Τρίτη 30 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ENEL
Εξαγόρασε επιπλέον 25% της «Endesa»

Ολοκληρώθηκε η εξαγορά, από την ιταλική ενεργειακή εταιρεία ENEL, του 25,01% των μετοχών της μεγαλύτερης ισπανικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας, της «Endesa». Πρόκειται για μια αγοραπωλησία που βρισκόταν σε εξέλιξη για αρκετούς μήνες και εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική ενδυνάμωσης των ενεργειακών κολοσσών της Ευρώπης, με δηλωμένη προοπτική, αλλά και εκτίμηση, ότι θα επικρατήσουν μόλις 4-5 μεγάλες εταιρείες, οι οποίες και θα έχουν στο «τσεπάκι» τους την αγορά ενέργειας της Ευρώπης.

Τις μετοχές κατείχε η εταιρεία «Acciona», η οποία έλαβε 9,627 δισ. ευρώ σε μετρητά σε συνδυασμό με τον υπολογισμό επιπλέον 1,561 δισ. ευρώ που έλαβε από τη συμμετοχή της στην «Endesa» για το διάστημα μετά το Φλεβάρη του 2009. Το συνολικό τίμημα ανήλθε σε 11,107 δισ. ευρώ. Μέσα από την αγοραπωλησία των μετοχών, η ENEL κατέχει πλέον το 92,06% της ισπανικής ενεργειακής εταιρείας. Η «Acciona» αγόρασε επίσης, στο πλαίσιο της συμφωνίας, μονάδες και έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από την «Endesa» ύψους 2,643 δισ. ευρώ.

Στην Ελλάδα, η «Endesa» δραστηριοποιείται μέσω της κοινής εταιρείας που έχει συστήσει με τον όμιλο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, σε μια στρατηγική συμμαχία που στόχο έχει την απόκτηση ενός σημαντικού μεριδίου της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ο ελληνικός όμιλος έχει πάντως εκδηλώσει ήδη την πρόθεσή του να αποκτήσει το σύνολο της εταιρείας στην περίπτωση που η ENEL αποφασίσει να αποσυρθεί από τις επενδύσεις της «Endesa» στην Ελλάδα, κάτι που μάλλον δεν πρόκειται να συμβεί, καθώς αρκετές ξένες εταιρείες εκτιμούν ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ιδανική βάση για την επέκτασή τους στην ΝΑ Ευρώπη, μετατρέποντάς την σε ένα τεράστιο ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ