ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούνη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΕΒ
Προετοιμάζονται για τη μετα-κρισιακή περίοδο

Οι μεγαλοβιομήχανοι προετοιμάζονται για την αυριανή μέρα, η κυβέρνηση δεσμεύεται για στήριξη

Τα ζητήματα στήριξης του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του την επόμενη μέρα κυριάρχησαν στη χτεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης με τον πρόεδρο των μεγαλοβιομηχάνων του ΣΕΒ. Βιομήχανοι και κυβέρνηση συνεργάστηκαν στενά και αποτελεσματικά για μια σειρά πολύ συγκεκριμένων και κομβικών θεμάτων που ουσιαστικά συνδέονται με τη μετά την κρίση περίοδο και την αντιμετώπιση από το ντόπιο κεφάλαιο του επερχόμενου ανταγωνισμού, με τους νέους όρους που θέτει τόσο η ΕΕ, όσο και η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται διεθνώς. Μετά τη συνάντηση των μεγαλοβιομηχάνων, ο Κ. Χατζηδάκης έσπευσε να δηλώσει ότι «δεν αφήσαμε σχεδόν τίποτα που να μην το συζητήσουμε με τον ΣΕΒ» και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δ. Δασκαλόπουλος σημείωσε ότι «είχαμε μια πάρα πολύ εποικοδομητική συνεργασία». Κάτι που δεν μπορούν να πουν, ειδικά αυτήν την περίοδο, ούτε οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που εκβιάζονται για απολύσεις, μειώσεις μισθών και περικοπές δικαιωμάτων, ούτε οι εργαζόμενοι στα ερευνητικά κέντρα που συγχωνεύονται και καταργούνται, στο όνομα της εξοικονόμησης πόρων και της οικονομικής τους αποδοτικότητας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χτεσινή συνάντηση συμφωνήθηκε και ανακοινώθηκε ότι σύντομα θα υπογραφεί... μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στο υπουργείο και τον ΣΕΒ για θέματα ενημέρωσης των καταναλωτών, τη διάδοση καλών πρακτικών, τη συμμόρφωση με αυστηρές προδιαγραφές. Ο Κ. Χατζηδάκης σημείωσε σχετικά ότι το μνημόνιο δείχνει «την καλή θέληση και των δύο πλευρών να συνεργαστούμε για τα θέματα ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της προστασίας του καταναλωτή», ενώ από την πλευρά του ΣΕΒ ειπώθηκε ότι «στα θέματα του καταναλωτή, σίγουρα οι επιχειρήσεις και το υπουργείο Ανάπτυξης είναι στην ίδια πλευρά». Το ίδιο ισχύει και για πολλά άλλα θέματα με την πολιτική της ΕΕ που υλοποιεί η κυβέρνηση υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου.

Αυτά που συζητήθηκαν στη συνάντηση θα αποτυπωθούν επακριβώς σε νεότερες κυβερνητικές αποφάσεις και νομοσχέδια. Σύμφωνα με την αναλυτική ανακοίνωση του ΣΕΒ εξετάστηκαν τα εξής θέματα:

  • Επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων.
  • Εναρμόνιση των διατάξεων του Ν/Σ για τις «επιχειρηματικές περιοχές» με αυτές του ειδικού χωροταξικού για τη βιομηχανία, ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή του και της ανάγκης να ισχύσει καθεστώς ανάλογο με τα ΣΔΙΤ για τη χρηματοδότηση.
  • Προσδιορισμό για την περίοδο μέχρι το 2020 του πρωτογενούς ενεργειακού μίγματος που θέλει να υιοθετήσει η χώρα μας, προκειμένου να είναι εφικτή η υλοποίηση των φιλόδοξων στόχων, που υιοθέτησε η Ελλάδα στο εαρινό Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ σχετικά με τις εκπομπές ρύπων.
  • Αμεση έκδοση των κανονιστικών διατάξεων του Ν. 3653/2008 για το «Θεσμικό Πλαίσιο Ερευνας και Τεχνολογίας» προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο νόμος αυτός, που παραμένει ανενεργός από την άνοιξη του 2008.
  • Εξειδίκευση των δράσεων, που προβλέπει το ΕΠΑΝ II, ώστε να προκηρυχθούν ολοκληρωμένα προγράμματα που να αποβλέπουν στη συνολική αντιμετώπιση των μεσοπρόθεσμων αναγκών.
  • Ενεργοποίηση του μηχανισμού JEREMIE, που αφορά στο σύστημα ενισχύσεως μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ
Η Ερευνα ... στους δρόμους

Αποψη από τη χτεσινή κινητοποίηση
Αποψη από τη χτεσινή κινητοποίηση
Την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην κυβερνητική απόφαση για καταργήσεις και συγχωνεύσεις ερευνητικών κέντρων, η οποία προβλέπει και την απομάκρυνση τριών Ινστιτούτων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), εξέφρασαν χτες οι ερευνητές, το διοικητικό και το τεχνικό προσωπικό του Ιδρύματος προχωρώντας σε συμβολικό αποκλεισμό μισής ώρας της Λεωφόρου Βασ. Κωνσταντίνου, από τις 12 το μεσημέρι, στο ύψος του ΕΙΕ. Την ίδια μέρα, το υπουργείο Ανάπτυξης, μπροστά στην ολοένα διογκούμενη αντίδραση των εργαζομένων, έσπευσε προσχηματικά να δώσει προθεσμία μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, 26 του Ιούνη, στους «Διευθυντές και τα Κέντρα που επιθυμούν, να καταθέσουν τις προτάσεις τους» για τη σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση του ερευνητικού ιστού.

Στη χτεσινή κινητοποίηση συμμετείχαν, επίσης, εργαζόμενοι του ΕΚΚΕ και του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ που θίγονται και αυτά από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Οι εργαζόμενοι με μαύρα μπαλόνια στα χέρια ξεδίπλωσαν τα πανό τους στο δρόμο και διαδήλωσαν κατά της απαξίωσης του ερευνητικού τομέα.

Η πολιτική της κυβέρνησης βασίζεται στη Στρατηγική της Λισαβόνας για την «οικονομία της γνώσης» και στις αποφάσεις εξειδίκευσής τους που ακολούθησαν, με κύριο στόχο την απόλυτη σύνδεση της Ερευνας με την παραγωγή, έτσι ώστε το ερευνητικό έργο να υπαχθεί ολοκληρωτικά στις επιχειρηματικές προτεραιότητες. Θα ερευνάται και θα ανακαλύπτεται ό,τι μπορεί να πουληθεί.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΕΙΕ επισημαίνει με ανακοίνωσή του ότι «με το πρόσχημα της μεταρρύθμισης, χωρίς σοβαρό σχεδιασμό και οικονομικοτεχνική μελέτη διαλύονται ερευνητικά κέντρα, μεταφέρονται Ινστιτούτα σε ανύπαρκτες κτιριακές υποδομές και απορυθμίζεται η ερευνητική διαδικασία για τα επόμενα 5 ή 10 χρόνια». Το ΔΣ του ΕΙΕ δηλώνει σε ψήφισμά του ότι «είναι αποφασισμένο να μη συναινέσει στη διάλυσή του».

Το υπουργείο Ανάπτυξης επιχειρεί με τη χτεσινή ανακοίνωσή του να αντικρούσει το επιχείρημα του μη διαλόγου για τις αλλαγές, αποφεύγοντας βεβαίως να θίξει την πολιτική λογική στις οποίες βασίζονται. Ταυτόχρονα, παρουσίασε απόφαση της Συνόδου των διευθυντών των Ερευνητικών Κέντρων, η οποία συνεδρίασε στις 16 του Ιούνη, στην οποία αναφέρεται ότι η κυβερνητική απόφαση «προσφέρει ένα ικανοποιητικό νέο πλαίσιο οργάνωσης του Εθνικού Χώρου Ερευνας». Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία, καθώς δε συμφώνησαν όλοι οι διευθυντές με τις αλλαγές, σε αντίθεση με πολλούς που δε θίγονται προς το παρόν.

Τη διαφωνία και τη διαμαρτυρία του για την κυβερνητική απόφαση εκφράζει το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Δημόκριτου.


ΟΜΙΛΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Φρέσκος αέρας με νέα κεφάλαια

«Διευκολύνσεις» χρηματοδότησης στα ασφαλιστικά ταμεία για τη συμμετοχή τους στην αύξηση κεφαλαίου. Πίσω από τα επιχειρηματικά σχέδια των τραπεζιτών σύρονται οι δυνάμεις του κοινωνικού εταιρισμού

Στην τελική ευθεία για τη συγκέντρωση φρέσκων κεφαλαίων ύψους 1,25 δισ. ευρώ βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) σε μια κίνηση που έχει να κάνει με τις διαφαινόμενες ανακατατάξεις στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών πλάνων της τράπεζας στη ευρύτερη ζωτική περιοχή.

Ο επικεφαλής του ομίλου της ΕΤΕ, Τ. Αράπογλου, στο πλαίσιο χτεσινής συνέντευξης Τύπου έκλεισε το μάτι τόσο στις διοικήσεις ασφαλιστικών ταμείων όσο και στις ποικιλώνυμες συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που κλαίγονται για το κατά πόσο έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν - στο βαθμό που τους αναλογεί - στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Η διοίκηση της τράπεζας διαμηνύει πως ο νόμος δίνει πλέον τη δυνατότητα χρηματοδότησης από τη ίδια την τράπεζα προς τους υφιστάμενους μετόχους που θα θελήσουν να συμμετάσχουν, διευκόλυνση που σύμφωνα με τη διοίκηση θα δοθεί. Είναι απόλυτα φανερό πως οι δυνάμεις του κοινωνικού εταιρισμού στηρίζουν τις ορέξεις του τραπεζικού κεφαλαίου και σύρονται πίσω από τα επιχειρηματικά πλάνα και τους σχεδιασμούς του.

Η διοίκηση της ΕΤΕ εκτιμά πως στο επόμενο διάστημα αρκετές τράπεζες στην Ευρώπη θα προχωρήσουν σε συγκέντρωση νέων κεφαλαίων. Η εξέλιξη έχει να κάνει και με τις προωθούμενες κρατικομονοπωλιακού χαρακτήρα ρυθμίσεις για τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που συζητούνται και σε επίπεδο ΕΕ, με γνώμονα τις αυστηρότερες απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας. Στόχος τους η κατά το δυνατόν απρόσκοπτη και χωρίς κλυδωνισμούς λειτουργία του τραπεζικού και γενικότερα του εκμεταλλευτικού συστήματος, μέσα σε συνθήκες οικονομικών κρίσεων. Σύμφωνα με τον Τ. Αράπογλου η αύξηση κεφαλαίου, σε αυτή τη φάση, τους δίνει προβάδισμα στον τραπεζικό χώρο διεθνώς.

Η κίνηση από τον όμιλο της ΕΤΕ, σύμφωνα με τη διοίκηση, αποσκοπεί ακόμη:

  • Στην επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Σε αυτές τις αγορές διαβλέπουν την πιθανότητα αποχώρησης άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών και το ενδεχόμενο ευκαιριών για τους ίδιους εξαιτίας και των συγκριτικά φθηνότερων αποτιμήσεων που εμφανίζονται σε αυτή τη φάση. Ο τραπεζίτης ισχυρίστηκε πως δεν υπάρχει «τίποτα συγκεκριμένο» και ακόμη πως για συγχωνεύσεις μέσα στη χώρα θα ήταν προσφορότερη η ανταλλαγή μετοχών και όχι η καταβολή μετρητών.
  • Μέρος από την αύξηση κεφαλαίου θα πάει για την εξαγορά «υβριδικών κεφαλαίων» της τράπεζας (ομόλογα χωρίς διασφαλίσεις) που βρίσκονται σε χέρια τρίτων (κυρίως ξένων μεγαλορεντιέρηδων) και που τώρα έχουν χάσει σημαντικό μέρος από την αρχική αξία τους.
  • Στην επιστροφή των ενισχύσεων που πήρε η ΕΤΕ από το κρατικό πακέτο με τα 28 δισ. ευρώ - δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ