ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Ιούνη 2009
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ»
Γυρνάνε νικητές στα πόστα τους

Μετά από 11 βδομάδες πολύμορφων κινητοποιήσεων, πέτυχαν την επαναπρόσληψη των 9 συναδέλφων τους και από σήμερα ξαναπιάνουν δουλειά

Παρακαταθήκη για όλη την εργατική τάξη αφήνει ο αγώνας των εργαζομένων στην «Παπουτσάνης»
Παρακαταθήκη για όλη την εργατική τάξη αφήνει ο αγώνας των εργαζομένων στην «Παπουτσάνης»
Νικητές στα πόστα τους επιστρέφουν σήμερα οι εργαζόμενοι του εργοστασίου ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ. Η εργοδοσία υποχρεώθηκε σε υποχώρηση χτες κάτω από την πίεση του δίκαιου αγώνα των εργαζομένων και ανακάλεσε τις 9 απολύσεις. Με την ανακοίνωση αυτής της εξέλιξης, επί τόπου οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε Γενική Συνέλευση και μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού αποφάσισαν ότι από σήμερα ξαναπιάνουν δουλειά.

Η χτεσινή εξέλιξη έρχεται να καταγραφεί ως επιτυχία όχι μόνο των εργαζομένων του εργοστασίου, αλλά προσμετρά για ολόκληρη την εργατική τάξη. Οι εργαζόμενοι της ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ, επί 11 ολόκληρες βδομάδες, ύψωναν τη γροθιά τους στην εργοδοσία, η οποία, πατώντας στην πολιτική των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ευρωπαϊκής Ενωσης και των άλλων κομμάτων του «ευρωμονόδρομου», στη γραμμή του «κοινωνικού εταιρισμού» της ΓΣΕΕ, επιδίωκε, στο όνομα της κρίσης, χτύπημα στις θέσεις εργασίας, τη διάλυση του ταξικού κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων, της Πανελλήνιας Ενωσης Εργαζομένων Ελαιουργοσαπουνοποιείων.

Η απάντηση των εργαζομένων ήταν άμεση. Με οργανωτή το κλαδικό τους σωματείο άρχισαν έναν σκληρό ταξικό αγώνα που κλιμάκωναν μέρα με τη μέρα ώστε τον τελευταίο μήνα να πάρει τη μορφή των απανωτών 24ωρων απεργιών. Κάθε προσπάθεια της εργοδοσίας για να «σπάσει» αυτό τον αγώνα, τους ατσάλωνε περισσότερο. Οι 9 απολύσεις, το λοκ άουτ, η πρόσληψη απεργοσπαστών, οι εκβιασμοί και οι απειλές έπεσαν στο κενό. Κατέρρευσε ακόμα και η ύστατη προσπάθειά της να ποινικοποιήσει τον αγώνα τους.

Τα χαρακτηριστικά του μεγάλου αγώνα

Οι εργαζόμενοι της ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ έδειξαν τη δύναμη της ταξικής ενότητας, της εργατικής αλληλεγγύης, της ταξικής γραμμής πάλης. Ανέδειξαν την αποτελεσματικότητα των αγώνων στους οποίους πρωτοστατεί το ΠΑΜΕ, της ανειρήνευτης αναμέτρησης με την εργοδοσία, συνολικά με το μεγάλο κεφάλαιο. Αυτή η γραμμή πάλης, που με συνέπεια ακολούθησαν οι εργαζόμενοι, είναι η μόνη ικανή μέσα σε συνθήκες εντεινόμενης οικονομικής κρίσης να θωρακίσει τους εργατοϋπάλληλους και τα δικαιώματά τους. Να βάλει σοβαρά εμπόδια στην εργοδοτική επιθετικότητα και να οδηγήσει στην απόσπαση κατακτήσεων, δημιουργώντας ακόμα καλύτερο έδαφος για τους αγώνες που είναι αναγκαίο να συνεχιστούν και να κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα.

Η συνέπεια και η διάρκεια αυτού του αγώνα, η πολυμορφία στην πάλη και η αλληλεγγύη που αυτή ξεσήκωσε, η ταξική ενότητα και ο σχεδιασμός του κάθε βήματος με τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων, μέσα από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, ήταν τα χαρακτηριστικά που οδήγησαν χτες στο θετικό για τους εργαζόμενους αποτέλεσμα. Απογύμνωσαν τον εργοδοτικό, κυβερνητικό συνδικαλισμό, τις δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος που διακηρύττουν την υποταγή και την «κοινωνική συναίνεση».

Η ταξική αλληλεγγύη ήταν καθοριστικός παράγοντας στην έκβαση της μάχης. Εκφράστηκε μάλιστα με πρωτόγνωρο τρόπο από τον κλάδο των ελαιουργοσαπουνοποιών και της χημικής βιομηχανίας, αλλά και από το σύνολο της εργατικής τάξης, μετά από πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι καθημερινά, πλήθος εργατικών ενώσεων, μαζικών φορέων, αλλά και εργαζομένων βρίσκονταν στο εργοστάσιο, συμβάλλοντας στην περιφρούρηση της απεργίας, αλλά και στην οικονομική ενίσχυση των απεργών.

Το κεφάλαιο δεν είναι ανίκητο

Η Πανελλήνια Ενωση Εργαζομένων Ελαιουργοσαπουνοποιείων, με δελτίο Τύπου, χαιρετίζει τον ηρωικό αγώνα των εργαζομένων, που επί 70 ολόκληρες μέρες έδωσαν σκληρή μάχη διεκδικώντας την ανάκληση των απολύσεων, ενάντια στην τρομοκρατία και στην προσπάθεια διάλυσης του σωματείου τους από την εργοδοσία. Κατάφεραν - σημειώνει - με την ενότητά τους, τον αγώνα τους και με οδηγό το κλαδικό τους σωματείο να πετύχουν την ανάκληση των 9 απολύσεων. Με το σύνθημα ή όλοι στη δουλειά ή όλοι στον αγώνα, πέτυχαν αυτό που για πολλούς φάνταζε ακατόρθωτο: Να βγούνε νικητές στην αναμέτρηση με την εργοδοσία.

Τονίζει ότι ο αγώνας αυτός στηρίχθηκε στην αλληλεγγύη χιλιάδων εργαζομένων και επισημαίνει: «Ο αγώνας των εργαζομένων του ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗ δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους. Να αντισταθούν στην επίθεση της πλουτοκρατίας, να οργανωθούν στα σωματεία τους, να ακολουθήσουν τους στόχους και το πλαίσιο πάλης του ΠΑΜΕ. Το κεφάλαιο δεν είναι ανίκητο, μπορούμε να αποκρούσουμε την επίθεσή τους, μπορούμε να διεκδικήσουμε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας μας, προς όφελος των εργαζομένων».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ
Στάση εργασίας την επόμενη Τετάρτη

Συγκέντρωση στις 11.30 το πρωί στην Ομόνοια οργανώνει το Συντονιστικό

Στάση εργασίας (11 το πρωί έως το τέλος της βάρδιας) πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ την Τετάρτη 10 Ιούνη . Οι ταξικές δυνάμεις, η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση και τη συγκέντρωση που οργανώνει στις 11.30 το πρωί στην πλατεία Ομόνοιας. Σε ανακοίνωση της Συντονιστικής καταγγέλλεται το μνημόνιο συνεργασίας υπουργείου Απασχόλησης και ΚΕΔΚΕ για την επιδοτούμενη απασχόληση 20.000 ανέργων, που δημιουργεί μια νέα στρατιά συμβασιούχων με στόχο, μεταξύ άλλων, και την ψηφοθηρική τους εκμετάλλευση.

Τεράστιες ευθύνες για αυτή την κατάσταση, σημειώνει η Συντονιστική, μαζί με την κυβέρνηση της ΝΔ, έχουν ΠΑΣΟΚ, ΛΑ.Ο.Σ. και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, γιατί αποδέχτηκαν και υπηρετούν τη στρατηγική του κεφαλαίου. Ανάλογες ευθύνες έχουν και οι ηγεσίες του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού που συναίνεσαν σε αυτές τις πολιτικές. Η Συντονιστική καλεί τους εργαζόμενους να αντιπαλέψουν αυτή την κατάσταση διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη δικαιώματα για όλους, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, 1.400 ευρώ κατώτερο μισθό και άλλα.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

«ΤΕΧΝΟΚΑΤ»: Συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας και την περιφρούρηση του εργοστασίου οι εργαζόμενοι της ΤΕΧΝΟΚΑΤ (δομικά μηχανήματα) στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Διεκδικούν δεδουλευμένα 7 μηνών που τους οφείλει η εργοδοσία και περιφρουρούν το χώρο για να εμποδίσουν τη μεταφορά μηχανημάτων. Μια τέτοια προσπάθεια της εργοδοσίας εμπόδισαν χτες το απόγευμα οι εργαζόμενοι, έχοντας στο πλευρό τους τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και το βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Ζιώγα. Παρά την τρομοκρατία και την παρουσία της αστυνομίας, οι εργαζόμενοι απέτρεψαν την έξοδο μηχανημάτων.

«ΜΑΚ ΜΕΤΑΛ»: Η επίθεση του κεφαλαίου δε γνωρίζει όρια. Αυτό επιβεβαίωσε με προκλητικό τρόπο ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης μετάλλου «ΜΑΚ ΜΕΤΑΛ» στη Θεσσαλονίκη, απαιτώντας από τους δύο εργάτες που τραυματίστηκαν προχτές στο εργοστάσιο να διακόψουν την αναρρωτική τους άδεια και να επιστρέψουν στη δουλειά, διαφορετικά δε θα πληρωθούν. Οπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι του εργοστασίου, στην επιχείρηση επικρατεί άγρια τρομοκρατία, δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας για την ασφάλεια των εργαζομένων με αποτέλεσμα πολύ συχνά να σημειώνονται ατυχήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο εργάτες που τραυματίστηκαν προχτές στο γαλβανιστήριο της επιχείρησης, έχουν υποστεί εγκαύματα στα χέρια και την πλάτη, από το καυστικό υγρό που χρησιμοποιείται για την επικάλυψη των σωλήνων.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ: Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Αν. Παπαληγούρας επιχείρησε χτες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την κατακραυγή των ναυτεργατών σε βάρος της GA FERRIES, καλώντας τον εκπρόσωπο της εταιρείας να λογοδοτήσει δήθεν στον γραμματέα του ΥΕΝ Γ. Τζοάννο. Ο εκπρόσωπος του Αγούδημου ζήτησε διορία ως τις 10 του Ιούνη για να πληρωθούν τα πληρώματα και οι υπάλληλοι. Να σημειωθεί ότι παρόμοιες υποσχέσεις είχαν δοθεί ξανά στο παρελθόν από την εταιρεία και μάλιστα γραπτώς, αποδείχτηκαν όμως «κενό γράμμα». Εξίσου προκλητικό είναι και το γεγονός ότι ο υπουργός έχει επιβραβεύσει τον εφοπλιστή για τις παρανομίες του, υπογράφοντας μαζί του σύμβαση για απευθείας ανάθεση δρομολογίων - χωρίς δηλαδή διαγωνισμό - για την κάλυψη 4 «άγονων» γραμμών, χωρίς να έχει γνωστοποιηθεί το μίσθωμα της σύμβασης, δηλαδή τα ποσά που τσεπώνει ο εφοπλιστής.

ΛΙΜΕΝΙΚΟΙ: Με ένστολη διαμαρτυρία σήμερα στις 10 το πρωί στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας οι λιμενικοί εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την απόφαση της κυβέρνησης να φορολογήσει το εκλογικό τους επίδομα. Οπως επισημαίνεται, από το εκλογικό επίδομα των Σωμάτων Ασφαλείας μόνο το δικό τους φορολογείται, με αποτέλεσμα από τα 950 ευρώ να πάρουν τελικά στο χέρι 722 ευρώ.

ΙΓΜΕ: Πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Ανάπτυξης πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ για την ικανοποίηση θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις.

«ΣΤΙΜΠΕΛ ΕΛΤΡΟΝ» - ΚΙΛΚΙΣ: Απλήρωτοι από το Δεκέμβρη εξακολουθούν να είναι οι εργαζόμενοι της «Στίμπελ Ελτρον» στο Κιλκίς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ