ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Ιούνη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟΪΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
Η Ελλάδα μόνιμο πεδίο βολής και πολεμικό ορμητήριο

Οπου εμφανίζεται ο ΝΑΤΟικός στρατός κατοχής, εκεί και τα μπλόκα του φιλειρηνικού κινήματος. Η φωτογραφία από την προχτεσινή κινητοποίηση στο Καλό Νερό την ώρα της απόβασης
Οπου εμφανίζεται ο ΝΑΤΟικός στρατός κατοχής, εκεί και τα μπλόκα του φιλειρηνικού κινήματος. Η φωτογραφία από την προχτεσινή κινητοποίηση στο Καλό Νερό την ώρα της απόβασης
Προάγγελο των αμερικανονατοϊκών σχεδίων για την περιοχή των Βαλκανίων και ευρύτερα, αποτελούν οι ΝΑΤΟικές ασκήσεις που τα τελευταία χρόνια διεξάγονται στην Ελλάδα και εκτός αυτής. Η διεξαγωγή ΝΑΤΟικών ασκήσεων επί του ελληνικού εδάφους και η συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε διάφορες ΝΑΤΟικές ασκήσεις εκτός ελληνικών συνόρων είναι μια παλιά υπόθεση.

Ομως την τελευταία πενταετία, η εμπλοκή της Ελλάδας στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς του ΝΑΤΟ, για την επιβολή της νέας τάξης του ιμπεριαλισμού στους λαούς της περιοχής, έχει πάρει ακόμα πιο βαθύ χαρακτήρα. Η υποταγή και ενσωμάτωση της Ελλάδας στη νέα ιμπεριαλιστική στρατηγική εδραιώνεται όλο και περισσότερο με καταστροφικές επιπτώσεις για τα ελληνικά συμφέροντα και στην ίδια την υπόσταση της χώρας και την ειρήνη στην περιοχή.

Πάγια επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η όσο το δυνατόν πιο ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας σε ό,τι το ΝΑΤΟσχεδιάζει, προσδοκώντας, για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας, ένα ρόλο στα πλαίσια του νέου καταμερισμού που κάνουν οι ιμπεριαλιστές στην περιοχή. Το ελληνικό έδαφος έχει μετατραπεί σε μόνιμο πεδίο ασκήσεων των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων και οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις σε ουραγό των Αμερικανών σε όλα τα βρώμικα παιχνίδια τους στην περιοχή. Στο βωμό αυτών των επιδιώξεων της κυβέρνησης θυσιάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας για χάρη του ΝΑΤΟ. Χαρακτηριστική περίπτωση.

Η διολίσθηση είναι συνεχής και προωθείται μεθοδικά βάση σχεδίου. Ξεκίνησαν με τις λεγόμενες «ασκήσεις παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας». Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή με την άσκηση «Νέο Πνεύμα» που έγινε στις 25 Μάη 1995 στην Καλαμάτα και στο σενάριό της πρόβλεπε την παροχή δήθεν ανθρωπιστικής βοήθειας μετά από καταστροφικό σεισμό. Πέντε χρόνια μετά, φθάσαμε στη φετινή άσκηση «DYNAMIC MIX», η οποία τις μέρες αυτές διεξάγεται στην Πελοπόννησο και τη Μακεδονία κάτω από συνθήκες εξευτελιστικές για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, με όλη την Ελλάδα παραδομένη στα ΝΑΤΟικά στρατηγεία.

Πρόκειται για ένα μπαράζ ασκήσεων με σενάρια αποσταθεροποίησης, υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ και αφορούν την περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Μέσα από τις ασκήσεις αυτές, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο στο σχεδιασμό και στην εκτέλεσή τους έχουν οι Αμερικανοί, σκιαγραφούνται ο αποσταθεροποιητικός ρόλος του ΝΑΤΟ και οι προοπτικές που επιφυλάσσουν τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία για την περιοχή και τους λαούς της.

Σε όλη αυτή τη διαδικασία, η Ελλάδα έχει εμπλακεί ενεργά, γεγονός που εμπεριέχει ανυπολόγιστους κινδύνους για την ίδια την ασφάλεια της χώρας και την ειρήνη στην περιοχή. Η Ελλάδα έχει επιλεγεί από τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία ως πεδίο διεξαγωγής αυτών των ασκήσεων, αλλά και ως χώρος εξόρμησης των στρατιωτικών τους δυνάμεων για την επιβολή των ιμπεριαλιστικών σχεδίων. Δεν είναι μόνο οι αμερικανικές και ΝΑΤΟικές βάσεις οι οποίες προορίζονται να εξυπηρετήσουν αυτά τα σχέδια, αλλά και το σύνολο της υποδομής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αεροδρόμια και λιμάνια, που είναι στη διάθεση του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών.


Κ. Ζ.

Σενάρια ευρύτερης αποσταθεροποίησης

Μεσσηνία, Μάης 1995: Τότε η αφορμή ήταν αντιμετώπιση πιθανών σεισμών... Σήμερα;
Μεσσηνία, Μάης 1995: Τότε η αφορμή ήταν αντιμετώπιση πιθανών σεισμών... Σήμερα;
Οι ΝΑΤΟικές ασκήσεις των τελευταίων χρόνων, όσον αφορά τα σενάρια και την εκτέλεσή τους, διακρίνονται από το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, περί ευέλικτων και ταχυκίνητων δυνάμεων, σε ρόλο επιβολής της νέας τάξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα σενάριά τους, είναι σενάρια αποσταθεροποίησης, που προβλέπουν εμφυλίους πολέμους, εσωτερικές αναταραχές, με διάφορες μειονότητες να παίζουν ρόλο, αλλά και συγκρούσεις μεταξύ χωρών, με αφορμή κυρίως τέτοιου είδους γεγονότα. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ επεμβαίνουν ως δυνάμεις διεθνούς καταστολής για να επιβάλουν δήθεν την ειρήνη, βομβαρδίζοντας ανελέητα και τελικά καταλαμβάνοντας τα ίδια τις επίμαχες περιοχές και επιβάλλοντας τη δική τους εξουσία.

Ο προσανατολισμός καταγράφεται και στο νέο στρατιωτικό δόγμα του ΝΑΤΟ, το δόγμα του 21ου αιώνα, σύμφωνα με το οποίο οι λαοί είναι πλέον ο κύριος και άμεσος αντίπαλος τουΝΑΤΟ και στη βάση αυτή αναπροσαρμόζει τη δομή του και τα επιθετικά του σχέδια. Προετοιμάζει την πολεμική του μηχανή, ώστε να ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα. Διαμορφώνει μια διεθνή δύναμη καταστολής, έναν παγκόσμιο χωροφύλακα. Μια αποστολή που επιβάλλει τη δημιουργία επαγγελματικών - μισθοφορικών στρατευμάτων. Αυτός δοκιμάστηκε αρχικά στη Βοσνία και τώρα δοκιμάζεται στο Κοσσυφοπέδιο.

Σύμφωνα με ένα συνέδριο περί δόγματος των χερσαίων δυνάμεων, που έγινε στη Λισαβόνα το 1998 και στο οποίο έλαβαν μέρος εκπρόσωποι των Γενικών Επιτελείων Στρατού χωρών απ' όλο τον κόσμο και των τεσσάρων διοικήσεων του ΝΑΤΟ, με αντικείμενο την αναθεώρηση - διαμόρφωση του δόγματος επιχειρήσεων του Στρατού Ξηράς στις χώρες του ΝΑΤΟ, «με βάση τις παγκόσμια δημιουργηθείσες συνθήκες και ισορροπίες δυνάμεων, το μελλοντικό επιχειρησιακό περιβάλλον, τις τεχνολογικές εξελίξεις στα οπλικά συστήματα και τις νέες αποστολές, στις οποίες φαίνεται ότι θα έχουν ενεργό εμπλοκή χερσαίες στρατιωτικές δυνάμεις (ειρηνευτικές - ανθρωπιστικές αποστολές κλπ.), στις μελλοντικές επιχειρήσεις δε θα υπάρχουν σταθερά μέτωπα, οι αντίπαλοι δε θα είναι κράτη, στις περισσότερες των περιπτώσεων οι αντίπαλοι θα είναι ομάδες ανθρώπων, με κοινά χαρακτηριστικά και επιδιώξεις».

Το παρελθόν επιβεβαιώνει

Μια αναδρομή στις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυτού του είδους ασκήσεων επιβεβαιώνει τα παραπάνω και προδιαγράφει για την πορεία των πραγμάτων. Το 1995 με την «ανθρωπιστική» άσκηση «Νέο Πνεύμα», που έγινε στην Καλαμάτα, καταγράφηκε το πνεύμα της «νέας τάξης». Το πνεύμα των στρατιωτικών επεμβάσεων, με πρόσχημα την παροχή «ανθρωπιστικής» βοήθειας. Ορισμένοι μάλιστα ντόπιοι εκφραστές και απολογητές του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα μίλησαν τότε για νέα εποχή όπου το ΝΑΤΟ μετατρέπεται ούτε λίγο ούτε πολύ σε φιλανθρωπικό ίδρυμα και οι «Ράμπο» σε «καλούς Σαμαρείτες». Μάλιστα ο τότε ο υπουργός Αμυνας Γ. Αρσένης χαρακτήρισε «φωνές του παρελθόντος» όσους δεν ήθελαν να τα πιστέψουν αυτά.

Αντιπροσωπευτική περίπτωση άσκησης, με χαρακτηριστικά αποσταθεροποίησης και διεύρυνσης των ορίων του ΝΑΤΟ, είναι αυτή που έγινε τον Ιούλη του 1997 στο Λβοβ της Ουκρανίας. Ηταν η πρώτη ΝΑΤΟική άσκηση που έγινε εντός των ορίων της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και εντασσόταν στα πλαίσια της «Συνεργασίας για την Ειρήνη», η διεξαγωγή της έγινε υπό την ευθύνη του διοικητή της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ, που ανέθεσε το συντονισμό της στο διοικητή της ελληνικής 1ης Στρατιάς της Λάρισας, υπό την άτυπη ιδιότητα του υπό ίδρυση, τότε, ΝΑΤΟικού Στρατηγείου, με βάση τη νέα δομή του ΝΑΤΟ που δεν είχε ακόμα μπει σε επίσημη λειτουργία. Η άσκηση αυτή είχε και έναν αξιοσημείωτο συμβολισμό που σηματοδοτεί τις στοχεύσεις των ιμπεριαλιστών. Επιλέχτηκε να γίνει στην περιοχή της Δυτικής Ουκρανίας, 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Πολωνία, εκεί όπου το καλοκαίρι του 1941 ξεκίνησε η επίθεση του Χίτλερ κατά της Σοβιετικής Ενωσης.

Αποκαλυπτικό είναι το ίδιο το σενάριο της άσκησης, ένα σενάριο αποσταθεροποίησης και στρατιωτικής επέμβασης. Σύμφωνα με αυτό, υπάρχουν δύο αντιμαχόμενες χώρες που έρχονται σε ένοπλη σύρραξη και καλούν τον ΟΗΕ για να δώσει λύση, ο οποίος στη συνέχεια δίνει εντολή στο ΝΑΤΟ να δημιουργήσει μια πολυεθνική δύναμη. Η δύναμη επεμβαίνει, δημιουργεί μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη μεταξύ των δύο χωρών και στη συνέχεια φροντίζει για την εφαρμογή της συμφωνίας καταπαύσεως του πυρός. Επίσης το σενάριο προβλέπει την ύπαρξη ενός θύλακα μειονότητας της μιας χώρας εντός της άλλης και τέλος την εκκένωση του πληθυσμού. Ηταν όλα αυτά «προφητικά» των όσων ακολούθησαν μετά από δύο χρόνια στο Κοσσυφοπέδιο.

Ανάλογου χαρακτήρα ασκήσεις διεξάγονται κατά καιρούς την ίδια χρονική περίοδο και στη Μαύρη Θάλασσα, διευκολύνοντας έμπρακτα την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τις χώρες της περιοχής. Ακρως αποκαλυπτική είναι η ανακοίνωση, που εξέδωσε το ελληνικό ΓΕΕΘΑ, με αφορμή μια τέτοια άσκηση που έγινε το 1997. «Αντικειμενικός σκοπός της άσκησης, σημειώνεται, είναι η περαιτέρω ανάπτυξη και εξοικείωση στο δόγμα επιχειρήσεων υποστηρίξεως της ειρήνης ως μέρους των πρωτοβουλιών του ΝΑΤΟ, για ενίσχυση της σταθερότητας και της ασφάλειας μέσω του διαλόγου και της συνεργασίας με τις χώρες του προγράμματος PFP».

Ετσι φτάσαμε στην άσκηση που έγινε, το διάστημα 17-22 Αυγούστου 1998, στην Αλβανία, όπου απροκάλυπτα πλέον τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία μιλάνε για επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, σε βάρος, βέβαια, των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων. Η εν λόγω άσκηση έδωσε την ευκαιρία για προετοιμασία των ΝΑΤΟικών δυνάμεων ενόψει της επέμβασης που έγινε μετά από μερικούς μήνες στο Κοσσυφοπέδιο. Ο πραγματικός χαρακτήρας και της άσκησης αυτής, η οποία διευθυνόταν από τον διοικητή των Δυνάμεων Κρούσης και Υποστήριξης της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ, διαφαίνεται μέσα από τη σχετική ανακοίνωση που τότε είχε εκδώσει το ελληνικό ΓΕΕΘΑ. Σ' αυτήν αναφέρεται ότι η άσκηση «αποτελεί μέρος των πρωτοβουλιών του ΝΑΤΟ, το οποίο αποφάσισε να την πραγματοποιήσει στην Αλβανία και στην ΠΓΔΜ, προκειμένου να προάγει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στις δύο χώρες και να τονίσει τις ενέργειες για την ειρηνική επίλυση των κρίσεων στην περιοχή». Στην άσκηση υπήρχε και ελληνική συμμετοχή με δυνάμεις από την Ελλάδα, αλλά και την ελληνική δύναμη που σταθμεύει μόνιμα στην Αλβανία.

Η συνέχεια αυτών των σεναρίων καταγράφηκε και με την κοινή άσκηση ΝΑΤΟ - Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ), με τη μορφή άσκησης «Χειρισμού Κρίσεων». Πρόκειται για την άσκηση επί χάρτου «CRISEX 2000», που έγινε στις αρχές της χρονιάς και ήταν η πρώτη κοινή άσκηση των δύο αυτών οργανισμών, της οποίας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ελληνικού ΓΕΕΘΑ, σκοπός ήταν «να ενισχυθεί περαιτέρω η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής ασφάλειας και αμυντικής ταυτότητας στο πλαίσιο της συμμαχίας». Η άσκηση ήταν βασισμένη σε ένα σενάριο αποστολής τύπου «Αποστολής Υποστήριξης Ειρήνης», σύμφωνα με το οποίο η ΔΕΕ αναλαμβάνει τις επιχειρήσεις, χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες και τα μέσα του ΝΑΤΟ. Κατά το σενάριο της άσκησης, σε ένα φανταστικό νησί, το «Κίλολαντ», που βρίσκεται στη μέση του Ατλαντικού, έχουν ξεσπάσει ταραχές και τα πολιτικά κόμματα της χώρας αυτής ζητούν την αρωγή των Ηνωμένων Εθνών.

Προετοιμάζουν νέες επεμβάσεις στην περιοχή

Τα σενάρια και τα σχέδια αυτά έρχεται να συμπληρώσει η φετινή άσκηση DYNAMIC MIX - 2000, όπου δοκιμάζονται τα σχέδια του ΝΑΤΟ για νέες Γιουγκοσλαβίες. Η εξέλιξη της άσκησης, το σενάριο και η εκτέλεσή της είναι κατά τα πρότυπα του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία και καλύπτει προδιαγραφές τέτοιου είδους επιχειρήσεων. Οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές χώρες και οι κομπάρσοι τους, οι μικρότερος χώρες, ασκούνται στο συντονισμό μεταξύ τους και στην πραγματοποίηση επιχειρήσεων αεροπορικών βομβαρδισμών και ταχείας μεταφοράς χερσαίων δυνάμεων που θα ακολουθήσουν για να επιβάλουν την «ειρήνη» και να ολοκληρώσουν το «ανθρωπιστικό» έργο των βομβαρδισμών.

Αντικειμενικός σκοπός των ΝΑΤΟικών επιτελείων είναι με βάση τις εκτιμήσεις που αποκόμισαν από τις 78 ημέρες βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας να προετοιμάσουν τις δυνάμεις τους για νέες επεμβάσεις στην περιοχή. Τις επιδιώξεις τους αυτές δεν τις κρύβουν. Το σενάριο της άσκησης το προβλέπει ξεκάθαρα: «Εκδήλωση αστάθειας» στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, όπου σπεύδουν οι «σύμμαχοι» για την αποκατάσταση της... τάξης. Τα σχέδια αποσταθεροποίησης των ιμπεριαλιστών, στα οποία εμπλέκουν ενεργά και την Ελλάδα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Δεν πρόκειται για άσκηση υποθετικών σεναρίων σε υποθετικές περιοχές, αλλά για δοκιμή συγκεκριμένων σχεδίων, αυτών που επεξεργάζονται τα ΝΑΤΟικά επιτελεία, για μια συγκεκριμένη περιοχή.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΛΕΒΕΝΤΕΣ... .

(Στου Υμηττού το «Κάστρο»)

ΣΤΟ «Κάστρο» του Υμηττού σήμερα. Ο Δήμος και το τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ μας καλούν στις εκδηλώσεις για να τιμήσουμε τους τρεις ήρωες της ΕΠΟΝ, τον Δημήτρη Αυγέρη, τον Θάνο Κιοκμενίδη και τον Κώστα Φωλτόπουλο, που τον Απρίλη του 1944 έπεσαν πολεμώντας τους χιτλεροφασίστες κατακτητές.

ΝΙΩΘΕΙΣ χαρά βαθιά να μπορείς να 'σαι όρθιος και να παίρνεις κάθε χρόνο με τα λουλούδια σου το «αρχαίο μονοπάτι» και να 'σαι «παρών» στους τόπους της λεβεντιάς και της θυσίας. Να μελετάς τα λαμπρά παλικάρια που δε μέτρησαν ποτέ τίποτε. Και κουβέντιασαν με το θάνατο που τους έζωνε, όπως μιλούσαν με τον ήλιο, σαν αδελφό.

ΘΥΜΟΥΜΑΣΤΕ και τιμάμε τα Σουλιωτόπουλα του Υμηττού, τα δεκαοχτάχρονα παλικάρια, που ταμπουρώθηκαν στο σπιτάκι (Κοραή - Αμφιωνίας) κι ολόκληρη μέρα άντεξαν καταιγισμό φωτιάς των Γερμανών, που τους είχαν ολούθε κυκλώσει. Τα φέρνεις όλα αυτά στο νου και ματώνει η καρδιά, γιατί τα νέα Σουλιωτόπουλα της γενιάς μας τα 'χουν αποκλεισμένα από τα σχολειά.

ΝΑΙ έχουν κυνηγημένα από τα σχολικά βιβλία όλα αυτά τα κείμενα που θα έδιναν στη νέα γενιά την αλήθεια της Εθνικής Αντίστασης, αλλά και τη λεβεντιά, την αρετή, όπως τη βεβαίωσαν με τη θυσία τους του Υμηττού οι τρεις ήρωες.

ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ το «Κάστρο» έχει το δικό του ποιητικό επίγραμμα. Βγήκε φλογερό τις ίδιες μέρες που η Αθήνα ζούσε το επικό κατόρθωμα. Είναι το ποίημα σαν «θρύλος» που μας έχει αφήσει σαν διδαχή κι ιερή παρακαταθήκη η αξέχαστη αγωνίστρια και ποιήτρια της ΕΠΟΝ, η Σοφία Μαυροειδή - Παπαδάκη.

ΕΙΝΑΙ ένα ποίημα που σμίγει τους αγωνιστικούς παλιούς θρύλους με τους νέους, της Αντίστασης. Το Κούγκι, το Αρκάδι με τα Σουλιωτόπουλα της δικής μας γενιάς, της ΕΠΟΝ. Και φυσικά το ποίημα αυτό, όπως κι άλλα μοναδικά λογοτεχνικά κείμενα του αγώνα του λαού μας, οι εκσυγχρονιστές τα 'χουν αγνοήσει προκλητικά και τα έχουν αποκλείσει από τα σχολικά βιβλία. Τι να τα κάνουνε όμως... Ανοίγουν το «Βήμα» και σερβίρουν το θέμα της έκθεσης...

ΝΑ είχαμε σήμερα εκεί στο «Κάστρο» την Σοφία, την «Κλειώ», όπως την ξέραμε εμείς οι ΕΠΟΝίτες. Και να απάγγελνε με τη γνώριμη φλόγα της, όπως έκανε σε ώρες παρανομίας, τον ύμνο που έγραψε για τα νέα Σουλιωτόπουλα:

Στο Κούγκι τώρα και στ' Αρκάδι

το Σπίτι - Κάστρο στέκεται ιερό.

Κι οι τρεις λεβέντες λάμπουν κάθε βράδυ

τρίδυμα αστέρια εκεί στον Υμηττό.

ΚΙ ΕΝΩ εξοργιστικά αγνοούν τα λογοτεχνικά κείμενα και ντοκουμέντα της Εθνικής Αντίστασης, την ίδια ώρα ξαφνιάζουν τους μαθητές με τα πρωτοφανούς εκσυγχρονιστικής έμπνευσης θέματα Εκφρασης - Εκθεσης της Γ' Λυκείου. Η εξέταση - πρόκληση περιλάμβανε άρθρο, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Το βήμα της Κυριακής».

ΠΡΌΚΕΙΤΑΙ για άρθρο της κ. Ελένης Στεφάνου, καθηγήτριας στο Πάντιο Πανεπιστήμιο, πρώην υφυπουργού Παιδείας, και υποψήφιας βουλευτή στις τελευταίες εκλογές στο νομό Φθιώτιδας και το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα την περασμένη Κυριακή. Οι μαθητές, ούτε λίγο ούτε πολύ, κλήθηκαν να το υιοθετήσουν για να απαντήσουν στις ερωτήσεις αναλύοντας τη μεθοδολογία και το σκεπτικό της αρθρογράφου του «Βήματος».

ΚΙ ΕΙΝΑΙ επίσης απαράδεκτο το θέμα, όπως υπογράμμιζαν φιλόλογοι. Το γεγονός να διαγωνίζονται οι μαθητές σε θέματα που περιλαμβάνουν απευθείας επιστολή σε πολιτικό πρόσωπο, ύστερα μάλιστα από μια τέτοια αντιπαράθεση στο χώρο της Παιδείας. Ενα τέτοιο θέμα, παρατηρούσαν οι μαθητές, είχε στόχο να προβληματίσει αλλά και να τρομοκρατήσει. Και να φακελώσει.

ΘΑ 'ΤΑΝ παράλειψη, τέλος, αν δεν αναφέραμε πως παρ' όλες τις δυσκολίες, τις πιέσεις και τους «μηχανισμούς», άξιοι, φωτισμένοι εκπαιδευτικοί κρατούν ανοιχτή στις αίθουσες και στις καρδιές των παιδιών τη σελίδα της Εθνικής Αντίστασης κι είναι αυτοί που στις εκθέσεις, αλλά και σε πιο σύνθετες εργασίες βοηθάνε με κάθε τρόπο τους μαθητές για να καταλάβουν και να δουλέψουν τα δικά της μηνύματα.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Συλλαλητήρια σήμερα στον Τύρναβο και στην Κομοτηνή, συγκέντρωση στην Αλεξανδρούπολη

- Δυναμικά θα διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στη διεξαγωγή της ΝΑΤΟικής στρατιωτικής άσκησης «Dynamic Μix - 2000» οι φιλειρηνιστές της Θεσσαλίας, συμμετέχοντας στην αντιπολεμική κινητοποίηση που θα γίνει σήμερα στον Τύρναβο, με πρωτοβουλία των Επιτροπών Ειρήνης της περιοχής. Οι αγωνιστές της ειρήνης θ' αναχωρήσουν με πούλμαν απ' όλους τους νομούς και θα μεταβούν στις 7.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου, όπου θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση και στη συνέχεια με πορεία θα κατευθυνθούν στο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο του θανάτου.

- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Ροδόπης σήμερα, στις 9.00 το βράδυ, στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, σε συνεργασία με φορείς και παράγοντες του νομού, με αγροτικούς συλλόγους και εργατικά σωματεία. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβληθεί το Λαϊκό Δικαστήριο που στήθηκε για τον Κλίντον στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, με τη συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών.

- Εκδήλωση με θέμα «ένα χρόνο μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, η εφαρμογή του Νέου Δόγματος του ΝΑΤΟ - Ασκηση Dynamic MIX», διοργανώνουν σήμερα στις 7 το απόγευμα στο ΕΒΕ Αλεξανδρούπολης, η Επιτροπή Ειρήνης σε συνεργασία με δεκάδες φορείς της περιοχής. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Δ. Καλτσώνης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και της Γραμματείας Νομικών για την Ειρήνη.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Αλίμου πραγματοποιεί σήμερα Κυριακή 4 Ιούνη, στις 10.30 π.μ., εκλογοαπολογιστική συνέλευση στην αίθουσα του Συλλόγου Εκτελωνιστών, λεωφόρος Ιωνίας 96, Ανω Καλαμάκι και καλεί όλους τους φίλους της

Ειρήνης να συμμετάσχουν.

- Οι Επιτροπές Ειρήνης Ανω Λιοσίων, Ζεφυρίου, Καματερού, Ιλίου, Αγίων Αναργύρων και Πετρούπολης, καθώς και τα σωματεία οικοδόμων των παραπάνω περιοχών διοργανώνουν την Τετάρτη 7 του Ιούνη στις 8 μ.μ. εκδήλωση για την ειρήνη με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Η εκδήλωση θα γίνει στο γήπεδο του χάντμπολ, που βρίσκεται στην πλατεία των Αγίων Αναργύρων(δίπλα από την εκκλησία). Της κεντρικής εκδήλωσης θα προηγηθεί πικετοφορία, που θα ξεκινήσει στις 7.30 μ.μ. από τη συμβολή των δρόμων Φυλής και Μπίμπιζα.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Δάφνης διοργανώνει εκδήλωση την Τετάρτη 7 Ιούνη, στις 8 μ.μ., στα γραφεία της (Αγ. Βαρβάρας και Δήλου 2) με θέμα: «Βαλκάνια υπό κηδεμονία - Πώς οι βαλκανικές χώρες χάνουν την ανεξαρτησία τους. ΝΑΤΟικές ασκήσεις, κίνδυνος για την ειρήνη. Ο κίνδυνος ενός μεγαλύτερου πολέμου στα Βαλκάνια».

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ελευσίνας διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση την Τετάρτη, 7 Ιούνη, στις 7.30μμ, στην αίθουσα διαλέξεων του Πνευματικού Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Ελευσίνας, με θέμα «Ο ρόλος του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή» και ομιλητές τον δημοσιογράφο Γιώργο Τσαπόγα, τον καθ. Πανεπιστημίου Θανάση Γεράνιο και τον Γιώργο Λαμπράκη, γιο του αγωνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Συγκέντρωση σήμερα στο Καλό Νερό

Στις 10.00 το πρωί, στο φιλειρηνικό κιόσκι

Σήμερα Κυριακή 4 του Ιούνη, η καρδιά του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος της Πελοποννήσου θα χτυπάει στο Καλό Νερό. Στις 10 π.μ. στο κιόσκι που, εδώ και μέρες, είναι το «στρατηγείο» των φιλειρηνιστών, θα συγκεντρωθεί κόσμος από κάθε γωνιά του Μοριά. Χτες και προχτές με περιοδείες σε όλη την περιοχή, με σκοπό την ενημέρωση του κόσμου για τις εξελίξεις στην περιοχή, οι φιλειρηνιστές στέλνουν κάλεσμα για κοινό αγώνα ενάντια στους δολοφόνους των λαών.

Αγώνας ενάντια στους ΝΑΤΟικούς φονιάδες που σήμερα αποχωρούν από την Πελοπόννησο ολοκληρώνοντας, τις επιχειρήσεις τους. Σήμερα το πρωί στο Καλό Νερό, κάθε Ελληνας πατριώτης έχει τη θέση του. Σήμερα ο λαός της Πελοποννήσου θα διατρανώσει την αντίθεσή του, εναντίον των ιμπεριαλιστών. Θα καταδικάσει την υποτελή στάση τους και το νέο ραγιαδισμό που καλλιεργούν συστηματικά οι κυβερνώντες.

Για τέσσερις ολόκληρες μέρες τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ, λειτουργούσαν σαν κατοχικές δυνάμεις στην Κυπαρίσσια. Για τέσσερις ολόκληρες μέρες το φιλειρηνικό κίνημα έδινε τις δικές του μικρές και μεγάλες μάχες εναντίον στα σχέδια των ΝΑΤΟικών στρατηγείων. Σήμερα το πρωί, ο λαός του Μοριά, θα στείλει ένα δυναμικό και μαχητικό μήνυμα αντίστασης. Θα σταθεί μπροστά από τους τόπους σύμβολα και φρούρια πατριωτισμού και θα προασπίσει την ιστορία του.

Λεωφορεία για τη μεταφορά του κόσμου στο Καλό Νερό, θα μπουν από τις επιτροπές ειρήνης των παρακάτω πόλεων:

  • Από Πάτρα στις 7.30 π.μ. από την πλατεία του Αγίου Γεωργίου.
  • Από Πύργο στις 9.00 π.μ. μπροστά από το κτίριο του ΟΤΕ, στην οδό Πατρών.
  • Από Τρίπολη από την πλατεία Κολοκοτρώνη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ