ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Ιούνη 2009
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ - ΚΕΔ
Αλλαγές προσώπων

Αλλαγή προσώπου, όχι στρατηγικής στη Σούπερ Λίγκα. Την παραίτησή του από την προεδρία του συνεταιρισμού γνωστοποίησε χτες ο Κ. Πηλαδάκης, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους και επαγγελματικές υποχρεώσεις. Ο διάδοχός του - παράγοντας κοινής αποδοχής από τις ΠΑΕ ή τεχνοκράτης, κατ' ευχήν του αποχωρήσαντος επιχειρηματία - δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί σε βασικά ζητήματα. Θα κινηθεί, με τη στήριξη των υπολοίπων, για ενίσχυση του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου και των κερδών που αυτό δίνει στους επιχειρηματίες - παράγοντες. Είναι ενδεικτικό (απόψεων και στόχων) ότι ο απερχόμενος πρόεδρος, στο μίνι απολογισμό που έκανε, στάθηκε ιδιαίτερα στην αύξηση των εισιτηρίων, στην κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων αλλά και στις χορηγίες που έγιναν.

Στο μεταξύ, νωρίτερα το ΔΣ της ΕΠΟ αποφάσισε να τοποθετήσει νέο πρόεδρο στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας τον Βασίλη Τεροβίτσα και μέλη της τους Σπύρο Παπαδάκο, Κώστα Φινοκαλιώτη. Ο νεοδιορισθείς πρόεδρος θα έχει, μετά τις πρόσφατες αποφάσεις της ΓΣ της Ομοσπονδίας, σαφέστατα περιορισμένα καθήκοντα συγκριτικά με τους προκατόχους του. Πιο συγκεκριμένα, θα είναι αρμόδιος μόνο για τον ορισμό των διαιτητών στους αγώνες της Σούπερ Λίγκας. Επίσης, τοποθετήθηκε υπεύθυνος ανάπτυξης διαιτησίας ο Κύρος Βασσάρας.

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - ΠΕΣΚΑΡΑ 2009
Στην Ιταλια το πρώτο γκρουπ

Mε προορισμό την Πεσκάρα της Ιταλίας, αναχώρησε χτες για την Πεσκάρα το πρώτο γκρουπ από τους 403 Ελληνες αθλητές και αθλήτριες που θα μετάσχουν στους 16ους Μεσογειακούς Αγώνες. Στην ιταλική πόλη μετέβησαν οι ομάδες της κωπηλασίας, του μπάσκετ, του πόλο, του χάντμπολ, της άρσης βαρών, της ρυθμικής γυμναστικής και της πάλης, αύριο αναχωρούν αθλητές του πινγκ πονγκ, του θαλάσσιου σκι, του μπάσκετ και της κολύμβησης, ενώ την Παρασκευή ολοκληρώνονται οι αναχωρήσεις με τις ομάδες του ποδοσφαίρου, της πυγμαχίας και της σκοποβολής

  • Η φετινή διοργάνωση επίσημα ανοίγει την αυλαία της την Παρασκευή με την τελετή έναρξης, ωστόσο αγωνιστικά η δράση ξεκινάει από σήμερα με τη διεξαγωγή των πρώτων αγώνων για το ποδοσφαιρικό τουρνουά. Αναλυτικά το πρόγραμμα: ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Α` Ομιλος 18:00 (sport +), Ιταλία-Συρία (Stadio di Avezzano). Β` Ομιλος 17:00 Γαλλία-Τουρκία (Stadio Comunale-Teramo). Γ` Ομιλος 17:00 Λιβύη-Μαυροβούνιο (Stadio «Biondi»-Lanciano). Δ` Ομιλος 17:00 Ισπανία-Τυνησία (Stadio Comunale-Francavilla).
AEK
Τέλος καλό με Μάκο

Το (χαρούμενο) τελευταίο επεισόδιο, που είχε προαναγγελθεί από την περασμένη βδομάδα, στο μεταγραφικό σίριαλ του Γρ. Μάκου στην ΑΕΚ, «παίχτηκε» χτες. Ο νεαρός ποδοσφαιριστής υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο συνεργασίας με τους «κιτρινόμαυρους» και πλέον ανήκει και τυπικά στο έμψυχο δυναμικό της ομάδας.

Στις πρώτες του δηλώσεις, μεταξύ άλλων, ο 22χρονος μέσος χαρακτήρισε τη μεταγραφή «σημαντικό άλμα για μένα στην καριέρα μου», και πρόσθεσε: «Ξεκινάω και πάλι από το μηδέν. Το κλίμα είναι διαφορετικό, άλλοι συμπαίκτες, άλλοι στόχοι. Αξίζει όλη αυτή η ταλαιπωρία που τραβήξαμε η ΑΕΚ κι εγώ. Τώρα έχω κάποιες ευθύνες και θα τις αναλάβω. Στόχος είναι να πάμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Η ΑΕΚ είναι μια μεγάλη ομάδα. Θα προσπαθήσουμε για το πρωτάθλημα και φυσικά να περάσουμε στους ομίλους του Europa League». Κατά τ' άλλα, πηγές από την ενωσίτικη ΠΑΕ υποστήριζαν πως έγινε χτες πρόταση στον Λεβαδειακό για την απόκτηση του Λεονάρντο. Πάντως, οι εκτιμήσεις δεν είναι αισιόδοξες για γρήγορο τέλος στις διαπραγματεύσεις. Ακόμα, πρόεδρος και προπονητής είχαν συνεργασία ώστε, μεταξύ άλλων, να μπει στην τελική ευθεία και το θέμα απόκτησης δεξιού μπακ.

ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ - ΕΘΝΙΚΗ
Κάλεσμα για όλους

Εχοντας στη λίστα της προεπιλογής για το Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας (7-20 Σεπτέμβρη) τους Δημήτρη Διαμαντίδη και Παναγιώτη Βασιλόπουλο, που λόγω τραυματισμών η παρουσία τους είναι αμφίβολη, καθώς και τον Θοδωρή Παπαλουκά, που είχε αφήσει ανοικτό να μη συμμετάσχει (λόγω κόπωσης), ο ομοσπονδιακός τεχνικός Γιόνας Καζλάουκσας ανακοίνωσε χθες τη 17άδα για το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας της Εθνικής. Εκτός λίστας έμειναν ο Μιχάλης Κακιούζης και ο Δήμος Ντικούδης, καθώς επίσης και ο Μιχάλης Πελεκάνος. Σε αντίθεση, ο Λιθουανός προπονητής κάλεσε στους Ανδρες τους Κώστα Καϊμακόγλου και Λουκά Μαυροκεφαλίδη που εντυπωσίασαν με το Μαρούσι, αλλά και τους ομογενείς Νικ Καλάθη και Κώστα Κουφό. Αναλυτικά, οι 17 παίκτες που θα αρχίσουν προετοιμασία στις 21 Ιούλη στο Καρπενήσι είναι οι: Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Ανδρέας Γλυνιαδάκης, Δημήτρης Διαμαντίδης, Νίκος Ζήσης, Κώστας Καϊμακόγλου, Νικ Καλάθης, Γιάννης Καλαμπόκης, Κώστας Κουφός, Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, Γιάννης Μπουρούσης, Θοδωρής Παπαλουκάς, Στράτος Περπέρογλου, Γιώργος Πρίντεζης, Βασίλης Σπανούλης, Σοφοκλής Σχορτσιανίτης, Δημήτρης Τσαλδάρης, Αντώνης Φώτσης.

ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1
Συμφωνία συμφερόντων

Συμφωνία συμφερόντων των πολυεθνικών ομάδων συμφωνήθηκε χτες. Ετσι, αποφεύχθηκε η διάσπαση στη Φόρμουλα 1, καθώς η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA) και η Ενωση Ομάδων του πρωταθλήματος (FOTA) έφτασαν σε συμφωνία, βάζοντας έτσι τέλος στο ενδεχόμενο να διεξαχθεί το 2010 μια ανταγωνιστική διοργάνωση. «Δε θα υπάρξει διάσπαση. Εχουμε φτάσει σε συμφωνία για τη μείωση του κόστους», δήλωσε ο πρόεδρος της FIA, Μαξ Μόσλεϊ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η FIA και η FOTA βρίσκονταν εδώ και αρκετές βδομάδες «στα μαχαίρια», με αφορμή τους κανονισμούς για το 2010, οι οποίοι όριζαν, μεταξύ άλλων, πλαφόν ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ στους προϋπολογισμούς των ομάδων, με αντάλλαγμα μεγαλύτερη τεχνική ελευθερία.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ «ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ 2009»
Ανοίγει τις πύλες του

Με τη συμμετοχή 1.500 αθλουμένων ξεκινά σήμερα στην Κεφαλονιά το 21ο διεθνές Φεστιβάλ Γυμναστικής για όλους. Πρόκειται για μια μεγάλη διοργάνωση που θα διεξαχθεί μέχρι τις 28 Ιούνη σε Αργοστόλι, Ληξούρι και Κουρκουμελάτα. Είναι ένα φεστιβάλ γνωστό στο εξωτερικό, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο καλεντάρι της διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής. Οι αγώνες επί της ουσίας αποτελούν ένα συνδυασμό γυμναστικής και χορού και απευθύνονται σε όλους, αφού δεν υπάρχει ηλικιακός περιορισμός. Στην Ελλάδα είναι το αρχαιότερο αυτής της μορφής αλλά και εμβέλειας και αποτελεί, εδώ και χρόνια, θεσμό. Στο «Κεφαλονιά 2009» θα συμμετάσχουν από ξένες χώρες οι Ιταλία, Γερμανία, Πολωνία, Βουλγαρία και Σλοβενία. Από ελληνικής πλευράς θα λάβουν μέρος πολυάριθμες ομάδες απ' όλη την επικράτεια. Διοργανωτές της εκδήλωσης είναι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κεφαλονιάς - Ιθάκης, οι Αθλητικοί Οργανισμοί Αργοστολίου Παλικής και Λειβαθούς, ο ΑΓΣ Επτανήσων «Κεφαλονιά», η Κοινότητα Ομαλών. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ
Τελικώς έκπληξη

Μια μεγάλη έκπληξη επεφύλασσε ο πρώτος ημιτελικός του 8ου Κυπέλλου Συνομοσπονδιών. Οι ΗΠΑ κέρδισαν, απόλυτα δίκαια, την Ισπανία με 2 - 0 (27' Αλτιντορ, 74' Ντέμπσεϊ) και προκρίθηκαν στον τελικό. Την συνδιεκδικήτριά τους, για το τρόπαιο, θα μάθουν σήμερα. Θα είναι η νικήτρια του έτερου ημιτελικού (21.30, ΝΕΤ) ανάμεσα στη Βραζιλία και την διοργανώτρια Ν. Αφρική.

Οπως ανέφερε και ο προπονητής των νικητών, Μπομπ Μπράντλεϊ, ήταν μια «καταπληκτική ομαδική δουλειά». Οι "φούριας ρόχας" μπήκαν στο γήπεδο σαν ακλόνητο φαβορί, ενώ οι Αμερικανοί ως αουτσάιντερ.

Ομως, η θεωρία δεν επιβεβαιώθηκε, αλλά διαψεύστηκε από τις πράξεις. Αυτοί που έβγαλαν εντός παιδιάς τα στοιχεία που οδηγούν στη νίκη ήταν οι πρωταθλητές Βόρειας/ Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής και όχι πρωταθλητές Ευρώπης. Οι νικητές παρουσιάστηκαν διαβασμένοι, με πολύ τρέξιμο, σωστή αμυντική τακτική, ουσία και ευστοχία για σεμινάριο. Οι αντίπαλοί τους έδειχναν να σκέφτονται τον τελικό και λογικά τη Βραζιλία, (υπερ)εκτιμώντας τις δυνατότητές τους. Και το πλήρωσαν με αποκλεισμό και απώλεια του αήττητου σερί των 35 αγώνων.

ΠΟΛΟ

Και επίσημα από χθες ο Μάκης Βολτυράκης αποτελεί (όπως αναμενόταν άλλωστε) τον νέο προπονητή του Πανιώνιου, όπως ανακοινώθηκε από την ομάδα. Τη σεζόν που ολοκληρώθηκε ο Βολτυράκης δεν εργάστηκε σε κάποια ομάδα, ενώ την περίοδο 2007-2008 έφτασε με τον Εθνικό στους τελικούς των πλέι οφ όπου ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό. Νωρίτερα, το 2005, είχε κατακτήσει το Κύπελλο με τους «κυανόλευκους» ενώ ένα χρόνο αργότερα «έσπασε» τη μονοκρατορία του Ολυμπιακού, παίρνοντας το Πρωτάθλημα.

ΠΑΟ
«Μπαμ» με Σισέ

Με τον καλύτερο τρόπο ο Παναθηναϊκός έκανε χτες τη ρελάνς για τις αποτυχημενές μέχρι τώρα μεταγραφικές κινήσεις τους. Οι «πράσινοι» πραγματοποίησαν το μεταγραφικό ...μπάμ αποκτώντας τον διεθνή Γάλλο επιθετικό της Μαρσέιγ Τζιμπρίλ Σισέ με θητεία και στην Λίβερπουλ. Ο παίκτης αναμένεται σήμερα στην Αθήνα (18.00) προκειμένου να υπογράψει τη συνεργασία του με το «τριφύλλι». Οι διοικούντες των δευτεραθλητών Ελλάδας συμφώνησαν σε όλα με τη Μαρσέιγ για την αγορά του 28χρονου επιθετικού, καθώς οι Μασσαλοί αποδέχθηκαν την πρόταση των 8 εκατομμυρίων ευρώ που κατέθεσε η ελληνική ομάδα. Εκτος από την απόκτηση του Γάλλου, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να οριστικοποιηθούν και επίσημα άλλες δύο μεταγραφικές κινήσεις του Παναθηναϊκού που αφορούν την απόκτηση του πρώην «ερυθρόλευκου» Λέτο (σχεδόν σίγουρη) όπως και του Κώστα Κατσουράνη (δεδομένη η συμφωνία).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ