ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Ιούνη 2009
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Απεργία κόντρα στον κυβερνητικό εμπαιγμό και στις απολύσεις

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία του διοικητικού προσωπικού των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ για την Πέμπτη 18 Ιούνη και σε απεργιακή συγκέντρωση στις 11 το πρωί της ίδιας μέρας, στο υπουργείο Παιδείας, προχωράει η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ) με τη συμμετοχή των συλλόγων της Αθήνας.

«Απεργούμε και διαδηλώνουμε ενάντια στον εμπαιγμό του κλάδου μας από την κυβέρνηση, η οποία αρνείται να καταβάλει στο διοικητικό προσωπικό των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων, ακόμη και τα ψίχουλα της εφάπαξ αμοιβής που από τη διάταξη του Ν. 3205/2003 δικαιούται», σημειώνει η Ομοσπονδία, εξηγώντας ότι η υπουργική απόφαση που θα τους έδινε το επίδομα... κόλλησε από το υπουργείο Οικονομικών. «Απεργούμε και διαδηλώνουμε ενάντια στις απολύσεις συμβασιούχων συναδέλφων μας στις Βιβλιοθήκες, των οποίων οι συμβάσεις έληξαν στις 31 Μαΐου και η απόλυσή τους, πέρα από το βιοποριστικό πρόβλημα που δημιουργεί στους ίδιους, δημιουργεί προβλήματα λειτουργικής φύσης και όχι μόνο, στα Τριτοβάθμια Ιδρύματα, καθώς η μείωση από προσωπικό - και μάλιστα εξειδικευμένο - των βιβλιοθηκών θα έχει συνέπεια και στις μορφωτικές ανάγκες των φοιτητών», προσθέτει η Ομοσπονδία.

«Μπροστά σε αυτή την κατάσταση δε μπορεί και δε πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι. Ατομικές λύσεις δεν υπάρχουν. Στην επίθεση του κεφαλαίου και των πολιτικών εκπροσώπων του, στην προσπάθειά τους να πληρώσουμε εμείς τα σπασμένα της κρίσης που οι ίδιοι δημιούργησαν, πρέπει να απαντήσουμε με αγώνες για τη διεκδίκηση των αιτημάτων μας, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, σε μέτωπο ενάντια στις επιδιώξεις και στα μέτρα του κεφαλαίου», τονίζει η Ομοσπονδία, γι' αυτό και το διεκδικητικό πλαίσιο που προτάσσει και μπροστά στην ερχόμενη απεργία απαιτεί:

  • Κατώτατο βασικό μισθό 1.400 ευρώ. Κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ. Σύνταξη στο 80% του τελευταίου μισθού. Κατάργηση της φορολογίας στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και στα καύσιμα. Αφορολόγητο όριο 30.000 ευρώ για τη λαϊκή οικογένεια. Μείωση των επιτοκίων, άτοκα στεγαστικά δάνεια στα νέα ζευγάρια. Την κρίση στη διεθνή οικονομία να την πληρώσουν οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι τράπεζες.
  • Ικανοποίηση των οικονομικών αιτημάτων του κλάδου. Υλοποίηση τώρα της δέσμευσης-υπόσχεσης του υπουργού Παιδείας για την καταβολή της εφάπαξ αμοιβής του Ν.3205/2003 στο διοικητικό προσωπικό των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.
  • Να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος εργαζόμενος. Αμεσα, διασφάλιση της συνέχισης της εργασίας τους.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων (ΙΔΑΧ, ορισμένου χρόνου, έργου κλπ.), χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Μόνιμη, σταθερή και με πλήρη δικαιώματα εργασία για όλους. 7ωρο-5ήμερο-35ωρο.
  • Κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων.
Να σταματήσει η ποινική δίωξη της εκπαιδευτικού

Μετά την πειθαρχική δίωξη, αντιμετωπίζει ακόμα και τα δικαστήρια, επειδή διέθεσε μια αίθουσα στο σχολείο της για να μαθαίνουν τη γλώσσα τους τα μεταναστόπουλα του σχολείου! Ο λόγος για την πρώην διευθύντρια του 132ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, Στέλλα Πρωτονοτάριου, που έχει κληθεί από τον εισαγγελέα την Τρίτη 16 Ιούνη στο Α' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών. Η εκπαιδευτικός διώκεται για ...«παράβαση καθήκοντος» και σύμφωνα με την κλήση της από την Εισαγγελία Πρωτοδικών το «κατ' εξακολούθησιν έγκλημα» που διέπραξε είναι ότι διέθεσε αίθουσα τις απογευματινές ώρες, ώστε να διδαχτούν 22 μαθητές του σχολείου που το επιθυμούσαν τη μητρική τους γλώσσα και στοιχεία του πολιτισμού τους. Στο 132ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών φοιτούν πάρα πολλά παιδιά μεταναστών, όμως επιβεβαιώνεται ότι ο εθελοντισμός και οι καινοτόμες δράσεις επιτρέπονται, εγκρίνονται και προβάλλονται μόνο εάν εξυπηρετούν τους στόχους της άρχουσας τάξης. Αν στηρίζουν την εργατική, λαϊκή οικογένεια διώκονται.

Η ποινική δίωξη γίνεται με φόντο την υλοποίηση των αντιδραστικών αποφάσεων της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο, τις επιχειρήσεις - «σκούπα» της αστυνομίας, την ολοένα και συχνότερη άσκηση αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας σε πρόσφυγες και μετανάστες, την ενίσχυση της FRONTEX, την καταδίκη χιλιάδων εργαζομένων σε μαύρη εργασία χωρίς ασφάλιση και δικαιώματα σε Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, γι' αυτούς και τις οικογένειές τους.

Αναδεικνύεται και μέσα από αυτό το γεγονός η απαίτηση για ίσα μορφωτικά δικαιώματα ανεξάρτητα από εθνικότητα, χώρα προέλευσης, θρήσκευμα και καταγωγή, οργανωμένη επιστημονική διδακτική παρέμβαση στους αλλοδαπούς μαθητές, με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση και έλεγχο, ενταγμένη στο σχολικό πρόγραμμα του ενιαίου αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν δωδεκάχρονου υποχρεωτικού σχολείου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κάλεσμα ενίσχυσης της ΠΣΚ

Εκλογές μεταπτυχιακών και υποψηφίων διδακτόρων στις 17 Ιούνη

Μαζικά να προσέλθουν στις κάλπες στις εκλογές στις 17 Ιούνη για την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Μεταπτυχιακών και Υποψηφίων Διδακτόρων Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καλεί η Πανεπιστημονική Συνδικαλιστική Κίνηση (ΠΣΚ) Μεταπτυχιακών και Υποψηφίων Διδακτόρων ΑΠΘ - ΠΑΜΑΚ.

Η ΠΣΚ τούς καλεί να ενισχύουν την παράταξη και να παλέψουν για: Μεταπτυχιακές σπουδές ενός κύκλου που οδηγούν σε διδακτορικό, για χρηματοδότηση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατάργηση κάθε μορφής διδάκτρων στις μεταπτυχιακές σπουδές, ολοκληρωμένο σύστημα επαρκών υποτροφιών για όλους τους μεταπτυχιακούς φοιτητές, δωρεάν περίθαλψη, συγγράμματα, διπλωματικές, σίτιση, στέγαση, πάσο, παράβολα σε μεταπτυχιακούς και υποψηφίους διδάκτορες. Ακόμα, τους καλεί να παλέψουν για υποχρεωτική αμοιβή των μεταπτυχιακών φοιτητών, κατάργηση στην πράξη της ριζωμένης νοοτροπίας που θέλει τους μεταπτυχιακούς φτηνό ή καθόλου αμειβόμενο εργατικό δυναμικό, και αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής.

Η ΠΣΚ σημειώνει ότι οι εξελίξεις στο χώρο των μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων εντάσσονται στα πλαίσια της πολιτικής του ΥΠΕΠΘ, που είναι ευθυγραμμισμένο με τις οδηγίες της ΕΕ, με τελικό στόχο: Την απαξίωση των προπτυχιακών σπουδών, την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, τη «δημιουργία μιας ελίτ επιστημόνων που θα καταρτίζονται σε ευέλικτα προγράμματα, ικανής να ακολουθεί τις ανάγκες και τις αλλαγές της αγοράς»... Απέναντι σε αυτή τη λαίλαπα τονίζει ότι οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες δεν έχουν άλλο δρόμο πέρα από τη συνέχιση της πάλης ενάντια σε αυτήν την πολιτική.

ΤΟΜΕΑΣ ΣΧΟΛΗΣ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Καταγγελία για το «Θερινό Σχολείο» με το Ιδρυμα Λάτση

Τη συνδιοργάνωση «Θερινού Σχολείου» του Τομέα Μετεωρολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου με το Ιδρυμα του επιχειρηματικού Ομίλου Λάτση για το θέμα της «κλιματικής αλλαγής», ένα θέμα, που ενδιαφέρει τις «πράσινες μπίζνες», καταγγέλλει ο Τομέας της Σχολής Θετικών Επιστημών Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

Ο Τομέας της ΣΘΕ καταγγέλλει την προκλητική ενέργεια για τα συμφέροντα του λαού και της νεολαίας συνδιοργάνωσης, στους φοιτητές, στους εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο, στα μέλη ΔΕΠ και συνολικά στην ακαδημαϊκή κοινότητα. «Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, που οι κεφαλαιοκράτες θυμήθηκαν τη δραστηριοποίηση γύρω από το περιβάλλον, για να μπορούν αξιοποιώντας ένα αγαθό πολύτιμο για τη ζωή όλων, να διοχετεύσουν τα κεφάλαιά τους και να μεγαλώσουν τα κέρδη τους, ενέργειες σαν αυτή του Ιδρύματος Λάτση εμφανίζονται όλο και περισσότερες με γεωμετρική πρόοδο», σημειώνει. «Η Πράσινη Οικονομία και η Πράσινη Ανάπτυξη που ευαγγελίζονται οι βιομήχανοι, τα κόμματα της πλουτοκρατίας, και οι κάθε λογής μηχανισμοί τους, δεν είναι παρά μια ακόμα μπίζνα, επιχειρηματικό παιχνίδι στην πλάτη του λαού και εις βάρος του δικαιώματός για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, απόλαυσης του φυσικού περιβάλλοντος» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Η πάλη για την προστασία του περιβάλλοντος από τις ορέξεις των βιομηχάνων είναι καθήκον του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας» σημειώνει o Tομέας ΣΘΕ της ΚΝΕ, και ξεκαθαρίζει ότι φιλοπεριβαλλοντική πολιτική και μονοπώλια δεν πάνε μαζί. Φιλοπεριβαλλοντική πολιτική θα υπάρξει μόνο όταν όλος ο πλούτος θα είναι στα χέρια μιας λαϊκής εξουσίας και οικονομίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ