ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούνη 2009
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Καινοτομία και επιχειρηματικότητα

Την αύξηση των δεικτών καινοτομίας βάζει στόχο το κεφάλαιο προκειμένου να αυξήσει την κερδοφορία του, όπως φάνηκε από την προχτεσινή παρουσίαση έρευνας του Οικονομικού Πανεπιστημίου κατά παραγγελία του «Ιδρύματος Κόκκαλη»

Πώς οι επιχειρήσεις παραγγέλνουν έρευνα από τα πανεπιστήμια προκειμένου να λύσουν ζητήματα που άπτονται της αύξησης της κερδοφορίας τους και πώς όλες αυτές οι κινήσεις τελικά καταλήγουν - από την πλευρά των επιχειρήσεων και των κομμάτων του κεφαλαίου - σε υποστήριξη της αναγκαιότητας για μεταρρυθμίσεις προς όφελος του κεφαλαίου, αναδείχτηκε και σε προχτεσινή εκδήλωση για την παρουσίαση έρευνας με θέμα «Η καινοτομία στην Ελλάδα. Συγκριτική αξιολόγηση με διεθνείς δείκτες, πολιτικές, προτάσεις στρατηγικής», που πραγματοποιήθηκε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας (πρώην ΑΣΟΕΕ) κατά παραγγελία του «Ιδρύματος Κόκκαλη».

Με ομιλητές εκπροσώπους των επιχειρηματιών και της κυβέρνησης και με την παρουσία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου και της νεοεκλεγείσας ευρωβουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. Ν. Τζαβέλλα, η εκδήλωση - η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του ΣΕΒ - είχε στο επίκεντρό της την καινοτομία, ως μοχλό αύξησης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, ως μοχλό ανάπτυξης, στο πνεύμα και του έτους καινοτομίας - όπως έχει ονομάσει η ΕΕ το 2009. Σε αυτό το πνεύμα, η «καρδιά» των παρεμβάσεων χτυπούσε στα εξής ζητήματα: Προώθηση αλλαγών στην εκπαίδευση συνολικά ώστε να διαπνέεται από το πνεύμα επιχειρηματικότητας, προώθηση αλλαγών στα πανεπιστήμια στην κατεύθυνση της «αυτονομίας και αυτοτέλειας» και της διασύνδεσής τους με τις επιχειρήσεις, αλλαγές στο φορολογικό σύστημα ώστε να είναι ακόμα πιο ελκυστικές οι επενδύσεις για καινοτομία από τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλαγές στη γραφειοκρατία ώστε να είναι πιο εύκολη η δημιουργία νέων επιχειρήσεων, κ.ά. Με άλλα λόγια, στο προσκήνιο και με αυτή την αφορμή μπαίνει όλο το αντιδραστικό οπλοστάσιο, ο κατακερματισμός της γνώσης και ο προσανατολισμός της σε δεξιότητες που έχει ανάγκη το κεφάλαιο (όπως το πνεύμα της επιχειρηματικότητας), το πλήρες «άνοιγμα» των πανεπιστημίων στην αγορά και οι «ευκολίες» στη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Να θυμίσουμε ότι το «Ιδρυμα Κόκκαλη» - όπως και άλλα «ευαγή» ιδρύματα μεγαλοεπιχειρηματιών - δραστηριοποιείται και στο χώρο της εκπαίδευσης και της έρευνας. Αλλωστε, στόχος της πολιτικής της ΕΕ είναι οι επιχειρηματίες να παρεμβαίνουν ελεύθερα από σχολεία και πανεπιστήμια προκειμένου να φτιάξουν εργατικό δυναμικό στα μέτρα τους, καθώς και να παραγγείλουν τα ερευνητικά προγράμματα που έχουν κάθε φορά ανάγκη για την αύξηση των κερδών τους.

Μοχλός αύξησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου

Δεν είναι τυχαίο που η καινοτομία, όπως και συνολικά η έρευνα και η επιστήμη, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επιχειρήσεων. Γιατί η καινοτομία, η νέα τεχνολογία, οι επιστημονικές ανακαλύψεις που αφορούν στην παραγωγή είναι και αυτές που στις σημερινές συνθήκες συμβάλλουν ουσιαστικά στην αύξηση της κερδοφορίας, αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα, μειώνουν το κόστος παραγωγής. Γι' αυτό και το κεφάλαιο ενδιαφέρεται για την έρευνα, γι' αυτό και πριμοδοτεί και χρηματοδοτεί συγκεκριμένες ερευνητικές προσπάθειες με κριτήριο το αποτέλεσμά τους. Την ίδια στιγμή, ερευνητικές δραστηριότητες που μπορεί να έχει ανάγκη ο λαός, όπως, για παράδειγμα, η πρόληψη και καταπολέμηση νέων επαγγελματικών ασθενειών, ερευνητικές προσπάθειες που θα είχαν αντίκτυπο στη βελτίωση των συνθηκών ζωής του λαού, δεν τυγχάνουν αντίστοιχης προσοχής.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, μιλώντας στην προχτεσινή εκδήλωση, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «είναι ένα έλλειμμα (σ.σ. το έλλειμμα καινοτομίας στην Ελλάδα) που θα έπρεπε να μας πονά περισσότερο ίσως και από αυτό το περίφημο δημοσιονομικό έλλειμμα. Διότι εδώ και πολλές δεκαετίες, στη σύγχρονη οικονομία της αγοράς, η καινοτομία είναι στενά συνδεδεμένη με την έννοια και τη δυναμική του εκσυγχρονισμού, δηλαδή της προόδου, της εξέλιξης, της ανάπτυξης». Και τόνισε: «Η επιχειρηματική τάξη δεν έχει άλλη επιλογή παρά να τολμήσει να καινοτομήσει, να προχωρήσει μπροστά χωρίς τις αναστολές και τις φοβίες που μπλοκάρουν την υπόλοιπη κοινωνία. Η καινοτομία είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ και ρόλος και ευθύνη της επιχειρηματικής τάξης».

Σε πρώτο πλάνο η προώθηση των αναδιαρθρώσεων

Παρουσιάζοντας την έρευνα ο Σπ. Λιούκας, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα πως για μια χώρα σαν την Ελλάδα δεν υπάρχει άλλη λύση σήμερα από την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα.

Στην έρευνα γίνεται μια συγκριτική μελέτη των δεικτών της Ελλάδας σε σχέση με εκείνους μεσογειακών χωρών, νέων κρατών - μελών της ΕΕ, καθώς και των «πρωτοπόρων» χωρών στην καινοτομία. Μεταξύ άλλων επισημαίνεται πως «η γραφειοκρατία και η δυσκολία δημιουργίας επιχειρήσεων αναδεικνύονται ξανά ως αρνητικοί παράγοντες αποτρέποντας τις επενδύσεις σε νέες καινοτομικές ιδέες. Αντίστοιχα χαμηλή είναι η θέση της Ελλάδας σε μεταφορά γνώσης μεταξύ πανεπιστημίων και εταιρειών», «η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα να διαθέτει μηχανικούς και επιστήμονες αλλά δε φαίνεται να δαπανά κεφάλαια και να στηρίζει τους επιστήμονες αυτούς (μέσω συνεργασίας πανεπιστημίων/εταιρειών) στο καινοτομικό τους έργο», «είναι εμφανής η υστέρηση της Ελλάδας σε δημόσιες πολιτικές για την καινοτομία, ιδιαίτερα σε πολιτικές που αφορούν την επιχειρηματικότητα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πνεύμα της επιχειρηματικότητας, για το οποίο γίνεται πολύς λόγος ιδιαίτερα όσον αφορά στην καινοτομία, έχει να κάνει και με το γεγονός ότι στις σημερινές συνθήκες ο ερευνητής δεν είναι μόνο ερευνητής και επιστήμονας αλλά και ...επιχειρηματίας και μάνατζερ. Θέλουν να έχει ο ερευνητής ως κριτήριο όχι τις ανάγκες της κοινωνίας για τη βελτίωση της ζωής του λαού, αλλά το τι μπορεί να πουληθεί πιο ακριβά. Στο ίδιο πλαίσιο ξεφυτρώνουν στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα εταιρείες - βλαστοί (spin - off), από καθηγητές και ερευνητές, με στόχο την αναζήτηση χρηματοδότη για τη διεξαγωγή της έρευνας και την αναζήτηση καλών αγοραστών για την πώληση των προϊόντων της έρευνας και της καινοτομίας...


Στο στόχαστρο το άσυλο και το κίνημα

Από το Γενάρη μέχρι σήμερα έχει ανοίξει με έντονο τρόπο στα αστικά ΜΜΕ μια συζήτηση περί ακαδημαϊκού ασύλου, με ξεκάθαρο στόχο τον εκφυλισμό του στη συνείδηση του κόσμου και τελικά την πλήρη κατάργησή του. Κάποια, υποτίθεται, αποκαλυπτικά ρεπορτάζ, τα οποία έλεγαν μισές αλήθειες, έκαναν λόγο για στέκια αντιεξουσιαστών στις σχολές του κέντρου που λειτουργούν ως ορμητήρια για επιθέσεις. Η ίδια συζήτηση φούντωσε με αφορμή την πολυήμερη κατάληψη του κτιρίου διοίκησης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τις απειλές του πρύτανη, που ήταν σε ανοιχτή γραμμή με τον εισαγγελέα για ...εφαρμογή του νόμου. Κι ενώ οι διάφορες σειρήνες κατά του ασύλου έμοιαζαν να σιγούν, τρεις μέρες πριν τις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, δήλωσε ξεκάθαρα ότι σκέφτεται ακόμα και την πλήρη κατάργηση του ακαδημαϊκού ασύλου εάν ο υπάρχων νόμος - πλαίσιο (που ήδη το περιστέλλει δραστικά) δεν εφαρμοστεί πλήρως.

Σε μια περίοδο που πυροδοτείται ποικιλοτρόπως η ένταση των κατασταλτικών μέτρων και η ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών, εμφανίζονται διάφοροι πρόθυμοι να κρατούν διαρκώς ζεστό το κλίμα περί περιστολής ή κατάργησης του ασύλου, ακόμα και με κάθε ασήμαντη αφορμή. Μια τέτοια περίπτωση είναι, για παράδειγμα, το πάρε - δώσε ανακοινώσεων (και όχι μόνο), εδώ και τρεις βδομάδες στο ΤΕΙ της Αθήνας, μεταξύ της διοίκησης και του εκπαιδευτικού προσωπικού από τη μια, και μιας ομάδας που διατηρεί κατάληψη σε ένα χώρο του ιδρύματος, γύρω από το θέμα αυτής της κατάληψης... Κι αν ψάξουμε λίγο, ακόμα και στα ψιλά της ειδησεογραφίας των τελευταίων χρόνων, θα βρούμε κι άλλα τέτοια περιστατικά, όπου, στο φόντο του ασύλου, ανταλλάσσονται πυρά ανάμεσα σε διοικήσεις και ομάδες φοιτητών ή μη, σε ένα παιχνίδι εκφυλισμού του ασύλου και πλήρους αποπροσανατολισμού του κινήματος.

Κανένας από όλους αυτούς τους δήθεν ευαίσθητους γύρω από το άσυλο ή τις καταλήψεις δε μιλά για την ουσία του πράγματος. Η πραγματικότητα λέει ότι ο νόμος - πλαίσιο βλέπει ως εχθρό του ασύλου κάθε συλλογικό όργανο, εντός των πανεπιστημίων, που αποφασίζει μια κινητοποίηση (απεργία, αποχή, κτλ.), ενώ κάθε Γενική Συνέλευση, κάθε συλλογική δραστηριότητα που μπορεί να διακόπτει μια λειτουργία του ιδρύματος, δυνητικά μπορεί να αναγορευτεί σε κατάλυση του ασύλου! Είναι παραπάνω από φανερό ότι περιορίζοντας ή καταργώντας το άσυλο θέλουν να χτυπήσουν το οργανωμένο μαζικό κίνημα των φοιτητών, διδασκόντων και εργαζομένων στα ιδρύματα. Είναι φανερό και το γιατί: Γιατί για να περάσει απρόσκοπτα η πολιτική τους μέσα στα ιδρύματα, η πολιτική των αναδιαρθρώσεων, πρέπει να έχουν όλα τα όπλα για να καταπνίξουν κάθε φωνή αντίστασης, για να πολεμήσουν το κίνημα που μπορεί να αντισταθεί και να βάλει φραγμό σ' αυτές τις αναδιαρθρώσεις.

Ούτε οι εύθικτες διοικήσεις ούτε οι ευαίσθητοι καταληψίες ούτε οι σοβαροί αναλυτές μπαίνουν σ' αυτή την ουσία του προβλήματος. Το ακριβώς αντίθετο: Βάζουν όλοι τους πλάτη για το χτύπημα του ασύλου, άρα και για το χτύπημα του κινήματος, προκειμένου να προχωράει απρόσκοπτα η πολιτική της υποβάθμισης της εκπαίδευσης, η πολιτική της όλο και στενότερης διαπλοκής της εκπαίδευσης με τις επιχειρήσεις, η πολιτική της διδασκαλίας του σκοταδισμού.


Γ. Σ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ