μας, η μάχη των ευρωεκλογών είναι κρίσιμη. Η ψήφος κάθε εργαζόμενου και νέου στο ΚΚΕ είναι για μας επιβεβλημένη, γιατί αποτελεί ένα πολιτικό χαστούκι στα συμφέροντα και στα σχέδια του ευρωπαϊκού κεφαλαίου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ