ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Ιούνη 2009
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΜΙΛΙΑ ΟΜΠΑΜΑ ΠΡΟΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ
Συνέχιση επεμβάσεων πίσω από τη ... «συμφιλίωση»

Η καλά δουλεμένη προπαγάνδα των ΗΠΑ με την ομιλία Ομπάμα, που παρακολούθησαν εκατομμύρια μουσουλμάνοι
Η καλά δουλεμένη προπαγάνδα των ΗΠΑ με την ομιλία Ομπάμα, που παρακολούθησαν εκατομμύρια μουσουλμάνοι
KΑΪΡΟ.--

Με αποσπάσματα από το Κοράνι, αλλά και τη Βίβλο και το Ταλμούδ, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε, χτες, την πολυαναμενόμενη ομιλία «συμφιλίωσης» προς το μουσουλμανικό κόσμο. Σε μια επίδειξη άρτια οργανωμένης προπαγάνδας, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ φρόντισε η ομιλία να μεταδίδεται απευθείας από όλα τα μεγάλα αραβικά δίκτυα, από χώρους διαδικτυακής επικοινωνίας στα αραβικά, στα περσικά, αλλά και στα ουρντού, τη γλώσσα σε Πακιστάν - Αφγανιστάν.

Ο Ομπάμα, αφού αναφέρθηκε στις μουσουλμανικές ρίζες της οικογένειάς του, τόνισε ότι επιδιώκει ένα «νέο ξεκίνημα για τις σχέσεις των ΗΠΑ με τους μουσουλμάνους, που θα δώσει τέλος στον κύκλο της καχυποψίας και της διχόνοιας και θα βασιστεί σε αμοιβαίο σεβασμό και συμφέροντα». Υποστήριξε ότι «ο βίαιος εξτρεμισμός εκμεταλλεύτηκε τις εντάσεις» και ότι «οι ΗΠΑ δεν ήταν και δεν πρόκειται ποτέ να είναι σε πόλεμο με το Ισλάμ», αλλά είναι και θα παραμείνουν σε πόλεμο «με κάθε εξτρεμιστή οπουδήποτε και αν βρίσκεται».

Μίλησε για τις «αφόρητες» συνθήκες ζωής των Παλαιστινίων, χαρακτηρίζοντας «απολύτως νόμιμο το δικαίωμά τους στην αξιοπρέπεια και σ' ένα ανεξάρτητο κράτος». Μίλησε, όμως, και για «ακλόνητη» σχέση με το Ισραήλ, ζητώντας τον τερματισμό του εποικισμού.

Υποστήριξε, αναφερόμενος στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ότι κάθε χώρα έχει δικαίωμα στην ειρηνική πυρηνική ενέργεια, αλλά τόνισε ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή και απέφυγε να δεσμευτεί για μη εξαπόλυση επίθεσης κατά της Τεχεράνης.

Χαρακτήρισε «πόλεμο επιλογής», που προκάλεσε προβλήματα στις σχέσεις ΗΠΑ - μουσουλμανικού κόσμου, τον πόλεμο στο Ιράκ, συμπληρώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να μείνουν ούτε στο Ιράκ, ούτε στο Αφγανιστάν. Δεν επέκρινε, όμως, ανοιχτά τις σχετικές επιλογές του προκατόχου του.

Ο Μπαράκ Ομπάμα υποστήριξε ότι καμία χώρα, ούτε οι ΗΠΑ, δεν μπορεί να επιβάλει κουλτούρα ή κάποιο σύστημα σε μια άλλη χώρα. Κάλεσε σε ενότητα τα μουσουλμανικά δόγματα και ζήτησε από τους μουσουλμάνους να σέβονται την ποικιλία στη θρησκεία και από τη Δύση να σέβεται την επιθυμία των μουσουλμάνων που ζουν σε αυτήν να ασκούν την πίστη τους.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος τέλος παραδέχτηκε ότι δεν περιμένει μια ομιλία να γεφυρώσει τις διαφορές και να λύσει τα προβλήματα, αλλά ελπίζει να θέσει τις βάσεις για μια άλλη σχέση.

Θετικές αντιδράσεις

Αμεσες και σε γενικές γραμμές θετικές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις από τον αραβικό κόσμο. Εκτός από τους συνήθεις συμμάχους των ΗΠΑ, που φυσικά εκφράστηκαν θετικά, ενδιαφέρον έχει ότι το δίκτυο της «Χεζμπολάχ» στο Λίβανο μίλησε για «ιστορική» ομιλία, εκπρόσωπος της «Χαμάς» εκτίμησε ότι εξέφρασε «μια χειροπιαστή αλλαγή που πρέπει να απαλλαχθεί από κάποιες αντιφάσεις», ενώ η Δαμασκός, όπως και η Τεχεράνη, ζήτησε «πράξεις πλέον μετά τα λόγια». Το Ισραήλ εξέφρασε την ελπίδα για «έναρξη συμφιλίωσης», ενώ ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως και ο Χαβιέ Σολάνα, εκ μέρους της ΕΕ, μίλησαν για «μια νέα σελίδα στις σχέσεις Δύσης - μουσουλμάνων».

ΗΠΑ
Πάνω απο 5.000 οι νεκροί στρατιώτες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο αριθμός των νεκρών Αμερικανών στρατιωτών στα πεδία μαχών του ιμπεριαλιστικού πολέμου σε Ιράκ και Αφγανιστάν ξεπέρασε το «ορόσημο» των 5.οοο νεκρών, όπως το χαρακτηρίζει η οργάνωση Μilitary Families Speak Out.

Πρόκειται για την οργάνωση που συστήθηκε το 2002 από τα μέλη των οικογενειών των στρατιωτών, η οποία με χτεσινή της ανακοίνωση, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, απαιτούν από τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να εκπληρώσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για τις οποίες εκλέχτηκε και να τερματίσει τον πόλεμο σε Ιράκ και Αφγανιστάν και να φέρει όλα τα στρατεύματα πίσω... Φυσικά, ο Λευκός Οίκος υπό τον Μπαράκ Ομπάμα ουδεμία πρόθεση έχει να τερματίσει κανένα πόλεμο. Αντιθέτως, κάνοντας χρήση της τακτικής Μπους, χρηματοδοτεί με τη μορφή των «έκτακτων κονδυλίων» τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους σε Ιράκ, Αφγανιστάν και πλέον και στο Πακιστάν.

Οσο για τον αριθμό των νεκρών στρατιωτών, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Icasualties.org μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράκ 4.308 στρατιώτες και στο Αφγανιστάν 695. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Πενταγώνου πάντως ο συνολικός αριθμός των νεκρών είναι 4.996 αλλά προφανώς δεν περιλαμβάνει τους 6 νεκρούς των πρώτων 24ώρων του Ιούνη.

ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
Πράσινο φως από την ΕΕ για τη μεταγωγή αιχμαλώτων

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ.--

Με συμβιβαστική συμφωνία για τις Συνθήκες, υπό τις οποίες θα δεχτούν ευρωπαϊκές χώρες κρατούμενους από την υπό κατάργηση αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο, οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ άναψαν χτες στο Λουξεμβούργο το πράσινο φως για να ξεκινήσει η διαδικασία.

Η απόφαση για την αποδοχή κρατουμένων από το Γκουαντάναμο εναπόκειται στο κάθε κράτος - μέλος, το οποίο θα οφείλει να ενημερώνει εκ των προτέρων τους εταίρους του στην ΕΕ και να μοιράζεται τις πληροφορίες που λαμβάνει από τις ΗΠΑ προτού λάβει την οριστική απόφαση.

Στη συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών προσφέρθηκαν εγγυήσεις αναφορικά με την ασφάλεια στις χώρες της ΕΕ που ήταν πιο επιφυλακτικές (Αυστρία, Γερμανία, Ιταλία), ανακοίνωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Ασφάλεια και τη Δικαιοσύνη Ζακ Μπαρό, διευκρινίζοντας ότι το κείμενο της συμφωνίας επιβάλλει σε όλες τις κυβερνήσεις που θα υποδεχτούν πρώην κρατουμένους «να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να αποφύγουν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια» των άλλων χωρών της ΕΕ.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Δηλώσεις περί «πολέμου»

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Περιοδεία στο Πακιστάν πραγματοποίησε ο Ειδικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ, για το Πακιστάν και το Αφγανιστάν Ρίσταρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος κάλεσε τα «ευρωπαϊκά και μουσουλμανικά έθνη να βοηθήσουν τους πρόσφυγες της κοιλάδας Σουάτ», υποστηρίζοντας ότι το «καλύτερο που μπορεί να γίνει» για τα 2,5 εκατομμύρια προσφύγων, που ζουν στους καταυλισμούς είναι να «επιστρέψουν σπίτι τους ασφαλείς», δηλώνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι τέλους και με οποιοδήποτε κόστος.

Εν τω μεταξύ, σε επίθεση αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν χτες έχασαν τη ζωή τους τρεις Αμερικανοί κατοχικοί στρατιώτες, τη στιγμή που ο εγκάθετος Πρόεδρος της χώρας, Χαμίντ Καρζάι, χαιρέτιζε τις δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, ισχυριζόμενος ότι αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα και ευχαριστώντας τις ΗΠΑ για την υποστήριξη και τη θυσία τους, στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας»...

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέο αιματηρό ενδο-παλαιστινιακό επεισόδιο

ΡΑΜΑΛΑ.--

Ενας αστυνομικός και τρία μέλη του στρατιωτικού σκέλους της «Χαμάς» σκοτώθηκαν, χτες, σε σφοδρή ανταλλαγή πυρών που σημειώθηκε κατά την περικύκλωση σπιτιού όπου βρίσκονταν οι τρεις ένοπλοι στην Καλκίλια της βόρειας Δ. Οχθης με στόχο τη σύλληψή τους. Πολλά ακόμη άτομα, των οποίων ο αριθμός δε διευκρινίζεται, τραυματίστηκαν. Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, σε ανάλογο επεισόδιο, πάλι στην Καλκίλια, σκοτώθηκαν, συνολικά, έξι Παλαιστίνιοι.

Η «Χαμάς» υποστήριξε ότι πλέον η αστυνομία της Δ. Οχθης, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Προέδρου Αμπάς, έχει ξεπεράσει την «κόκκινη γραμμή» και κατέστησε απολύτως υπεύθυνο για ό,τι ακολουθήσει τον Αμπάς. Μετά τα δύο αυτά αιματηρά επεισόδια είναι περισσότερο από βέβαιο ότι σχεδόν «παγώνει» η προσπάθεια εθνικής συμφιλίωσης. Μάλιστα, ενδιαφέρον έχει έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα παλαιστινιακά εδάφη, σύμφωνα με την οποία το 27% των Παλαιστινίων εκτιμά ότι ο εθνικός αυτός διχασμός είναι πλέον μόνιμος, ενώ το 51% εκτιμά ότι χρειάζονται πολλά χρόνια για να ξεπεραστεί.

ΠΟΛΩΝΙΑ
Γιορτασμοί για την αντεπανάσταση...

ΚΡΑΚΟΒΙΑ.--

Με τελετές και τυμπανοκρουσίες ...γιόρτασαν χτες οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τα 20 χρόνια από την, όπως την ονομάζουν, «διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών στην Πολωνία» που άνοιξαν το δρόμο για την διάλυση του σοσιαλιστικού συστήματος και τη μετάβαση στον καπιταλισμό, με αρνητικές συνέπειες για το λαό. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, η πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο καθώς και ο πρώην Πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Χάβελ.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τασκ επανέλαβε τα γνωστά για «το φόρο τιμής στις αρχές της ελευθερίας και της αλληλεγγύης» καθώς και για όσους «θυσίασαν τη ζωή τους», ενώ ο γνωστός αντικομμουνιστής Χάβελ υποστήριξε ότι η «Αλληλεγγύη» της Πολωνίας «έφερε την αλλαγή στη πατρίδα του και βοήθησε να κατεδαφιστεί το Σιδηρούν Παραπέτασμα που διαιρούσε την Ευρώπη». Από τη μεριά της η Μέρκελ δήλωσε πως οι συγκεκριμένες εκλογές «σηματοδότησαν τη νίκη της δημοκρατίας στην Πολωνία και τελικά σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη».

Και όλα αυτά σε μια χώρα όπου σήμερα κυριαρχεί ο αντικομμουνισμός, το «κυνήγι των μαγισσών» ενώ ποινικοποιεί όσους προσπαθούν να αντισταθούν στις αντιλαϊκές και αντιδημοκρατικές πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση που ακολουθεί κατά γράμμα τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ