ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούνη 2009
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΝΤΟΪΤΣΕ ΤΕΛΕΚΟΜ»
«Παζάρι» για τα 2,1 δισ. ευρώ

Η γερμανική πολυεθνική βιάζεται να αποκτήσει προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών της, ενόψει της μπίζνας για τα ευρυζωνικά δίκτυα

Η μεγάλη αγορά των ευρυζωνικών δικτύων, που με βάση τα σημερινά δεδομένα αποτιμάται περί τα 2,1 δισ. ευρώ και η επιδίωξη της γερμανικής πολυεθνικής «Ντόιτσε Τέλεκομ» (ΝΤ) να αποκτήσει προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών της, βρίσκονται πίσω από τις διαπραγματεύσεις και τα παζάρια που ξεκίνησε χτες η κυβέρνηση με εκπροσώπους της πολυεθνικής.

Τόσο η κυβέρνηση, όσο και το ΠΑΣΟΚ που έβαλε τη δική του σφραγίδα στην ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, επιχειρούν να υποβαθμίσουν το κομβικό αυτό ζήτημα, προβάλλοντας μόνο την πλευρά που αφορά την εκχώρηση επιπλέον ποσοστού 5% του ΟΤΕ στο γερμανικό κολοσσό, όπως προβλέπει η σύμβαση που υπέγραψε πέρσι η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομίας, που συναντήθηκε χτες με τον επικεφαλής της ΝΤ Ρ. Ομπερμαν, ανακοίνωσε ότι συζητήθηκε η πώληση του επιπλέον ποσοστού 5% των μετοχών του ΟΤΕ, στην προκαθορισμένη τιμή των 27,5 ευρώ ανά μετοχή. Κατά τον υπουργό, η πώληση αυτή είναι συμφέρουσα για το δημόσιο, δεδομένου ότι η τρέχουσα τιμή της μετοχής του ΟΤΕ είναι 11,77 ευρώ και συνεπώς από την πώληση στην προσυμφωνημένη τιμή το Δημόσιο θα εισπράξει 674 εκατ. ευρώ, έναντι 285,5 εκατ. ευρώ που θα εισέπραττε με βάση την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής του ΟΤΕ.

Με αυτή την επιχειρηματολογία ο Γ. Παπαθανασίου επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατηγόρησε για «άκρατο λαϊκισμό και πλήρη ανευθυνότητα». Η επίθεση του υπουργού αφορούσε δήλωση της Λ. Κατσέλη, η οποία χαρακτήρισε μνημείο ανευθυνότητας την πώληση του 5% του ΟΤΕ για ταμειακούς λόγους, κατηγόρησε την κυβέρνηση για επιζήμια διαχείριση δημόσιας περιουσίας και την κάλεσε να κατανοήσει την κόκκινη γραμμή που θέτει το ΠΑΣΟΚ και να καταλάβει ότι οι δημόσιες και μάλιστα κερδοφόρες επιχειρήσεις, δεν πωλούνται, αλλά αναπτύσσονται. Τα περί δήθεν μη πώλησης των κερδοφόρων δημόσιων επιχειρήσεων, που είπε η Λ. Κατσέλη, σίγουρα δεν αντέχουν σοβαρής κριτικής, ενώ όσον αφορά στην κόκκινη γραμμή, είναι γνωστή η υποκριτική θέση του ΠΑΣΟΚ για ένα ιδιωτικοποιημένο ΟΤΕ υπό κρατικό έλεγχο.

Ο Ρ. Ομπερμαν και ο πρόεδρος του ΟΤΕ Π. Βουρλούμης, επισκέφτηκαν και τον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών Ευρ. Στυλιανίδη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση κυριάρχησε το θέμα της ανάπτυξης του δικτύου οπτικών ινών και η συμμετοχή του ΟΤΕ στο πρόγραμμα, προϋπολογισμού 2,1 δισ. ευρώ. Οι Γερμανοί θέλουν να έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στο μοίρασμα των 2,1 δισ. ευρώ, αλλά και αναπτύσσοντας τη δική τους στρατηγική να καταστούν απόλυτοι κυρίαρχοι έναντι των ανταγωνιστών τους.

Αντίδραση για το θεαθήναι εκδηλώθηκε και από την πλειοψηφία της ΟΜΕ - ΟΤΕ, η οποία ζητά συναντήσεις με τους συναρμόδιους υπουργούς και τον επικεφαλής της ΝΤ, ενώ συγκαλεί και έκτακτο ΔΣ για να αποφασίσει κινητοποιήσεις.

«ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ»
Ετοιμος να καλύψει πιθανή αποχώρηση «Endesa»

Ετοιμος, αλλά και πρόθυμος, να αναλάβει τον ολοκληρωτικό έλεγχο της «Endesa Hellas» δηλώνει ο όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, μπροστά στην ενδεχόμενη αποχώρηση από την κοινή εταιρεία της πολυεθνικής «Endesa», που συμμετέχει κατά 50% στο μετοχικό κεφάλαιο. Η στρατηγική συνεργασία των δύο πλευρών είχε ανακοινωθεί με τυμπανοκρουσίες και αναφορές σε μια «μικρή ΔΕΗ», κάτι που επαναλήφθηκε από τότε και από άλλες ανάλογες συνεργασίες εγχώριων εταιρειών με τους ενεργειακούς κολοσσούς που έσπευσαν να λάβουν θέσεις ενόψει της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε ανακοίνωση του ομίλου, ως απάντηση στην επιστολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικής με δημοσίευμα για πιθανή αποχώρηση της ξένης εταιρείας από το κοινό εταιρικό σχήμα, επισημαίνεται ότι η ιταλική εταιρεία ENEL έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της ENDESA τους επόμενους μήνες. Αναμένεται στη συνέχεια να επανεξεταστούν οι επενδύσεις της ENDESA και άλλες θα αναπτυχθούν περισσότερο, ενώ κάποιες θα ακυρωθούν.

Στην ανακοίνωση παρατίθεται και η επισήμανση του προέδρου του ομίλου, Ε. Μυτιληναίου, στην πρόσφατη ΓΣ των μετόχων ότι η συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών προβλέπει τη δυνατότητα για τον όμιλο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ να ασκήσει δικαίωμα πρώτης προτίμησης σε περίπτωση που το δεύτερο μέλος της εταιρείας αποχωρήσει.

Τελικά η ENDESA μπορεί και να μη φύγει, αν και όπου υπάρχει «καπνός» υπάρχει και κάποια «φωτιά». Ωστόσο αναδεικνύεται η δυνατότητα των ενεργειακών κολοσσών να προκαλέσουν σημαντικές αναταράξεις στις τοπικές ενεργειακές αγορές, χωρίς οι ίδιες να υποστούν κάποια σοβαρή επίπτωση. Ακολούθως, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η επιλογή της ΕΕ και των δικομματικών κυβερνήσεων στην Ελλάδα, να εκχωρήσουν τον τομέα της Ενέργειας στο μεγάλο κεφάλαιο, θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια.

Πρόταση - εμπαιγμός από το ΠΑΣΟΚ

Εμπαιγμό για τα καταχρεωμένα στις τράπεζας νοικοκυριά αποτελεί η πρόταση νόμου που προωθεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, μετά από διαβούλευση, λέει, με δυνάμεις του ...«κοινωνικού εταιρισμού» αλλά και με τη συμμετοχή της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ αφορά μόνο δανειολήπτες που δεν έχουν απολύτως κανένα περιουσιακό στοιχείο προς κατάσχεση από τις τράπεζες και επιπλέον δεν επαρκούν καν τα τρέχοντα εισοδήματά τους για την κανονική πληρωμή των δανειακών τους υποχρεώσεων. Με την προτεινόμενη ρύθμιση οι εν λόγω δανειολήπτες αναλαμβάνουν την υποχρέωση να καταθέτουν κάθε μήνα - και για 3 μέχρι 5 χρόνια - μέρος αυτού του σχεδόν ανύπαρκτου - εισοδήματός τους στους πιστωτές. Ετσι σώζει το ΠΑΣΟΚ τους απεγνωσμένους και χρεωμένους μέχρι το λαιμό δανειολήπτες.

Και μια λεπτομέρεια: Ακριβώς τέτοιου είδους προγράμματα καταρτίζουν οι ίδιες οι τράπεζες, οι οποίες μη έχοντας να χάσουν τίποτα απολύτως, προτείνουν από μόνες τους στους πελάτες να ...μοιράζονται το μεροκάματο που βγάζουν.

ΚΚΕ
Λαϊκή περιουσία οι εταιρείες επικοινωνιών

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τον ΟΤΕ σημειώνεται:

«Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ πρέπει να απορρίψουν συνολικά την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ και να αγωνιστούν μαζί με τους εργαζόμενους στις άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών και το λαό για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε να γίνουν ο ΟΤΕ και οι άλλες ιδιωτικές εταιρείες λαϊκή περιουσία. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αποδεχτούν τις δικαιολογίες της κυβέρνησης ότι η ιδιωτικοποίηση είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού γιατί γίνεται σε καλή τιμή, ούτε την ψευτοαντιπολίτευση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ που ισχυρίζεται ότι η ιδιωτικοποίηση θα είναι λιγότερο αντιλαϊκή - αντεργατική, αν διατηρήσει το Δημόσιο κάποιο ποσοστό».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Στα ύψη η φοροδιαφυγή

Τα επιτεύγματα της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) επιχειρεί, με ιδιαίτερη ένταση στο τελευταίο διάστημα, να διαφημίσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Η τακτική αυτή έχει να κάνει και με τις υποδείξεις που έχουν πάρει από την ΕΕ το ΔΝΤ στο πλαίσιο της δημιουργίας κλίματος για νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Η φοροδιαφυγή προσλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις και σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν και που αφορούν στο 5μηνο Γενάρη-Μάη 2009:

  • Τα εκτιμώμενα έσοδα από τους φοροελέγχους της ΥΠΕΕ φτάνουν σε 696,1 εκατ. ευρώ (από 500,9 εκατ. ευρώ στο 5μηνο του 2008) είναι δηλαδή αυξημένα 39%. Βέβαια, είναι άγνωστο εάν και κατά πόσο θα πληρωθούν στα δημόσια ταμεία.
  • Ειδικά για το μήνα Μάη οι φοροπαραβάσεις που καταλογίστηκαν φτάνουν σε 200 εκατ. ευρώ (από 48,9 εκατ. ευρώ) με αύξηση 310%.

Να σημειωθεί πως το ΔΝΤ έχει υποδείξει στην κυβέρνηση συγκεκριμένη «τεχνογνωσία» για τη φοροδιαφυγή και για τη λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Η συνολική μάζα των βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων χρεών προς την Εφορία υπολογίζεται σήμερα σε περισσότερα από 18 δισ. ευρώ. Αυτό που σκόπιμα αποκρύβουν είναι το γεγονός ότι τα 15 δισ. ευρώ είναι φέσια από μια μικρή δράκα μεγαλοεπιχειρηματιών που παραμένουν στο απυρόβλητο των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΩΝ
Επέκταση του προγράμματος στην Αττική

Την επέκταση του προγράμματος αντικατάστασης των ενεργοβόρων κλιματιστικών συσκευών στην Αττική, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, με την πρόσθεση 5 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό για την περιοχή της Αττικής.

Η απόφαση ελήφθη λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε, με αποτέλεσμα μέσα στις πρώτες μέρες από την έναρξη του προγράμματος να πουληθούν περισσότερες από 2.000 συσκευές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ