Σάββατο 27 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συμφωνήθηκε το άνοιγμα του Λιμνίτη

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Τη διάνοιξη του οδοφράγματος Λιμνίτη αποφάσισαν κατά τη χτεσινή συνάντησή τους στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Στην κοινή ανακοίνωση των δύο ηγετών σημειώνεται ότι ο Λιμνίτης θα ανοίξει «υπό τους κανόνες που ισχύουν και στα υπάρχοντα οδοφράγματα». Μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας, υπογραμμίζεται ο ρόλος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Σημειώνεται ακόμα ότι τα άτομα που περνούν από το οδόφραγμα και επιθυμούν να επισκεφθούν τα Κόκκινα, θα συνοδεύονται από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Αυτές οι επισκέψεις θα πραγματοποιούνται με μικρά λεωφορεία κάθε Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή. Θα γίνεται μεταφορά λογικών ποσοτήτων φαγητού και νερού και άλλων προμηθειών, μη στρατιωτικής φύσης, στα Κόκκινα με τη συνοδεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τα Κόκκινα θα ενωθούν με το πλησιέστερο ηλεκτρικό δίκτυο πριν το άνοιγμα του οδοφράγματος. Τη συμφωνία συμπληρώνουν όροι σχετικοί με την ανθρωπιστικά ζητήματα.

Ο Κύπριος Πρόεδρος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Μ. Ταλάτ, δήλωσε ότι θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να ανοίξει το οδόφραγμα του Λιμνίτη, αφού υπάρχουν κάποιες διευθετήσεις που πρέπει να γίνουν, ενώ ερωτηθείς κατά πόσο έχει αποκλειστεί η τουρκική αξίωση για μεταφορά καυσίμων στα Κόκκινα, ο απάντησε ότι αυτό έχει διευθετηθεί με την παροχή ηλεκτρισμού.

Το ΑΚΕΛ, αξιολογώντας τη χτεσινή εξέλιξη τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι «ανοίγει ακόμα μια τρύπα στο τείχος του διαχωρισμού και στέλνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον. Ενα μήνυμα ότι με σκληρή δουλειά και προσήλωση σε αρχές μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνημένη λύση, η οποία θα ικανοποιεί τις προσδοκίες του κυπριακού λαού Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Θεωρούμε την απόφαση αυτή λοιπόν ως σημαντική και ως ένα ακόμα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ως ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ