ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούνη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Αντιθέσεις και αντιφατικές προοπτικές

ΤΟΚΙΟ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΣΕΟΥΛ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Η εξελισσόμενη καπιταλιστική κρίση διευρύνει την ανεργία και τη φτώχεια σε πολλές χώρες. Επηρεάζει δυσανάλογα τις φτωχές ομάδες του πληθυσμού, αυξάνοντας τη φτώχεια και την εισοδηματική ανισότητα: Στην Ασία περισσότεροι από 60 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να παραμείνουν κάτω από το κατώτατο όριο της απόλυτης φτώχειας το 2009, δηλαδή με λιγότερα από το 1,25 δολάριο την ημέρα, ως αποτέλεσμα της «παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης, Χαρουχίκο Κουρόντα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης, η οικονομική ανάπτυξη στην αναπτυσσόμενη Ασία θα μειωθεί κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, στο 3,4% για φέτος. Με άλλα λόγια, αναμένεται να αγγίξει το βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης από την οικονομική κρίση του 1997 - 1998.

Την ίδια στιγμή, αντιφατικές είναι οι δηλώσεις ανώτατων αξιωματούχων των δύο βασικών παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ως προς τις προοπτικές, γεγονός που καταδεικνύει για άλλη μια φορά τις αντιθέσεις που ενυπάρχουν. Συγκεκριμένα, η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε πως οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας παραμένουν «ασυνήθιστα αβέβαιες», παρά τα τελευταία σημάδια βελτίωσης σε ορισμένα μέρη του κόσμου, και αναθεώρησε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη το 2009 για τις περισσότερες οικονομίες. Το 2010 η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να ανέλθει στο 2% και αυτή των αναπτυσσομένων χωρών στο 4,4%, με εξαιρούμενες πάντοτε την Κίνα και την Ινδία, προβλέπει ο ίδιος οργανισμός.

Από την άλλη πλευρά, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σκοπεύει να αναθεωρήσει προς τα πάνω το στόχο του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2010, εκτιμώντας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο θα έχουν θετικό αντίκτυπο. Σύμφωνα με το «Reuters», οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη το 2010 είναι ότι θα αυξηθεί κατά 2,4% έναντι του 1,9% που προβλεπόταν αρχικά, ανάπτυξη που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στο «προστατευτικό δίχτυ» των πακέτων ενίσχυσης των οικονομιών τα οποία υπόσχονται να ενισχύσουν τις αγορές με τρισεκατομμύρια δολάρια σε ρευστό.

Τέλος, στις ΗΠΑ ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε χτεσινές του δηλώσεις ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ανάγκη προς το παρόν για ένα νέο σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του απέναντι στον Μπεν Μπερνάκι, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας - FED, παρά το γεγονός ότι έδειξε «ολιγωρία ως προς την αντιμετώπιση της συστημικής κρίσης». Επίσης, κεφάλαια, συνολικού ύψους 8 δισ. δολαρίων, θα λάβουν οι «Ford», «Nissan» και «Tesla», από το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, για την κατασκευή λιγότερο ενεργοβόρων επιβατικών οχημάτων.

  • Η «Λουφτχάνσα» έλαβε χτες την άδεια από τις αντιμονοπωλιακές αρχές της ΕΕ να αγοράσει τις βελγικές αερογραμμές «Brussels Airlines» στο πλαίσιο συμφωνίας που ανέρχεται στα 250 εκ. ευρώ, μετά τη συγκατάθεσή της να επιτρέψει στους ανταγωνιστές της να πραγματοποιούν ορισμένα από τα δρομολόγιά της.
ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Απειλούν οι ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες για κάθε ενδεχόμενο όσον αφορά τη ΛΔ Κορέας δήλωσε απειλητικά ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, αναφερόμενος στην πιθανότητα εκτόξευσης πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς προς τη Χαβάη εκ μέρους της Πιονγκ Γιανγκ την 4η Ιουλίου.

«Αυτή η κυβέρνηση και ο στρατός μας είναι απολύτως έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο», ανέφερε ο Ομπάμα σε συνέντευξή του στο CBS, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν πρόκειται για στρατιωτική προειδοποίηση εναντίον του «καθεστώτος»... «είναι απλώς ότι είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος επισημαίνοντας πως θέλει να δώσει διαβεβαιώσεις στον αμερικάνικο λαό. Κάλεσε δε τέλος τη ΛΔ Κορέας να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Εντούτοις, παρά τη συνήθη διπλωματική ρητορική, οι δηλώσεις αυτές λαμβάνουν νέες διαστάσεις και μάλλον τις πραγματικές από το δημοσίευμα της εφημερίδας New Υork Times την επόμενη ημέρα, όπου αναφέρει ότι από το Μάρτη σχεδιάζεται η νέα στρατηγική του Πενταγώνου, όπου μάλλον εγκαταλείπεται το «δόγμα» ότι οι ΗΠΑ μπορούν να πολεμούν μόνο σε δύο μεγάλα πολεμικά μέτωπα και πλέον υιοθετείται το δόγμα ενός «υβριδικού πολέμου», που συνδυάζει όχι μόνο το συμβατικό πόλεμο και τον ανταρτοπόλεμο αλλά και όλα τα είδη πολέμου. Εξάλλου, όπως τονίζουν αξιωματούχοι του Πενταγώνου, ήδη ο στρατός αν και «αγγίζει τα όρια των αντοχών του» στα μέτωπα του Αφγανιστάν και του Ιράκ εντούτοις είναι προετοιμασμένος να πολεμήσει και σε άλλα μέτωπα, όπως το Ιράν, τη ΛΔ Κορέας ακόμη και την Κίνα και τη Ρωσία. Τονίζουν δε σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα ότι ενδεχόμενες συγκρούσεις με αυτές τις χώρες παρουσιάζουν σειρά «πολύπλοκων και υβριδικών προκλήσεων».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--Υστερα από διαδοχικές ψηφοφορίες, δεδομένου ότι υπήρχαν δέκα υποψήφιοι (7 του Συντηρητικού Κόμματος, 2 του Εργατικού και ένας των Φιλελεύθερων Δημοκρατών), νέος πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων εκλέχθηκε ο συντηρητικός βουλευτής Τζον Μπερκόου, παρά το γεγονός ότι δεν υποστηρίχτηκε από το κόμμα του, το οποίο υποστήριξε άλλον υποψήφιο. Ο νέος πρόεδρος της Βουλής είχε την υποστήριξη της κυβέρνησης Μπράουν και των Εργατικών βουλευτών.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιντνερ, θα μεταβεί στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή από τις 12 έως τις 16 του Ιούλη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών στόχος του ταξιδιού είναι οι διαβουλεύσεις με τους «σημαντικούς εταίρους» πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του G20 που προβλέπεται για τις 24 και 25 του Σεπτέμβρη στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ.

ΠΑΡΙΣΙ.-- «Η μπούργκα δεν είναι καλοδεχούμενη στη Γαλλία, όπου αντιθέτως είναι σεβαστή η μουσουλμανική θρησκεία», τόνισε ο Πρόεδρος Σαρκοζί σε ομιλία του από το παλάτι των Βερσαλιών. Η τοποθέτηση Σαρκοζί αναμενόταν καθώς έχει ελαφρώς αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών που φορούν μπούργκα, με δεδομένο ότι η Γαλλία είναι η ευρωπαϊκή χώρα με τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό (5 εκατομμύρια), στον οποίο αναγνώρισε το δικαίωμα ν' ακολουθεί τις παραδόσεις του αλλά παράλληλα και τις αρχές της Γαλλίας.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Ξεκινά σήμερα στην πόλη Βαλένσια της Βενεζουέλας η έκτακτη 6η Σύνοδος των χωρών - μελών της Εναλλακτικής Μπολιβαριανής Λύσης για την Αμερική (ALBA) με στόχο την «ένταση των προσπαθειών ενσωμάτωσης» και την έγκριση ένταξης για τρία νέα μέλη: Εκουαδόρ, Σεντ Βίνσεντ και Γρεναδίνες, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Τουλάχιστον 7 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και περίπου 25 μέλη των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων έξω από την πόλη Μπουένος Αϊρες στην επαρχία Κάουκα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 70 τραυματίστηκαν, μετά τη σύγκρουση δύο συρμών του υπόγειου σιδηροδρόμου, η οποία σημειώθηκε τη Δευτέρα στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, Ουάσιγκτον.

ΡΩΜΗ.-- Το κυβερνών κόμμα του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι βγήκε νικητής από τις επαναληπτικές τοπικές και περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή και τη Δευτέρα στην Ιταλία, καταφέρνοντας να πάρει από το Δημοκρατικό Κόμμα έξι δήμους, μεταξύ των οποίων το Μιλάνο και τη Βενετία, ωστόσο η Φλωρεντία, η Μπολόνια και το Τορίνο έμειναν στο Δημοκρατικό Κόμμα.

ΜΠΑΝΓΚΟΓΚ.-- Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης ένοπλου βουδιστή σε μουσουλμανικό τέμενος την ώρα της απογευματινής προσευχής, στην Ταϊλάνδη, προκαλώντας φόβους για κλιμάκωση των επιθέσεων και των αυτονομιστικών κινήσεων.

ΕΕ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Προσέγγισης συνέχεια

ΜΙΝΣΚ.--

Επίσημη συνάντηση στη Λευκορωσία πραγματοποίησε τη Δευτέρα η Ευρωπαία επίτροπος Μπενίτα Φερέρο Βάλντνερ και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της χώρας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο οποίος έτεινε «χέρι φιλίας» στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Συγκεκριμένα, προσέφερε πλατιά συνεργασία με την ΕΕ, ενώ υποστήριξε ότι η χώρα του «πραγματικά επιθυμεί να οικοδομήσει καλές σχέσεις» με την ΕΕ ακόμα «και αν σε κάποιον αυτό δεν αρέσει», αναφερόμενος ουσιαστικά στις προσπάθειες της Μόσχας να κρατήσει υπό την επιρροή και τον έλεγχό της τη Λευκορωσία.

Σημειώνεται ότι παρόλο που λύθηκε την περασμένη βδομάδα μια διένεξη ανάμεσα στη Ρωσία και τη Λευκορωσία σε ό,τι αφορά τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η «Gazprom» ανακοίνωσε πως το Μινσκ χρωστάει πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια και απαίτησε να γίνει η πληρωμή αυτήν την βδομάδα.

«ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ»
Αύξηση κρουσμάτων

ΓΕΝΕΥΗ.-- Τα 52.160 κρούσματα φτάνουν, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα κρούσματα της «νέας γρίπης» (Η1Ν1) σε 100 χώρες. Στο μεταξύ, υγειονομικές υπηρεσίες της Βικτόριας στην Αυστραλία υποστηρίζουν ότι η «νέα γρίπη» είχε πλήξει τα βόρεια προάστια της Μελβούρνης πριν εμφανιστεί στο Μεξικό, αναφέροντας ότι τη γρίπη την μετέφερε προφανώς κάποιος από το εξωτερικό, αλλά επειδή τα συμπτώματα ήταν πολύ ήπια όσοι είχαν προσβληθεί δεν πήγαν για εξετάσεις, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει ο εντοπισμός των κρουσμάτων και το πρώτο κρούσμα να καταγράφεται στη Βικτόρια στις 20 Μάη.

Στην Ελλάδα

Σε 58 έφτασαν συνολικά τα κρούσματα της «νέας γρίπης» στη χώρα μας, αφού από το Σάββατο το πρωί μέχρι και χτες το βράδυ ανιχνεύτηκαν 35 νέα κρούσματα με κύρια πηγή προέλευσης τις ΗΠΑ.

Το βασικό χαρακτηριστικό στα νέα κρούσματα είναι ότι ανάμεσα σε αυτά υπάρχουν και τέσσερα (δύο ανακοινώθηκαν χτες και δύο το περασμένο Σάββατο), τα οποία νόσησαν, επειδή ήρθαν σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα από τις ΗΠΑ. Η «νέα γρίπη» μεταδόθηκε με τον ίδιο τρόπο μία ακόμα φορά, ανεβάζοντας σε πέντε συνολικά τα περιστατικά που νόσησαν στην Ελλάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ