ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούνη 2009
Σελ. /32
Μπροστά σ' ένα καυτό καλοκαίρι

Του Γιάννη Καλαϊτζή από την «Ελευθεροτυπία»
Του Γιάννη Καλαϊτζή από την «Ελευθεροτυπία»
Τι ακριβώς συμβαίνει στο πολιτικό σύστημα;

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι στις αναλύσεις που αναφέρονταν στην ανάγκη αναμόρφωσής του και άρχισαν οι αναλύσεις για τα πιθανά σχήματα της επόμενης μέρας.

Κράτα μια σημείωση για τα δεδομένα πριν προσπαθήσεις να αποκωδικοποιήσεις τις αναλύσεις.

Τριγύρω εντείνεται ο ανταγωνισμός των μονοπωλίων, ειδικά γύρω από το θέμα των δρόμων της ενέργειας. Το είπε εξάλλου ήδη η ευρωβουλευτίνα του Καρατζαφέρη ότι επέλεξε την ευρωβουλή για την πολιτική της σταδιοδρομία με αυτό ακριβώς το αντικείμενο. Τώρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνει καθαρό πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις του στην περιοχή οφείλουν να στρατευτούν στην κοινή υπόθεση. Κι επειδή σε έναν τέτοιο πόλεμο ενδέχεται να σηκώσουν κεφάλι και τίποτα παράξενοι που θα μιλάνε για δράση των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τα νώτα πρέπει να είναι καλυμμένα.

Ψάξε εσύ να βρεις, γιατί δεν υπάρχει δελτίο ειδήσεων που να μην εμφανίζεται ο Χρυσοχοΐδης να αναλύει ποιος είναι ο σωστός δρόμος για την αντιμετώπιση των τρομοκρατών.

Τα πράγματα κάπως μπερδεύουν από κάτι άλλα άρθρα.

Ο ένας, για παράδειγμα, γράφει ότι οι ντόπιοι αστυνομικοί δε δέχτηκαν τους Αγγλους και μετά ήρθαν οι σφαίρες. Ο άλλος γράφει ότι έτσι που είναι όλα χάλια μετά και τις σφαίρες δε μένει παρά να πάμε για εκλογές. Μείνε εσύ να ρωτάς «γι' αυτο έπεσαν οι σφαίρες;»

Σου έχει απαντήσει ήδη η «Ελευθεροτυπία» που ως χτες πλάσαρε τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ σαν το επαναστατικό υποκείμενο του μέλλοντος και χτες άρχισε να σφυρίζει κλέφτικα, μιλώντας για την κατάλληλη αριστερά που πρέπει να υπάρξει στο αναμορφωμένο πολιτικό σύστημα.

Ασχετο: Δεν προκάναμε να ρωτήσουμε πού είναι οι σκιτσογράφοι κι ο ένας πήρε ήδη θέση. Παραθέτουμε το σκίτσο του διά πάσαν ερμηνεία στο αναμορφούμενο πολιτικό σκηνικό.


ΕΤΟΙΜΑΣΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΑ

Η ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ: «Εάν ο Κώστας Καραμανλής χάσει τις εκλογές και επιλέξει να αποχωρήσει, το επόμενο βήμα για τη ΝΔ είναι η αποκατάσταση των σχέσεων του Αντώνη Σαμαρά με την Ντόρα Μπακογιάννη (...) Είναι καταδικασμένοι να συνυπάρξουν εάν θέλουν να ασκήσουν εξουσία στη μετά Καραμανλή εποχή (...) Ο σημερινός πρωθυπουργός έχει συνάψει άτυπη συμφωνία με την υπουργό Εξωτερικών για την επόμενη μέρα» (ο Αθανάσιος Ελλις στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: «Αδύνατο ήταν να προχωρήσει και να διανύσει μεγάλη απόσταση η πολιτική έκφραση της ανανεωτικής Αριστεράς με τα προβλήματα που είχε παρουσιάσει (...) Αναγκαία ως εκ τούτου η ανανέωση. Ανανέωση, εν πρώτοις, σε αντιλήψεις και πρακτικές, οι οποίες δεν αντιστοιχούν στη σημερινή κοινωνία, δεν αντιστοιχούν στις απαιτήσεις όχι μόνο της νέας γενιάς αλλά και των παλαιότερων πια, με τα πολλά νέα προβλήματα (...) Σε μια εποχή που πιέζεται από την πρωτοφανή κρίση, την οποία δημιούργησε ο αχαλίνωτος πλέον καπιταλισμός της παγκοσμιοποίησης, η κοινωνία δεν μπορεί να πορεύεται χωρίς ισορροπίες. Εχει ανάγκη και μια νέα Αριστερά (...) Το μήνυμα εστάλη από το εκλογικό σώμα στις πρόσφατες ευρωεκλογές (...) Η κοινωνία έχει αρχίσει και εκφράζεται, σε τοπικό ή εργασιακό επίπεδο, ανεξάρτητα από τα κόμματα. Οποιοι από το πολιτικό φάσμα το αντιληφθούν, θα συμβάλουν στην ανανέωσή της» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΑΣΧΕΤΟ: «"Καλλιεργούσα χασίς για να κάνω αφέψημα από τα φύλλα του και να ρυθμίζω τα επίπεδα του ζαχάρου μου" - είπε χθες στους εμβρόντητους δικαστές της Καλαμάτας ένας 64χρονος συνταξιούχος αστυνομικός από την Κόκλα του Δήμου Δωρίου, που δικαζόταν για καλλιέργεια και κατοχή χασίς (...) Τον συνταξιούχο αστυνομικό είχαν συλλάβει συνάδελφοί του μέσα σε φυτεία (...) Τον μεγάλο αριθμό δενδρυλλίων τον δικαιολόγησε λέγοντας ότι ξεραίνονταν και ότι ήθελε να είναι σίγουρος ότι στο τέλος θα είχε μια καλή ποσότητα για τη βοτανοθεραπεία του» (το ρεπορτάζ στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ - ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ενάντια στα νέα αντεργατικά μέτρα της ΕΕ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εν ψυχρώ μηνύματα τρόμου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μίσος, αίμα και πολλά «γιατί»

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ανησυχία για νέο χτύπημα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Σε ελεύθερη πτώση το ΧΑ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αδίστακτο τρομοκρατικό χτύπημα

Ο ΛΟΓΟΣ: «ΣΟΚ» από το νέο τρομοκρατικό χτύπημα

Η ΑΥΓΗ: Δεν περισσεύει κανείς

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΨΥΧΩ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΔΙΩΞΕ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΜΕ ΔΙΑΛΥΣΗ Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ τη Δημοκρατία

ΕΘΝΟΣ: ΟΡΓΗ και ανησυχία

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Πιο άγρια επανέρχεται η τρομοκρατία

ΤΑ ΝΕΑ: Διέλυσαν την ΕΛ.ΑΣ. ξανάφεραν τον τρόμο

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Γι' αυτό έπεσαν οι σφαίρες;

«Οι τρομοκράτες δεν δολοφόνησαν χθες μόνο τον άτυχο αστυνομικό. Εκτέλεσαν και το τελευταίο ίχνος κύρους που είχε απομείνει στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας (...) Είναι αποτέλεσμα της άρνησης των υπευθύνων της Αντιτρομοκρατικής να συνεργαστούν με τους ειδικούς της Σκότλαντ Γιαρντ, που κλήθηκαν εσπευσμένα να βοηθήσουν, όπως είχε γίνει και στην περίπτωση της 17 Νοέμβρη. Τρίτη ήρθαν οι Αγγλοι και Παρασκευή υποχρεώθηκαν να φύγουν, αφού οι δικοί μας αρνήθηκαν να συνεργαστούν!» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

Με συναίνεση στην καταστολή θα σταματήσουν να πέφτουν σφαίρες;

«Η κοινή λογική λέει πως το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπισθεί σε τρεις παραμέτρους: Στην ελλιπή εκπαίδευση των αστυνομικών (...) στην απουσία των απαραίτητων διεθνών συνεργασιών (...) στη διαμόρφωση, τα τελευταία χρόνια, ενός πολιτικοκοινωνικού πλέγματος μη συναίνεσης και μη ανοχής, γεγονός που καθιστά δυσχερέστερο το έργο της αστυνομίας» (από το κύριο άρθρο στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

Αμα γίνουν εκλογές σταματάνε οι σφαίρες;

«Η κυβέρνηση είναι ασθενής, η οικονομία σε υποχώρηση, το μεταναστευτικό σε έξαρση, η Ακροδεξιά στα πάνω της και τώρα ήλθε να προστεθεί η τρομοκρατία για να συμπληρωθεί το παζλ της υποχώρησης και της υποβάθμισης της χώρας. Είναι σαν να ελευθερώθηκαν όλοι οι δαίμονες μαζί, σαν να ενεργοποιήθηκαν οι παράφρονες μεταβλητές σε ένα ήδη αποσταθεροποιημένο σύστημα. Τίποτε πλέον δεν εγγυάται την ομαλή συνέχεια του τόπου. Ο κ. Καραμανλής εμφανώς απέτυχε και δεν έχει τίποτε άλλο να πράξει παρά να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, μήπως και αναδειχθεί μια νέα δυναμική και αποφασιστική ηγεσία, ικανή να ανατάξει τη χώρα» (ο Αντ. Καρακούσης στο ΒΗΜΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ