ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Ιούνη 2009
Σελ. /64
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Νίκησε η φιλο-αμερικανική συμμαχία του Χαρίρι

Αναγνώρισε την ήττα ο ηγέτης της «Χεζμπολάχ» κατευνάζοντας, προς στιγμήν τουλάχιστον, το φόβο αναζωπύρωσης του εσωτερικού διχασμού

Απο την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων στον Λίβανο
Απο την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων στον Λίβανο
ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Τα προγνωστικά δεν επιβεβαιώθηκαν, τελικά, στο Λίβανο. Η φιλο-αμερικανική «συμμαχία της 14ης Μάρτη», με επικεφαλής το «κόμμα για το μέλλον» του Σάαντ Χαρίρι, εξήλθε νικήτρια από τις βουλευτικές κάλπες, συγκεντρώνοντας, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών, 71 από τις 128 έδρες του κοινοβουλίου. Η «συμμαχία της 8ης Μάρτη» υπό την ηγεσία της σιιτικής φιλο-ιρανικής «Χεζμπολάχ» αρκέστηκε στις 57 έδρες.

Ο ηγέτης «Χεζμπολάχ» Σεϊκ Χασάν Νασράλαχ, αργά χτες, αναγνώρισε την ήττα της συμμαχίας και συνεχάρη τους νικητές. Η κίνηση αυτή αναμενόταν εναγωνίως, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα αποτελέσματα των εκλογών δε θα αμφισβητηθούν, άμεσα τουλάχιστον, πυροδοτώντας έναν νέο κύκλο εσωτερικού διχασμού. Μέχρι στιγμής, παρά τα τεταμένα πνεύματα και το «βεβαρημένο» παρελθόν της χώρας, η όλη διαδικασία, όπως και η προεκλογική εκστρατεία, κύλησε ήρεμα χωρίς συγκρούσεις ή επεισόδια.

Κατά τους αναλυτές, το «αδύνατο» σημείο της εκλογικής συμμαχίας της «Χεζμπολάχ» αποδείχτηκε η συνεργασία της με το χριστιανό Μαρωνίτη πρώην στρατηγό Μισέλ Αούν, και το «Ελεύθερο Πατριωτικό Κίνημά» του. Ο Αούν, γνωστός από τον εμφύλιο για τη σκληρότητά του απέναντι στους μουσουλμάνους αλλά και για την αντισυριακή θέση του, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα, δεν κατάφερε να κερδίσει τις ψήφους στις χριστιανικές συνοικίες, απέναντι στα έτερα χριστιανικά κόμματα (όπως οι ακροδεξιοί Φαλαγγίτες), που είχαν συνταχθεί με τη «συμμαχία της 14ης Μάρτη». Εκτιμάται ότι η «στροφή 180 μοιρών» που έκανε για να συνταχθεί με τη «Χεζμπολάχ» τού στοίχισε σε αξιοπιστία.

Κατά τα άλλα, η συμμετοχή κυμάνθηκε στο 54% το οποίο θεωρείται εξαιρετικά αυξημένο ποσοστό, καθώς οι Λιβανέζοι που ζουν στο εξωτερικό και δεν επιστρέφουν συνήθως για να ψηφίσουν, καταμετρούνται σε εκατομμύρια. Είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή από τον εμφύλιο μεταξύ 1975 - 1980.

Για υποδειγματική διαδικασία έκανε λόγο ο πρώην Αμερικανός Πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ, που ήταν επικεφαλής των διεθνών παρατηρητών. Την ικανοποίησή του για την ήρεμη ολοκλήρωση των εκλογών εξέφρασε ο Μπαράκ Ομπάμα, υπογραμμίζοντας ότι στόχος θα πρέπει να είναι η διαφύλαξη της ενότητας.

Τις επόμενες μέρες αναμένονται διαβουλεύσεις για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Παρά τις επίμονες διαψεύσεις των νικητών, είναι δεδομένο ότι δεν μπορούν να διατηρήσουν τη σταθερότητα της χώρας αν δε σχηματιστεί κυβέρνηση «εθνικής ενότητας», κάτι που ζήτησε και ο Πρόεδρος Μισέλ Σουλεϊμάν. Αυτό συνεπάγεται ότι η «Χεζμπολάχ» θα επιδιώξει να εξασφαλίσει το 1/3 των υπουργείων δικαίωμα βέτο στις κυβερνητικές αποφάσεις καθώς και τον μη αφοπλισμό της. Ολα αυτά, βέβαια, οδηγούν σε αδιέξοδο σύντομα.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέο επεισόδιο στα σύνορα της Γάζας

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Τέσσερις Παλαιστίνιοι ένοπλοι σκοτώθηκαν σε σφοδρή ανταλλαγή πυρών με Ισραηλινούς στρατιώτες στη μεθόριο μεταξύ Γάζας και Ισραήλ κοντά στο πέρασμα Ναχάλ Οζ. Το επεισόδιο ξεκίνησε όταν ομάδα περίπου δέκα Παλαιστινίων ενόπλων πλησίασε με εκρηκτικά τα σύνορα. Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι απάντησε σε πυρά που δέχτηκε.

Την εκδοχή επιβεβαιώνουν, σύμφωνα με αραβικά πρακτορεία ειδήσεων, και Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες αλλά τη διαψεύδει επισήμως η «Χαμάς» που υποστηρίζει ότι ο ισραηλινός στρατός έβαλλε πρώτος, τονίζοντας ότι «έτσι αποδεικνύονται οι πραγματικές του προθέσεις». Μία μέρα νωρίτερα, στο ίδιο σημείο σε παρόμοιο επεισόδιο τραυματίστηκαν 12 Παλαιστίνιοι.

Ενώ όλα αυτά συνέβαιναν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου προανήγγειλε την παρουσίαση εντός των επομένων ημερών, διά μέσου μιας γενικής ομιλίας, του «σχεδίου του για ειρήνευση με τους Παλαιστινίους αλλά και με τους υπολοίπους Αραβες». Ταυτόχρονα, βέβαια, τα στόματα όλων των συνεργατών του παρέμεναν κλειστά όσον αφορά στο περιεχόμενο.

Στα όρια της κατάρρευσης

Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας βρίσκεται η παλαιστινιακή κυβέρνηση στη Δ. Οχθη. Αυτό υποστήριξε ο πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ, υπογραμμίζοντας ότι οι δωρητές δεν έχουν ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις τους και η παλαιστινιακή κυβέρνηση έχει, ήδη, υποχρεωθεί να προσφύγει στο δανεισμό από ιδιωτικές τράπεζες κινδυνεύοντας, σήμερα, με χρεοκοπία. Τις παρατηρήσεις του Φαγιάντ, που έγιναν σε σύνοδο των δωρητών στο Οσλο της Νορβηγίας, επιβεβαίωσε και το ΔΝΤ, του οποίου σημαίνον στέλεχος διετέλεσε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, πιέζοντας τους δωρητές να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο δίχρονο, σε μια προσπάθεια να στηριχθεί ο Πρόεδρος Αμπάς έναντι της «Χαμάς» στη Γάζα, πολλές χώρες, κυρίως, αραβικές, έχουν δεσμευτεί για χορήγηση μεγάλης οικονομικής βοήθειας που αγγίζει το 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Εντούτοις, μέχρι στιγμής, έχουν φτάσει στα παλαιστινιακά χέρια μόνο 328 εκατομμύρια δολάρια.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Επτά νεκροί και 24 τραυματίες είναι ο απολογισμός βομβιστικής επίθεσης που σημειώθηκε, χτες το πρωί, σε λεωφορείο στη σιιτική συνοικία Ντόρα της νότιας Βαγδάτης.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ο Σέρβος υπουργός για το Κοσσυφοπέδιο, Γκόραν Μπογκντάνοβιτς, κάλεσε τις σερβικές κοινότητες στην περιοχή να συνεργαστούν με την αστυνομικο-δικαστική αποστολή της ΕΕ (EULEX), «υπενθυμίζοντας» ότι η σερβική κυβέρνηση του προέδρου Μπόρις Τάντιτς έδωσε στην ΕULEX το πράσινο φως για την ανάπτυξή της στο Κοσσυφοπέδιο.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Ο σεΐχης Χασάν Νταχίρ Αγιερς, Σομαλός εξτρεμιστής μουσουλμάνος ιερωμένος, που φιγουράρει στη λεγόμενη λίστα τρομοκρατών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, διέψευσε χτες ότι σκοτώθηκε σε συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων ισλαμικών ομάδων στο Μογκαντίσου.

ΝΤΟΝΤΟΜΑ.-- Ξεκίνησαν χτες στη διοικητική πρωτεύουσα της Τανζανίας οι δίκες 12 κατηγορουμένων για ακρωτηριασμούς και φόνους πολλών δεκάδων αλμπίνο (άτομα στα οποία λείπει παντελώς το γονίδιο για την παραγωγή μελαμίνης) κάθε ηλικίας. Οι κατηγορούμενοι φέρεται πως πωλούσαν τα μέλη των θυμάτων τους σε σαμάνους (μάγους) για να φτιάξουν τάχα «φυλακτά» ευδαιμονίας έναντι χιλιάδων δολαρίων, σκοτώνοντας πάνω από 40 ανθρώπους (ανάμεσά τους και μωρά) μέσα στους τελευταίους 18 μήνες.

ΚΙΕΒΟ.-- Εκρηξη σε ορυχείο στο Ντανέτσκ στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας σημειώθηκε χτες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 2 εργάτες και να φέρονται ως αγνοούμενοι άλλοι 26, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κρατικής Επιτροπής για την προστασία της εργασίας που έχει αναλάβει και τις προσπάθειες για τον εντοπισμό και τη διάσωση των αγνοουμένων.

ΡΟΣΤΟΦ-ΟΝ-ΝΤΟΝ.-- Δύο αστυνομικοί δολοφονήθηκαν χτες από αγνώστους στην νότια περιοχή του Νταγκεστάν, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας ένας τρίτος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Σε αιματηρά επεισόδια κατέληξαν οι χτεσινές κινητοποιήσεις στο Κασμίρ, με αφορμή το θάνατο δύο γυναικών από αστυνομικά πυρά την περασμένη βδομάδα, που έχει αναζωπυρώσει την ένταση στην περιοχή. Οι χτεσινές διαδηλώσεις ξέσπασαν μετά την ανακοίνωση του ιατροδικαστικού πορίσματος που επιβεβαίωσε το βιασμό των δύο γυναικών πριν το θάνατό τους, με την αστυνομία να ανοίγει πυρ κατά των διαδηλωτών και να τραυματίζει επτά ανθρώπους, εκ των οποίων οι δύο σοβαρά.

ΝΑΡΑΤΙΓΟΥΑΤ.-- Πυρ εναντίον πιστών που βρίσκονταν σε μουσουλμανικό τέμενος για να προσευχηθούν άνοιξαν χτες «ένοπλοι αντάρτες» στην Ταϊλάνδη, στα σύνορα με τη Μαλαισία, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 11 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και ακόμα 12 να τραυματιστούν. Σύμφωνα με τις αρχές, η χτεσινή ήταν μία από τις χειρότερες επιθέσεις των τελευταίων πέντε ετών, που έχει κοστίσει τη ζωή σε 3.700 ανθρώπους περίπου.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις φυλών - Ταλιμπάν

ΠΕΣΑΒΑΡ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Συνεχίζονται για τρίτη μέρα οι συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων ομάδων των φυλών - οι οποίες παρουσιάζονται ως «εξαγριωμένοι κάτοικοι» - και «ανταρτών των Ταλιμπάν» στο Πακιστάν, ως αποτέλεσμα της δεύτερης κατά σειρά - για το 2009 - επίθεσης αυτοκτονίας σε μουσουλμανικό τέμενος την περασμένη Παρασκευή, που οδηγούν σε επικίνδυνα μονοπάτια τη στιγμή που συνεχίζεται ο πόλεμος στην κοιλάδα Σουάτ, μεταξύ κυβερνητικών στρατευμάτων και «Ταλιμπάν». Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι νεκροί «αντάρτες Ταλιμπάν» από τις συγκρούσεις αυτές ανέρχονται στους 14, με την κυβέρνηση να δείχνει ότι προωθεί και στηρίζει την πολιτική του διαίρει και βασίλευε, προς όφελος των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην περιοχή, ενώ παρουσιάζει την κατάσταση ως «δυσαρέσκεια προς τους Ταλιμπάν».

Απελπιστική εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση των προσφύγων, οι οποίοι δεδομένων των εξελίξεων αναμένεται να αυξηθούν και οι συνθήκες διαβίωσής τους να χειροτερεύσουν.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται και οι βομβιστικές επιθέσεις στην Πεσαβάρ, όπου χτες ένα αστυνομικός σκοτώθηκε και ακόμα ένας τραυματίστηκε, σε έκρηξη με στόχο το όχημα στο οποίο επέβαιναν.

Στο πεδίο του Αφγανιστάν, υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος του Κιργιστάν διέρρευσε ότι ο Πρόεδρος της χώρας ενδέχεται να συναντηθεί με τον Αφγανό ομόλογό του, προκειμένου να συζητήσουν την «πιθανότητα να επαναλειτουργήσει η αμερικανική βάση του Κιργιστάν»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ