ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Ιούνη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΤΑ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Οχι στις απολύσεις και την κατάργηση της Κυριακής αργίας

Κοινή συγκέντρωση οργανώνουν την Τρίτη 23 Ιούνη στο σταθμό του Ηλεκτρικού στο Μαρούσι, 6.30 μ.μ., η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Συγκέντρωση και παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στις απολύσεις που κάνει η δημοτική αρχή (ΝΔ) Αμαρουσίου και τις αποφάσεις της που οδηγούν στην κατάργηση της Κυριακής αργίας, οργανώνουν από κοινού η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλώντας σε μαζική συμμετοχή τους εργαζόμενους και τη νεολαία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο εμπόριο, τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες. Η συγκέντρωση θα γίνει την Τρίτη 23 Ιούνη στο σταθμό του Ηλεκτρικού στο Μαρούσι και ώρα 6.30 το απόγευμα. Θα ακολουθήσει η παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι δύο μέρες μετά τις ευρωεκλογές πραγματοποιήθηκε Δημοτικό Συμβούλιο όπου με τις ψήφους της παράταξης της δημοτικής αρχής χαρακτηρίστηκαν 120 εργαζόμενοι ως «πλεονάζον προσωπικό», το οποίο οδηγεί στην απόλυσή τους. Ακόμα, αποφασίστηκε η δημοτική αρχή να αιτηθεί στη Νομαρχία της Αθήνας το χαρακτηρισμό του δήμου ως τουριστική περιοχή. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκεται η κατάργηση της Κυριακής αργίας για τους εργαζόμενους. Δηλαδή, η εφαρμογή της εργάσιμης βδομάδας των επτά ημερών και των 68 ωρών. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να κάνουν επιπλέον προσλήψεις συμβασιούχων με το πρόσχημα των έκτακτων αναγκών λόγω τουριστικής περιόδου...

Η Συντονιστική και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, σε κοινή ανακοίνωσή τους, επισημαίνουν ότι αυτές οι αποφάσεις εντάσσονται στις πολιτικές της ΕΕ και της κυβέρνησης που καταργούν τη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Σήμερα, σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση απασχολούνται με ελαστικές σχέσεις εργασίας και στο εμπόριο κυριαρχεί η ημιαπασχόληση. Την πολιτική αυτή αβαντάρει η ΚΕΔΚΕ (δήμαρχοι που στηρίζουν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ) με την πρόσληψη ακόμα 20 χιλιάδων συμβασιούχων. Αυτά τα μέτρα, μαζί με όσα αποφασίστηκαν στα όργανα της ΕΕ αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, στοχεύουν στη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων. Στην ανακοίνωση αναδεικνύεται η υποκρισία της πλειοψηφίας της ΠΟΕ - ΟΤΑ που τάχα υπερασπίζεται τη μόνιμη και σταθερή εργασία ενώ προτείνει την πρόσληψη συμβασιούχων στους τουριστικούς δήμους.

ΑΝΕΝ
Χρωστά δεδουλευμένα μέχρι και 11 μηνών

Οι προκλήσεις από τους ακτοπλόους εφοπλιστές δεν έχουν τέλος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα και η Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Νότου (ΑΝΕΝ) θυγατρική της ΑΝΕΚ, του Γ. Βαρδινογιάννη, πλοιοκτήτρια του σαπιοκάραβου «ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ». Εχει απλήρωτους επί μήνες και τους 7 εργαζόμενους στα γραφεία της στα Χανιά. Ενώ απλήρωτους εγκατέλειψε η εταιρεία και τους ναυτεργάτες πριν μήνες. Σε ορισμένους οφείλει δεδουλευμένα 11 μηνών! Το καράβι βρίσκεται σε διαδικασία κατάσχεσης και ο πλειστηριασμός του, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, αναμένεται για τις 8 Ιούλη.

Το πλοίο «ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ», που εκτελούσε τα δρομολόγια από το λιμάνι Κισσάμου στα Χανιά προς Κύθηρα, Αντικύθηρα, Γύθειο, κ.α., αποτελεί και το μόνο περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας στα Χανιά. Η διοίκηση της εταιρείας είναι άφαντη, ενώ στο ΔΣ της εκπροσωπούνται οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις του Ν. Χανίων, του Ν. Μεσσηνίας και εκπρόσωποι των Δήμων Κισσάμου και Κυθήρων (δηλαδή, οι δυνάμεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ). Οι εργαζόμενοι εκφράζουν την ανησυχία τους, αν θα καταφέρουν να πάρουν τα δεδουλευμένα τους και τις αποζημιώσεις τους, καθώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες τους, η εταιρεία έχει οφειλές της τάξης των 9 εκατομμυρίων ευρώ σε προμηθευτές και Δημόσιο.

Παρ' όλα αυτά, η μητρική εταιρεία ΑΝΕΚ, από ένα μόνο δρομολόγιο της γραμμής Θεσσαλονίκη - Λήμνος - Καβάλα, που εκτελεί το πλοίο της «ΛΙΣΣΟΣ», βάζει στην τσέπη 34.500 ευρώ! Μάλιστα, τη γραμμή την έχει αναλάβει με σύμβαση απευθείας ανάθεσης, δηλαδή χωρίς διαγωνισμό. Επίσης η ΑΝΕΚ, μέσω του πλοίου «Β. Κορνάρος» της θυγατρικής της ΛΑΝΕ, βγάζει τη βδομάδα, για τις γραμμές που εκτελεί αυτό το πλοίο, 58.100 ευρώ!

Η Γραμματεία Χανίων του ΠΑΜΕ, με ανακοίνωσή της, καλεί τους εργαζόμενους της εταιρείας να διεκδικήσουν ενιαία και συλλογικά τα δεδουλευμένα και το δικαίωμά τους να συνεχίζουν να εργάζονται. Επίσης απαιτεί από τους εκπροσώπους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ν. Χανίων και του Δήμου Κισσάμου να πάρουν θέση για το πρόβλημα, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να ποιούν την νήσσα. Ξεκαθαρίζει ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων, καλώντας τους υπόλοιπους εργαζόμενους του νομού σε έμπρακτη αλληλεγγύη προς τους συναδέλφους τους.

Στο μεταξύ, την επίσχεση εργασίας συνεχίζουν οι ναυτεργάτες του πλοίου «ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΒΕΡΑ» της εταιρείας «ΚΑΛΛΙΣΤΗ» του εφοπλιστή Σπανού.

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΩΝ
Επιχειρεί ξανά ανατροπές στο ωράριο

Μεθοδεύει τη λειτουργία των υπηρεσιών σε 24ωρη βάση καθώς και τις Κυριακές και εξαιρέσιμες μέρες

Την ανατροπή και ελαστικοποίηση του ωραρίου των υπηρεσιών της επιχειρεί για δεύτερη φορά η Νομαρχιακή Αρχή Αθήνας (ΠΑΣΟΚ) με τη συνεργία της Περιφερειακής Αρχής Αττικής (ΝΔ). Βάση των αντεργατικών σχεδιασμών αποτελούν παλαιότεροι νόμοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Ο νομάρχης Αθηνών Γ. Σγουρός αιτήθηκε προς το υπουργείο Εσωτερικών τη λειτουργία υπηρεσιών και Διευθύνσεων της Νομαρχίας σε 24ωρη βάση καθώς και τις Κυριακές και εξαιρέσιμες μέρες. Η αίτηση της Νομαρχιακής Αρχής εγκρίθηκε από το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής, Χ. Μανιάτη. Η απόφαση αφορά τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας, Κοινωνικής Πρόνοιας, Πολεοδομιών, Μεταφορών, Εμπορίου, Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Κτηνιατρικής, Περιβάλλοντος, Προστασίας του Καταναλωτή και υπαλλήλων από διαφορετικές υπηρεσίες που συμμετέχουν σε Μικτά Κλιμάκια Ελέγχου. Να σημειωθεί ότι ανάλογη απόφαση υπήρξε και το 2007 που όμως δεν εφαρμόστηκε λόγω των αντιδράσεων των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο αυτής της απόφασης ο νομάρχης ζήτησε από τις Διευθύνσεις Προστασίας Καταναλωτή να αποστείλουν «κατάσταση με τα ονόματα των Εποπτών Δημόσιας Υγείας που θα βρίσκονται σε ετοιμότητα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούνιο - Ιούλιο - Αύγουστο καθώς επίσης και τα τηλέφωνα επικοινωνίας στα οποία θα μπορούμε να αναζητούμε». Δηλαδή, να βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής 24 ώρες το 24ωρο ώστε να καλούνται ανά πάσα ώρα και στιγμή για δουλειά!

Σε ανακοίνωσή τους, οι ταξικές δυνάμεις στο Σύλλογο Υπαλλήλων Νομαρχίας Αθήνας, η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση», καταγγέλλουν τη μεθόδευση της Νομαρχίας και της Περιφέρειας, καλώντας τους εργαζόμενους να εμποδίσουν την εφαρμογή αυτής της απόφασης και να παλέψουν για πλήρη, σταθερή εργασία, 7ωρο - 5νθήμερο - 35ωρο κτλ. Επισημαίνουν ακόμα ότι σήμερα οι επόπτες Δημόσιας Υγείας ζουν σε ένα καθεστώς συνεχούς μείωσης των μισθών τους, εργάζονται χωρίς πάγια οδοιπορικά, απογεύματα και βράδια χωρίς πρόσθετες αμοιβές και ασφαλιστικές κάλυψη.

«ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ»
Αποφασιστικά ενισχυμένες οι ταξικές δυνάμεις

Διπλασίασε τις έδρες στη διοίκηση και στους αντιπροσώπους για το ΕΚΠ η «Αμεση Δημοκρατία»

Με την αποφασιστική ενίσχυση του ψηφοδελτίου που υποστήριξε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο ολοκληρώθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Σωματείο των εργαζομένων στην καπνοβιομηχανία ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ. Από τους 493 που ψήφισαν, ο συνδυασμός «Αμεση Δημοκρατία» που υποστήριξε το ΠΑΜΕ, πήρε 185 ψήφους και 4 έδρες στο διοικητικό συμβούλιο από 116 ψήφους και 2 έδρες που είχε. Εξέλεξε 2 αντιπροσώπους από 1 που είχε στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά και 6 για την Ομοσπονδία Καπνού από 4. Το αποτέλεσμα αποκτάει ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν προστεθεί ότι στις προηγούμενες εκλογές είχαν ψηφίσει 670 εργαζόμενοι και ότι μόνο αυτή η παράταξη σημείωσε αύξηση σε ψήφους και έδρες.

Σε ό,τι αφορά τις άλλες παρατάξεις, η παράταξη ΠΕΜ που υποστηρίχτηκε από την ΠΑΣΚΕ και την ΑΠ (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) πήρε 212 ψήφους από 453 που είχε πάρει πριν με αποτέλεσμα να μειωθούν οι έδρες της στο διοικητικό συμβούλιο από 8 που είχε σε 5. Στο ΕΚΠ στέλνει 2 αντιπροσώπους από 4 και στην Ομοσπονδία 7 από 14. Η ΑΣΠ (ΔΑΚΕ) πήρε 52 ψήφους από 82, διατηρώντας τη μία έδρα της στη διοίκηση και τον έναν αντιπρόσωπό της στο ΕΚΠ. Ενώ στην Ομοσπονδία στέλνει έναν αντιπρόσωπο από 2 που είχε. Σε αυτές τις εκλογές κατέβηκε και ένα ψηφοδέλτιο «ανεξάρτητο» που πήρε 34 ψήφους, 1 έδρα στη διοίκηση και έναν αντιπρόσωπο μόνο για την Ομοσπονδία.

ΔΕΗ
Συνάντηση Χατζηδάκη - ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε χτες μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Ο υπουργός υπερασπίστηκε την πολιτική της ιδιωτικοποίησης - απελευθέρωσης. Ο εκπρόσωπος των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, της «Αγωνιστικής Συνεργασίας», κατήγγειλε ότι τα προβλήματα των εργαζομένων - μεταξύ αυτών και η έλλειψη μόνιμου προσωπικού - είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που ασκεί η κυβέρνηση της ΝΔ, συνέχεια της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Από τη μεριά της, η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ - η οποία στηρίζοντας την πολιτική αυτή αναδεικνύει ως μοναδικά υπεύθυνο το διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ - κινήθηκε σε ένα συναινετικό κλίμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ