ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Μάη 2000
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
«Δεσμοί» γλυπτικής

«Μηχανική του χρόνου»
«Μηχανική του χρόνου»
«Δεσμός» ονομάζεται η έκθεση γλυπτικής του προέδρου του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και γλύπτη, Μιχάλη Παπαδάκη, που παρουσιάζεται αυτές τις μέρες στο εργαστήριο του καλλιτέχνη (Ι. Δροσοπούλου 133). Πρόκειται για μία εικαστική μελέτη πάνω στη δομή της ύλης και τις έννοιες του χώρου και του χρόνου. Η ιδέα στηρίζεται στην πιο απλή τρισδιάστατη φόρμα, το κανονικό τετράεδρο και αναπτύσσεται στη βάση της αντιθετικής σχέσης με τον εαυτό του. Η ενότητα των έργων που εκτίθενται αναζητά τη γεωμετρία του μικρόκοσμου και του μακρόκοσμου, μέσα στην οποία εντάσσεται και η έννοια του χρόνου.

Ο «Δεσμός» είναι μια σειρά έργων, που ξεκίνησε το Μάη του 1997 και μέχρι τώρα αποτελείται από τρία γλυπτά, σχέδια και κομπιούτερ γκράφικς - προσομοιώσεις. Είναι μία δουλιά σε εξέλιξη. Με άλλα λόγια, αποτελεί μια φάση ενός εικαστικού γεγονότος που εκτίθεται μέσα στο εργαστήριο του καλλιτέχνη, όπου πραγματοποιείται και όχι σε κάποιον άλλο ουδέτερο χώρο, προκειμένου να βοηθηθεί ο θεατής να συλλάβει και να κατανοήσει τον τρόπο σκέψης και δράσης που ακολουθεί ο δημιουργός, μέχρι να φτάσει στο επιθυμητό τελικό αποτέλεσμα.

Οπως μας λέει ο Μιχάλης Παπαδάκης «Το έργο "Κορίτσι με τόπι" (1987), ήταν η αρχή της προσπάθειας να δω τα δομικά στοιχεία που εκφράζουν την αυτοκίνηση. Προχωρώντας από το ένα έργο στο άλλο και βάζοντας τα στοιχεία της αυτοεξέλιξης, έφτασα στην έννοια της αντανάκλασης. Είναι μια ιδιότητα της ύλης που συνδέεται με την αυτοεξέλιξη και με τις δομές που φτιάχνει μέσα σ' αυτή τη διαδικασία».

Η δουλιά, συνεχίστηκε με μία σειρά σχέδια με θέμα «Μπροστά στον καθρέφτη», δηλαδή, πολλαπλές αντανακλάσεις που παραπέμπουν σε μια διαδικασία αυτοανάλυσης του πράγματος.

«Εφτασα στην έννοια ενός χώρου, ο οποίος από κάθε του πλευρά αντανακλάται στην άλλη. Δηλαδή, ένας κύβος που εσωτερικά καλύπτεται από καθρέφτες και που το πράγμα χάνεται μέσα στην αέναη αντανάκλαση. Μελετώντας αυτές τις δομές, εμφανίστηκαν τρίγωνα. Δουλεύοντας με δύο τρίγωνα σε δύο διαστάσεις, άρχισα να κάνω μεταφορά στα τετράεδρα. Ενα τετράεδρο στην καθρεπτική και συμμετρική με τον εαυτό του σχέση, παράγει έναν κύβο. Οταν θεωρήσουμε αυτή τη σχέση σαν δυναμική σχέση, δημιουργείται μια περιστροφική κίνηση, που οι εξωτερικές ακμές (ή δυναμικά πεδία), τείνουν να καταλάβουν την περιφέρεια μιας σφαίρας».

Αυτές τις γενικές ιδέες που αναφέρονταν σε μια γενική μορφή, ο Μ. Παπαδάκης τις αναζήτησε στον μικρόκοσμο, προσπαθώντας να προσδιορίσει τη στιγμή ή το σημείο. Οσον αφορά στο ζήτημα επιστήμης - τέχνης, ο Μ. Παπαδάκης μας λέει: «Το ζήτημα επιστήμης - τέχνης ιστορικά είναι ένα αίτημα που ορίζεται από την εποχή του Πλάτωνα. Σήμερα το ανάγουν σε σχέση: τεχνολογίας - τέχνης. Πιστεύω, ότι είναι θέμα εννοιών που ασχολείται η τέχνη και η επιστήμη».

Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των παρουσιάσεων με τον τίτλο «Οπως στο Εργαστήριο». Παρουσιάζει δηλαδή τη διαδικασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας, εκθέτοντας σχέδια και σκέψεις, που ο καλλιτέχνης κρατά για τον εαυτό του και δύσκολα βγάζει «προς τα έξω». Η έκθεση θα είναι ανοιχτή κάθε Παρασκευή (6μμ-10μμ), Σάββατο και Κυριακή (11πμ-10μμ), έως τις 4 του Ιούνη.


ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΔΟΜΑΔΑΣ
Κυριακή (28/5)

Εργο της Ολγας Αναστασιάδου
Εργο της Ολγας Αναστασιάδου
Ο «Μάγος της άρπας» Kirjunel συνεχίζει (μέχρι και την Τρίτη) τις συναυλίες του στο θέατρο «Φούρνος» (Μαυρομιχάλη 168). Θα παρουσιάσει ένα καινούριο πρόγραμμα σε ρυθμούς τζαζ, φλαμένκο και ελεύθερους αυτοσχεδιασμούς. Ακόμη θα ερμηνεύσει αποσπάσματα από τον Ομηρο στα αρχαία ελληνικά, συνοδευόμενος από την Solveigh Kaehler, που θα διαβάσει ποίησή του στα ελληνικά.

Δευτέρα (29/5)
  • Συναυλία μουσικής δωματίου με έργα Γιώργου Μηνά και Χρύσανθου Μουζακίτη πραγματοποιείται σήμερα (9μμ), στην αίθουσα Τέχνης «Υμνος» του Ωδείου Νικόλαος Μάντζαρος (Πρεμετής 4, περιοχή «Χίλτον», τηλ. 7221.734). Υπό τη διεύθυνση του Γ. Μηνά θα παρουσιαστεί σε πρώτη εκτέλεση το έργο του Χρ. Μουζακίτη «Ιστορία μιας μάνας» (από τα παραμύθια του Αντερσεν) από το μουσικό «Synolo Mythos» και τη σοπράνο Εύη Τσίρτση. Θ' ακολουθήσει η παρουσίαση του έργου του Γ. Μηνά «Οι τελευταίου βηματισμοί...», σε ποίηση Μανόλη Αναγνωστάκη. Ερμηνεύουν το μουσικό «Synolo Mythos» και η μέτζο σοπράνο Αντιγόνη Κερετζή.
  • Σήμερα, στην αίθουσα τέχνης «Αστρολάβος - Πειραιά» (Ανδρούτσου 140, Πειραιά), εγκαινιάζεται ομαδική έκθεση με θέμα «Πειραιάς».
  • Αυλαία σήμερα (9μμ) του τετραήμερου τζαζ στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14-16) με το γερμανικό συγκρότημα «Triocolor» και το Τρίο Μηνά Αλεξιάδη (Μ. Αλεξιάδης - πιάνο, Βαγγέλης Κολίρης - κοντραμπάσο και Γιώργος Καλογερόπουλος - κρουστά).
Τρίτη (30/5)
  • Οι κυρίες τραγουδούν μπλουζ για δυο μέρες (σήμερα και αύριο) στο θέατρο του Λυκαβηττού. Η αυλαία του μαγευτικού διήμερου θ' ανοίξει σήμερα (9μμ) με ένα μεγάλο ταλέντο του σύγχρονου μπλουζ, την Deborah Coleman (κιθάρα - τραγούδι) και τους «The Trillseekers» επί σκηνής. Θ' ακολουθήσει η θρυλική κυρία της αμερικανικής φολκ, Odetta. Μια φωνή το ίδιο συγκλονιστική σήμερα όπως και τότε, που ερμήνευε τραγούδια διαμαρτυρίας με τους Ντίλαν και Μπαέζ, συμμετέχοντας ενεργά στο κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα δίπλα στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.
  • Εγκαινιάζεται σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη (7.30μμ), έκθεση με τίτλο «Η Νεοκλασική Αθήνα του Παύλου Μυλωνά. Σχέδια αποτυπώσεων 1941-1955». Διοργανώνεται από το Μουσείο Μπενάκη και την Ερευνητική Επιτροπή του Κέντρου Τεκμηρίωσης Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής.
Τετάρτη (31/5)
  • Ολοκληρώνεται σήμερα (9μμ) το μπλουζ διήμερο στο Λυκαβηττό με την εκπληκτική Shemekia Copeland (κόρη του αξέχαστου κιθαρίστα Jonny Copeland) και την μπλουζ μπάντα της επί σκηνής. Μια παρουσία, που ενσαρκώνει την παράδοση του μπλουζ σήμερα. Θ' ακολουθήσει η «βασίλισσα της σόουλ» από τη Νέα Ορλεάνη, Irma Thomas με τους «The Professionals».
  • Εκθεση ζωγραφικής με τη νέα δουλιά του Κώστα Τσόκλη εγκαινιάζεται σήμερα στην αίθουσα τέχνης «Αστρολάβος - Δεξαμενή» (Ξανθίππου 11).
Πέμπτη (1/6)
  • Ο Ψαραντώνης, ο γνωστός λυράρης και συνθέτης, συνεχίζει τις εμφανίσεις του, που ξεκίνησαν τη Δευτέρα και ολοκληρώνονται την Κυριακή, στο «Τσάι στη Σαχάρα» (Λαοδικείας 18, Ιλίσια). Ενα απαράμιλλο ταξίδι στους ήχους της λύρας από τον εκπληκτικό δεξιοτέχνη. Στα λαούτα οι Γιώργος και Λάμπης Ξυλούρης. Συμμετέχει η Νίκη Ξυλούρη. Ωρα έναρξης 10.30μμ.
  • Συνεχίζεται με επιτυχία στην αίθουσα τέχνης «Αέναον» (Αντερσεν 18, Κατεχάκη) η έκθεση έργων ζωγραφικής της Ολγας Αναστασιάδου. Πρόκειται για έργα που τα χαρακτηρίζει η αμεσότητα και αναδίδουν μια βυζαντινή μνήμη.
Παρασκευή (2/6)

Εργο του Νίκου Στεφάνου με θέμα το Λιμάνι του Πειραιά
Εργο του Νίκου Στεφάνου με θέμα το Λιμάνι του Πειραιά
Διακόσιοι Ελληνες και ξένοι καλλιτέχνες συμμετέχουν στην έκθεση «2000 κονσέρβες - Ζωγραφική, γλυπτική, μουλτιμέντια», που συνεχίζεται με επιτυχία στο «Λιθογραφείο της οδού Πειραιώς» (Πειραιώς 8).


Οι κυρίες τραγουδούν μπλουζ στο Λυκαβηττό
Οι κυρίες τραγουδούν μπλουζ στο Λυκαβηττό


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ