ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούνη 2009
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΝΙΓΜΟΣ ΔΥΟ ΕΝΝΙΑΧΡΟΝΩΝ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ
Τεράστια ερωτηματικά για τις συνθήκες και τους ενόχους

Το τραγικό περιστατικό φέρνει για μια ακόμα φορά στην επιφάνεια τους κινδύνους που κρύβει το κυνήγι του κέρδους, στο πλαίσιο της εμπορευματοποίησης των διακοπών

Ελεύθεροι, με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν χτες το μεσημέρι, μετά την απολογία τους στον ανακριτή οι τρεις συλληφθέντες για τον τραγικό θάνατο δύο εννιάχρονων κοριτσιών, την περασμένη Παρασκευή, στην πισίνα της ιδιωτικής κατασκήνωσης «Εξερευνητές», στη Βελίκα Λάρισας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απολογία τους δύο ιδιοκτήτες της κατασκήνωσης επιχείρησαν να αποποιηθούν των ευθυνών τους και να τις επιρρίψουν σε εργαζόμενους που είχαν ορίσει υπεύθυνους. Οσον αφορά στην πισίνα, είπαν ότι οι αρμόδιες αρχές της Νομαρχίας την έκριναν κατάλληλη και έδωσαν τη σχετική άδεια.

Πέντε μέρες μετά το τραγικό συμβάν, μεγάλα και καίρια ερωτηματικά για τις συνθήκες παραμένουν αναπάντητα, ενώ πολλοί είναι αυτοί που ανησυχούν ότι θα επιχειρηθεί η συγκάλυψη των υπευθύνων. Σύμφωνα με τ' αποτελέσματα της ιατροδικαστικής έρευνας, ο θάνατος των δύο ανήλικων κοριτσιών προήλθε από πνιγμό, ενώ οι εκδορές που έφεραν στο σώμα τους δεν έγινε εφικτό να προσδιοριστεί επακριβώς πότε έγιναν.

Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι τη μοιραία στιγμή, στο χώρο της πισίνας, ο αριθμός των παιδιών που ήταν μέσα στο νερό ήταν μεγάλος. Ηταν η πρώτη μέρα λειτουργίας της κατασκήνωσης για τη φετινή σεζόν. Από αυτή τη σκοπιά, είναι εύλογα τα ερωτήματα που τίθενται όπως: Πώς από την πρώτη μέρα, χωρίς οι υπεύθυνοι να γνωρίζουν αν τα παιδιά ξέρουν κολύμπι, επέτρεψαν να μπουν στην πισίνα; Μπορεί μια τέτοια πισίνα που στη μια πλευρά το βάθος της να ξεπερνά τα 2,5 μέτρα, να λειτουργεί σε κατασκήνωση ανήλικων παιδιών; Γιατί δεν υπήρχε ναυαγοσώστης; Είχαν ληφθεί όλα τ' αναγκαία μέτρα για την υποδοχή των παιδιών; Κατά πόσο οι αρμόδιες αρχές διενεργούν ελέγχους, για το αν τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και προστασίας της ζωής των παιδιών; Το προσωπικό επαρκεί για τον έλεγχο όλων των παιδιών;

Η εν λόγω κατασκήνωση είχε άδεια λειτουργίας από τη Νομαρχία Λάρισας, η οποία δεν έχει ανακοινώσει τις προθέσεις της για το αν θα άρει ή όχι την άδεια. Αξίζει να σημειωθεί ακόμα ότι οι γονείς δεν ενημερώθηκαν από κανένα υπεύθυνο για το γεγονός ώστε να πάνε να πάρουν τα παιδιά τους. Κάποιοι έμαθαν από τα ΜΜΕ ή τυχαία από γνωστούς και έσπευσαν στην κατασκήνωση. Ομως, τα παιδιά αυτών που δεν ενημερώθηκαν, έμειναν όλο το βράδυ εκεί, μόνα τους σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, χωρίς καμία μέριμνα για την υποστήριξή τους.

Ο πνιγμός των δυο κοριτσιών έφερε για μια ακόμη φορά στην επιφάνεια το γενικότερο πρόβλημα του πώς οργανώνονται και τι μέτρα παίρνονται σε τέτοιου είδους κατασκηνώσεις που λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος, στο πλαίσιο της πολιτικής που εμπορευματοποιεί το δικαίωμα στις διακοπές. Τα ερωτήματα σχετικά με τη λειτουργία των πισίνων επιτείνουν και δυο ακόμα κρούσματα που καταγράφτηκαν την περασμένη βδομάδα: Την Τετάρτη, ένα 9χρονο αγόρι έχασε τη ζωή του σε πισίνα καφετέριας στη διασταύρωση των οδών Επτανήσου και Καβάφη στον Αλιμο. Ενώ την Κυριακή, ένα 9χρονο κοριτσάκι, γλίτωσε την τελευταία στιγμή όταν έπεσε στην πισίνα ξενοδοχείου στον Πλατανιά Χανίων.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Στις 28 Ιούνη η εκδήλωση στη Νάουσα

Την ερχόμενη Κυριακή 28 του Ιούνη 2009 πραγματοποιείται στον Αϊ - Νικόλα Νάουσας η καθιερωμένη συνάντηση των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων από κοινού με τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και τους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ). Την εκδήλωση, φέτος, διοργανώνει η Κεντρική Διοίκηση του ενιαίου φορέα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και καλεί σε μαζική προσέλευση τα μέλη, τους φίλους και απογόνους της Αντίστασης και τους επαναπατρισθέντες πολιτικούς πρόσφυγες και τις οικογένειές τους, για να τιμήσουν τα 60χρονα της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ (1946-1949), και την πολιτική προσφυγιά των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ που βρέθηκαν φιλοξενούμενοι στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, μετά την ήττα, για να διασωθούν. Πληροφορίες για συμμετοχή στα τηλέφωνα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ: 210.8826.338 και 210.8221.442.

Αλλες εκδηλώσεις:

  • Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ), με τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τις ομαδικές εκτελέσεις αγωνιστών - αγωνιστριών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στην Τρίπολη Αρκαδίας, διοργανώνει εκδήλωση τιμής και μνήμης στο χώρο με τους ομαδικούς τάφους, δίπλα στις Φυλακές Τρίπολης (Αγ. Αθανάσιος), την ερχόμενη Κυριακή 28 του Ιούνη 2009 και ώρα 10 το πρωί. Επίσης, στον τάφο του Γ. Μαντά, μαχητή του ΔΣΕ και μέλους του ΔΣ της ΠΕΑΦΕ, στα Βούρβουρα. Η ΠΕΑΦΕ δρομολογεί πούλμαν για τη συμμετοχή στην εκδήλωση με αναχώρηση από την πλατεία Κάνιγγος, την ίδια μέρα, το πρωί στις 7.30 (Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.2750.444 - 6945.933.944 και 210.6420.932 - 6939.344.053.
  • Το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Ν. Σμύρνης διοργανώνει την καθιερωμένη εκδήλωση προς τιμήν των Νεοσμυρνιωτών αγωνιστών του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα 1941-45. Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 28 του Ιούνη ώρα 7 μ.μ. στην πλατεία Σκατζουράκη (9ης Μαΐου).
ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ των γραφείων της «Εγνατίας Οδού ΑΕ» στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν χτες το πρωί φορείς και κάτοικοι του Δήμου Θέρμης, που αντιδρούν στη χάραξη της Εξωτερικής Περιφερειακής Οδού. Οπως καταγγέλλουν, η χάραξη που έχει επιλέξει η «Εγνατία Οδός» προβλέπει την κατασκευή της Εξωτερικής Περιφερειακής και των αναγκαίων κόμβων διασύνδεσης σε απόσταση αναπνοής από οικισμούς του δήμου. Αν υλοποιηθεί το έργο, όπως σχεδιάζεται, θα προκύψει μεγάλη περιβαλλοντική υποβάθμιση και επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων της περιοχής.

ΜΕ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ σε μορφή CD-ROM που απέστειλε προχτές στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», η αυτοαποκαλούμενη «Σέχτα Επαναστατών» ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία του 41χρονου αρχιφύλακα, Αντώνη - Νεκτάριου Σάββα, που έγινε λίγο μετά τις 6.30 το πρωί της περασμένης Τετάρτης, στη συμβολή των οδών Πορφύρα και Δημητρακοπούλου 2, στα Ανω Πατήσια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η προκήρυξη προαναγγέλλει συνέχιση της προβοκατόρικης δράσης της οργάνωσης, καθώς μεταξύ άλλων αναφέρει: «Θα χτυπάμε όλους τους κυρίαρχους μηχανισμούς, τους θεσμικούς φορείς και τα πληρεξούσια άτομα».

ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΟΔΗΓΗΘΗΚΕ, μετά την απολογία του στην 15η τακτική ανακρίτρια, ο 32χρονος που παραδόθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στη ΓΑΔΑ και ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία του ειδικού φρουρού, παραμονή Πρωτοχρονιάς του 2005, Χ. Αμανατίδη. Ο ίδιος ομολόγησε πως ήταν ένας από τους δράστες της ένοπλης ληστείας στην «Αγροτική Τράπεζα» της οδού Ιπποκράτους, τον περασμένο Μάρτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ