Παρασκευή 19 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΟΜΙΛΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Φρέσκος αέρας με νέα κεφάλαια

«Διευκολύνσεις» χρηματοδότησης στα ασφαλιστικά ταμεία για τη συμμετοχή τους στην αύξηση κεφαλαίου. Πίσω από τα επιχειρηματικά σχέδια των τραπεζιτών σύρονται οι δυνάμεις του κοινωνικού εταιρισμού

Στην τελική ευθεία για τη συγκέντρωση φρέσκων κεφαλαίων ύψους 1,25 δισ. ευρώ βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) σε μια κίνηση που έχει να κάνει με τις διαφαινόμενες ανακατατάξεις στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών πλάνων της τράπεζας στη ευρύτερη ζωτική περιοχή.

Ο επικεφαλής του ομίλου της ΕΤΕ, Τ. Αράπογλου, στο πλαίσιο χτεσινής συνέντευξης Τύπου έκλεισε το μάτι τόσο στις διοικήσεις ασφαλιστικών ταμείων όσο και στις ποικιλώνυμες συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που κλαίγονται για το κατά πόσο έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν - στο βαθμό που τους αναλογεί - στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Η διοίκηση της τράπεζας διαμηνύει πως ο νόμος δίνει πλέον τη δυνατότητα χρηματοδότησης από τη ίδια την τράπεζα προς τους υφιστάμενους μετόχους που θα θελήσουν να συμμετάσχουν, διευκόλυνση που σύμφωνα με τη διοίκηση θα δοθεί. Είναι απόλυτα φανερό πως οι δυνάμεις του κοινωνικού εταιρισμού στηρίζουν τις ορέξεις του τραπεζικού κεφαλαίου και σύρονται πίσω από τα επιχειρηματικά πλάνα και τους σχεδιασμούς του.

Η διοίκηση της ΕΤΕ εκτιμά πως στο επόμενο διάστημα αρκετές τράπεζες στην Ευρώπη θα προχωρήσουν σε συγκέντρωση νέων κεφαλαίων. Η εξέλιξη έχει να κάνει και με τις προωθούμενες κρατικομονοπωλιακού χαρακτήρα ρυθμίσεις για τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που συζητούνται και σε επίπεδο ΕΕ, με γνώμονα τις αυστηρότερες απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας. Στόχος τους η κατά το δυνατόν απρόσκοπτη και χωρίς κλυδωνισμούς λειτουργία του τραπεζικού και γενικότερα του εκμεταλλευτικού συστήματος, μέσα σε συνθήκες οικονομικών κρίσεων. Σύμφωνα με τον Τ. Αράπογλου η αύξηση κεφαλαίου, σε αυτή τη φάση, τους δίνει προβάδισμα στον τραπεζικό χώρο διεθνώς.

Η κίνηση από τον όμιλο της ΕΤΕ, σύμφωνα με τη διοίκηση, αποσκοπεί ακόμη:

  • Στην επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Σε αυτές τις αγορές διαβλέπουν την πιθανότητα αποχώρησης άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών και το ενδεχόμενο ευκαιριών για τους ίδιους εξαιτίας και των συγκριτικά φθηνότερων αποτιμήσεων που εμφανίζονται σε αυτή τη φάση. Ο τραπεζίτης ισχυρίστηκε πως δεν υπάρχει «τίποτα συγκεκριμένο» και ακόμη πως για συγχωνεύσεις μέσα στη χώρα θα ήταν προσφορότερη η ανταλλαγή μετοχών και όχι η καταβολή μετρητών.
  • Μέρος από την αύξηση κεφαλαίου θα πάει για την εξαγορά «υβριδικών κεφαλαίων» της τράπεζας (ομόλογα χωρίς διασφαλίσεις) που βρίσκονται σε χέρια τρίτων (κυρίως ξένων μεγαλορεντιέρηδων) και που τώρα έχουν χάσει σημαντικό μέρος από την αρχική αξία τους.
  • Στην επιστροφή των ενισχύσεων που πήρε η ΕΤΕ από το κρατικό πακέτο με τα 28 δισ. ευρώ - δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ