ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Ιούνη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΗΜΕΡΟ ΚΚΕ - ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
Πολύμορφη δράση για την επιτυχία των εκδηλώσεων

Στις 3 και 4 Ιούλη, στο πάρκο ΦΙΞ (Πατησίων 307, Αγιος Ελευθέριος). Την πρώτη μέρα θα χαιρετίσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από παλιότερες εκδηλώσεις του ΚΚΕ στο πάρκο ΦΙΞ
Από παλιότερες εκδηλώσεις του ΚΚΕ στο πάρκο ΦΙΞ
Με κεντρικό σύνθημα, «Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι μαζί στην πάλη για την ανασύνταξη και αντεπίθεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος», το φετινό διήμερο των Οργανώσεων Αθήνας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τη μετανάστευση, την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Ιούλη στο πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια, στοχεύει σε μια ουσιαστική παρέμβαση στο ζήτημα των μεταναστών και των προσφύγων. Την Παρασκευή, 3 Ιούλη και πρώτη μέρα των εκδηλώσεων στο πάρκο ΦΙΞ θα απευθύνει χαιρετισμό η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στις 9.30 μ.μ.

Καθημερινά με πολύμορφες πρωτοβουλίες προχωρούν οι προετοιμασίες για την επιτυχία του διημέρου εκδηλώσεων, αφού γίνονται συγκεντρώσεις και σε άλλες περιοχές της Αθήνας. Πιο συγκεκριμένα, στις 30 του Ιούνη: Στην Καλλιθέα, στις 8.30 μ.μ. στον πεζόδρομο του ΗΣΑΠ. Στη Ν. Ιωνία στις 8 μ.μ. στην πλατεία Σημιριώτη, στο Γαλάτσι στις 8 μ.μ. στο Παλαιό Τέρμα (γήπεδο μπάσκετ). Την Τετάρτη, 1 Ιούλη στο Αιγάλεω στις 8 μ.μ. στην πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα και στο Περιστέρι στις 8 μ.μ. στην πλατεία Ζουμή (Λόφος Αξιωματικών, Περιστέρι).

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του διημέρου είναι το εξής:

  • Την Παρασκευή, 3 Ιούλη θα γίνει συζήτηση για τα προβλήματα μόρφωσης που αντιμετωπίζουν τα παιδιά των μεταναστών.
  • Το Σάββατο, 4 Ιούλη θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για την κοινή δράση Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων και την ανάκαμψη του εργατικού κινήματος.

Και τις δύο ημέρες θα λειτουργεί παιδότοπος και θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα από ελληνικά και ξένα συγκροτήματα. Στο χώρο του Φεστιβάλ θα υπάρχουν περίπτερα του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και των συλλόγων των μεταναστών.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συμφωνήθηκε το άνοιγμα του Λιμνίτη

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Τη διάνοιξη του οδοφράγματος Λιμνίτη αποφάσισαν κατά τη χτεσινή συνάντησή τους στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Στην κοινή ανακοίνωση των δύο ηγετών σημειώνεται ότι ο Λιμνίτης θα ανοίξει «υπό τους κανόνες που ισχύουν και στα υπάρχοντα οδοφράγματα». Μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας, υπογραμμίζεται ο ρόλος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Σημειώνεται ακόμα ότι τα άτομα που περνούν από το οδόφραγμα και επιθυμούν να επισκεφθούν τα Κόκκινα, θα συνοδεύονται από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Αυτές οι επισκέψεις θα πραγματοποιούνται με μικρά λεωφορεία κάθε Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή. Θα γίνεται μεταφορά λογικών ποσοτήτων φαγητού και νερού και άλλων προμηθειών, μη στρατιωτικής φύσης, στα Κόκκινα με τη συνοδεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τα Κόκκινα θα ενωθούν με το πλησιέστερο ηλεκτρικό δίκτυο πριν το άνοιγμα του οδοφράγματος. Τη συμφωνία συμπληρώνουν όροι σχετικοί με την ανθρωπιστικά ζητήματα.

Ο Κύπριος Πρόεδρος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Μ. Ταλάτ, δήλωσε ότι θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να ανοίξει το οδόφραγμα του Λιμνίτη, αφού υπάρχουν κάποιες διευθετήσεις που πρέπει να γίνουν, ενώ ερωτηθείς κατά πόσο έχει αποκλειστεί η τουρκική αξίωση για μεταφορά καυσίμων στα Κόκκινα, ο απάντησε ότι αυτό έχει διευθετηθεί με την παροχή ηλεκτρισμού.

Το ΑΚΕΛ, αξιολογώντας τη χτεσινή εξέλιξη τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι «ανοίγει ακόμα μια τρύπα στο τείχος του διαχωρισμού και στέλνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον. Ενα μήνυμα ότι με σκληρή δουλειά και προσήλωση σε αρχές μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνημένη λύση, η οποία θα ικανοποιεί τις προσδοκίες του κυπριακού λαού Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Θεωρούμε την απόφαση αυτή λοιπόν ως σημαντική και ως ένα ακόμα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ως ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα».

Συνάντηση με την Επιτροπή κατά του καπνίσματος

Η Αλ. Παπαρήγα με τα μέλη της Επιτροπής Π. Μπεχράκη, πρόεδρο, Αλ. Ζορμπά, επικεφαλής του Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας και τους καθηγητές Ν. Χούλη και Αθ. Λινού
Η Αλ. Παπαρήγα με τα μέλη της Επιτροπής Π. Μπεχράκη, πρόεδρο, Αλ. Ζορμπά, επικεφαλής του Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας και τους καθηγητές Ν. Χούλη και Αθ. Λινού
Τη «Δέσμευση για τη Ζωή και τον Πολιτισμό μας» υπέγραψε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στη συνάντησή της με την Εθνική Συντονιστική Επιτροπή για την απαγόρευση του καπνίσματος που θα ισχύσει απ' την 1 Ιούλη 2009. Τα μέλη της Επιτροπής υπογράμμισαν ότι η απαγόρευση του καπνίσματος διασφαλίζει το δικαίωμα για εργασία σε ένα περιβάλλον ελεύθερο από καπνό. Η Αλ. Παπαρήγα, εκτός απ' την υιοθέτηση της δέσμευσης, επισήμανε και τα προβλήματα απ' την οικονομική επιβάρυνση που θα προκαλέσει κυρίως στους μικρούς μαγαζάτορες ο διαχωρισμός σε χώρους καπνιζόντων και μη καπνιζόντων.

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Αναταράξεις και «καταφύγιο» στην οικολογία

«Ανοιγμα» στους «Οικολόγους - Πράσινους» επιχείρησε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, με μήνυμά του στο Συνέδριό τους όπου αναφέρει μεταξύ άλλων: «Πιστεύουμε ότι οι φυσικές πολιτικές συμμαχίες του Οικολογικού χώρου, που φαίνεται να εδραιώνεται στο πολιτικό σκηνικό, βρίσκονται στην Αριστερά και όχι στα κόμματα του δικομματισμού» και «οι δυνάμεις της αριστεράς και της οικολογίας οφείλουν να αναζητήσουν και να βρουν κοινό βηματισμό (...) και στο επίπεδο μιας νέας προγραμματικής διεξόδου που (...) θα διεκδικήσει την ηγεμονία στο πολιτικό πεδίο».

Ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε πως η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ μαζί τους «δεν είναι ανταγωνιστική». Εκανε «στροφή» σε σχέση με τα όσα προεκλογικά δήλωνε, όταν, για να προβάλει την οικολογική διάσταση του ΣΥΡΙΖΑ, τόνιζε σε κάθε ευκαιρία πως μόνος του έδινε μάχες για το περιβάλλον και υπογράμμιζε την απουσία απ' αυτές των «Οικολόγων - Πρασίνων». Στο μήνυμά του όμως στο Συνέδριό τους τα «γύρισε», αναφέροντας «με πολλούς και πολλές από εσάς έχουμε βρεθεί στο παρελθόν δίπλα δίπλα στα πιο σοβαρά κοινωνικά και περιβαλλοντικά μέτωπα».

Σε ό,τι αφορά στις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζονται οι διεργασίες ενόψει και της πανελλαδικής συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ που θα καταλήξει στα συμπεράσματα για τις ευρωεκλογές και που κατά πάσα πιθανότητα θα διεξαχθεί στις 11 και 12 Ιούλη. Μιλώντας στον ρ/σ «Φλας» ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ Ν. Χουντής επιχείρησε να παρουσιάσει εικόνα νηνεμίας, δηλώνοντας ότι «αποσαφηνίστηκαν (...) τα θέματα που έχουν σχέση με τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ» ο οποίος «δεν μπορεί να είναι ενιαίο κόμμα» και χαρακτήρισε «παρένθεση» τις αντιδικίες η οποία, όπως είπε, «θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχει κλείσει».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, «κρίση φυσιογνωμίας και στρατηγικής» διέγνωσε στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ο Κ. Σκανδαλίδης βουλευτής και επικεφαλής της επιτροπής του ΠΑΣΟΚ για τη συζήτηση με την αριστερά, μιλώντας στον «Αθήνα 9.84». Επέκρινε τη στάση του Αλ. Αλαβάνου λέγοντας «δεν είναι καλό για το προφίλ ενός πολιτικού αυτή η στάση σε μια κρίσιμη στιγμή για μια παράταξη». Σε ό,τι αφορά στην προοπτική των σχέσεων των δύο κομμάτων εκτίμησε ότι διαμορφώνονται «ευνοϊκότερες συνθήκες και θα αρχίσει κανείς να συζητά επί αντικειμενικών δεδομένων θέματα που έχουν σχέση με συγκλίσεις και συνεργασίες». Ο Κ. Σκανδαλίδης επανέλαβε πως στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η «διακυβέρνηση με τις ευρύτερες δυνατές δυνάμεις» και εκτίμησε πως αυτή «η γραμμή θα ηγεμονεύσει», τελικά.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Αύριο Κυριακή στον Αϊ - Νικόλα

Κεντρικός ομιλητής ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Αύριο, Κυριακή 28 Ιούνη, πραγματοποιείται, στον Αϊ - Νικόλα Νάουσας, η καθιερωμένη συνάντηση των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων, από κοινού, με τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και τους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ). Στην εκδήλωση, κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, που διοργανώνει, φέτος, την εκδήλωση, καλεί τα μέλη, τους φίλους και απογόνους της Αντίστασης και τους επαναπατρισθέντες πολιτικούς πρόσφυγες και τις οικογένειές τους, να συμμετέχουν μαζικά για να τιμήσουν τα 60χρονα της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ (1946-1949), και την πολιτική προσφυγιά των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ που βρέθηκαν φιλοξενούμενοι στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, μετά την ήττα, για να διασωθούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ