ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Ιούνη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ «ΠΑΤΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ»
Η δημοτική αρχή συκοφαντεί τον αγώνα των μουσικών

Κάλεσμα στον πατραϊκό λαό «να συμπαρασταθεί πολύπλευρα στους 37 μουσικούς της Δημοτικής Μουσικής και στο «δίκαιο αγώνα τους για μόνιμη εργασία με πλήρη δικαιώματα», απηύθυνε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου η Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία «Πάτρα Μπροστά». Σημειώνοντας ότι εδώ και δύο μήνες οι 37 εργαζόμενοι διεκδικούν τ' αυτονόητα (σταθερή, μόνιμη εργασία, με πλήρη δικαιώματα) οι εκπρόσωποι της δημοτικής παράταξης, Κ. Πελετίδης και Α. Αντωνόπουλος, τόνισαν ότι «πολιτισμός και μουσική με διώξεις εργαζομένων δεν γίνεται». Υπογράμμισαν ότι «η δημοτική αρχή του ΠΑΣΟΚ υπό τον κ. Φούρα, ως εργοδότες στο δήμο Πατρέων, συμπεριφέρονται με στυγνό τρόπο απέναντι σε δικούς τους εργαζόμενους: αξιοποιούν την ανάγκη των ανέργων για εργασία και τους προσλαμβάνουν με προγράμματα stage, μερική απασχόληση, δίμηνα και οκτάμηνα συμβόλαια και έτσι τους κρατούν υπό διαρκή ομηρία και εκμετάλλευση». Απαντώντας στις συκοφαντίες και τα ψεύδη της δημοτικής αρχής κατά των εργαζομένων και της Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας, τόνισαν ότι «η παράταξή μας με συνέπεια υπερασπίστηκε τους εργαζόμενους του δήμου Πατρέων, της πόλης και της χώρας, απαιτώντας σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα και την κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής σχέσης εργασίας». Εξάλλου, τα ίδια τα Πρακτικά των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου αποκαλύπτουν τόσο τη συνεπή αγωνιστική παρέμβαση της παράταξης για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, όσο και την αντεργατική πολιτική της δημοτικής αρχής.

Στη συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε, επίσης, ότι ο Α. Φούρας «ψεύδεται όταν με ανακοινώσεις του αφήνει να εννοηθεί ότι τη δαπάνη των 800.000 ευρώ, ετησίως, της μπάντας την προκαλούν οι 37 μουσικοί, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι η ετήσια συνολική αμοιβή τους έφθανε τις 100.000 ευρώ. Για μια ακόμη φορά στην πράξη αποδεικνύεται ότι το προοδευτικό ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 1970, έχει τελειώσει από καιρό. Δεν υπάρχει καμιά αυταπάτη ότι μπορεί ν' αλλάξει».

14η Συνάντηση Αρχαίου Δράματος

«Χοηφόρες» με το «Θεσσαλικό»
«Χοηφόρες» με το «Θεσσαλικό»
Την Παρασκευή 3 Ιούλη (7 μ.μ.) αρχίζει στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών η επίσημη έναρξη της 14ης Διεθνούς Συνάντησης Αρχαίου Δράματος, με θέμα «Ξένος - Μέτοικος». Η συνάντηση περιλαμβάνει διεθνές συμπόσιο, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις καθώς επίσης και την 3η Συνάντηση Νέων Δημιουργών. Στο διεθνές συμπόσιο (4-6/7) παίρνουν μέρος πανεπιστημιακοί καθηγητές της αρχαίας ελληνικής φιλολογίας και προσωπικότητες από το χώρο των τεχνών και γραμμάτων, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στις 6/7 θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρία με θέμα τη μετανάστευση στη σύγχρονη εποχή.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, στο θέατρο «Φρύνιχος», στους Δελφούς, έχει ως εξής: 3/7 (στις 21.30): Φραντς Λιστ «Προμηθέας» - Ιγκόρ Στραβίνσκι «Οιδίπους τύραννος» (όπερα - ορατόριο), από την Εθνική Λυρική Σκηνή. Διεύθυνση ορχήστρας Ηλίας Βουδούρης. 4/7: Διονυσίου Σολωμού «Η γυναίκα της Ζάκυθος», από το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, με τον Χρίστο Καλαβρούζο. Σκηνοθετική επιμέλεια Παναγιώτης Αδάμ. 5/7: «Αριάνδη», από το «Centro Andaluz de Teatro ATALAYA TNT». 8/7: Ευριπίδη «Τρωάδες», από το ΚΘΒΕ, μετάφραση Ελένη Βαροπούλου, σκηνοθεσία Νικαίτη Κοντούρη. 11/7: Ευριπίδη «Αλκηστις», από το Εθνικό Θέατρο. Σκηνοθεσία - απόδοση Θωμάς Μοσχόπουλος.

Στις 6/7, το απόγευμα, στο Συνεδριακό Κέντρο, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με τον σκηνοθέτη Ricardo Ιniesta και στη συνέχεια με την ηθοποιό - σκηνοθέτη Λυδία Κονιόρδου. Στο Συνεδριακό Κέντρο (αίθριο) θα πραγματοποιηθεί το δρώμενο με εικαστική παρέμβαση «Οι δρόμοι του μετά». Πρόκειται για ένα πρωτότυπο εικαστικό δρώμενο που ασχολείται με το φλέγον ζήτημα της μετανάστευσης, μέσα από αρχαία κείμενα, σύγχρονα ντοκουμέντα και εικαστικό λόγο. Ενώ, στο υπαίθριο θέατρο (2η σκηνή), στο πλαίσιο της «Συνάντησης Νέων Δημιουργών» θα πραγματοποιηθεί η περφόρμανς με το κείμενο του Λατίνου ποιητή Πούμπλιους Παπίνιους Στάτιους «Θηβαΐς» (Ραψωδία ΧΙΙ, «Ικεσία»), σε μετάφραση - διασκευή - σκηνοθεσία Μαγδαλένας Ζήρα.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΔΗΜΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ
Αρχή με «Λυσιστράτη» στο «Κατράκειο»

Τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη θα φιλοξενήσει, αύριο, το «Κατράκειο» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Νίκαια πολιτιστικό καλοκαίρι» που διοργανώνει ο Δήμος Νίκαιας. Η «Λυσιστράτη» μπορεί να φαίνεται η πιο αθυρόστομη κωμωδία του, με την πιο ανοιχτόκαρδη αμεσότητα των όρων, κι όμως δεν μπορεί να χαρακτηριστεί για ανήθικη. Αντίθετα, είναι ένα υπέροχο μάθημα πατριωτισμού και ανθρωπιάς. Είναι θερμό κήρυγμα ειρήνης και συναδέλφωσης των Ελλήνων - και παραπέρα μεταξύ όλων των λαών της γης. Μολονότι ο μύθος είναι πλάσμα της φαντασίας, εξωπραγματικό κι απίθανο, η πορεία του συντελείται με την πιο αβίαστη φυσικότητα κι αληθοφάνεια. Η ψυχολογία των ηρώων, οι λόγοι και τα έργα τους δεν έχουνε τίποτα ψεύτικο.

Ο Αριστοφάνης σ' όλα του τα έργα κάνει πολιτική. Γκρεμιστής των «κακώς κειμένων» και δάσκαλος του σωστού. Αλλά στη «Λυσιστράτη (411 π.Χ.) ο σκοπός του (η ειρήνη) ξεπερνάει την ανάγκη του λαού για προκοπή και γίνεται ανάγκη για σωτηρία της πατρίδας. Η αθηναϊκή πολιτεία είχε άμεση ανάγκη να σταματήσει ο πόλεμος, γιατί αργά ή γρήγορα, θα τον έχανε - και μαζί με την Αθήνα θα χανόταν όλος ο έως τότε ελληνικός πολιτισμός. Είχε προηγηθεί η σικελική καταστροφή, η οχύρωση της Δεκέλειας από τους Σπαρτιάτες, η αποστασία των συμμάχων - όλα με την προδοσία του Αλκιβιάδη - κι ο λαός ποθούσε την ειρήνη. Ετσι το κήρυγμα της Λυσιστράτης δεν ήταν ανεδαφικό, ήταν επίκαιρο και καλοδεχούμενο, όπως κάθε καιρό. Μετάφραση: Κ.Χ. Μύρης. Σκηνοθεσία: Θύμιος Καρακατσάνης. Moυσική: Γιάννης Μαρκόπουλος. Σκηνικά - Κοστούμια: Ρένα Γεωργιάδου. Χορογραφίες: Δημήτρης Παπάζογλου. Παίζουν: Θύμιος Καρακατσάνης (Λυσιστράτη), Στάθης Ψάλτης (Κινησίας), Μιχάλης Μαρκάτης, Ελευθερία Ρήγου, Στάθης Κακαβάς, Χάρης Εμμανουήλ, κ.ά.

Το πρόγραμμα των άλλων εκδηλώσεων «Νίκαια Πολιτιστικό Καλοκαίρι» που διοργανώνει ο Δήμος Νίκαιας, από τις 27/6 - 3/7, έχει ως εξής:

27/6 «FLOW& SKILLZ!» φεστιβάλ χιπ - χοπ, στο «Κατράκειο» (7.30 μ.μ.). Γενική είσοδος 20 ευρώ. Το «παρών» θα δώσουν κάποια από τα μεγαλύτερα ελληνικά συγκροτήματα: Αρτέμης/Ευθύμης, «Ζωντανοί Νεκροί», «Giants», «Τιγρέ Σποράκια», «Ορθολογιστές», «Worms» και «Dj The Boy».

1/7 «Νόμος 4000». Βραδιά ποπ - ροκ των 60΄s - 70΄s, στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας(9 μ.μ.), είσοδος ελεύθερη. Τραγούδια των Beatles, R. Stones, Animals, Sp. Davies, Kinks, Box Tops, Trogs, C.C. Revival, J. Cocker κ.ά. «Παίζουμε μια μουσική που είναι πλέον κλασική, αλλά πάντα επίκαιρη», λέει το συγκρότημα. Το συγκρότημα αποτελείται από τους Πειραιώτες: Δημήτρη Καπράνο (πλήκτρα - τραγούδι), Γιάννη Μπερμπεριάν (κιθάρα - φωνητικά), Στέλιο Μπουρούση (μπάσο - φωνητικά), Νίκο Φραγκούλη (τύμπανα - φωνητικά).

2/7 Αφιέρωμα στην Κρητική μουσική παράδοση. Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας, 9 μ.μ., είσοδος ελεύθερη. Βραδιά με πολύ χορό και τραγούδι, με τον Γιάννη Κακλή και το μουσικό του σχήμα.

3/7 Ροκ φεστιβάλ. Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας, 8.30 μ.μ. είσοδος ελεύθερη. Δύο συγκροτήματα από την ίδια πόλη. Οι «Nylon Astra» με το καταιγιστικό ροκ ύφος και τον ήχο τους βγαλμένο κατευθείαν από τα έγκατα της πόλης μας, θα μας ταξιδέψουν με τη νέα τους δουλειά στα στενά των δυτικών προαστίων. Τη σκυτάλη θα πάρουν οι «Over Night», με διασκευές γνωστών τραγουδιών της χαρντ ροκ σκηνής και με τη δυναμικότητα που τους διακρίνει.

«Κύματα» στη Μαλακάσα

Στο Τerra Vibe της Μαλακάσας, από 27 - 30/6, ξετυλίγεται το πρόγραμμα του Rockwave Festival. Στο τετραήμερο θα εμφανισθούν περισσότεροι από 30 καλλιτέχνες. 27/6: Ρlacebo, Μόμπι, Cabaret Balkan, Sunny Side of the Razor κ.ά. 28/6: Ντάφι, Κillers, Κωνσταντίνος Βήτα, GAD, De Niro κ.ά. 29/6: Μotley Crue, Μonster Μagnet, Αrch Εnemy, Λόρεν Χάρις, Inactive Messiah, Scar of the Sun κ.ά. 30/6: Mastodon, Slipknot, Saxon, Eden Demise, God.Fear. None κ.ά.

Το Κέντρο Ερευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών πραγματοποιεί (έως 27/6) το 15ο Συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Λαϊκής Αφηγηματολογικής Ερευνας, με θέμα την προφορική λαϊκή αφηγηματική παράδοση, με συμμετοχή 320 συνέδρων από 50 χώρες με ανακοινώσεις και συζητήσεις.

Ο σύλλογος γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Η Φλόγα», σε συνεργασία με το «Πανελλήνιο Σωματείο Χορού και Ρυθμικής», διοργανώνουν βραδιά χορού, τη Δευτέρα, 29/6 (8 μ.μ.), στο Κέντρο Τεχνών Χαλανδρίου. Τα έσοδα από τη βραδιά θα διατεθούν για τη λειτουργία του «Σπιτιού των παιδιών της "Φλόγας"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ