ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Ιούνη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Ούτε μία μετοχή της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» σε ιδιώτες

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ 

Σχετικά με τις εξελίξεις στην «Ολυμπιακή Αεροπορία» το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, επισημαίνει τα παρακάτω:

«Οι χτεσινές (σσ προχτεσινές) εξελίξεις στην ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ, με την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό για την εκχώρηση πακέτου μετοχών μαζί με το μάνατζμεντ της εταιρίας σε ιδιωτικά συμφέροντα, αποτελούν το μέχρι τώρα αποκορύφωμα του εγκλήματος διαρκείας, που συντελείται σε βάρος του εθνικού αερομεταφορέα και του ελληνικού λαού.

Εχοντας απαξιώσει την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ οι ελληνικές κυβερνήσεις και η ΕΕ, και με την ιδιαίτερη συμβολή σ' αυτό της τελευταίας διοίκησης της SPEEDWING, έδωσαν χτες (σσ προχτές) ένα τελειωτικό χτύπημα στην πορεία ξεπουλήματός της. Να δοθεί, δηλαδή, έναντι πινακίου φακής η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ, ο κύριος φορέας ενός στρατηγικού τομέα της οικονομίας, με όλες τις συνέπειες που θα έχει αυτή η εξέλιξη για τον ελληνικό λαό, ιδιαίτερα για τους κατοίκους της περιφέρειας.

Η κυβέρνηση συνεπής στις υποχρεώσεις της απέναντι στην ολιγαρχία, ελληνική και ξένη, που τη στήριξαν και τη στηρίζουν, ετοιμάζεται να προβεί στη χαριστική βολή αυτής της δημόσιας επιχείρησης. Μεγάλες ευθύνες έχουν και η ΝΔ, οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και όσων συνδικαλιστικών φορέων στήριξαν το ξεπούλημα.

Στον ένα χρόνο διαχείρισης της ΟΑ από τους Αγγλους μάνατζερ, όσοι είχαν αυταπάτες ότι το πρόβλημα της εταιρίας, όπως και των άλλων ΔΕΚΟ, δεν είναι θέμα συνειδητών κυβερνητικών επιλογών, αλλά καλής, τεχνοκρατικής διαχείρισης και ότι η ιδιωτικοποίηση θα έλυνε τα προβλήματα, διαψεύστηκαν οικτρά.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στην ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ και όλο τον ελληνικό λαό να αντισταθούν στο έγκλημα αυτό. Να υψωθεί ένα πανίσχυρο μέτωπο ενάντια στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, αυτού που κτίστηκε με τον ιδρώτα και τις στερήσεις του ελληνικού λαού.

Ούτε μια μετοχή στους ιδιώτες. Να διασφαλιστεί ο ενιαίος και δημόσιος χαρακτήρας της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ. Χρειάζεται μακροπρόθεσμος σχεδιασμός επιβίωσης και ανάπτυξης της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ, που θα παίρνει υπόψη τις σχετικές προτάσεις των εργαζομένων της, που η κυβέρνηση συνειδητά έχει απορρίψει».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σε αναζήτηση μετεκλογικού ρόλου

Μέσα και από τις συνεδριάσεις των ανώτερων οργάνων της ΝΔ το προηγούμενο διάστημα έγινε φανερό ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται σε μια φάση αγωνιώδους και βασανιστικής αναζήτησης ρόλου στο ευρύτερο σύστημα εξουσίας. Το χειρότερο για την ηγεσία της ΝΔ είναι ότι καλείται να το κάνει κάτω από δυσμενείς συνθήκες. Πρώτον, μετά από μια εκλογική ήττα και δεύτερο σε μια στιγμή που «ανακατεύεται η τράπουλα» και ανοίγει το παιχνίδι με τις ιδιωτικοποιήσεις, τα ολυμπιακά έργα, κ.α. Ηδη, έχει αρχίσει να γίνεται ορατή και η διαμάχη μεταξύ των ισχυρών οικονομικών παραγόντων και γνωστών μεγαλοεπιχειρηματιών που σπεύδουν να πάρουν θέσεις, να διαμορφώσουν συμμαχίες και στρατηγικές για τη μεγάλη έφοδο στην τεράστια πίτα των τρισεκατομμυρίων.

Είναι φανερό ότι ο Κ. Καραμανλής, προκειμένου να δικαιολογήσει την πολιτική παρουσία του και να κατοχυρώσει έναν αναβαθμισμένο ρόλο - που ο ίδιος δεν έχει κρύψει ότι φθάνει στα όρια μιας άτυπης συγκυβέρνησης, με λόγο στη διαμόρφωση και λήψη των βασικών αποφάσεων - θα πρέπει, τουλάχιστον, να καταφέρει να εμφανίσει το κόμμα του συσπειρωμένο και τον εαυτό του απαλλαγμένο από την εσωκομματική αμφισβήτηση και φθορά. Το στοίχημα δεν είναι καθόλου εύκολο και γίνεται ακόμα πιο δύσκολο, από τη στιγμή που ο πρόεδρος της ΝΔ έχει εμπλακεί άμεσα στη διαμάχη της οικονομικής ολιγαρχίας, στρεφόμενος, σχεδόν ευθέως, εναντίον ενός μεγαλοεπιχειρηματία (Σ. Κόκκαλης). Ο Κ. Καραμανλής προσπάθησε επίμονα να προσδώσει σε αυτή τη διαμάχη ευρύτερη διάσταση, προβάλλοντας την εικόνα ότι εξωθεσμικά και διαπλεκόμενα συμφέροντα θέλουν αποδυναμωμένη τη ΝΔ ενόψει των «εξαιρετικού οικονομικού ενδιαφέροντος αποφάσεων που εκκολάπτονται».

Αυτή η επιχείρηση συσπείρωσης στη βάση της απόκρουσης της επίθεσης των διαπλεκομένων - η οποία τροφοδοτήθηκε από σειρά περιστατικών (αγωγή Α. Σπηλιωτόπουλου κατά «Φλας», επίθεση λάσπης, «Χουριέτ», κ.ά.) - δεν είχε, μέχρι τώρα, τα αναμενόμενα αποτελέσματα και φυσικά όχι τυχαία. Η ΝΔ ήταν και παραμένει κόμμα της άρχουσας τάξης και βασικός πυλώνας του πολιτικού συστήματος και βέβαια «ανοιχτή» στις άνωθεν «επιρροές».

Πέρα από τις «πάγιες» αιτίες για τη χρόνια κρίση που μαστίζει τη ΝΔ, η μετεκλογική εσωκομματική διαμάχη γίνεται στο φόντο των ευρύτερων ανακατατάξεων και διεργασιών στο σύστημα εξουσίας, προφανώς στην κατεύθυνση να γίνει «αποτελεσματικότερο». Δεν είναι τυχαίο από αυτή την άποψη ότι παρά το γεγονός πως κανένα ηγετικό στέλεχος δε βάζει θέμα ηγεσίας, ωστόσο την ίδια στιγμή ολοένα και περισσότερο προετοιμάζονται σε μια τέτοια προοπτική. Η Ντ. Μπακογιάννη δεν κρύβει πλέον τις ηγετικές βλέψεις και κινείται δραστήρια για την αλλαγή των εσωκομματικών συσχετισμών, ενώ πάντα βρίσκεται στην εφεδρεία, έστω και με δυσμενέστερους όρους, ο Δ. Αβραμόπουλος. Είναι φανερό ότι το παιχνίδι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και είναι ριψοκίνδυνη κάθε πρόβλεψη.

Η ειρωνεία είναι ότι την ίδια στιγμή, η ηγεσία της ΝΔ επιχειρεί να συγκρατήσει τη λαϊκή βάση της εμφανιζόμενη ως δύναμη αντίστασης και αντιπολίτευσης σε «αντιλαϊκές αποφάσεις» και μέτρα. Μέτρα, όμως, που είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα στο κυβερνητικό της πρόγραμμα και για τα οποία δε σταματά ούτε λεπτό να πιέζει για να εφαρμοστούν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά...


Π.Κ.

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
« Ουαί υμίν» Φαρισαίοι ζηλωτές

Αλλαξα την τελευταία στιγμή το θέμα της στήλης, μέσα στον κουρνιαχτό και τις φαιδρότητες των παραθρησκευτικών και των κληρικαλιστικών φανατισμών. Αυτό έλειψε τώρα, να συνταχθούμε με τους φανατικούς εκείνους, με τους φουνταμενταλιστές των θρησκειών, που στο όνομα της δικής τους πίστης, θέλουν να αποκλείσουν, βίαια μάλιστα, την πίστη των άλλων, ή, τη δική μας άρνηση να υποταχθούμε στη μεταφυσική της μοιρολατρίας και να εγκαταλείψουμε τις επί της γης διεκδικήσεις.

Ο καθένας έχει δικαίωμα στους δικούς του θεούς, αλλά και στην άρνηση όλων εκείνων των εξ επιφοιτήσεως «εντεταλμένων» που επιχειρούν να επαναφέρουν συνθήκες πνευματικής Ιεράς Εξέτασης, δημόσιων επιτιμίων, καταναγκασμών συνείδησης και ιερού πολέμου. Μπλοκάροντας έτσι, σε ατμόσφαιρα τεχνητής σύγχυσης, την ουσιαστική ανάγκη διαχωρισμού της Εκκλησίας από το κράτος.

Αν κάτι επιδιώκεται να φημωθεί σ' ένα σύννεφο τροφοδοτούμενης υστερίας, είναι το πνεύμα και η προοδευτική σκέψη, κάτι που οι κομμουνιστές και οι προοδευτικοί άνθρωποι γνώρισαν τόσο καλά σε εποχές ανάδειξης ιερατείων και συμπόρευσης ορισμένων με ξένους επικυρίαρχους και τυραννικά καθεστώτα που αλληλοευλογήθηκαν.

Και ποιος λόγος ξέφυγε από το φραγμό των δοντιών σας, όπως θα έλεγε ο Ομηρος, όταν από του άμβωνος ξεσηκώνετε εκείνους που αντικαθιστούν με μίσος το «αγαπάτε αλλήλους», καταστρώνουν πόλεμο κατά των ταυτοτήτων του σατανά και κατά των λατρευτικών χώρων αλλόθρησκων, όπως το τέμενος των μουσουλμάνων αθλητών. Και αυτό όχι γιατί το επιβάλλουν οι κατά τα άλλα αποικιακοί όροι της Ολυμπιάδας, αλλά γιατί και οι αλλόθρησκοι έχουν ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.

Υπόδειξη και σε ορισμένους νεοφώτιστους της ορθοδοξίας, που σε δημόσιες αναφορές τους συνδυάζουν την ατομική τους επιλογή, με επικίνδυνους εθνικισμούς. Και ας μην μπερδεύουν - αδέξια μάλιστα - την άρνηση της συνθήκης του Σένγκεν από τους ζηλωτές, γιατί περιέχει στοιχεία του... εωσφόρου, με τη δική μας αποφασιστική αντίσταση κατά του πολιτικού φακελώματος.

Γιατί όσοι πέρασαν από το Μακρονήσι θα θυμούνται εκείνους τους «εξομολόγους» που φακέλωναν από τότε, σε αγαστή συνεργασία με τους δήμιους βασανιστές.


Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

ΕΝΩΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Εκδήλωση για τις σχέσεις Πολιτείας - Εκκλησίας

Εκδήλωση με θέμα: «Σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας» πραγματοποιεί η Ενωση Ενεργών Πολιτών, στην Πέμπτη, 8 Ιούνη, στις 7μ.μ., στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (οδός Ακαδημίας 60).

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι Ευάγγελος Βενιζέλος τέως υπουργός, βουλευτής και καθηγητής της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Ζουράρις πολιτειολόγος, Δημήτρης Καλτσώνης Δρ. Νομικής και εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης βουλευτής Συνασπισμού, πατήρ Γεώργιος Μεταλληνός καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Τάκης Παππάς δικηγόρος και τέως πρόεδρος του ΔΣΑ, Βασίλης Φίλιας καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Ιωάννης Χατζηφώτης συγγραφέας και Αννα Ψαρούδα Μπενάκη τέως υπουργός, αντιπρόεδρος της Βουλής και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Θα προσφωνήσει ο πρόεδρος του ΔΣΑ Αντώνης Ρουπακιώτης. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο πρόεδρος της Ενωσης Ενεργών Πολιτών, αναπληρωτής καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Ανδρέας Γ. Δημητρόπουλος.

Δείτε στον «902 TV»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902»:

  • Σήμερα, Κυριακή: Στις 19.00 στα πλαίσια της εκπομπής «Το βήμα της Βουλής» μπορείτε να παρακολουθήσετε τις παρεμβάσεις των βουλευτών του ΚΚΕ για: Την αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων του Λεκανοπεδίου (Αντώνης Σκυλλάκος). Τη νέα επέκταση της ΠΕΤΡΟΛΑ στην ήδη κορεσμένη βιομηχανική περιοχή (Λιάνα Κανέλλη). Τις γερμανικές αποζημιώσεις με αφορμή την απόφαση του Αρείου Πάγου που δικαιώνει τους συγγενείς των θυμάτων (Σπύρος Στριφτάρης) και το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Τράπεζα της Ελλάδας (Αγγελος Τζέκης).
  • Αύριο, Δευτέρα: Στις 22.00 «Προεκτάσεις». Ο Κ. Καραχάλιος συνομιλεί με τα στελέχη του ΠΑΜΕ Θ. Κακκαβά, Αντ. Αντύπα και Χρ. Κατσώτη, με θέμα: «Οι θέσεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου για το ασφαλιστικό ζήτημα».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ