Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΥΚΟΧΩΡΙ ΧΑΛΚΔΙΚΗΣ
Αναπάντητα ερωτήματα και εγκληματικές ευθύνες για τον θάνατο 19χρονου σε λούνα παρκ

Αλλη μια τραγωδία, λίγες μέρες μετά τον πνιγμό της 8χρονης σε πισίνα κατασκήνωσης, συνέβη και πάλι στη Χαλκιδική, με έναν 19χρονο να χάνει τη ζωή του σε λούνα παρκ στο Πευκοχώρι, αναδεικνύοντας και πάλι τις εγκληματικές ευθύνες κράτους και τοπικών αρχών. Ολα συνέβησαν το βράδυ της Δευτέρας όταν ο 19χρονος, που βρισκόταν σε διακοπές με την οικογένειά του, ανέβηκε με τον αδερφό του σε παιχνίδι του λούνα παρκ με περιστρεφόμενες καρέκλες οι οποίες κινούνται πάνω σε έναν άξονα με κυκλική φορά, αναπτύσσοντας ταχύτητα. Εκεί ο νεαρός σκοτώθηκε ακαριαία όταν έσπασε το κάθισμα του παιχνιδιού με αποτέλεσμα να εκσφενδονιστεί χτυπώντας στο κεφάλι και στον αυχένα. Το τραγικό συμβάν συνέβη μπροστά στα μάτια της μητέρας και του αδερφού του, ενώ ο χειριστής του μηχανήματος - που φέρεται να είπε στα παιδιά «θα το πάω τέρμα» - εξαφανίστηκε, εγκαταλείποντας το σημείο.

Οπως και στην κατασκήνωση, έτσι και στην περίπτωση του λούνα παρκ ο τραγικός θάνατος ενός παιδιού έφερε στη επιφάνεια την επικίνδυνη λειτουργία επιχειρήσεων, ελλείψει μέτρων προστασίας και ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής. Το λούνα παρκ του τρόμου, όπως αποδείχθηκε, λειτουργούσε κανονικότατα χωρίς αδειοδότηση και χωρίς τον παραμικρό έλεγχο. Οπως χαρακτηριστικά καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής, «το εισιτήριο κάθε χρόνο ανέβαινε, αλλά τα μηχανήματα έμεναν σκουριασμένα και ασυντήρητα». Κι όλα αυτά στο πρώτο «πόδι» της Χαλκιδικής, όπου αυτές τις μέρες παραθερίζουν χιλιάδες οικογένειες με μικρά παιδιά.

Την ίδια ώρα που ανθρώπινες ζωές παίζονται «κορόνα - γράμματα», δημοτική Αρχή Κασσάνδρας και υπουργείο Ανάπτυξης άρχισαν να πετάνε το γνωστό μπαλάκι των ευθυνών για την τραγωδία. Συγκεκριμένα, η δήμαρχος Κασσάνδρας, αφού «αποκάλυψε» ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν είχε κάνει γνωστοποίηση λειτουργίας στον δήμο και ότι είχε κινηθεί διαδικασία επιβολής κυρώσεων, αποκαλύπτοντας στην ουσία πως το λούνα παρκ λειτουργούσε κανονικά χωρίς να ελεγχθεί από οποιονδήποτε αρμόδιο για πάνω από έναν μήνα (!), υποστήριξε ότι την ευθύνη για την αδειοδότηση και πιστοποίηση των μηχανημάτων - παιχνιδιών έχει το υπουργείο Ανάπτυξης. Από μεριάς του το υπουργείο σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Η μοναδική αρμόδια αρχή για την παροχή της άδειας αλλά και τον έλεγχο της τήρησης των απαιτήσεων που υπάρχουν για τη λειτουργία των λούνα παρκ είναι ο δήμος στον χώρο στον οποίο λειτουργεί (...) στην προκειμένη περίπτωση ο δήμος Κασσάνδρας».

Την άμεση διερεύνηση πειθαρχικών ευθυνών έχει ζητήσει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών. Ο ιδιοκτήτης του λούνα παρκ συνελήφθη αμέσως και αναμένεται να απολογηθεί σε εισαγγελέα, ενώ ο χειριστής του μηχανήματος, που διέφυγε, αργότερα παρουσιάστηκε αυτοβούλως στην αστυνομία και του ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Ο πραγματογνώμονας που διορίστηκε από το ΑΤ Κασσάνδρας τόνισε ότι από τον έλεγχο έχουν «πλήρη εικόνα όσον αφορά τις συνθήκες του δυστυχήματος, ωστόσο η διαδικασία είναι μυστική και τα στοιχεία θα δοθούν στην αστυνομία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ