ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Ιούνη 2000
Σελ. /36
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
ΝΑΤΟική προέλαση στην ελληνική γη

Η εξέλιξη της στρατιωτικής άσκησης «Dynamic Mix - 2000» συνεχίστηκε τη βδομάδα που πέρασε με την απόβαση στην Κυπαρισσία των ΝΑΤΟικών δυνάμεων. Ετσι οι μισθοφόροι της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων δοκιμάζουν στην πράξη σχέδια επέμβασης, προκειμένου η ετοιμοπόλεμη μηχανή τους να έχει την απαιτούμενη πείρα για το δολοφονικό έργο των ιμπεριαλιστών. Για την εργατική τάξη και το λαό της Ελλάδας τέτοιες ασκήσεις είναι σημάδια μαύρων οιωνών, που απαιτούν τη μέγιστη αντιΝΑΤΟική-αντιπολεμική κινητοποίηση, αλλά και τη συνειδητοποίηση της ανάγκης απόκρουσης της νέας τάξης, ως την ανατροπή της πολιτικής και της εξουσίας που την επιβάλλει. Αλλωστε το σενάριο της «Dynamic Mix - 2000» έχει την αντιμετώπιση αστάθειας στην περιοχή με επέμβαση του ΝΑΤΟ, κατά τα πρότυπα της δολοφονικής επίθεσης στη Γιουγκοσλαβία.

Ταυτόχρονα το φιλειρηνικό κίνημα απ' άκρη σ' άκρη σε όλη την Ελλάδα, διαδηλώνει, συντονίζει τη δράση του, πραγματοποίησε συναυλίες, ενημερώνει το λαό, στην Πελοπόνησσο, στον Τύρναβο, στο Χορτιάτη της Θεσσαλονίκης και συνεχίζουν σ' όλα τα σημεία της ελληνικής, γης που οι ορδές των νεοβαρβάρων δοκιμάζουν την τέχνη της διάπραξης εγκλημάτων κατά των λαών. Και να μην ξεχνάμε. Η άσκηση απλώθηκε και συνεχίζει απ' άκρη σ' άκρη σ' όλη τη χώρα. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η επίθεση στη Γιουγκοσλαβία δοκιμάστηκε σε παρόμοια άσκηση στην Ουκρανία το 1998. Μόνο που τώρα ο λαός μας έχει πείρα, μπορεί να τη μετατρέψει σε δύναμη φραγμού στη «νέα τάξη».

Η ηγεσία της Εκκλησίας διεκδικεί ρόλο...

Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος συνέντευξή του την Πέμπτη 1/6/2000, έκανε ένα ακόμη βήμα παρέμβασης απ' αφορμή τη διαμάχη Εκκλησίας - κυβέρνησης για τις ταυτότητες,διεκδικώντας ρόλο στο σύνολο της σύγχρονης κοινωνικοπολιτικής πραγματικότητας της χώρας.

Στο λόγο του αρχιεπισκόπου περίσσεψαν οι αναφορές για τη Νέα Τάξη πραγμάτων που ισοπεδώνει τις εθνικές και πολιτισμικές διαφοροποιήσεις είτε με τη βία είτε με τη διαδικασία της πολιτισμικής ενσωμάτωσης στο κυρίαρχο μοντέλο. Και πρόβαλε τη μετάβαση από τη βιομηχανική κοινωνία όχι στην κοινωνία της πληροφορίας, αλλά στην ανθρώπινη κοινωνία, πάντα, βέβαια, στα πλαίσια μιας γενικότερης θεολογικής και μεταφυσικής προσέγγισης των πραγμάτων. Δεν έλειψαν και οι επισημάνσεις για την επιχείρηση πολιτισμικής ισοπέδωσης, το χριστιανικό αποχρωματισμό της Ευρώπης, το κοινωνικό άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πλουσίων και φτωχών, την καλπάζουσα ανεργία, την πείνα και τον αποκλεισμό, τη βία και την ξενοφοβία, το ρατσισμό, τα σύγχρονα φιλοσοφικά ρεύματα της άρνησης και του αμοραλισμού. Κάλεσε δε σε αντίσταση ενάντια στην ισοπέδωση και δράση για συνέχιση του πολιτισμού μας. Ποια διέξοδο πρότεινε; Την Ορθοδοξία.

Δεν εναντιώθηκε στην ευρωπαϊκή ενοποίηση και στη Συμφωνία Σένγκεν. Και εδώ φαίνεται για άλλη μια φορά πως η δράση της ηγεσίας της Εκκλησίας, με τις αναφορές στα σύγχρονα προβλήματα, συγκαλύπτει την ουσία τους, συμβάλλοντας όχι μόνο στον αποπροσανατολισμό του λαού, αλλά και στη δημιουργία εδάφους για το πέρασμα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που επιδιώκονται για την ενσωμάτωση της Ελλάδας στη λεγόμενη παγκοσμιοποίηση.

Μια σκληρή δοκιμασία μέσα στον εξεταστικό μαραθώνιο

Για τους μαθητές της Γ` Λυκείου δεν ήταν φαίνεται αρκετή η καταπόνηση του εξεταστικού μαραθωνίου που θα συνεχίζεται εξοντωτικός για άλλες 20 περίπου μέρες, γι' αυτό θέλησαν να δοκιμάσουν την αντοχή τους. Οχι τόσο τη γνωστική, αλλά τη συνειδησιακή. Δράστης, το υπουργείο με το θέμα της έκθεσης στις εξετάσεις. Οι μαθητές κλήθηκαν να γράψουν επιστολή στον υπουργό Παιδείας με τις προτάσεις τους για τις αλλαγές που θα ήθελαν να γίνουν στο σχολείο, «προκειμένου αυτό να ανταποκρίνεται αποτελεσματικότερα στις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας».

Το δίλημμα που τέθηκε στους μαθητές, εξοντωτικό. Από τη μια μεριά η ζωντανή πραγματικότητα της απόρριψης ενός αντιεκπαιδευτικού νόμου. Από την άλλη, ο συμβιβασμός μ' αυτό που απορρίπτουν. Η πρόκληση των «εκσυγχρονιστών» φτάνει ως την προσβολή της ευαισθησίας των μαθητών, αφού τους εξανάγκαζαν να αποδεχτούν το σύστημα. Αυτή ήταν η παγίδα που έστησαν, προκειμένου να επιδράσουν στη συνείδησή τους, ώστε ο συμβιβασμός και η υποχώρηση να γίνεται συστατικό στοιχείο στάσης ζωής απέναντι στη βαρβαρότητα ενός αβέβαιου αύριο. Ετσι θα γίνονται μαζί με την προοπτική του απασχολήσιμου ευάλωτοι απέναντι στις άγριες διαθέσεις των μονοπωλίων για εξασφάλιση «υπάκουης» και φτηνής εργατικής δύναμης, προς άγραν της εκμετάλλευσης και συσσώρευσης κερδών. Ναι, αυτό επιδιώκουν, την άβουλη συνείδηση μπρος στην άβυσσο του συστήματός τους. Γι' αυτό και είναι επικίνδυνοι.

ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

Οδηγός για δράση είναι η πρόσφατη Απόφαση της ΚΕ, με θέμα «Τελικές εκτιμήσεις και συμπεράσματα που προκύπτουν από τις εθνικές εκλογές της 9ης Απρίλη 2000. Μετεκλογικές εξελίξεις και άμεσα καθήκοντα - δραστηριότητες του Κόμματος», και χρειάζεται μελέτη, αφομοίωση, σκύψιμο πάνω στα ζητήματα που αναδεικνύει, για να γίνεται πιο αποτελεσματική η δράση μας (σελίδα 3)

Επιδίωξη των ηγετών, που συμμετείχαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη διακυβέρνηση στον 21ο αιώνα, είναι η επιβολή της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, στο όνομα της διαβόητης παγκοσμιοποίησης (σελίδα 5)

Ταξική πάλη κάνει η άρχουσα τάξης ενάντια στο εργατικό κίνημα, ολοένα και πιο αποφασιστικά, προκειμένου να διαιωνίζει το εκμεταλλευτικό της σύστημα, αλλά η εργατική τάξη με το Κομμουνιστικό Κόμμα έχουν τη δυνατότητα να αντισταθούν και να αντεπιτεθούν, αξιοποιώντας όλα τα όπλα που διαθέτουν και κυρίως την εφημερίδα τους, το «Ριζοσπάστη» (σελίδα 9)

Μελέτη και αφομοίωση της μαρξιστικής θεωρίας, ανάπτυξη της δράσης με βάση τις αρχές της, αυτός είναι ο δρόμος που μπορεί να μας βοηθήσει στη λύση των πρακτικών προβλημάτων του κινήματος σήμερα, στην οικοδόμηση της ενότητας της εργατικής τάξης και του πιο πλατιού Αντιμονοπωλιακού, Αντιιμπεριαλιστικού, Δημοκρατικού Μετώπου (σελίδες 12-13)

Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος η 5η Ιούνη, με τον πλανήτη γεμάτο ανοιχτές πληγές και η ανθρωπότητα ετοιμάζεται, κατ' ευφημισμόν, να τη γιορτάσει (σελίδες 18-19)

Ημερίδαγια τη μισθωτή γυναίκα, το ρόλο που της έχουν επιφυλάξει μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα, την αξιοποίησή της - σαν το πιο ευάλωτο τμήμα της εργατικής τάξης - για το πέρασμα των πιο αντεργατικών αντιδραστικών αλλαγών, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων από το ΚΜΕ και εργατικά σωματεία (σελίδες 20-21)

Πλήρες ξήλωμα της κοινωνικής ασφάλισης μεθοδεύεται από την κυβέρνηση και στο χώρο των ΕΒΕ, όπως αναδεικνύει η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων ΒΔ Ελλάδας (σελίδα 22)

Αποκαλυπτικός είναι ο κατάλογος για την αύξηση των κερδών 148 μεγάλων μεγάλων επιχειρήσεων και τραπεζικών ομίλων, οι περισσότερες των οποίων είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, αφού οι αυξήσεις των κερδών τους έφτασαν πάνω από 3.770% (σελίδα 23)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ