Τετάρτη 24 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΝΙΓΜΟΣ ΔΥΟ ΕΝΝΙΑΧΡΟΝΩΝ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ
Τεράστια ερωτηματικά για τις συνθήκες και τους ενόχους

Το τραγικό περιστατικό φέρνει για μια ακόμα φορά στην επιφάνεια τους κινδύνους που κρύβει το κυνήγι του κέρδους, στο πλαίσιο της εμπορευματοποίησης των διακοπών

Ελεύθεροι, με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν χτες το μεσημέρι, μετά την απολογία τους στον ανακριτή οι τρεις συλληφθέντες για τον τραγικό θάνατο δύο εννιάχρονων κοριτσιών, την περασμένη Παρασκευή, στην πισίνα της ιδιωτικής κατασκήνωσης «Εξερευνητές», στη Βελίκα Λάρισας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απολογία τους δύο ιδιοκτήτες της κατασκήνωσης επιχείρησαν να αποποιηθούν των ευθυνών τους και να τις επιρρίψουν σε εργαζόμενους που είχαν ορίσει υπεύθυνους. Οσον αφορά στην πισίνα, είπαν ότι οι αρμόδιες αρχές της Νομαρχίας την έκριναν κατάλληλη και έδωσαν τη σχετική άδεια.

Πέντε μέρες μετά το τραγικό συμβάν, μεγάλα και καίρια ερωτηματικά για τις συνθήκες παραμένουν αναπάντητα, ενώ πολλοί είναι αυτοί που ανησυχούν ότι θα επιχειρηθεί η συγκάλυψη των υπευθύνων. Σύμφωνα με τ' αποτελέσματα της ιατροδικαστικής έρευνας, ο θάνατος των δύο ανήλικων κοριτσιών προήλθε από πνιγμό, ενώ οι εκδορές που έφεραν στο σώμα τους δεν έγινε εφικτό να προσδιοριστεί επακριβώς πότε έγιναν.

Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι τη μοιραία στιγμή, στο χώρο της πισίνας, ο αριθμός των παιδιών που ήταν μέσα στο νερό ήταν μεγάλος. Ηταν η πρώτη μέρα λειτουργίας της κατασκήνωσης για τη φετινή σεζόν. Από αυτή τη σκοπιά, είναι εύλογα τα ερωτήματα που τίθενται όπως: Πώς από την πρώτη μέρα, χωρίς οι υπεύθυνοι να γνωρίζουν αν τα παιδιά ξέρουν κολύμπι, επέτρεψαν να μπουν στην πισίνα; Μπορεί μια τέτοια πισίνα που στη μια πλευρά το βάθος της να ξεπερνά τα 2,5 μέτρα, να λειτουργεί σε κατασκήνωση ανήλικων παιδιών; Γιατί δεν υπήρχε ναυαγοσώστης; Είχαν ληφθεί όλα τ' αναγκαία μέτρα για την υποδοχή των παιδιών; Κατά πόσο οι αρμόδιες αρχές διενεργούν ελέγχους, για το αν τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και προστασίας της ζωής των παιδιών; Το προσωπικό επαρκεί για τον έλεγχο όλων των παιδιών;

Η εν λόγω κατασκήνωση είχε άδεια λειτουργίας από τη Νομαρχία Λάρισας, η οποία δεν έχει ανακοινώσει τις προθέσεις της για το αν θα άρει ή όχι την άδεια. Αξίζει να σημειωθεί ακόμα ότι οι γονείς δεν ενημερώθηκαν από κανένα υπεύθυνο για το γεγονός ώστε να πάνε να πάρουν τα παιδιά τους. Κάποιοι έμαθαν από τα ΜΜΕ ή τυχαία από γνωστούς και έσπευσαν στην κατασκήνωση. Ομως, τα παιδιά αυτών που δεν ενημερώθηκαν, έμειναν όλο το βράδυ εκεί, μόνα τους σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, χωρίς καμία μέριμνα για την υποστήριξή τους.

Ο πνιγμός των δυο κοριτσιών έφερε για μια ακόμη φορά στην επιφάνεια το γενικότερο πρόβλημα του πώς οργανώνονται και τι μέτρα παίρνονται σε τέτοιου είδους κατασκηνώσεις που λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος, στο πλαίσιο της πολιτικής που εμπορευματοποιεί το δικαίωμα στις διακοπές. Τα ερωτήματα σχετικά με τη λειτουργία των πισίνων επιτείνουν και δυο ακόμα κρούσματα που καταγράφτηκαν την περασμένη βδομάδα: Την Τετάρτη, ένα 9χρονο αγόρι έχασε τη ζωή του σε πισίνα καφετέριας στη διασταύρωση των οδών Επτανήσου και Καβάφη στον Αλιμο. Ενώ την Κυριακή, ένα 9χρονο κοριτσάκι, γλίτωσε την τελευταία στιγμή όταν έπεσε στην πισίνα ξενοδοχείου στον Πλατανιά Χανίων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναπάντητα ερωτήματα και εγκληματικές ευθύνες για τον θάνατο 19χρονου σε λούνα παρκ (2024-08-21 00:00:00.0)
Συνεχίστηκε η απολογία της Πισπιρίγκου (2024-01-09 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2021-04-01 00:00:00.0)
Ανείπωτη τραγωδία σε ξενοδοχείο στη Ρόδο (2019-08-02 00:00:00.0)
Σκοτώθηκε προσφυγόπουλο στην Ηλεία (2016-10-25 00:00:00.0)
Ακαρπες οι έρευνες στον Εβρο (2012-02-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ