ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Ιούνη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΑΓΟΙ
Μεγάλη η συμμετοχή στην απεργία

Στο πλευρό τους βρέθηκε το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ

Από τη χθεσινή κινητοποίηση των ξεναγών

Eurokinissi

Από τη χθεσινή κινητοποίηση των ξεναγών
Με πολύ μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε χτες η 24ωρη πανελλαδική απεργία των ξεναγών, που αντιδρούν στη διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης με την οποία προωθείται η προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας σε ευρωπαϊκή Οδηγία (36/2005) για την ελεύθερη διακίνηση των ξεναγών στην Ευρώπη, στην απαξίωση της εκπαίδευσής τους, καθώς και στη ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για τη χορήγηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος ξεναγού σε πτυχιούχους Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης.

Ο Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων (ΧΑΤΤΑ) και η Ομοσπονδία Τουριστικών Πρακτόρων (ΠΟΕΤ) προσέφυγαν με αγωγή τους στα δικαστήρια (εκδικάζεται σήμερα), προκειμένου να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία.

Στο πλαίσιο της απεργίας πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις σε μια σειρά πόλεις της χώρας. Στην Αθήνα, νωρίς το πρωί απεργοί βρέθηκαν στην Ακρόπολη όπου και περιφρούρησαν την απεργία τους. Στο πλευρό τους βρέθηκαν η βουλευτής του ΚΚΕ Εύα Μελά, ο Χρήστος Κατσώτης, στέλεχος του ΠΑΜΕ, οι οποίοι μίλησαν στους εργαζόμενους, καθώς και εκπρόσωποι άλλων ταξικών σωματείων της Αθήνας. Ακολούθησε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης στη Β. Αμαλίας.

Σε συνάντηση με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Μ. Τζαφέρη, ο δεύτερος δεσμεύτηκε ότι θα αποσύρει από το νομοσχέδιο τη ρύθμιση που προβλέπει να παίρνουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος οι πτυχιούχοι ιστορικοί και αρχαιολόγοι. Σ' ό,τι αφορά την ελεύθερη διακίνηση των ξεναγών είπε ότι η προσαρμογή στην ευρωπαϊκή Οδηγία θα προχωρήσει, απλά θα προβλεφθεί οι ξεναγοί άλλων χωρών που θα έρχονται στην Ελλάδα να είναι γνώστες της ελληνικής γλώσσας.

Η βουλευτής του ΚΚΕ, τόσο στη συγκέντρωση όσο και στη συνάντηση, τόνισε ότι η περίφημη αυτή ελεύθερη διακίνηση που γίνεται στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λισαβόνας, του Μάαστριχτ για τους εργαζόμενους σημαίνει σημαντική απώλεια δικαιωμάτων, σπάσιμο των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, χτύπημα των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, κλπ. Ως εκ τούτου, όπως υπογράμμισε, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιτρέψουν να περάσει μια τέτοια αντιδραστική, αντεργατική ρύθμιση.

ΤΟΜΕΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Τραγικές οι συνέπειες της εμπορευματοποίησης

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε διημερίδα στην Κέρκυρα

Οι δραματικές επιπτώσεις για τους ψυχικά πάσχοντες και τις οικογένειές τους, αλλά και για τους εργαζόμενους του χώρου, από την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, από την παράδοση του ευαίσθητου χώρου στα επιχειρηματικά συμφέροντα, αναδείχτηκαν χτες, πρώτη μέρα διημερίδας που πραγματοποιείται στην Κέρκυρα από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και το σωματείο εργαζομένων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Κέρκυρας.

Στη διημερίδα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ότι:

  • Το 60% των εισαγωγών στις Μονάδες Βραχείας Νοσηλείας - οξέων περιστατικών είναι με εισαγγελική παραγγελία - το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι 5%. Το πλήθος των εισαγγελικών παραγγελιών καταδεικνύει τη δυσκολία εισαγωγής λόγω έλλειψης κλινών, την έλλειψη Προνοιακών δομών για την υποδοχή ασθενών (αυτιστικοί, Αλτσχάιμερ, χρήστες ναρκωτικών ουσιών, αλκοολικοί, άστεγοι κλπ).
  • Οι μισοί ασθενείς που εισάγονται στις μονάδες είναι επανεισαγωγές και το 30% των κρεβατιών καλύπτουν νεοχρόνιοι ασθενείς με νοσηλείες μηνών ή ετών, αφού δεν υπάρχουν οι αναγκαίες δημόσιες δομές και ξενώνες για τη φροντίδα τους.
  • Λειτουργούν 10 Κέντρα Ψυχικής Υγείας και οι ανάγκες είναι για 50. Εξι έχουν συσταθεί και δε λειτουργούν επειδή δεν προκηρύσσονται οι θέσεις προσωπικού.
  • Οι ανάγκες σε Ψυχιατρικούς Τομείς στα γενικά νοσοκομεία είναι 35 και λειτουργούν οκτώ. Παιδοψυχιατρικές και γηροψυχιατρικές υπηρεσίες είναι ανύπαρκτες.
  • Η δυσκολία εξεύρεσης κρεβατιού στο δημόσιο τομέα στρέφει τους ψυχικά πάσχοντες και τις οικογένειές τους στον ιδιωτικό τομέα, όπου χρεώνονται νοσήλια τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ασθενείς, παρακρατούνται συντάξεις, μεταβιβάζονται περιουσιακά στοιχεία ως ισόβια έξοδα νοσηλείας.
  • Τα ψυχιατρικά τμήματα των γενικών νοσοκομείων και νοσοκομεία στενάζουν από τις υπεράριθμες εισαγωγές, τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, τα ράντζα. Σε νοσηλευτικά τμήματα 30 ασθενών υπηρετεί σε κάθε βάρδια μία νοσηλεύτρια.

Χαιρετισμό στη διημερίδα εκ μέρους του ΚΚΕ απηύθυνε χτες ο γραμματέας της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ Δημήτρης Πιτσιάβας. Ξεκαθάρισε ότι τα όσα συμβαίνουν και στο χώρο της Ψυχικής Υγείας αποτελούν πτυχή της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις, προωθώντας και τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τόνισε ότι το ΚΚΕ παλεύει συνολικά για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Ψυχικής Υγείας - Πρόνοιας, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης κ.ά.

Αποθέωση της παιδικής εργασίας

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας η σημερινή και σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), περίπου 218 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο εξαναγκάζονται σε εργασία. Μάλιστα, ένα στα έξι παιδιά δουλεύει σε άσχημες συνθήκες που βλάπτουν τη σωματική και ψυχική του υγεία. Πάνω από 73 εκατομμύρια παιδιά που δουλεύουν είναι κάτω από 10 ετών και κάθε χρόνο τουλάχιστον 22.000 χάνουν τη ζωή τους σε εργατικά ατυχήματα. Την ίδια στιγμή 1,8 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Απασχόλησης διαπιστώνει ότι η παιδική εργασία «έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις» στη χώρα μας, καθώς 80.000 παιδιά ηλικίας 14-19 ετών εργάζονται καθημερινά σε δρόμους, βιοτεχνίες, εργοστάσια και χωράφια, ενώ για ηλικίες κάτω των δεκατεσσάρων ετών δεν υπάρχουν - όπως ομολογεί - στοιχεία για την εργασιακή και σεξουαλική εκμετάλλευση. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο επαίρεται ότι το νομικό πλαίσιο στη χώρα μας «θωρακίζει τους ανήλικους από την εκμετάλλευση στον εργασιακό χώρο». Για να μην εκτεθεί, όμως, για έναν τέτοιο ανυπόστατο ισχυρισμό, αμφιβάλλει αν αυτό συμβαίνει στην πράξη. Με τέτοιους ακροβατισμούς, το υπουργείο επιχειρεί να καλύψει την ενοχή του, αλλά και να συσκοτίσει τις μεγάλες ευθύνες της κυβερνητικής πολιτικής.

Γιατί εύκολα κάποιος μπορεί να περιγράφει με μελανά χρώματα την παιδική εργασία και να μιλά για τη σημασία της εκπαίδευσης, όμως οι πράξεις τους οδηγούν στην αντίθετη κατεύθυνση. Σημειώνουμε μόνο ότι ένα από τα τελευταία προγράμματα στα πλαίσια του Σχεδίου για την Απασχόληση είναι και το περίφημο πρόγραμμα «Μια αρχή μια ευκαιρία», με το οποίο παιδιά από 16 ετών που εγκατέλειψαν το σχολείο, σπρώχνονται άρον - άρον να μπούνε στις φάμπρικες. Αντί λοιπόν το υπουργείο και συνολικά η κυβέρνηση να επιμείνει και να δώσει «μια ευκαιρία» για να παραμείνουν αυτά τα παιδιά στο σχολείο, με προγράμματα σπονσονάρουν την παιδική εργασία.

Γιατί τελικά το ζήτημα δεν είναι να έχουμε νόμους που «θωρακίζουν» τους ανήλικους από την εκμετάλλευση στην εργασία, αλλά το πώς θα κατοχυρώσουμε ότι τα παιδιά θα βρίσκονται καθημερινά στα σχολεία και όχι στις φάμπρικες. Πώς δηλαδή θα εξαλείψουμε και θα καταργήσουμε την παιδική εργασία. Οπως έκανε ο σοσιαλισμός που γνωρίσαμε, το μόνο σύστημα στην ιστορία της ανθρωπότητας που έλυσε οριστικά το πρόβλημα της παιδικής εργασίας και απάλλαξε εκατομμύρια παιδιά από την εκμετάλλευση.


Γ. Ζαχ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ