Τετάρτη 24 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΣΘ - «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΤΩΡΑ» - ΟΓΕ
Πρωτοβουλίες για την προστασία του Σέιχ Σου

Σύσκεψη τη Δευτέρα, συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα και άμεσες δράσεις για να οχυρωθεί το περιαστικό δάσος από την εμπρηστική πολιτική

Από τις περσινές δραστηριότητες των ταξικών δυνάμεων και άλλων αγωνιστικών φορέων της Θεσσαλονίκης για την πυροπροστασία του Σέιχ Σου
Από τις περσινές δραστηριότητες των ταξικών δυνάμεων και άλλων αγωνιστικών φορέων της Θεσσαλονίκης για την πυροπροστασία του Σέιχ Σου
Την πρότασή της για τη δασοπροστασία - προστασία του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης κατέθεσε σε συγκέντρωση το βράδυ της Δευτέρας στο ΕΚΘ η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», επισημαίνοντας τις εκρηκτικές διαστάσεις που παίρνει η καταστροφή των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος στη χώρα μας και καλώντας το λαό να παλέψει για να επιβάλει άμεσα την εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Στην εκδήλωση, που διοργάνωσαν η ΝΑΣΘ, η δημοτική κίνηση «ΘεσσαλοΝΙΚΗ - Τώρα», οι δημοτικές αγωνιστικές κινήσεις των δήμων της Θεσσαλονίκης και η ΟΓΕ, καταδικάστηκε η πολιτική που είναι πλήρως ενταγμένη στις οδηγίες και κατευθύνσεις της ΕΕ και που αντιμετωπίζει τα δάση και γενικότερα το περιβάλλον με τους νόμους της αγοράς. Οι ομιλητές επισήμαναν ότι τα δασικά οικοσυστήματα είναι κοινωνικό αγαθό, λαϊκή περιουσία και πως η σημερινή κατάσταση, που η οποιαδήποτε χρήση των δασών οδηγεί στην καταστροφή τους, μπορεί να αντιστραφεί.

Ο Γ. Ζιώγας, βουλευτής του ΚΚΕ και νομαρχιακός σύμβουλος, παρουσιάζοντας τις προτάσεις της ΝΑΣΘ, σημείωσε ότι τα έργα που έχουν γίνει μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του Σέιχ Σου κρίνονται ανεπαρκή για τη διασφάλιση της αντιπλημμυρικής προστασίας της Θεσσαλονίκης, ενώ πρόβλημα συνιστά και η πλημμελής συντήρηση του δασικού δικτύου, που οφείλεται στην έλλειψη κονδυλίων. Επίσης η έλλειψη κτηματολογίου οδήγησε στην εμπορευματοποίηση και οικοπεδοποίηση της δασικής γης, ενώ άμεσα στο Νομό Θεσσαλονίκης κινδυνεύουν να αποχαρακτηρισθούν με σκοπό την οικοπεδοποίηση πάνω από 20.000 στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων. Την ίδια ώρα οι χρηματοδοτήσεις από το κράτος για έργα προστασίας και ανόρθωσης των δασικών οικοσυστημάτων βαίνουν ολοένα και μειούμενες και το ίδιο δραματικά μειούμενες βαίνουν οι αναδασώσεις.

Οι πρωτοβουλίες, που αναλαμβάνουν οι φορείς που διοργάνωσαν την εκδήλωση και που αποτελούν συνέχεια ανάλογων πρωτοβουλιών που έγιναν και πέρσι, περιλαμβάνουν:

-- Συναντήσεις με μαζικούς φορείς και αρμόδιες υπηρεσίες (Δασαρχείο, Πυροσβεστική κλπ.).

-- Συνέντευξη Τύπου όπου θα παρουσιαστούν οι θέσεις για τη δασοπροστασία.

-- Εξορμήσεις στις συνοικίες και τους τόπους δουλειάς.

-- Πανεξόρμηση για τον καθαρισμό του Σέιχ Σου.

Ανάλογες πρωτοβουλίες αναλαμβάνει το ΠΑΜΕ. Τέλος, συγκροτήθηκε επιτροπή αγώνα που είναι ανοιχτή, με δεδομένο το πλαίσιο του αγώνα και της διεκδίκησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ