Παρασκευή 19 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΝΤΟΪΤΣΕ ΤΕΛΕΚΟΜ»
«Παζάρι» για τα 2,1 δισ. ευρώ

Η γερμανική πολυεθνική βιάζεται να αποκτήσει προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών της, ενόψει της μπίζνας για τα ευρυζωνικά δίκτυα

Η μεγάλη αγορά των ευρυζωνικών δικτύων, που με βάση τα σημερινά δεδομένα αποτιμάται περί τα 2,1 δισ. ευρώ και η επιδίωξη της γερμανικής πολυεθνικής «Ντόιτσε Τέλεκομ» (ΝΤ) να αποκτήσει προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών της, βρίσκονται πίσω από τις διαπραγματεύσεις και τα παζάρια που ξεκίνησε χτες η κυβέρνηση με εκπροσώπους της πολυεθνικής.

Τόσο η κυβέρνηση, όσο και το ΠΑΣΟΚ που έβαλε τη δική του σφραγίδα στην ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, επιχειρούν να υποβαθμίσουν το κομβικό αυτό ζήτημα, προβάλλοντας μόνο την πλευρά που αφορά την εκχώρηση επιπλέον ποσοστού 5% του ΟΤΕ στο γερμανικό κολοσσό, όπως προβλέπει η σύμβαση που υπέγραψε πέρσι η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομίας, που συναντήθηκε χτες με τον επικεφαλής της ΝΤ Ρ. Ομπερμαν, ανακοίνωσε ότι συζητήθηκε η πώληση του επιπλέον ποσοστού 5% των μετοχών του ΟΤΕ, στην προκαθορισμένη τιμή των 27,5 ευρώ ανά μετοχή. Κατά τον υπουργό, η πώληση αυτή είναι συμφέρουσα για το δημόσιο, δεδομένου ότι η τρέχουσα τιμή της μετοχής του ΟΤΕ είναι 11,77 ευρώ και συνεπώς από την πώληση στην προσυμφωνημένη τιμή το Δημόσιο θα εισπράξει 674 εκατ. ευρώ, έναντι 285,5 εκατ. ευρώ που θα εισέπραττε με βάση την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής του ΟΤΕ.

Με αυτή την επιχειρηματολογία ο Γ. Παπαθανασίου επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατηγόρησε για «άκρατο λαϊκισμό και πλήρη ανευθυνότητα». Η επίθεση του υπουργού αφορούσε δήλωση της Λ. Κατσέλη, η οποία χαρακτήρισε μνημείο ανευθυνότητας την πώληση του 5% του ΟΤΕ για ταμειακούς λόγους, κατηγόρησε την κυβέρνηση για επιζήμια διαχείριση δημόσιας περιουσίας και την κάλεσε να κατανοήσει την κόκκινη γραμμή που θέτει το ΠΑΣΟΚ και να καταλάβει ότι οι δημόσιες και μάλιστα κερδοφόρες επιχειρήσεις, δεν πωλούνται, αλλά αναπτύσσονται. Τα περί δήθεν μη πώλησης των κερδοφόρων δημόσιων επιχειρήσεων, που είπε η Λ. Κατσέλη, σίγουρα δεν αντέχουν σοβαρής κριτικής, ενώ όσον αφορά στην κόκκινη γραμμή, είναι γνωστή η υποκριτική θέση του ΠΑΣΟΚ για ένα ιδιωτικοποιημένο ΟΤΕ υπό κρατικό έλεγχο.

Ο Ρ. Ομπερμαν και ο πρόεδρος του ΟΤΕ Π. Βουρλούμης, επισκέφτηκαν και τον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών Ευρ. Στυλιανίδη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση κυριάρχησε το θέμα της ανάπτυξης του δικτύου οπτικών ινών και η συμμετοχή του ΟΤΕ στο πρόγραμμα, προϋπολογισμού 2,1 δισ. ευρώ. Οι Γερμανοί θέλουν να έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στο μοίρασμα των 2,1 δισ. ευρώ, αλλά και αναπτύσσοντας τη δική τους στρατηγική να καταστούν απόλυτοι κυρίαρχοι έναντι των ανταγωνιστών τους.

Αντίδραση για το θεαθήναι εκδηλώθηκε και από την πλειοψηφία της ΟΜΕ - ΟΤΕ, η οποία ζητά συναντήσεις με τους συναρμόδιους υπουργούς και τον επικεφαλής της ΝΤ, ενώ συγκαλεί και έκτακτο ΔΣ για να αποφασίσει κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ