ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Ιούνη 2009
Σελ. /32
Τώρα το κεφάλαιο «χωνεύει» τις επενδύσεις και τα κέρδη

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οι συνέπειες, αλλά και ο χαρακτήρας της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης αποτυπώνονται στα στοιχεία για τις άμεσες ξένες επενδύσεις, που έδωσε στη δημοσιότητα, την περασμένη Τετάρτη, ο Οργανισμός για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε 17 χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σημείωσαν πτώση 50% στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2009, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Στις 17 χώρες συμπεριλαμβάνονται μεγάλοι επενδυτικοί προορισμοί, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ.

Οι αναλυτές του Οργανισμού εκτιμούν ότι αν συνεχιστεί αυτός ο πτωτικός ρυθμός για όλο το 2009, τότε το συνολικό επίπεδο άμεσων ξένων επενδύσεων των 30 χωρών του ΟΟΣΑ θα μειωθεί κατά το ήμισυ, από το 1,02 τρισ. δολάρια του 2008 στα 500 δισ. δολάρια το 2009.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις αποτελούνται από τις εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων και τις συγχωνεύσεις, ή εξαγορές επιχειρήσεων από διαφορετικές χώρες. Οπως ανακοινώθηκε στο Συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη, και τα δύο συστατικά των άμεσων ξένων επενδύσεων σημείωσαν καθοδική πορεία στο τελευταίο τρίμηνο του 2008, που συνεχίστηκε και στο πρώτο του 2009. Μάλιστα, οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις και εξαγορές επισημάνθηκαν ως ο κύριος λόγος πτώσης των άμεσων ξένων επενδύσεων και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού, προβλέπεται να συρρικνωθούν περαιτέρω, από το 1 τρισ. δολάρια του 2008 στα 439 δισ. δολάρια φέτος. Η πτώση είναι της τάξης του 60% και θα επηρεάσει αρνητικά τις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς οι άμεσες ξένες επενδύσεις είναι η κύρια πηγή των διεθνών ροών κεφαλαίου και η μείωσή τους αναμένεται να φρενάρει ακόμη περισσότερο την ανάπτυξή τους.

Θυμίζουμε ότι τα πέντε προηγούμενα χρόνια οι άμεσες ξένες επενδύσεις και ειδικότερα οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις αναπτύχθηκαν με απίστευτους ρυθμούς, ως αποτέλεσμα της μεγάλης κερδοφορίας του κεφαλαίου και της απόλυτης ελευθερίας της κίνησης των κεφαλαίων στο καθεστώς της λεγόμενης «παγκοσμιοποίησης». Η συγκεντροποίηση των κεφαλαίων και η μεγάλη συγκέντρωσή τους είχε ως αποτέλεσμα την υπερσυσσώρευση κερδών, όπως και την υπερσυσσώρευση των προϊόντων, δηλαδή την αιτία της κρίσης.

Και ενώ η αιτία της κρίσης βρίσκεται στην ίδια την καρδιά του καπιταλιστικού συστήματος, οι επιχειρήσεις προσπαθούν να ρίξουν τα βάρη και τις συνέπειες στους εργαζόμενους. Γι' αυτόν, εξάλλου, το λόγο, ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία, κάλεσε τις πολυεθνικές εταιρείες να προωθήσουν «με μέτρο» τις απολύσεις και τις αλλαγές των εργασιακών σχέσεων για τη μείωση του «κόστους εργασίας».

Η «δημιουργική» Στατιστική

Ιδού, λοιπόν, ένα ακόμη θαύμα της «δημιουργικής» Στατιστικής: Η Ιρλανδία, η χώρα που χτυπήθηκε περισσότερο από τη διεθνή οικονομική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, συνεχίζει να διατηρεί τη δεύτερη θέση στη λίστα των πλουσιότερων χωρών της ΕΕ των 27 κρατών - μελών!

Η Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ, Eurostast, μετρά το ετήσιο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, όπως εκφράζεται στην αγοραστική δύναμη, με ένα στάνταρ τεχνητό νόμισμα, έτσι ώστε να ελαχιστοποιούνται οι διαφορές μεταξύ των χωρών.

Ετσι, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ιρλανδίας ανήλθε στο 140% του μέσου όρου της ΕΕ, ενώ του Λουξεμβούργου ανέρχεται στο 253%.

Αναρωτιέται κανείς, πώς είναι δυνατόν η Ιρλανδία, όπου το 25% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και το 10% σε συνθήκες απόλυτης ένδειας (σ.σ. στοιχεία της Eurostat), να είναι και από τις πλουσιότερες χώρες της ΕΕ;

Η εξήγηση βρίσκεται στο άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών, δηλαδή στην άνιση κατανομή του πλούτου. Εδώ αναλαμβάνει η «δημιουργική» Στατιστική να εξωραΐσει την κατάσταση.

Στον υπολογισμό του ετήσιου κατά κεφαλήν εισοδήματος προστίθεται το εισόδημα του πολυεκατομμυριούχου καπιταλιστή με το εισόδημα του ανέργου και το άθροισμα διαιρείται διά του δύο. Ετσι, ένας Ιρλανδός με ετήσιο εισόδημα 5 εκατομμύρια ευρώ και ένας Ιρλανδός με ετήσιο εισόδημα 6 χιλιάδες ευρώ, έχουν ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα 2.503.000 ευρώ!

Η διαφορά είναι ότι ο πρώτος αποκτά αυτό το ποσό σε έξι μήνες, ενώ ο δεύτερος θα χρειαστεί 417 χρόνια...

ΗΠΑ - ΑΝΕΡΓΙΑ Αύξηση παρουσίασε στις ΗΠΑ ο αριθμός των νέων ανέργων που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας για πρώτη φορά την προηγούμενη βδομάδα, εξέλιξη που σχετίζεται με τις απολύσεις στο τέλος του σχολικού έτους. Το υπουργείο Εργασίας ανέφερε ότι οι νέοι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 15.000 άτομα, φτάνοντας συνολικά τις 627.000, με εποχική προσαρμογή, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα έφταναν τις 600.000. Αρμόδιος του υπουργείου τόνισε ότι οι περισσότερες απολύσεις αφορούσαν δασκάλους και άλλους εργαζόμενους σε σχολεία.

ΓΑΛΛΙΑ - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής ηλεκτρονικών συστημάτων του κόσμου, η «Hewlett Packard» (HP) (εκτυπωτές, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, φορητοί υπολογιστές, servers και αναλώσιμα), προχωρά στην κατάργηση 540 θέσεων εργασίας στη Γαλλία, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου που ανακοινώθηκε στα τέλη Μάη και άλλων μέτρων για την «αναδιάρθρωση», ανακοίνωσε την Τετάρτη η εταιρεία.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Η αγγλο-ολλανδική χαλυβουργία «Corus», θυγατρική της ινδικής «Tata Steel», που είναι ο δεύτερος παραγωγός χάλυβα στην Ευρώπη, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα περικόψει επιπλέον 2.045 θέσεις εργασίας, κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφότου περιέκοψε στις αρχές του έτους 3.500 θέσεις εργασίας. Περισσότερες από 1.500 θέσεις εργασίας αφορούν τα εργοστάσια που βρίσκονται ως επί το πλείστον στη Βρετανία, εκτός από τις 370 καταργήσεις θέσεων στη θυγατρική ατσάλινων σωλήνων «Corus Tubes», που θα μοιραστούν ανάμεσα στη Βρετανία και την Ολλανδία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ