ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Μάη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο ... στόχαστρο των φιλειρηνιστών οι ΝΑΤΟικές βάσεις

Στον Αραξο, στο Ακτιο και στη Σούδα οι αγωνιστές της Ειρήνης βροντοφωνάζουν σήμερα: Να φύγουν οι βάσεις του θανάτου

Από παλαιότερη κινητοποίηση έξω από τη βάση του Αραξου
Από παλαιότερη κινητοποίηση έξω από τη βάση του Αραξου
«Η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο. Εξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ», θα είναι το σύνθημα που σήμερα το πρωί χιλιάδες φιλειρηνιστές θα βροντοφωνάξουν έξω από τις τρεις «φωλιές» του θανάτου... Την ώρα που θα διαβάζονται αυτές οι γραμμές, μπροστά από τα συρματοπλέγματα των στρατιωτικών εγκαταστάσεων, στον Αραξο, στο Ακτιο και τη Σούδα θα βρίσκονται εργάτες, μαθητές, φοιτητές, μ' ένα και μοναδικό σκοπό. Να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια του ευρωατλαντικού φασισμού του ΝΑΤΟ.

Οι Επιτροπές Ειρήνης, που όλες αυτές τις μέρες με καθημερινές εξορμήσεις και μικρές συγκεντρώσεις ενημέρωναν τον κόσμο για τις σημερινές κινητοποιήσεις, δηλώνουν ότι βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση ανάμεσα στους μαζικούς φορείς των περιοχών, αλλά και στα σωματεία των εργαζομένων. Ανταπόκριση, η οποία - τονίζουν - θα εκφραστεί σήμερα με τη μαζική συμμετοχή του κόσμου στις αντιπολεμικές συγκεντρώσεις και πορείες.

Στο Ακτιο

Εξω από τη βάση των «ΑΒΑΚΣ» θα καταλήξει η σημερινή πορεία που διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης της Βορειοδυτικής Ελλάδας, αλλά και μαζικοί φορείς της περιοχής. Οι διοργανωτές έχουν ορίσει ως τόπο συνάντησης των διαδηλωτών την προβλήτα των φέρι - μποτ στο Ακτιο, απ' όπου στις 9.30 π.μ. θα ξεκινήσει η πορεία. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των Επιτροπών, πολλά είναι τα σωματεία των εργαζομένων και των κοινωνικών φόρων της περιοχής, που σε καθημερινή βάση, με ανακοινώσεις τους, δηλώνουν ότι θα πάρουν μέρος μαζικά στην αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση.

Εξάλλου, η Επιτροπή Ειρήνης και το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου καλούν το λαό του νομού να πάρει μέρος στην αντιπολεμική - αντιΝΑΤΟική Πορεία Ειρήνης στο Ακτιο. Μάλιστα, για τη μεταφορά του κόσμου, θα δρομολογηθούν λεωφορεία, που θα ξεκινήσουν στις 8.00 π.μ. από την πλατεία Δημοκρατίας.

Οι φιλειρηνιστές, με διακήρυξη που εξέδωσαν ενόψει της κινητοποίησής τους, καλούν τους φίλους της ειρήνης και όλους τους πατριώτες να εντείνουν τους αγώνες τους και να πάρουν μέρος στις μεγάλες κινητοποιήσεις που γίνονται σε όλη τη χώρα.

Στον Αραξο

«Την Κυριακή 28 Μάη πορευόμαστε για την ειρήνη, για να φύγουν τα πυρηνικά από τον Αραξο. Περικυκλώνουμε τη "φωλιά" του ολέθρου...». Ο λαός της Αχαΐας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, σήμερα θα διαδηλώσει για να διατρανώσει την αντίθεσή του στην ύπαρξη και λειτουργία της αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης του Αραξου.

Η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας και άλλοι λαϊκοί φορείς του νομού προετοιμάζονται εντατικά για να δώσουν δυναμικό «παρών» στην περικύκλωση της αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης. Οι διοργανωτές για τη μεταφορά του κόσμου έχουν δρομολογήσει λεωφορεία που θα αναχωρήσουν από την πλατεία Γεωργίου στις 9.30 το πρωί. Πούλμαν θα αναχωρήσει στις 8.00 π.μ. και από το Λουτράκι, έξω από την Αγροτική Τράπεζα. Επίσης λεωφορείο θα αναχωρήσει από το Αίγιο στις 8.30 π.μ. από την πλατεία της Αγίας Λαύρας.

Στη Σούδα

Μεγάλη Παγκρήτια Κινητοποίηση πραγματοποιείται σήμερα στα πλαίσια των αντιιμπεριαλιστικών λαϊκών διαδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Οι Επιτροπές Ειρήνης της Κρήτης έχουν προγραμματίσει προσυγκέντρωση στην πόλη των Χανίων και συγκεκριμένα στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στις 12.00 το μεσημέρι και στη συνέχεια μετάβαση με αυτοκίνητα έξω από την αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας, όπου και θα γίνει και η συμβολική περικύκλωσή της.

Οι διοργανωτές, μέσα από την ανακοίνωσή τους, καλούν το λαό του νησιού μαζικά, μαχητικά, δημιουργικά να συνεχίσει τον αγώνα του και να διεκδικήσει να φύγουν οι ξένες βάσεις από τη χώρα και να αποστρατικοποιηθεί η Κρήτη. «Το μήνυμα της μάχης της Κρήτης είναι επίκαιρο. Η αντίσταση του λαού μας απέναντι στο φασισμό φανερώνει ότι όταν ο λαός θέλει, μπορεί», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι των Επιτροπών Ειρήνης του νησιού.

ΕΕΔΥΕ
Μνημόσυνο για τον Γρηγόρη Λαμπράκη

Η ΕΕΔΥΕ, για τα 37 χρόνια από τη δολοφονία του αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, τιμώντας τη μνήμη του, πραγματοποιεί μνημόσυνο στον τάφο του, στο Α` Νεκροταφείο, αύριο Δευτέρα 29 Μάη, στις 7.00 μ.μ.

Παράλληλα, την ίδια μέρα, θα πραγματοποιηθεί ειρηνοδρομία. Οι ειρηνοδρόμοι θα ξεκινήσουν στις 5.30 μ.μ. από το άγαλμα του Γρηγόρη Λαμπράκη στην Παλλήνη και θα τερματίσουν στο χώρο τέλεσης του μνημοσύνου.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί τους φίλους της ειρήνης, με την παρουσία τους, να τιμήσουν τον μεγάλο αγωνιστή.

Στον Τύρναβο το φιλειρηνικό ραντεβού

Δυναμικά θα διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στη διεξαγωγή της ΝΑΤΟικής στρατιωτικής άσκησης «Dynamic Μix 2000» οι φιλειρηνιστές της Θεσσαλίας. Η κορύφωση των εκδηλώσεων θα έρθει με την αντιπολεμική κινητοποίηση που διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης της περιοχής την Κυριακή 4 Ιούνη, στον Τύρναβο. Το φιλειρηνικό «ραντεβού» έχει οριστεί στις 7.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου και στη συνέχεια θ' ακολουθήσει πορεία προς το Στρατηγείο του ΝΑΤΟ.

ΑντιΝΑΤΟικό συλλαλητήριο στον Πειραιά

Ο πειραϊκός λαός διαδηλώνει την αντίθεσή του στα σχέδια της «νέας τάξης» των ιμπεριαλιστών, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας, εναντίον της διεξαγωγής της ΝΑΤΟικής άσκησης «DYNAMIC MIX» στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 30 Μάη στις 7.00 μ.μ., στην πλατεία Κοραή, φιλειρηνιστές και εργαζόμενοι του Πειραιά θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα της Παμπειραϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, της «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη» και της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Πειραιά και θα στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα, σ' αυτούς που θέλουν να κάνουν τη χώρα αμερικανοΝΑΤΟικό προτεκτοράτο.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Πλήθος οι αντιΝΑΤΟικές εκδηλώσεις

Με την περικύκλωση της Ναυτικής Διοίκησης και τη μηχανοκίνητη πορεία στα χωριά της Ανατολικής Υπαίθρου Θεσσαλονίκης, ολοκληρώνεται η διήμερη κατασκήνωση ειρήνης που διοργάνωσαν η ΕΔΥΕΘ και η Αντιπολεμική Επιτροπή σε συνεργασία με τοπικούς φορείς. Την αγωνιστική τους δράση θα συνεχίσουν και το επόμενα διάστημα οι κάτοικοι του νομού προκειμένου να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στη διεξαγωγή της άσκησης Dynamic Mix. Κορυφαίος σταθμός της αντιιμπεριαλιστικής δράσης θα είναι η μεγάλη συναυλία ειρήνης που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Ιούνη στο Γήπεδο του Απόλλωνα Καλαμαριάς με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και τον Θάνο Μικρούτσικο.

Στην Ξάνθη και στα Γρεβενά περνά σήμερα η σκυτάλη του αντιΝΑΤΟικού - φιλειρηνικού αγώνα.

Οι Επιτροπές Ειρήνης Ξάνθης και Ροδόπης, καλούν το λαό της περιοχής να πάρει μαζικά μέρος στη μηχανοκίνητη πορεία και στη συμβολική περικύκλωση των εγκαταστάσεων της «Φωνής της Αμερικής» στο Εράσμιο της Ξάνθης, σήμερα στις 6.30 το απόγευμα. Η πορεία θα ξεκινήσει από την Πλατεία της Ξάνθης. Θα περάσει από τα χωριά των Δήμων Αβδήρων, Βιστωνίδας και Ταπείρου και θα καταλήξει στη «Φωνή της Αμερικής» όπου θα επιδοθεί ψήφισμα διαμαρτυρίας για την ύπαρξη και τις δραστηριότητές της. Η μηχανοκίνητη πορεία θα επιστρέψει στην πόλη της Ξάνθης, όπου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Στα Γρεβενά οι αγωνιστές της ειρήνης θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση σήμερα στις 6 το απόγευμα στην πλατεία της πόλης. Από εκεί θα ξεκινήσει πορεία η οποία θα καταλήξει και πάλι στην πλατεία των Γρεβενών.

Ολοι την Τετάρτη στην Κυπαρισσία

Παμπελοποννησιακό συλλαλητήριο στην πλατεία της Κυπαρισσίας την Τετάρτη 31 του Μάη στις 8 μ.μ., μέρα απόβασης των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στον κόλπο της Κυπαρισσίας, στα πλαίσια της άσκησης «DYNAMIC MIX 2000», διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας και η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη», ενώ συμμετοχή έχουν δηλώσει δεκάδες μαζικοί φορείς από όλα τα σημεία της Πελοποννήσου.

ΚΕΡΑΣΙΤΣΑ
Τιμούν τον Λαμπράκη, πορεύονται για τη ζωή

Σήμερα, στις 4.30 το απόγευμα, η 17η Παμπελοποννησιακή Πορεία Ειρήνης

Την 17η Παμπελοποννησιακή Πορεία Ειρήνης διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης της Αρκαδίας, της Μεσσηνίας, της Αργολίδας, της Λακωνίας και η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχουν καταρτίσει οι διοργανωτές, στις 9.30 π.μ. θα γίνει μνημόσυνο στο Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας Κερασίτσας. Στις 10.30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί η 3η «Λαμπρακιάδα».

Η επίσημη τελετή έναρξης των εκδηλώσεων θα γίνει στις 4.30 μ.μ., με το χαιρετισμό του Νίκου Τσακανίκα, εκπροσώπου της «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη» και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων.

Στις 5.00 μ.μ.,οι οδοιπόροι της ειρήνης θα ξεκινήσουν από την Κερασίτσα και, αφού διανύσουν την απόσταση, θα τερματίσουν στην Τρίπολη και συγκεκριμένα στην πλατεία Αρεως, χώρος στον οποίο θα γίνει και η κεντρική εκδήλωση. Εκεί, θα μιλήσει ο γιος του Γρηγόρη Λαμπράκη, Γιώργος, εκ μέρους της ΕΕΔΥΕ και θα ακολουθήσει η παρουσίαση του μοναδικού θεατρικού αφιερώματος για τα 10 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή - ποιητή της Ειρήνης Γ. Ρίτσου.

Λεωφορεία για την Κερασίτσα θα φύγουν:

- Από Καλαμάτα στις 12 το μεσημέρι από το αναψυκτήριο.

- Από Ναύπλιο στη 1.30 μ.μ.

- Από Σπάρτη στη 1.15 μ.μ. από την πλατεία Βλαχιώτη και στις 2.30 μ.μ. από το Μουσείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ