ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Ιούνη 2009
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Χρηματοδοτήσεις για τη συνεργασία επιχειρήσεων

Τους «συνεργατικούς σχηματισμούς επιχειρήσεων» και ερευνητικών υποδομών στους τομείς της Βιο - Αγροδιατροφής, Βιοτεχνολογίας και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ και στη βάση της στενότερης σύνδεσης του ερευνητικού τομέα με τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα, σύμφωνα και με την τοποθέτηση του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, σε χτεσινή εκδήλωση του υπουργείου για το θέμα. Δεν είναι τυχαίο ότι διάλεξε αυτήν την εκδήλωση, για να εξαπολύσει και μια απαράδεκτη επίθεση στους εργαζόμενους, ερευνητές και τεχνικό προσωπικό, των Ερευνητικών Κέντρων που αντιδρούν στις κυβερνητικές αποφάσεις συρρίκνωσης των φορέων έρευνας και ολοκληρωτικής υπαγωγής τους στα επιχειρηματικά σχέδια, αποδίδοντας τις διαφωνίες σε κάποιους διευθυντές που μπορεί να χάσουν τη θέση τους!

Οι συνεργατικοί σχηματισμοί ή «Clusters» είναι η απάντηση της Κομισιόν στα μεγαλύτερα ανταγωνιστικά επιχειρηματικά σχήματα των ΗΠΑ και της Ασίας στον τομέα των νέων προϊόντων σε όλους τους τομείς. Επιχειρήσεις με κοινή γεωγραφική θέση, συναφή αντικείμενα που αλληλοσυμπληρώνονται, πολλές φορές και με ίδιους πελάτες, σε συνεργασία με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα συνεργάζονται, προκειμένου να μειώσουν τα κόστη τους και να μοιραστούν τις γνώσεις τους ή να αναπτύξουν κοινά προϊόντα και υπηρεσίες. Η «Κοραλία» είναι το ελληνικό παράδειγμα στον τομέα της μικροηλεκτρονικής.

Ουσιαστικά, μια σειρά από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με τη συνδρομή του ερευνητικού τομέα παίζουν ρόλο «δορυφόρων» σε μία ή περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις. Ο ίδιος ο υπουργός τόνισε ότι οι «σχηματισμοί» αυτοί είναι «ένα επιχειρηματικό μοντέλο που ευνοεί τη συνεργασία με ερευνητικά κέντρα, προμηθευτές, πελάτες και ανταγωνιστές». Στην Ευρώπη υπάρχουν 2.000 τέτοιες συνεργασίες. Στόχος της Κομισιόν είναι να θεσπίσει ακόμη πιο ευνοϊκά μέτρα υπέρ αυτών των συνεργασιών για την «αντιμετώπιση των φραγμών που σχετίζονται με τη μεταφορά της γνώσης» και άλλων ζητημάτων.

Η συμβολή της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι η χρηματοδότηση σχεδίων δημιουργίας σχηματισμών στους τρεις συγκεκριμένους τομείς, για την παραγωγή εξειδικευμένων προϊόντων διατροφής απευθυνόμενα σε νεφροπαθείς, διαβητικούς, ηλικιωμένους, καρκινοπαθείς, εγκύους, για την βιοϊτατρική και για νέα τεχνολογικά προϊόντα στον ενεργειακό τομέα. Βάση των κυβερνητικών σχεδίων είναι η σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή. Ο Κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «γι' αυτό το λόγο με τα προγράμματά μας, επιβάλλουμε ουσιαστικά τη συνεργασία των πανεπιστημίων και των ερευνητικών ινστιτούτων με τις επιχειρήσεις».

ENEL
Εξαγόρασε επιπλέον 25% της «Endesa»

Ολοκληρώθηκε η εξαγορά, από την ιταλική ενεργειακή εταιρεία ENEL, του 25,01% των μετοχών της μεγαλύτερης ισπανικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας, της «Endesa». Πρόκειται για μια αγοραπωλησία που βρισκόταν σε εξέλιξη για αρκετούς μήνες και εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική ενδυνάμωσης των ενεργειακών κολοσσών της Ευρώπης, με δηλωμένη προοπτική, αλλά και εκτίμηση, ότι θα επικρατήσουν μόλις 4-5 μεγάλες εταιρείες, οι οποίες και θα έχουν στο «τσεπάκι» τους την αγορά ενέργειας της Ευρώπης.

Τις μετοχές κατείχε η εταιρεία «Acciona», η οποία έλαβε 9,627 δισ. ευρώ σε μετρητά σε συνδυασμό με τον υπολογισμό επιπλέον 1,561 δισ. ευρώ που έλαβε από τη συμμετοχή της στην «Endesa» για το διάστημα μετά το Φλεβάρη του 2009. Το συνολικό τίμημα ανήλθε σε 11,107 δισ. ευρώ. Μέσα από την αγοραπωλησία των μετοχών, η ENEL κατέχει πλέον το 92,06% της ισπανικής ενεργειακής εταιρείας. Η «Acciona» αγόρασε επίσης, στο πλαίσιο της συμφωνίας, μονάδες και έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από την «Endesa» ύψους 2,643 δισ. ευρώ.

Στην Ελλάδα, η «Endesa» δραστηριοποιείται μέσω της κοινής εταιρείας που έχει συστήσει με τον όμιλο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, σε μια στρατηγική συμμαχία που στόχο έχει την απόκτηση ενός σημαντικού μεριδίου της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ο ελληνικός όμιλος έχει πάντως εκδηλώσει ήδη την πρόθεσή του να αποκτήσει το σύνολο της εταιρείας στην περίπτωση που η ENEL αποφασίσει να αποσυρθεί από τις επενδύσεις της «Endesa» στην Ελλάδα, κάτι που μάλλον δεν πρόκειται να συμβεί, καθώς αρκετές ξένες εταιρείες εκτιμούν ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ιδανική βάση για την επέκτασή τους στην ΝΑ Ευρώπη, μετατρέποντάς την σε ένα τεράστιο ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο.

ΑΤΤΙΚΗ
Επανασχεδιασμός των λεωφορειακών γραμμών

Τη διαδικασία επανασχεδιασμού του δικτύου Αστικών Συγκοινωνιών στο Λεκανοπέδιο ενεργοποιεί η κυβέρνηση, μέσα από την οποία θα «αποφορτιστεί το ιστορικό κέντρο» της Αθήνας, όπως δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Ε. Στυλιανίδης, μετά τη συνάντηση που είχε χτες για το θέμα με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της επιστημονικής κοινότητας. Οι αφετηρίες θα απομακρυνθούν από το κέντρο και από άλλες περιοχές και ουσιαστικά θα υπάρχει μια διαρκής ροή προς τα μέσα σταθερής τροχιάς, τους σταθμούς του Μετρό και του Τραμ. Σύμφωνα με τον υπουργό, θα επιτευχθεί τόσο η «αποφόρτιση» του κέντρου όσο και η ενίσχυση περιφερειακών δήμων με μέσα και προσωπικό. Οι δήμοι μάλιστα καλούνται και ειπώθηκε πως πολλοί είναι έτοιμοι, να καταθέσουν τις μελέτες τους, ενώ μελέτες έχει κάνει και ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών.

Σε κάθε περίπτωση, τα σχέδια του υπουργείου προϋποθέτουν και την ανάπτυξη ενδοδημοτικών και διαδημοτικών συγκοινωνιών, πράγμα που γεννά μια σειρά ερωτηματικά για το πώς θα αντεπεξέλθουν οι δήμοι, εάν και πώς θα τους διατεθούν μέσα και προσωπικό, με ποιες προϋποθέσεις κλπ. Πρόθεση του υπουργείου είναι να προχωρήσει άμεσα στις αλλαγές, που σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΑΣΑ Γ. Πανδρεμένου, θα αρχίσουν να φαίνονται από τον προσεχή Σεπτέμβρη. Εγείρονται πάντως ενστάσεις και για το αν ο σχεδιασμός θα είναι επαρκής τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η επέκταση των σταθερής τροχιάς μέσων.

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Να αποζημιωθούν άμεσα από τον ΕΛΓΑ

Να αποζημιωθούν άμεσα από τον ΕΛΓΑ οι παραγωγοί της Δυτικής Μακεδονίας που επλήγησαν από τη χαλαζόπτωση που έπεσε την προηγούμενη βδομάδα στους νομούς Κοζάνης και Φλώρινας, ζήτησε η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου που επισκέφθηκε το Σαββατοκύριακο τις πληγείσες περιοχές. Η βουλευτής, επικεφαλής κλιμακίων της ΝΕ Κοζάνης και της ΝΕ Φλώρινας του ΚΚΕ, επισκέφθηκε τους δύο συνεταιρισμούς και τον ΤΟΕΒ του Δ. Βελβεντού στο Νομό Κοζάνης και στη συνέχεια περιόδευσε στις Πρέσπες και στους Δήμους Αμυνταίου και Φιλώτα του Νομού Φλώρινας.

Από το δυνατό χαλάζι που χτύπησε τις δενδρώδεις καλλιέργειες στο Βελβεντό υπέστη ανυπολόγιστες ζημιές πάνω από το 50% της παραγωγής. Καταστράφηκαν 4.000 στρέμματα από τα 8.500 συνολικά με εκτάσεις με ροδάκινα και νεκταρίνια. Σημειώνεται ότι η παραγωγή είναι όψιμη και δεν είχε αρχίσει ακόμη η συγκομιδή, με αποτέλεσμα να καταστραφούν 10.000 τόνοι ροδακίνων. Με περσινές τιμές αυτό σημαίνει οικονομική ζημιά 9 εκατ. ευρώ, ενώ στην ουσία οι ζημιές είναι πολύ μεγαλύτερες, οι παραγωγοί της περιοχής δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις εξαγωγικές τους υποχρεώσεις στη Ρωσία και σε άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και υπάρχει φόβος να χαθούν αυτές οι αγορές.

Επίσης, μεγάλες εκτάσεις με φασόλια ξεριζώθηκαν από τη δυνατή βροχή και το χαλάζι στο Δήμο Πρεσπών στο νομό Φλώρινας. Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση γιατί τα φασόλια αποτελούν μονοκαλλιέργεια. Εκτιμάται η απώλεια 2.500 τόνων φασολιών.

Ακόμη, στις περιοχές Φιλώτα και Αμυνταίου, το χαλάζι έπληξε μία έκταση 25.000 στρεμμάτων και προκάλεσε ζημιές σε καλλιέργειες, όπως αμπέλια, ροδάκινα, μήλα, τεύτλα, καλαμπόκια και δημητριακά, προκαλώντας ζημιές από 10% έως 100%.

«ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ»
Νέο τίμημα για το σύνολο των μετοχών

Με μια νέα, αναθεωρημένη, δημόσια πρόταση εξαγοράς μετοχών επανήλθε η βελγική εταιρεία DELHAIZE, χτες, προκειμένου μέχρι τις 9 του Ιούλη να μπορέσει να αποκτήσει το σύνολο των μετοχών της αλυσίδας Σούπερ Μάρκετ «ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ». Η βελγική εταιρεία, που κατέχει ήδη το 65,86% των μετοχών της αλυσίδας, αύξησε την προσφορά της για την αγορά μετοχών, από 30,5 ευρώ ανά μετοχή, σε 34 ευρώ ανά μετοχή.

Η νέα πρόταση προέκυψε από τις διαπραγματεύσεις με μετόχους, μεταξύ των οποίων και μέλη της οικογένειας Βασιλόπουλου, που κατέχουν το 11,92% του μετοχικού κεφαλαίου και συμφώνησαν τελικά να το παραχωρήσουν στη βάση του νέου τιμήματος. Η εταιρεία επιδιώκει να αποκτήσει το 100% των μετοχών, το υπόλοιπο 34,14%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ