ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Ιούνη 2009
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΘΗΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποιήσεις συμβασιούχων πυροσβεστών

Πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν χτες οι συμβασιούχοι πυροσβέστες, ζητώντας την άμεση υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας χωρίς να θίγονται τα εργασιακά τους δικαιώματα. Παράλληλα, διεκδικούν την άμεση εργασιακή τους αποκατάσταση σύμφωνα και με τις προεκλογικές κυβερνητικές δεσμεύσεις, την άμεση υλοποίηση του διατάγματος για την υγιεινή και ασφάλεια, την άμεση καταβολή του επιδόματος των 500 ευρώ, την αντικατάσταση του παλαιού στόλου οχημάτων της Πυροσβεστικής και καλύτερες συνθήκες διαμονής στους πυροσβεστικούς σταθμούς.

Τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συμβασιούχων Πυροσβεστών Πυρόσβεσης - Διάσωσης, συγκεντρώθηκαν στις 7.30 το πρωί στην Ομόνοια. Ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Απασχόλησης όπου αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον ΓΓ του υπουργείου Δ. Κοντό. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές έφτασαν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όπου συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Οικονομικών Ν. Λέγκα. Στο τέλος κατέληξαν στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών όπου συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Α. Μπούρα.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε από το ΠΑΜΕ ο Δ. Αγκαβανάκης, ο οποίος σε δηλώσεις του κατήγγειλε τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που κρατούν τους συμβασιούχους της Πυροσβεστικής σε εργασιακή ομηρία. Πρόσθεσε ότι «ζητάμε τη μονιμοποίησή τους, ενώ στις ευρωεκλογές οι εργαζόμενοι πρέπει να καταδικάσουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου που συμπράττουν στην εργασιακή ομηρεία τους».

Αξίζει να σημειωθεί πως οι συμβασιούχοι πυροσβέστες είναι 5.500 άτομα και παραμένουν σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας παρά το ότι η Πυροσβεστική έχει περίπου 4.000 οργανικά κενά.

Στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση στο Λευκό Πύργο και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι συμβασιούχοι πυροσβέστες της Βόρειας Ελλάδας. Στην κινητοποίηση, συμπαραστάτης στον αγώνα τους, παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ αποτελούμενη από τον Αγγελο Τζέκη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΘ του ΚΚΕ και υποψήφιο ευρωβουλευτή, τον Ηλία Γκουτζηγιάννη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΘ του ΚΚΕ και τον Γιάννη Ζιώγα, βουλευτή του ΚΚΕ.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
Ικανοποίηση εκφράζει η κυβέρνηση...

...αφού προωθούνται οι στόχοι της ΕΕ για το σχολείο της αμορφωσιάς

«Το φθινόπωρο θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα» του «διαλόγου» για την αναμόρφωση του Λυκείου και το Εξεταστικό, εκτίμησε χτες ο υπουργός Παιδείας, Α. Σπηλιωτόπουλος. Ολο και πιο καθαρά φαίνεται όμως ότι στόχος του πολυδιαφημισμένου «διαλόγου» είναι η προσαρμογή του περιεχόμενου του σχολείου στην εκπαιδευτική πολιτική της ΕΕ, την πολιτική που έχει οδηγήσει το 20% των παιδιών εντός της καπιταλιστικής ευρωένωσης να μην έχουν βασικές ικανότητες ανάγνωσης, γραφής και αριθμητικής, την πολιτική που υπαγορεύει για τη μόρφωση των παιδιών του λαού «αμορφωσιά» και υποταγμένες συνειδήσεις. Ο ίδιος ο υπουργός εξάλλου παραδέχτηκε ότι το περιεχόμενο του «διαλόγου» στο ΣΠΔΕ αφορά όχι τόσο το «εξεταστικό», που πέταξε η κυβέρνηση ως «καρότο», αλλά κυρίως: Αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών, σχολικά βιβλία, μαθήματα που θα αφαιρεθούν ή θα προστεθούν. Και μάλιστα εξέφρασε την ικανοποίησή του που ο «διάλογος» αυτός με τα προδιαγεγραμμένα αποτελέσματα, γίνεται λίγο - πολύ εν κρυπτώ, «μακριά από τη δημοσιότητα που πολλές φορές επιβαρύνει την πολιτική συζήτηση»...

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ: «Δεν μπορεί η Βρετανική Πρεσβεία να επικαλείται λόγους ασφάλειας του προσωπικού και των επισκεπτών της και να μετατρέπει την οδό Πλουτάρχου που βρίσκεται δίπλα στην πρεσβεία σε προαύλιο χώρο». Αυτό έκρινε το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και με απόφασή του υποχρεώνει το Δήμο Αθηναίων να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να υπάρχει η απρόσκοπτη πρόσβαση στην οδό Πλουτάρχου, παρά τα μέτρα ασφαλείας που προβάλλει η Βρετανική Πρεσβεία.

Να σημειωθεί ότι με απόφαση του Δήμου Αθηναίων και μετά από τεχνική έκθεση της Βρετανικής Πρεσβείας, ουσιαστικά, ο παρακείμενος δρόμος έγινε προαύλιο της πρεσβείας. Συγκεκριμένα, παρέμεινε μόνο μια στενή λωρίδα ανόδου από τη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας προς την Υψηλάντου, ενώ πεζοδρομήθηκε η Υψηλάντου στο τμήμα της από την Πλουτάρχου μέχρι την Λουκιανού. Επίσης, τοποθετήθηκαν βυθιζόμενες μπάρες ανά μέτρο, έτσι που να μην μπορεί να πλησιάσει κανείς.

Στον ίδιο χώρο με τη Βρετανική Πρεσβεία βρίσκεται και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και όπως έκρινε το ΣτΕ τα εν λόγω έργα και οι μετατροπές στον παρακείμενο δρόμο κάνουν ανέφικτη την πρόσβαση με αυτοκίνητα, όταν είναι να γίνουν γάμοι, μνημόσυνα, βαφτίσια κλπ. Υπέρ της συνέχισης των έργων τάχθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς κατέθεσε στο ΣτΕ υπόμνημα με το οποίο ζητούσε να συνεχιστούν τα έργα που μετατρέπουν το δρόμο σε προαύλιο της Πρεσβείας.

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ - ΡΩΣΙΑΣ: Aπευθείας εβδομαδιαία σιδηροδρομική σύνδεση της Ελλάδας με Ουκρανία και Ρωσία, εγκαινιάζει από την προσεχή βδομάδα και για ολόκληρη την καλοκαιρινή περίοδο, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Οπως ανακοινώθηκε, θα εκτελούνται δρομολόγια Κιέβου - Θεσσαλονίκης - Κιέβου, με την πρώτη αναχώρηση από Κίεβο να πραγματοποιείται την ερχόμενη Τετάρτη 10 Ιούνη. Αντίστοιχα, η αναχώρηση από Θεσσαλονίκη για Κίεβο θα γίνεται κάθε Παρασκευή, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ η τελευταία αναχώρηση θα πραγματοποιηθεί στις 18 Σεπτέμβρη. Η σύνδεση πραγματοποιείται με κλινάμαξα των Ουκρανικών Σιδηροδρόμων.

Το ίδιο διάστημα ξεκινά επίσης η απευθείας εβδομαδιαία σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ Μόσχας - Θεσσαλονίκης - Μόσχας με κλινάμαξα των Ρωσικών Σιδηροδρόμων. Πρώτη αναχώρηση από Μόσχα την Παρασκευή 12 Ιούνη 2009 και αναχώρηση από Θεσσαλονίκη για Μόσχα κάθε Δευτέρα αρχής γενομένης από τις 15 Ιούνη, ενώ η τελευταία αναχώρηση θα πραγματοποιηθεί στις 21 Σεπτέμβρη.

ΕΡΕΥΝΕΣ για την προχτεσινή επίθεση με βόμβες «μολότοφ» στο αστυνομικό τμήμα Μελισσίων διεξάγει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε το βράδυ από δέκα άτομα, που φορούσαν κουκούλες και κράνη. Οι δράστες προσέγγισαν το αστυνομικό τμήμα από την πίσω πλευρά του κτιρίου και πέταξαν εμπρηστικές βόμβες, με συνέπεια να προξενήσουν σοβαρές ζημιές σε έξι αυτοκίνητα. Συγκεκριμένα, υπέστησαν ζημιές τρία αυτοκίνητα του αστυνομικού τμήματος, δύο του τμήματος ασφαλείας και ένα ΙΧ αστυνομικού. Τα δύο από αυτά καταστράφηκαν. Ο φύλακας του τμήματος πυροβόλησε στον αέρα για εκφοβισμό, ενώ ο αξιωματικός υπηρεσίας πέταξε εναντίον των δραστών δύο χειροβομβίδες κρότου - λάμψης για να τους απωθήσει. Οι δράστες μετά την επίθεση τράπηκαν σε φυγή και εξαφανίστηκαν προς διάφορες κατευθύνσεις.

Χτες τα ξημερώματα σημειώθηκαν και εμπρηστικές επιθέσεις με γκαζάκια σε τράπεζες στο Παλαιό Φάληρο, στο Μαρούσι και το Χαλάνδρι. Αγνωστοι τοποθέτησαν εμπρηστικούς μηχανισμούς στην τράπεζα Millennium στην οδό Αμφιτρίτης 11 στο Παλαιό Φάληρο, στην Alpha, Γρανικού και Γραβιάς στο Μαρούσι, και στην Aspis Bank, Αγίας Παρασκευής και Βάκχου στο Χαλάνδρι. Από τις εκρήξεις προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές.

Εκδήλωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων

Γίνεται στις 28 Ιούνη στον Αϊ Νικόλα Νάουσας

Στις 28 Ιούνη 2009 θα πραγματοποιηθεί, φέτος, στον Αϊ Νικόλα Νάουσας, η καθιερωμένη συνάντηση των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων, από κοινού με τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και τους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ).

Την εκδήλωση, φέτος, διοργανώνει η Κεντρική Διοίκηση του ενιαίου φορέα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και καλεί σε μαζική προσέλευση τα μέλη, τους φίλους και απογόνους της Αντίστασης και τους επαναπατρισθέντες πολιτικούς πρόσφυγες και τις οικογένειές τους, για να τιμήσουν τα 60χρονα της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ (1946-1949) και την πολιτική προσφυγιά των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ που βρέθηκαν φιλοξενούμενοι στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες μετά την ήττα για να διασωθούν.

Πληροφορίες στα τηλέφωνα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ: 2108826338 και 2108221442.

Υλικές φθορές και προπηλακισμοί εναντίον εκπαιδευτικών από ομάδα λεγόμενων αντιεξουσιαστών σημειώθηκαν προχτές στο ΤΕΙ Αθήνας. Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση του Συμβουλίου του ΤΕΙ και των Συλλόγων Εκπαιδευτικών και Εργαζομένων του Ιδρύματος, οι οποίοι με κοινή ανακοίνωσή τους αφήνουν αιχμές για προσπάθεια «κατάλυσης του ακαδημαϊκού ασύλου» από τα συγκεκριμένα άτομα, τους καλούν «να εγκαταλείψουν τους χώρους που καταλαμβάνουν αυθαίρετα» και διευκρινίζουν ότι «θα περιφρουρήσουν αυτοδίκαια το χώρο, θα προασπίσουν πάση θυσία τα δικαιώματά του, προχωρώντας σε συγκεκριμένες ενέργειες διασφάλισης της ομαλής λειτουργίας του».

ΟΛΜΕ
Ζητά αποφυλάκιση μαθητή

Την αποφυλάκιση του μαθητή Σταύρου Βαγγελάκη, ο οποίος κρατείται από το Δεκέμβρη στις φυλακές Αυλώνα, ζητά με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ). Ο μαθητής είχε συλληφθεί τον περασμένο Δεκέμβρη και όπως αναφέρει η ΟΛΜΕ για το μαθητή «κατέθεσε θετικά ο λυκειάρχης του, ενώ και ο προϊστάμενος των φυλακών Αυλώνα βεβαιώνει για την καλή διαγωγή του, ότι παρακολουθεί ανελλιπώς τα μαθήματα στο σχολείο της φυλακής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ